Heerlijk dat we dichtbij het strand wonen en dat je kan afkoelen in de zee, maar met deze hete zomerdagen is het wel zo fijn om wat meer adresjes te hebben waar je kan afkoelen. Er zijn genoeg mooie meren, plassen, zwemvijvers, recreatieplassen, openluchtzwembaden, en binnen zwembaden voor die heerlijke plons in het water. Trek je badpak of zwembroek maar aan en vergeet je zonnebrand niet mee te nemen...

Heerlijk zwemmen met de kinderen in open water

Als je in open water gaat zwemmen, dus niet in een zwembad, dan loop je mogelijk gezondheidsrisico's. Op officiële open water zwemlocaties wordt de waterkwaliteit gecontroleerd. Door hier te zwemmen kun je de gezondheidsrisico's beperken. Ook in open water dat wordt gecontroleerd, kun je met ziekteverwekkers (bijvoorbeeld virussen, bacteriën en parasieten) in contact komen. In niet gecontroleerd water is die kans veel groter. Sinds een aantal jaren wordt er meer gezwommen in grachten, plassen en meren die niet aangewezen zijn als officiële zwemplekken. Hier wordt niet gecontroleerd op de kwaliteit van het water en andere vervuiling in en rond de plek. Bij een officiële zwemplaats weet je zeker of het water schoon is. Vind zwemwater met de Zwemwater app of op de website van zwemwater.nl. 

Laat je kinderen veilig zwemmen

Als het mooi weer is gaan we massaal naar de zwembaden en de stranden om verkoeling te zoeken. Maar let wel goed op, want ieder jaar verdrinken wel een aantal Nederlanders. Dit zijn niet alleen kleine kinderen, maar ook kinderen boven de 10 jaar en volwassenen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je veilig moet zwemmen:

  • Zwemmen kun je verleren. Ook al heb je diploma's en kun je niet goed zwemmen of is het al een tijdje geleden dat je gezwommen hebt, blijf dan in ondiep water.
  • Zwem alleen op officiële zwemplekken. Deze worden zo veilig mogelijk gemaakt. Zo wordt onder andere de bodem schoon gemaakt, er liggen lijnen waar boten niet binnen mogen komen, er wordt gekeken of er gevaarlijke stromingen zijn en de waterkwaliteit wordt gecontroleerd.
  • Ga nooit alleen zwemmen. Zeker niet in natuurwater. Stromingen en koud water (kramp) kunnen voor onveilige situaties zorgen.
  • Let op vlaggen. Zwemt u in zee? Let dan goed op de vlaggen!

Zwembandjes

Zwemveiligheid is belangrijk, vooral voor kinderen die nog niet zo goed kunnen zwemmen. Zwembandjes zorgen ervoor dat kinderen blijven drijven en helpen kinderen om sneller te leren zwemmen. Let bij het aanschaffen van zwembandjes op het gewicht dat de bandjes aankunnen en de maat van de bandjes. Zwembandjes moeten goed om de armen van kinderen zitten zodat ze niet losschieten in het water. 

Vind hier zwembandjes ►

Zwemgordels

Lekker met je kleintje het water in. Als hij nog niet kan zwemmen dan kan een zwemgordel de oplossing zijn. Samen met de zwemgordel kan jij veilig met de kleine in het water spelen. Voor de hele kleine tot de grotere kinderen!

Vind hier de zwemgordels

Opblaasfiguren & opblaasboten

Lekker drijven op het water? Er zijn diverse luchtbedden, opblaasfiguren en zwembanden aan om lekker in het water te dobberen. Liever actief in het water? Er zijn ook allerlei opblaasboten om mee door het water te roeien. Enkel opzoek naar roeispanen? Deze zijn ook te vinden.

Leuk waterspeelgoed ►

Zwemvijver Duinmeer het Wed

Duinmeer Het Wed is een fantastische plek om een heerlijke zomerse dag door te brengen met het gezin. Het is een heerlijk beschut strandje, waar je vaak uit de wind ligt. De kinderen kunnen eindeloos kliederen met water en zand, zwemmen in het afgezette meertje, het hoge duin opklauteren of afrollen.. wil je weten waar je het recreatieplas kan vinden? 

