De tofste musea voor kinderen in Noord-Holland

Het Zuiderzeemuseum werd door de leden van de ANWB in 2021 uitgeroepen tot de nummer 2 van leukste uitjes in Noord-Holland. Maar wist je dat er nog véél meer super kindvriendelijke musea te vinden zijn in de provincie? We geven je de toppers - via de regiolinks onderaan vind je er nog heel wat meer.

Kindvriendelijke musea in Amsterdam

De hoofdstad van Nederland is museum-stad bij uitstek - er zijn zo ontzettend veel musea! Bovendien doen die ook nog allemaal hun best om voor jong en oud aantrekkelijk te zijn, dus is het lastig kiezen voor een paar toppers. 

Bekijk de top 10 in Amsterdam!

Het Scheepvaartmuseum

Je kent vast de blikvanger van Het Scheepvaartmuseum wel: het VOC-schip De Amsterdam dat daar aan de kade ligt te shinen. Een avontuur voor de kids om dit schip te verkennen! Maar ook binnen in het museum is er voor kids van alles te beleven, een must-do uitje in Amsterdam met kinderen. Zéker in de schoolvakanties!

VOC schip Amsterdam - Scheepvaartmuseum

Trossen los!

Rijksmuseum

Nog zo'n must-see: het Rijksmuseum in Amsterdam. Is dat saai, alleen maar naar schilderijen kijken? Hoe indrukwekkend De Nachtwacht ook is... vermaken de kids zich dan wel? Geloof ons: in het Rijks hebben ze heel veel gedaan om er voor de hele familie een geweldige dag van te maken!

Alles over het Rijks

Tropenmuseum Junior

Het Tropenmuseum heeft zelfs een speciaal jeugdmuseum: het Tropenmuseum Junior. Dit is het eerste kindermuseum van Nederland en één van de eerste van Europa. Je stapt er in een andere wereld, onderwerpen komen tot leven en de kinderen nemen op allerlei manieren actief deel aan de tentoonstelling. Aanrader!

Tropenmuseum Junior in Amsterdam

Verken de wereld

Historie in de regio Alkmaar

Ook in en rondom Alkmaar zijn er leuke en educatieve musea te bezoeken voor kids. We lichten hier de leukste voor je uit! 

Het Huis van Hilde in Castricum

"Mama, zijn dat echte mensen"? De poppen achter glas bij het museum lijken levensecht. Ze vertellen het verhaal van de regio in een tijdlijn, je ziet de kleding van de poppen per periode verschillen. Er is enorm veel te zien, allemaal indrukwekkende vondsten uit de regio die de fantasie flink prikkelen. Ook hangt er een enorme houten boot en zijn er allerlei leuke interactieve activiteiten zodat de kids het verhaal spelenderwijs meekrijgen. 

Huis van Hilde

Alles over het Huis van Hilde

Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk

Ook zo'n pareltje net boven Alkmaar! Een bezoek aan dit museum is echt een feestje voor het hele gezin. De Broeker  Veiling is de eerste en de laatste groentendoorvaarveiling ter wereld. Je kunt er een rondvaart maken door het Rijk der duizend eilanden (of zelf varen), de groenteveiling ervaren: zelf op de knop drukken om te bieden, wandelen door het buitenterrein met diertjes en een klein speeltuintje en een kijkje nemen bij de tentoonstelling: interactief dus superleuk voor kinderen! 

Museum Broekerveiling

Museum Broekerveiling

Musea voor kids in de Noordkop

Ook de Noordkop heeft vele musea, een aantal gericht op het maritieme leven zoals het Marine Museum, Museum Kaap Skil op Texel en het Dorus Rijkers Reddingsmuseum. 

Museum Fort Kijkduin

In het museum van Fort Kijkduin staan de geschiedenis van het fort, haar bewoners en de omgeving staan centraal. Een fort... dan heb je het natuurlijk over militairen, vechten en oorlog. Maar omdat het zo oud is ook over bodemvondsten en overblijfselen. Ook kun je een enorm skelet bewonderen van een potvis, zijn er allemaal spannende tunnels en hoekjes en een enorm zeeaquarium waar je doorheen kunt lopen! 

