Wierdijk 12-22, 1601 LA Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is echt een must-see als je in Westfriesland woont of op vakantie bent.

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum vind je alles over het leven op en rond de voormalige Zuiderzee! Het museum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeergebied.

De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum en ontdek de historische gebouwen. Duik vervolgens in de verhalen van de thematische tentoonstellingen van het binnenmuseum! 

Zuiderzeemuseum in 2022

In 2022 is het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum vanaf 2 april weer open, en hebben ze vanaf 23 april in het binnenmuseum een heerlijke tentoonstelling voor het hele gezin: Boer Boris is jarig.

Hé, doe je mee!

Stap in de wereld van een Zuiderzeekind en ontdek hoe kinderen hun tijd moesten verdelen over gezin, klusjes, karweitjes, en school. Vrije tijd was schaars!
Speel de spellen, beluister de audiofragmenten en bekijk de levensgrote, oude foto’s. En kom je met kinderen?
Dan leven zij zich natuurlijk uit in de kinderwerkstraat, want… iedereen doet mee! In samenwerking met stichting Opkikker doen we er alles aan om het museum voor alle bezoekers goed toegankelijk te maken.

Ontmoet de Zuiderzeekinderen

Bekijk in het buitenmuseum zeventien historische kinderfoto’s op levensgroot formaat. Ontmoet zo de Zuiderzeekinderen spelend op straat, aan het werk in de haven, met hun familie of op school. Luister bij de audiozuilen naar de persoonlijke audiofragmenten uit het leven van acht kinderen. 

Lekker werken

Kinderen kunnen Lekker werken in de speciaal ingerichte kinderwerkstraat ontworpen door Man Vaart West; een bijzondere én leerzame attractie.
Steek de handen uit de mouwen met het wassen van kleding, schepen jagen, boter karnen en garnalen pellen. Precies zoals kinderen dat vroeger ook deden.
Een hoofdmachine houdt bij hoeveel uren kinderwerk verricht zijn. Aan het eind van het seizoen zet het museum het totaal aantal gewerkte uren om in een donatie aan Stichting Kartini, die zich inzet om kinderen uit de stad Malang op Java in Indonesië naar school te kunnen laten gaan.

Hé, boer je mee!

Tijdens weekenden, vakanties en feestdagen kunnen kinderen meehelpen met klusjes op boerderij Baard. Met een instructiekaart op zak gaan ze aan de slag. 

Boer Boris is jarig

Boer Boris presenteert vanaf 23 april in het binnenmuseum zijn nieuwste avontuur met een superleuke tentoonstelling voor peuters en kleuters.
Je vindt er niet alleen originele aquarellen en schetsen uit de serie, maar ook fijne, échte Boer Boris-activiteiten voor zijn grootste kleine fans!
Maken de kinderen een worteltjestaart of klimmen ze liever op de tractor? Kunnen ze net zo goed zorgen voor de boerderijdieren als Boer Boris?
En kunnen zij het bange bootje uit Boer Boris' nieuwe boek van z'n angst afhelpen? Verkleed als Boer Boris, zijn zusje Sam of broertje Berend duiken ze helemaal in dit nieuwste Boer Boris-avontuur.
De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het 10-jarige jubileumprogramma van Boer Boris. Daarnaast verschijnt er een nieuwe editie die speciaal voor het Zuiderzeemuseum is geschreven: Boer Boris en het bootje.

Los bezoek aan de tentoonstelling

Let op! Er gelden andere entreeprijzen wanneer je alleen deze tentoonstelling gaat bezoeken:
Kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 3 jaar krijgen gratis entree; kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen €4,- per persoon. Volwassenen betalen een tarief van € 7,- per persoon.

Foto themajaar Hé doe je mee - Maarten Schets

De leukste uitjes en feestjes
in Westfriesland
gratis in je mailbox?

Aanmelden Go-KidsTips

  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Eigen eten toegestaan
  • Horeca aanwezig
  • Indoor