10 leuke kinderactiviteiten en kinderuitjes!

Er op uit met kinderen - Een handig en compleet overzicht van alle kinder- en gezinsactiviteiten voor de hele familie! In Haarlem, bekend om de hofjes, de gezellige winkelstraten en Museum van de Geest, is de moeite van het bezoeken waard. Je kunt er op de fijnste plekken lunchen, het is vijf keer rollen naar het strand en er wordt elk jaar een 'kindermaand' georganiseerd: Haarlem is een feest voor jong en oud. En als je er dan toch bent, neem meteen onderstaande tips mee.

1. Musea met kinderen? Dit zijn de leukste kindermusea!

Naar een museum met kinderen? Op Go-Kids zijn heel veel kindermusea te vinden. Die worden namelijk steeds kindvriendelijker, interactiever en leuker voor het hele gezin. Haarlem is rijk aan leuke musea. Het Dolhuys is het Museum van de Geest geworden en dit is het psychiatrie museum van Nederland. Waarschijnlijk niet direct een museum waarvan je denkt: dat is geschikt voor kinderen. Het Dolhuys is een zogenoemd belevingsmuseum: het gaat niet om de verzameling voorwerpen maar om ervaringen en meningen. Het museum geeft een overzicht van hoe er door de eeuwen heen met ‘gekte’ werd omgegaan. 

Check hier nog meer musea ►

2. Zwemmen in een zwembad

Wat te doen met je kinderen van Haarlem, Hoofddorp en Velsen? Er zijn in de regio Haarlem heel veel leuke dingen om te doen, zoals heerlijk zwemmen in een zwembad. Zwembad de Waterkanten in Lisse is een prachtig sportcentrum in de Bollenstreek in de gemeente Lisse. Met niet alleen een zwembad, wedstrijdbad, peuterbad, babybad, maar ook sportzalen, horeca en gymzalen. Een compleet complex waar je als gezin of familie heerlijk een dagje kan vermaken. Maar natuurlijk is SportPlaza Groenendaal in Heemstede  ook zeker een aanrader en in IJmuiden kun je heerlijk terecht bij zwembad De Heerenduinen. Zij hebben ook een groot buitenzwembad met een fijn grasveld waar je fijn kun voetballen!

Hier nog meer zwembaden ►

3. Indoor springen en spelen in de omgeving Haarlem 

Buiten spelen is heerlijk en er zijn fantastische speeltuinen waar je terecht kan. Maar als het nou met bakken uit de hemel komt, stormt, vries of sneeuwt en jezelf lekker warm aan een kopje koffie wilt zitten, dan is een binnen speeltuin, speelparadijs of trampolinehal wel een heel goed alternatief. Kunnen de kinderen lekker hun energie kwijt en jij rustig je magazine lezen. Je kunt bijvoorbeeld Springen bij Street Jump in Overveen, Spelen, springen bij Funzone in Aalsmeer, trampoline jumpen bij JumpSkillz in Hoofddorp, VR Gamen bij het VRCafe, maar je kan ook lekker spelen in de sneeuw en een paar uurtjes skiën bij SnowWorld.

4. Cultuur voor kinderen in de omgeving Haarlem

Houd je van eigentijdse en toonaangevende voorstellingen? Dan moet je zeker een bezoekje aan De Schuur brengen. In de twee theaterzalen brengt De Schuur al meer dan 40 jaar een breed en uiteenlopend programma met kinder theatervoorstellingen, dansproducties en eigen producties ten tonele. Daarnaast zijn er ook twee filmzalen, waar je dagelijks diverse familiefilms kunt bekijken. De Stadsschouwburg Haarlem en de Philharmonie hebben ook prachtige voorstellingen voor de hele familie en is zeker het bezoeken waard.

