Week van de opvoeding

Van 7 t/m 13 oktober is het in Nederland de week van de opvoeding. Het opvoeden van kinderen en jongeren is belangrijk maar soms best lastig. Daarom staat de hele week, van maandag 7 oktober tot en met zondag 13 oktober, in het teken van opvoeden en ouderschap. Ouders én professionals die te maken hebben met opvoeden staan er niet alleen voor. De Week van de Opvoeding draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders en professionals.

Lily Mulder, kindercoach en eigenaar van Kinder- en oudercoachpraktijk 'I-Rörelse en schreef deze blog.  Hierin lees je wanneer het fijn is om te sparren met een kindercoach. 

 

Fietsenmaker en kindercoach….

Als je fiets een lekke band heeft kun je verschillende dingen doen;                                     

*doorfietsen,                                    

*de band zelf plakken of *naar de fietsenmaker gaan.

Voor alle drie is iets te zeggen, het is een keuze die je maakt maar wel met wisselend resultaat…

De eerste keuze, doorfietsen, kan wel maar is niet zo goed voor je fietsband. De tweede keuze, de band zelf plakken, is goed te doen voor de handige mensen onder ons en de mensen die geleerd hebben hoe je zelf een band kunt plakken. De derde keuze, naar de fietsenmaker, is een keuze waarbij je er van uit mag gaan dat je band professioneel geplakt wordt of dat er een nieuwe binnenband in wordt gezet zodat je weer lekker verder kunt fietsen.

Wat heeft dit ‘lekke-banden-verhaal’ nu te maken met kinder- en oudercoaching zul je je afvragen…?

In het leven van elk kind en van elke ouder zijn momenten waarin het even niet zo lekker loopt (lekke band). Toch ‘fietsen’ we gewoon door, al gaat dat niet lang altijd even gemakkelijk. We proberen zelf de oorzaak (het ‘lek in de fietsband’) te vinden en te repareren, vaak lukt dit en is dit goed te doen (we ‘fietsen’ als het ware gewoon weer verder).

Maar soms is het gedrag van je kind of van jou als ouder zoals; onverklaarbare boosheid, onzekerheid, verdriet, iets waar je steeds meer last van hebt (‘je band loopt steeds weer leeg’).

Je kunt zelf het lek niet ontdekken en hebt behoefte aan een ‘fietsenmaker’ (lees: kinder- en oudercoach). Kinder- en oudercoaching ‘i rörelse’ ((*‘i rörelse’ betekent in het Zweeds ‘in beweging’) kan jou als kind en/of ouder helpen om je ‘band weer te plakken’ zodat je weer in beweging kunnen komen en verder kunnen ‘fietsen’.

Lily Mulder is naast Kindercoach ook Gezins- en opvoedcoach en geeft o.a. workshops. Ook kun je terecht voor individuele coachingsgesprekken of gezinscoaching. Dit is altijd een traject op maat; er wordt gekeken naar jouw/jullie behoefte en met welke mogelijkheden deze behoefte bereikt kan worden.

Het lek is gevonden en gerepareerd, je kunt weer verder! 

Onze collega Lienke schreef een blog over haar ervaringen bij Lily, je leest de blog hier.