Onderwijs geven aan je eigen kinderen, hoe overleef je dat?! Juf Bianca geeft een paar tips.

Door het Coronavirus zitten bijna alle kinderen thuis. Deze week hebben ze materiaal gekregen van school en is het de bedoeling dat jij ze helpt met het plannen en maken van hun schoolwerk.

Misschien heb je helemaal geen tijd, omdat je thuis moet werken. Misschien zie je er tegen op, omdat je weleens eerder je kind hebt geholpen en dat niet zo prettig verliep. Misschien heb je én weinig tijd en dus ook weinig geduld én jouw kind neemt weinig van je aan. Wat nu?

Zelf heb ik met heel veel plezier 25 jaar voor de klas gestaan, maar toen ik mijn eigen kinderen (inmiddels 11 en 16) wilde bijspijkeren, ging dat niet zonder slag of stoot. Met ervaring als leerkracht en ouder kan ik hopelijk jou helpen je zoon of dochter zo goed mogelijk te begeleiden met zijn/haar werk.

  1. Neem even de tijd om je te verdiepen in zijn werk. Wat moet je kind doen voor rekenen, taal en spelling? Als je dat doet vóór dat je met je kind aan de slag gaat, kun je hem/haar later ook inhoudelijk helpen. Wat is het doel? Wat moeten ze leren in deze les? Het kost je de eerste keer tijd, maar het verdient zich zeker terug.
  2. Wees nieuwsgierig! Vooral naar zijn of haar denkstappen. Wat leer je in deze les? En wat heb je geleerd? Vooral die laatste vraag aan het einde van les heeft veel invloed op het leren. Ga niet te snel in de uitlegmodus. Als je kind vastloopt of veel fouten maakt, kan je helpen. Probeer door te vragen wat nu precies lastig is en leg het uit met een soortgelijk som/stelling die makkelijker te begrijpen is. Ook hier niet teveel vertellen, maar vragen.

Kinderen vinden het ook fijn om het vertrouwen te krijgen dat ze het prima zelf kunnen, dus ze kunnen daarna best een tijdje zelfstandig werken. Ouders die belangstelling hebben voor school en het leren van hun kind, hebben kinderen die met groter succes school doorlopen. Belangstelling voor wat en hoe het kind leert en in alles wat je kind bezighoudt.

Het leukste van alles is dat je je kind beter leert kennen en je band wordt beter. Het hoeft allemaal niet perfect en fouten maken mag. Dat geldt voor je kind, maar ook voor jou. Neem de tijd, ontspan en geniet.

Tot slot: maak er een gezellig moment van! Iets lekkers erbij, maak grapjes en lach samen. Veel plezier!

Juf Bianca

Over Juf Bianca: Juf Bianca heeft meer dan 25 jaar ervaring in het basisonderwijs en geeft sinds 2 jaar thuisonderwijs en bijlessen aan kinderen van de basisschool en onderbouw van de middelbare school. https://www.bijjufbianca.nl/