Leuke voorstellingen ►

5. De mooiste speeltuinen in de omgeving Haarlem

Ga een dagje lekker spelen bij een speeltuin in Haarlem! Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Tijdens het spelen testen en verleggen kinderen hun grenzen door nieuwe activiteiten uit te proberen en hun angsten te overwinnen. De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen maakt dat kinderen vrij spelen heel leuk vinden. Belangrijk onderdeel van het spelen is dat kinderen leren omgaan met (kleine) risico’s, wat soms resulteert in een valpartij met een bult of blauwe plek tot gevolg. Dat hoort bij spelen! 

Alle speeltuinen ►

6. Een bezoek aan een kinderboerderij is altijd een succes

Al vanaf jongst af aan is een bezoekje aan de kinderboerderij een groot succes. Kinderen genieten er van om zo dicht bij dieren te mogen komen om te kijken of misschien wel te aaien. Of het nu gaat om grote paarden en ezels of schattige konijntjes en cavia’s of een pauw met zijn prachtige veren. Uren kunnen ze kijken naar hoe de dieren bewegen, slapen en luieren. Ben je uitgekeken? Dan hebben heel veel kinderboerderijen ook een speeltuin of een gelegenheid om wat te eten of te drinken. Op naar de kippen, schapen, pony's en hangbuikzwijnen: educatief, leuk en gezellig. 

Alle kinderboerderijen ►

7. Strand in Zandvoort, IJmuiden en Wijk aan Zee

Omgeving Haarlem is prachtig voorzien van mooie stranden. Van het immer populaire Zandvoort en Bloemendaal tot aan de brede stranden van IJmuiden en Wijk aan Zee. Er is altijd wel van alles te doen. Het strand in IJmuiden kun je combineren door te kijken naar de haven, de bouw van werelds allergrootste sluis en wat voor grote schepen er binnenkomen. Steeds vaker hebben strandtenten ook leuke speeltoestellen voor kinderen op het strand staan, ideaal! 

8. Gezellig een kinderfilm of familiefilm kijken

De leukste kinderfilms, familiefilms of films voor alle leeftijden, zelfs voor de allerkleinste onder ons zijn te kijken in Pathé Haarlem of De Schuur. Kijk maar eens in onze agenda! 

Bekijk de agenda ►

9. Ontdek Haarlem via het water

Ontdek Haarlem op haar mooist, vanaf het water. Vaar mee met een rondvaartboot, huur een bootje of maak gebruik van een vaararrangement. De Haarlemse grachten, de terrasjes langs het water en het uitzicht op de prachtige monumenten maken van je vaartocht een speciale belevenis. Liever zelf varen? Dan kun je een bootje huren of Kanoën en suppen op de Mooie Nel, Spaarne of op de Westbroekerplas.

10. Leuke puzzeltochten voor de hele familie

Speur samen en beleef plezier voor het hele gezin! Een speurtocht is super leuk om samen te doen: met z'n tweeën, met je gezin of met de familie, met je vrienden of je klasgenoten! Avontuurlijk dwalen door een stad op zoek naar aanwijzingen. Want wie speurt ontdekt meer! Er is een spannend detectivespel vanaf 8 jaar en een stadsspeurtocht vanaf 10 jaar. 

Bestel nu met korting ►

Laatste tip: wandelen met kinderen is hartstikke leuk

Wandelen met kinderen is hartstikke leuk! Vooral routes met verrassingen en uitdagingen. Met afwisseling en een geschikte afstand. Zo heeft Haarlem 10 hele leuke hofjesroutes langs de armenhuisjes. Je komt  op plekjes die verstopt zijn achter kleine deurtjes. Het zijn korte routes met lange pauze...

Leuke hofjeswandelingen ►

In de zomer: verkoelend zwemmen in de natuur 

Heerlijk dat we dichtbij het strand wonen en dat je daar heerlijk kan afkoelen, maar in deze hete zomer is het wel zo fijn om wat meer afkoeladresjes te hebben. Er zijn genoeg mooie meren, plassen, zwemvijvers, recreatieplassen, openluchtzwembaden, en binnen zwembaden voor die heerlijke koele duik. Trek je zwemkleren maar aan, vergeet je zonnebrand niet mee te nemen...

Lees verder ►

Log In