Schotersingel 2, 2021 GE Haarlem

Het Museum van de Geest heeft twee vestigingen; één in Haarlem en één in Amsterdam. In het museum in Haarlem ontdek je op een interactieve manier meer over je eigen geest én die van anderen. In Amsterdam zijn tentoonstellingen te zien met outsider art, waarin kunstenaars hun innerlijke wereld tonen.

Museum van de Geest – Dolhuys in Haarlem

In dit museum gaat het om de geest. Dat onzichtbare, gewichtloze iets dat zich ergens tussen ons hoofd en ons hart bevindt en maakt wie we zijn. Wat is het, hoe werkt het, hoe zorgen we ervoor? Dat is wat ons bezighoudt. Voor kinderen hebben we twee activiteiten, voor ongeveer 9 tot 12 jarigen en voor de jongste bezoekers. Ook is er een café met een hoop lekkers en kun je ons vinden midden in het park de Bolwerken.

Museum van de Geest in Haarlem is een belevingsmuseum voor jong & oud

Het Dolhuys is een zogenoemd belevingsmuseum: het gaat niet om de verzameling voorwerpen maar om ervaringen en meningen. Het museum geeft een overzicht van hoe er door de eeuwen heen met ‘gekte’ werd omgegaan. Naast de vaste tentoonstelling zijn er wisselende exposities. Bezoekers kunnen zichzelf testen: ‘Hoe normaal ben jij?’. Het museum heeft tevens een collectie kunst.

Museum van de Geest ook leuk voor kinderen!

Suf is het eigenlijk, dat we voor elk apparaat een gebruiksaanwijzing hebben maar niet voor het allerbelangrijkste: jezelf! Daarom kun je in het Museum van de Geest je eigen gebruiksaanwijzing maken, zodat iedereen weet hoe zij het beste met je om kunnen gaan.

Kinderroute; Schrijf je eigen gebruiksaanwijzing!

Ga op pad in het museum met de interactieve guide, die je van alles over de wonderlijke menselijke geest vertelt én je helpt je eigen gebruiksaanwijzing in te vullen. Wat maakt jou nou jou? En wat maakt je anders dan de anderen? Moeten mensen die we niet normaal vinden veranderen of moeten we de regels voor wat we normaal vinden veranderen? Dat zijn vragen waar je over na kunt denken in Museum van de Geest | Dolhuys.

Via je antwoorden kom je ook terecht bij jouw boekendubbelganger. Een personage uit een boek dat net zo grappig is als jij bent, net zo moedig, zo handig, zo sportief of net zo dromerig als jij.

Museum van de Geest is heel geschikt voor kinderen

De kinderroute is speciaal voor kinderen van negen tot twaalf jaar en ook heel geschikt voor kinderfeestjes of buitenschoolse opvang.

Kindertentoonstelling

De jongste bezoekers van ongeveer 3 tot 8 kunnen zelf aan de slag met het maken van een tentoonstelling. Museum van de Geest wil graag laten zien hoe kinderen eruit zien als ze blij, verdrietig, boos, verlegen, of zich verveeld voelen. Stap op een emotieblok en maak je eigen tentoonstelling.
Als je het leuk vindt om een foto te delen laat het ons dan weten door #gokidsregiohaarlem #kindertentoonstelling en #museumvandegeest te gebruiken.

  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Horeca aanwezig
  • Indoor