Het Rozendaal 11, 7523 XG Enschede

De Museumfabriek in Enschede

Dit is een leuk uitje in Twente voor kinderen, maar ook voor ouder en opa's en oma's.

Leren en doen! Dat kan in de Museumfabriek in Enschede. Dit museum gaat over natuur en techniek,  kunst en wetenschap, vroeger, oude en nieuwe dingen en machines. 

Het museum is voor iedereen. Het is echt een familiemuseum. Voor kids die zich verwonderen, over sterren, planeten, de natuur, dieren, techniek, toekomst, die willen weten waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan.  Dit is niet zomaar een museum. Hier staan leren, spelen en ontdekken centraal. Niet alleen kijken. Maar vooral ook doen!

Wunderkammer

In De Museumfabriek is een spannende, nieuwe collectiepresentatie te zien: de Wunderkammer. In de Wunderkammer verwonder je je over wat de wereld te bieden heeft. Je ontdekt dat jouw botten verdacht veel op die van een mammoet lijken. Je tuurt door sterrenkijkers, recht de nacht in. Je stapt in een magisch witte wereld. Je bekijkt de misschien wel oudste puzzel van Europa, ontdekt hoe bijzonder de kever is en luistert (of huivert) naar Twentse sagen en legenden. 

Ontdek de nieuwste  Wunderkammer De IJzeren Eeuw van het museum. Deze Wunderkammer vertelt hoe de textielindustrie ontstond, hoe deze zich ontwikkelde en hoe het uiteindelijk leidde tot de hightech regio die Twente nu is. De IJzeren Eeuw maakt deel uit van een serie van negen Wunderkammers. 

De Makerspace

In de Makerspace kun je iedere dag leuke opdrachten doen. Creatieve en technische opdrachten liggen voor je klaar. Zoals:

Maak een Bibberbotje

Een bibberbotje is een robotje dat zich voortbeweegt door te bibberen. Hoe jouw bibberbotje gaat bewegen, dat zal je niet van tevoren weten. Dat moet je uitproberen. En als je vindt dat jouw bibberbotje anders moet bewegen, dan verander je gewoon iets. Meer poten, of juist minder. Een staart, of juist geen staart. Of je verplaatst de batterij. Alles kan! Je zal zien dat het uiterlijk, dus het er uit ziet, uiteindelijk bepaalt hoe het bibberbotje zich zal voortbewegen. Veel plezier! 

Leeftijd: 10+, toeslag € 2 voor materiaal

Maak je eigen 'Wobbler'

Kunstenaar Eibert Draisma bedacht de Wobbler, een gek apparaatje dat werkt op zonne-energie. Jij bedenkt als echte uitvinder/kunstenaar je eigen Wobbler-creatie.

Toeslag €2

Bouw je eigen Zeppelin

Een zeppelin is een stijf, sigaarvormig luchtschip bestaande uit een lichtgewicht (aluminium) skelet met daarin zakken die zijn gevuld met een licht gas. Hij is genoemd naar de grote pionier van het luchtschip, graaf Ferdinand von Zeppelin.

Maak gebruik van alle materialen die de Makerspace te bieden heeft en bouw je eigen zeppelin. Kies bijvoorbeeld voor melkpakken, ballonnen, rietjes en touw. Versier alles met mooie tekeningen en je zeppelin is af! 

Horeca: Museumcafé Lokaal Roombeek

Bij de ingang van De Museumfabriek vind je Museumcafé Lokaal Roombeek. Hier kun je terecht voor verse koffies, gezonde sapjes, ovenverse taarten en brownies en heerlijke sandwiches voor de hartige trek. Vanaf deze zomer heeft het museumcafé een buitenterras.

Koop je tickets

  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Horeca aanwezig
  • Indoor