10 leuke wandingen voor kinderen langs de hofjes van Haarlem

Na Amsterdam en Leiden telt Haarlem nog de meeste hofjes. Uitzonderlijk is dat velen ervan nog te bewonderen zijn. En een groot voordeel ten opzichte van hofjes andere steden: binnen het compacte stadscentrum liggen de hofjes op loopafstand van elkaar. Maar boven alles: Haarlem telt misschien niet de meeste, maar volgens veel mensen wel de mooiste hofjes!

Haarlemse Hofjes-wandeling:

Ouwe vrijsters en een dubbelmoord Langs o.a. het leukste en kleinste hofje van Haarlem. Rondwandeling naar eigen inzicht van 5,5 km. Start bij Haarlem NS. Kijk hier voor informatie over deze wandeling. Ook leuk: Groene Wissel Haarlem, verbindt hofjes met buitengebied en Spaarne | rondwandeling | 7 km | start Haarlem station

Alle Haarlemse hofjes? Nee, net niet …

Alle hofjes in één wandeling combineren maakt de hofjestocht wel erg lang. Het Hofje van Heythuyzen en het Hofje van Codde & Beresteyn liggen echt buiten het centrum.

De route is thematisch. Ook net-niet-hofjes, oude gasthuizen, het Oude Mannenhuis en de Oude Bavokerk waar Heilige Geestmeesters zich met de armenzorg bezighielden zitten erin. Logisch ook om een andere reden: je loopt er toch al (bijna) langs!

Hoe is de hofjesroute opgezet?

De Haarlemse hofjeswandeling heeft een doe-het-zelf opzet. Je kunt de route lekker in je eigen tempo lopen met smartphone of tablet met mobiele verbinding. Elk hofje in de route heeft binnen deze site een eigen pagina met onderaan (in het bruin) de wandelroute naar het volgende hofje. Zoals gezegd: soms zijn ook andere bezienswaardigheden in de tocht opgenomen. Omdat je er toch langs komt, of omdat ze te mooi zijn om links of rechts te laten liggen. Laat je verrassen door Haarlem!

Het beste moment voor een hofjeswandeling?

De meeste hofjes zijn doordeweeks open, sommige ook op zaterdag. Zondags zijn ze bijna allemaal gesloten voor bezoekers (een uitzondering is het Proveniershof dat nooit afgesloten wordt). Wil je ook het Hofje In den Groenen Tuin bezoeken, zorg dan dat je daar voor 12 uur ’s ochtends binnen bent!

Waar begint je wandelroute?

De Wandeling begint bij NS Station Haarlem / Parkeergarage Station. Maar je kunt de wandeling bij elk hofje oppakken: de wandeling beschrijft een lus door de stad. Ook afsteken is mogelijk, mits je een beetje kaart kunt lezen. Doordeweeks is het voor mensen die met de auto naar Haarlem komen misschien wel aan te bevelen te beginnen bij Parkeergarage de Appelaar (die zit op zaterdag standaard vol). Het daar dichtbij gelegen Hofje In Den Groenen Tuin is namelijk alleen ’s ochtends te bezichtigen.

Klik hier om de wandeling te starten

Log In