Westfries Museum in Hoorn
Roode Steen 1, 1621CV Hoorn

Het Westfries Museum in Hoorn vertelt van alles over de geschiedenis van West-Friesland. Ze doen er van alles aan om dat ook voor kinderen superleuk te maken - en de toegang voor hen is gratis!

Westfries Museum tijdelijk gesloten

Het Westfries Museum is tot medio 2025 gesloten vanwege een ingrijpende restauratie, verbouwing en vernieuwing. Op de website van Het Westfries Museum of hun social media kanalen kan je hier alles over volgen. 

Digitaal de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland volgen

Online en in de stad blijven we echter het verhaal vertellen over de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland. Volg de bouwkundige en archeologische vorderingen in de Bouwblog. Ontdek de online tentoonstellingen Pala en Slag op de Zuiderzee. En bezoek ons halverwege 2023 in onze tijdelijke museumlocatie Statenpoort: hét startpunt voor de ontdekking van de stad. De educatie-activiteiten gaan gewoon door in onze Werkplaats op de eerste etage van de Boterhal.

Bekijk het digitaal!

Rijksmonument: Statencollege

Sinds 1881 is het cultuurhistorische Westfries Museum gevestigd in het voormalige Statencollege: een Rijksmonument uit 1632 in het hart van de historische havenstad Hoorn. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de cultuurgeschiedenis van Hoorn en Westfriesland, met het accent op de meest enerverende periode uit die geschiedenis: de 17e eeuw. Net als in onze tijdelijke tentoonstellingen spiegelen ze daarin graag het heden aan het verleden. Vanaf 1 januari 2023 is het museum gesloten voor een grootscheepse renovatie, verduurzaming en vernieuwing van de monumentale panden. Vanaf medio 2025 is iedereen welkom in het vernieuwde museum, ook bezoekers die minder goed ter been zijn. Dan biedt een nieuwe kelderverdieping ruimte voor o.a. tijdelijke exposities, ontstaat een vrij toegankelijk horecagebied en kun je je laten inspireren door een nieuw museaal concept.

Vernieuwde museum

In het vernieuwde museum behouden ze de monumentale kracht van het gebouw. Ook blijven ze het verhaal vertellen van de cultuurgeschiedenis van Hoorn en Westfriesland, met het accent op de 17e eeuw. Maar dat verhaal vertellen ze straks vanuit meer dan 20 verhalenkamers, ieder met een eigen thema en sfeer. En vanuit verschillende perspectieven. Zo sluiten ze aan bij de vragen die de samenleving vandaag de dag aan het verleden stelt.

 

-----------------------------------------------

Meer (weekend) tips ontvangen?

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
en ontvang de leukste activiteiten, uitjes en kinderfeestjes
in de regio's in Noord-Holland!
(Noordkop, Alkmaar, Westfriesland, Zaanstreek-Waterland, Amsterdam en Gooi & Vechtstreek)

Aanmelden Go-KidsTips

Volg ook op social media

Go-Kids Amsterdam - Socials

 

  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Horeca aanwezig
  • Indoor