Info over 't Wed ►

Zwemmen in de Veerplas in Spaarnwoude

De Veerplas, ook wel bekend als het PTT-meertje, is een kunstmatig meer in de Veerpolder direct ten oosten van Haarlem dat in 1994 onder meer voor recreatiedoeleinden werd aangelegd en deel uitmaakt van het Recreatiegebied Spaarnwoude. Er is een groot grasveld met een zandstrandje waar ook een deel is afgezet voor de kinderen. Parkeren is gratis. Klik hier waar je de Veerplas kan vinden ►

Duinmeer Oosterplas in de Kennemerduinen

Net zo fijn als zwemvijver Het Wed is Duinmeer Oosterplas. Je komt hier door ingang Bleek en Berg te nemen aan de Bergweg, tussen Santpoort-Zuid en Bloemendaal. Volg vanaf hier de borden. Er is een strandje van ongeveer 150 meter lang aan de noordoostzijde en nog een strandje van 50 meter aan de zuidkant. Lekker zwemmen  

De Westbroekplas of wel surfplas in Spaarnwoude

De Westbroekplas ligt in de gemeente Velsen en maakt deel uit van recreatiegebied Spaarnwoude. Aan de noordoostkant van de plas ligt een strand met een lengte van ongeveer 200 meter. De rest van het water wordt omringd door speel- en ligweiden. Een klein speeltuintje op het strand zorgt dat kinderen zich hier heerlijk kunnen vermaken. Wil je lekker een verkoelend drankje drinken, ga dan eens langs bij Villa Westend. Zij hebben een mooi terras aan het water. Jouw kinderen verkoelen zich heerlijk in het water en jij aan jouw drankje! Hoe heerlijk is dat ►

Chillen, sporten en zwemmen bij de Molenplas

In Molenwijk ligt de Molenplas. De molenplas is een parkje waar je meerdere dingen kan doen. Ten eerste staat er een grote plas met een strandje, waar je in de zomer heerlijk kan zwemmen. In het park vlakbij restaurant De Molenplas is een zandstrandje aangelegd voor de nodige verkoeling. Het uitzicht is prachtig ►

Pierenbadje Burgemeester Rijkenspark

Fiets naar Santpoort-Noord en ga eens naar het Burgemeester Rijkenspark. Voor de kleine kinderen is daar een groot pierenbad met grasveld die dagelijks voorzien wordt van vers water. Het lukt niet altijd om een medewerker te vinden die om 06:00 uur 's ochtends het bad wil vullen, dus check altijd eventjes de pagina van Park Velserbeek ►

De Peddelpoel in Spaarnwoude

De Peddelpoel (ongeveer 200 meter lang en 80 meter breed) ligt in het recreatiegebied Spaarnwoude. De zwemplek staat in open verbinding met Zijkanaal B, dus ideaal om te zwemmen, zeker met de twee zandstrandjes waar kinderen kunnen spelen met water en zand. Ook leuk: je kunt via vlonders naar het eiland lopen wat midden in de poel ligt. Er is een toiletgebouwtje met wc en douche. Lekker plonsen!

Recreatieplas De Watergeus in recreatiegebied Spaarnwoude

De Watergeus ligt in recreatiegebied Spaarnwoude, in een verbreding van de ringsloot. Aan de noordkant ligt outdoorcentrum De Watergeus, dat de zwemplek gebruikt voor sport- en spelactiviteiten op en rond het water. Je kunt heerlijk op het grasveld liggen en in het water afkoelen!

Toolburgerplas in Hoofddorp

De Speelvijver is een van de twee officiële zwemplekken van Recreatieplas Toolenburg, een recreatiegebied in de gemeente Haarlemmermeer. Aan de noordoostkant grenst het gebied aan een park waar gewandeld en gespeeld kan worden. Ten zuidoosten van de plas mag de natuur zijn gang gaan. De westzijde is bedoeld voor oever- en waterrecreatie. In dit gebied kun je heerlijk zonnen, zwemmen en surfen. De Speelvijver is gescheiden van de grote plas door een strekdam. Zeker het bezoeken waard!

Recreatiegebied De Groene Weelde in Hoofddorp

Het recreatiegebied de Groene Weelde is een gebied van recreatieschap Spaarnwoude dat ligt tussen Hoofddorp, Cruquius en Vijfhuizen. Het is een afwisselend gebied met bossen, waterpartijen en brede waterlopen met natuuroevers. Het recreatiegebied sluit aan op het Haarlemmermeerse Bos en omvat ook het voormalige Floriadeterrein met de Big Spotters Hill. Heerlijk relax plek!

Haarlemmermeerse Bos Spartelvijver in Hoofddorp

Het Haarlemmermeerse Bos is een ongeveer 115 ha groot, recreatiegebied ten noordwesten van Hoofddorp. De Spartelvijver is een van de twee officiële zwemlocaties in dit gebied. Neem ook je opblaasbeest mee!

Haarlemmermeerse Bos Zuidstrand in Hoofddorp

Het Haarlemmermeerse Bos is een ongeveer 115 ha groot, parkachtig gebied ten noordwesten van Hoofddorp. Het Zuidstrand is een van de twee officiële zwemlocaties in dit gebied. Heerlijk chillen aan het water!

Park Westerbeek in Velsen

Park Velserbeek is een groots, groen en divers park in Velsen met een rijke geschiedenis. Niet alleen een kinderboerderij, maar ook een hertenkamp, volière en 2 schapenweiden zijn aanwezig in het park. Ook is er naast de kinderboerderij een kinderbadje en een speeltuintje gelegen.

Originele blogdatum: 17-06-2021