Fort Kijkduin

Fort Kijkduin informatie

Terug in de tijd in Westfriesland

In Westfriesland vind je dus het Zuiderzeemuseum, één van de winnaars van het Uitje van het Jaar van de ANWB. Maar er is meer historie te beleven in deze regio...

Kasteel Radboud

Als je érgens het verleden beleeft is het natuurlijk wel in een écht kasteel... dat vind je in Medemblik: Kasteel Radboud. Het is daar superleuk voor kinderen: binnen en buiten kunnen ze spelen, er is een heerlijke speurtocht met allerlei leuke ontdekvragen en de vrijwilligers vertellen met veel passie van alles over wat er te zien is.

Kasteel Radboud in Medemblik

Ridders en prinsessen

Museum van de 20e eeuw

In Hoorn vind je het Museum van de 20e eeuw. Voor de kinderen is dat heel lang geleden, voor jou waarschijnlijk een stuk jeugdsentiment. Combineer je die twee, dan kom je op een heerlijk uitje waarbij de kids zich vergapen aan wat voor ons heel normaal was. Telefoon met draad enzo...

Museum van de 20e eeuw in Hoorn

Jeugdsentiment

Beleef het verleden in de regio Haarlem

Historisch Museum Haarlemmermeer

Historisch Museum Haarlemmermeer is een echt gezinsmuseum. Bij 'historisch' denk je wellicht aan stoffige en saaie dingen, maar niets is minder waar in dit museum. Kinderen kunnen hun eigen weg volgen door het museum, terwijl de ouders zich inlezen in de geschiedenis.

Hier meer info!

Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem

In dit museum gaat het om de geest. Dat onzichtbare, gewichtloze iets dat zich ergens tussen ons hoofd en ons hart bevindt en maakt wie we zijn. Wat is het, hoe werkt het, hoe zorgen we ervoor? Dat is wat ons bezighoudt. Voor kinderen hebben ze twee activiteiten, voor ongeveer 9 tot 12 jarigen en voor de jongste bezoekers. Ook is er een café met een hoop lekkers en je kunt ze vinden midden in het park de Bolwerken.

Spelen met je geest!

Ga op ontdekking in het Frans Hals Museum in Haarlem

Er valt van alles te ontdekken in het museum. Kom gluren in het poppenhuis of ga zelf op ontdekking door het museum met de speurtocht. Doe mee met de interactieve kindertour of de schilderworkshop en ga verkleed op de foto met Frans Hals.

Ga op ontdekking!

Geschiedenis van de Zaanstreek en Waterland

Ook Zaanstreek-Waterland heeft een rijke historie. Het meest uitgebreide en kindvriendelijke museum is het Zaans Museum, gevestigd op de Zaanse Schans. Een combinatiebezoek aan het Museum en de Schans geeft gegarandeerd een heerlijk dagje uit!

Zaanse Schans in Zaandam

In Waterland is een bezoek aan Waterlandsmuseum De Speeltoren in Monnickendam heel leuk met kinderen. 

Beleef de Middeleeuwen in 't Gooi

De Middeleeuwen spreken enorm tot de verbeelding bij kinderen. Een bezoek aan het Kasteel Muiderslot is dan ook een geweldig gezinsuitje: daar wordt van alles georganiseerd voor kinderen. Natuurlijk een speurtocht en een audiotour, en vooral in de schoolvakanties speciale kidsactiviteiten, helemaal leuk.

Kasteel Muiderslot in Muiden

 

Nog veel meer musea in de Noord-Hollandse regio's

Waren dat alle kindvriendelijke musea in de provincie Noord-Holland? Natuurlijk niet! Er zijn er nog veel meer... kijk maar eens naar deze overzichten per regio:

PS Er zijn nog meer leuke kinderactiviteiten in Noord-Holland!

Log In