Schotersingel 2, 2021 GE Haarlem

Het Museum van de Geest heeft twee vestigingen; één in Haarlem en één in Amsterdam. In het museum in Haarlem ontdek je op een interactieve manier meer over je eigen geest én die van anderen. In Amsterdam zijn tentoonstellingen te zien met outsider art, waarin kunstenaars hun innerlijke wereld tonen.

Info & Tickets ►

Museum van de Geest – Dolhuys in Haarlem

In dit museum gaat het om de geest. Dat onzichtbare, gewichtloze iets dat zich ergens tussen ons hoofd en ons hart bevindt en maakt wie we zijn. Wat is het, hoe werkt het, hoe zorgen we ervoor? Dat is wat ons bezighoudt. Voor kinderen hebben we twee activiteiten, voor ongeveer 9 tot 12 jarigen en voor de jongste bezoekers. Ook is er een café met een hoop lekkers en kun je ons vinden midden in het park de Bolwerken.

Museum van de Geest in Haarlem is een belevingsmuseum voor jong & oud

Het Dolhuys is een zogenoemd belevingsmuseum: het gaat niet om de verzameling voorwerpen maar om ervaringen en meningen. Het museum geeft een overzicht van hoe er door de eeuwen heen met ‘gekte’ werd omgegaan. Naast de vaste tentoonstelling zijn er wisselende exposities. Bezoekers kunnen zichzelf testen: ‘Hoe normaal ben jij?’. Het museum heeft tevens een collectie kunst.

Museum van de Geest ook leuk voor kinderen!

Suf is het eigenlijk, dat we voor elk apparaat een gebruiksaanwijzing hebben maar niet voor het allerbelangrijkste: jezelf! Daarom kun je in het Museum van de Geest je eigen gebruiksaanwijzing maken, zodat iedereen weet hoe zij het beste met je om kunnen gaan.

Haarlems Museum van de Geest is het Europees museum van het jaar

Het Museum van de Geest in Haarlem heeft de European Museum of the Year Award gewonnen. "Het museum onderzoekt de aard van de menselijke geest op een unieke, innovatieve manier", luidt het juryoordeel.

Het museum is in Haarlem gevestigd in het monumentale Dolhuys, in een pand waar vroeger een psychiatrisch instituut huisde. De collectie focust op stigma's rondom mentale gezondheid en zevenhonderd jaar zorggeschiedenis. Het museum werd in 2020 vernieuwd heropend, na een verbouwing van anderhalf jaar.

Daarnaast heeft het museum een galerij in de Hermitage in Amsterdam, gericht op zogenoemde outsider art. "De kunstenaars van de Outsider Art Galerie zijn een beetje 'anders'. Vaak hebben ze een verstandelijke of psychische beperking", zo omschrijft het museum de werken in Amsterdam.

Allard Pierson en Comenius

De jury prijst het Museum van de Geest onder meer omdat het het anders-zijn omarmt: "Het museum vertelt verhalen van mensen die gestigmatiseerd zijn en van de maatschappij zijn buitengesloten." Er waren tientallen Europese musea genomineerd, waaronder ook het Allard Pierson in Amsterdam en het Comenius Museum in Naarden.

De winnaar van vorig jaar was het Leidse natuurmuseum Naturalis, dat in augustus 2019 heropende na een verbouwing van vier jaar. De prijs is een initiatief van het European Museum Forum, en wordt uitgereikt aan musea die bijdragen aan een beter begrip van de wereld, vernieuwend zijn en museale standaarden verleggen.

Kinderroute; Schrijf je eigen gebruiksaanwijzing!

Ga op pad in het museum met de interactieve guide, die je van alles over de wonderlijke menselijke geest vertelt én je helpt je eigen gebruiksaanwijzing in te vullen. Wat maakt jou nou jou? En wat maakt je anders dan de anderen? Moeten mensen die we niet normaal vinden veranderen of moeten we de regels voor wat we normaal vinden veranderen? Dat zijn vragen waar je over na kunt denken in Museum van de Geest | Dolhuys.

Via je antwoorden kom je ook terecht bij jouw boekendubbelganger. Een personage uit een boek dat net zo grappig is als jij bent, net zo moedig, zo handig, zo sportief of net zo dromerig als jij.

Museum van de Geest is heel geschikt voor kinderen

De kinderroute is speciaal voor kinderen van negen tot twaalf jaar en ook heel geschikt voor kinderfeestjes of buitenschoolse opvang.

Kindertentoonstelling

De jongste bezoekers van ongeveer 3 tot 8 kunnen zelf aan de slag met het maken van een tentoonstelling. Museum van de Geest wil graag laten zien hoe kinderen eruit zien als ze blij, verdrietig, boos, verlegen, of zich verveeld voelen. Stap op een emotieblok en maak je eigen tentoonstelling.
Als je het leuk vindt om een foto te delen laat het ons dan weten door #gokidsregiohaarlem #kindertentoonstelling en #museumvandegeest te gebruiken.

Het wonder van de geest

In het Museum van de Geest | Dolhuys ga je op ontdekkingstocht naar het mysterie van de geest. Maar die blijkt zo makkelijk nog niet. Want wat is de geest eigenlijk? Zit het in je lichaam of daarbuiten? Kun je je geest beïnvloeden en hoe zorg je ervoor? Aan de hand van persoonlijke verhalen, wetenschap en levensvragen, ontdek je in het museum meer over je eigen geest én die van de ander.

Je wordt niet alleen op pad gestuurd, via een digitale guide hoor je de oude muren spreken. Zij leiden je de goede kant op, stellen kritische vragen en dagen je uit. Hoe empathisch ben je? En wat voor persoonlijkheid heb je? Je ontmoet wetenschappers en filosofen die al tijdenlang grip proberen te krijgen op de geest. Ook eigentijdse denkers, rappers en kunstenaars delen hun verhaal.

Het eeuwenoude voormalige Pest-, Dol-, en Leprooshuis van Haarlem vormt het treffende decor voor 700 jaar zorg geschiedenis. Met als historisch hoogtepunt de originele 16e eeuwse dolcel.

Gaandeweg krijg je inzicht in de manier waarop je oordeelt, want de drang om de menselijke geest in een hokje te stoppen hebben we allemaal. Hoe nieuwgierig zijn we eigenlijk naar de ander? En teken jij aan het einde van je bezoek de Universele Verklaring van de Open Geest?

  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Horeca aanwezig
  • Indoor