Wierdijk 12-22, 1601 LA Enkhuizen

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is echt een must-see als je in Westfriesland woont of op vakantie bent.

Openluchtmuseum in Enkhuizen

Het verleden komt tot leven
Je kunt zó veel leuke dingen doen in het Zuiderzeemuseum dat een dag eigenlijk veel te kort is! In het binnen- en buitenmuseum valt genoeg te beleven voor jong en oud.

Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum

Het buitenmuseum is van april t/m oktober geopend. Wandel honderd jaar terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Volg een speurtocht met Marretje de meeuw, trek ouderwetse klederdracht aan of stap aan boord van een echt vissersschip. Hongerig geworden van alle indrukken? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij of haal Oudhollandse snoepjes in het snoepwinkeltje.

Binnenmuseum: schatkamer van de Zuiderzee

Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee; hier worden de verschillende collecties gepresenteerd met een hedendaagse insteek. Duik in een Zee vol verhalen en ervaar in deze interactieve en volledig vernieuwde tentoonstelling het leven aan de voormalige Zuiderzee! Zee vol verhalen is uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. Er is een speciale kinderverhaallijn die je met je eigen telefoon kan beluisteren: Berend neemt de kinderen mee terug in de tijd, naar 100 jaar geleden!

Tentoonstelling Must See

In 2021 staat het Zuiderzeemuseum in het teken van toerisme. De tentoonstelling Must See laat de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. Van kaas tot klederdracht en van fiets tot visserij; veel van deze karakteristieke iconen hebben hun oorsprong in het Zuiderzeegebied. Vijftien kunstenaars ontwierpen speciaal voor deze tentoonstelling een kunstwerk met ieder een eigen icoon als uitgangspunt.

Ook de kinderen gaan als echte toeristen op pad; met een reisverslag in de hand gaan ze op zoek naar de molen, Hollandse luchten en de koe.  

Bezoek Must See en ga mee op reis langs een reeks wereldbekende iconen die hebben bijgedragen aan het imago van Nederland.

De leukste uitjes en feestjes
in Westfriesland
gratis in je mailbox?

Aanmelden Go-KidsTips

  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Eigen eten toegestaan
  • Horeca aanwezig
  • Indoor
  • Outdoor