Het was ons eerste "echte "uitje weer sinds de Corona tijd. We waren al wel weer een keer naar spontaan naar de speeltuin geweest, maar dit was echt weer eens een ouderwets dagje uit, waar we ons al een paar dagen op verheugden.  Met de stoomtrein van Haaksbergen naar Boekelo en weer terug. De stoomtreinen van Museum Buurspoorweg mogen eindelijk weer rijden, met corona aanpassingen volgens de maatregelen van het RIVM. Wij namen dan ook met een gerust gevoel opa en oma mee op onze reis.

Reserveer je eigen coupé

Je tickets voor dit leuke uitje boek je heel eenvoudig via de website van Museum Buurtspoorweg. Een ticket vooraf reserveren is verplicht. Let op: de stoomtrein vertrekt alleen vanaf Haaksbergen. En niet vanaf Boekelo zoals het normaal gesproken is. 

Als je bij Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen aankomt, zie je een prachtig oud station gebouw. De kids zien een grote locomotief staan en klimmen er meteen op. Ze vermaken zich hier al heel leuk mee, terwijl ik op opa en oma wacht. De 1 is de machinist, de ander de toerist en zo spelen ze er al lekker op los.

Museum Buurtspoorweg

Ja daar zijn opa en oma dan! We gaan in de rij staan voor het loket. Hier staat keurig op de grond aangegeven waar je moet staan om 1,5 meter afstand te houden. Op deze manier is er steeds 1 gezelschap binnen bij het loket en de andere wachtende passagiers staan buiten op 1,5 meter. Voordat we naar binnen gaan, desinfecteren we onze handen en dan worden we heel hartelijk welkom geheten door een meneer. Hij is helemaal gekleed in de stijl van een oude stationschef. We geven onze reservering door en krijgen een plattegrond waarop een vinkje staat in welke wagon en coupé we plaats mogen nemen. Want elk huishouden heeft een eigen coupé. Heel coronoproof!

Museum Buurtspoorweg

Historisch spoorweg museum

En dan kan onze reis beginnen. Met de plattegrond rennen de kids het station op. Hier zien we meteen een mooie stoomtrein. Dit is de trein waarmee we straks op reis gaan.We zijn lekker op tijd, dus we gaan eerst op ons gemak het station van Haaksbergen bekijken. Op de grond is de looproute aangegeven. Het museum hanteert éénrichtingsverkeer. Geen probleem, want op deze manier loop je een rondje over het gehele station en zo weten we ook zeker dat wel alles gezien hebben. Opa leest alle borden waarop de historie van het museum te lezen is. De kids rennen liever rond met de plattegrond.Museum Buurtspoorweg

Ze kijken hun ogen uit in de goederenloods waar de locomotieven gestald staan. Dan pas merk je hoe groot een wagon of locomotief is! De berg met kolen is ook reuze interessant. Opa legt uit hoe de kolen z'n werk doen in de stoomtrein en de kids zijn oprecht geïnteresseerd.

Museum Buurtspoorweg

Dan rennen ze door naar de wissel in het spoor, hier wordt even over gediscussieerd hoe dat vroeger en nu in z'n werk gaat,  en klimmen dan op de brug. Een grote hoge brug die je naar de andere kant van het spoor brengt. Als je bovenop staat kun je goed de lengte van de stoomtrein zien, de stoom die erboven uit blaast en de mensen die instappen. een prachtig historisch praatje. 

Museum Buurtspoorweg

Op reis met de stoomtrein

En dan is het zover... we mogen instappen. Coupé nummer acht. Alleen het zoeken van het nummer op de wagen maakt ze al enthousiast. Jaa...hier is het. Kom opa... we moeten instappen! Mag ik aan het raam? We hebben een eigen coupe en kunnen zo verantwoord zitten. Heel fijn. Opa en oma zitten aan de andere kant van de coupe als ons. 

Als we allemaal zitten, sluit de conducteur de houten deur.  Bof...wat een hard geluid. Het raampje staat open en de jongste twee steken hun hoofd eruit. Ze kijken naar de locomotief, horen de fluit en ja hoor...daar gaan we!

Museum Buurtspoorweg

We hobbelen eerst heel zachtjes door Haaksbergen. We zwaaien naar mensen, en zien van alles onderweg. Uit het dorp gaan we iets sneller, maar nog niet hard hoor! Maar dat maakt het juist bijzonder. We hebben geluk! We zien een moeder ree met 2 ree kalfjes. Wauw! We hobbelen tussen de weilanden door. En genieten van het Twentse landschap. De kids kletsen honderduit over wat er te zien is, waarom er houten banken zijn, wat de tekst op de muur betekend etc. Het is echt een ware belevenis!

Museum Buurtspoorweg

Na zo'n 25 minuten komen we aan in Boekelo. Hier is ook een museumloods. We kopen een kopje koffie en drinken die gezellig in een treinwagon op. De kids kijken ondertussen in de museumloods. Enthousiast komen ze me ophalen, want dit moet je zien mam! Ze zijn onder de indruk van de modelspoorbaan. Het is ook echt prachtig gemaakt. Hier kun je minuten lang naar turen, misschien wel uren, want je ziet steeds iets nieuws. Opa en oma vinden het ook prachtig en nemen alle tijd om dit met de kids te bekijken. 

Museum Buurtspoorweg

 

Maar ook de grote wagons die open staan zijn mooi om te bekijken. Oma ziet een wagon met stoffen banken en legt uit waarom dit zo luxe was. In de museumloods is ook Gait, een pratende pop, die wat vertelt over het werken op spoor. De kinderen lachen er om!  Good Goan zegt Gait. 

Na zo'n 40 minuten vertrekt de stoomtrein weer. We nemen weer plaats in dezelfde coupé en natuurlijk mag er nu iemand anders aan het raam. Onderweg stellen opa en ik een paar vragen over wat we gezien en gehoord hebben. Echt leuk om te ervaren hoeveel de kids er dan van opgestoken hebben. Ondanks dat ze geen borden lezen, maar lekker rondkijken en rennen.  Een actief educatief uitje dus! 

Museum Buurtspoorweg

Museumwinkel

Terug op het station in Haaksbergen zijn de kids nog niet uitgekeken. Ze willen heel graag nog een keer over de brug. Natuurlijk, we lopen nog even gezellig mee. We komen dan ook een ouderwetse telefooncel tegen. De tieners, die de hele weg foto's maakten met de mobiele telefoon, vinden dit toch ook echt wel heel leuk speelgoed. Er hangen zelfs nog oude telefoonboeken. Geweldig wat een nostalgie!

Opa kijkt nog even rond in de werkplaats. Hier zijn vrijwilligers aan het werk. Je kunt hier echt alles bekijken en de vrijwilligers maken graag een praatje om wat uit te leggen. Oma en ik neuzen nog even rond in de museumwinkel en natuurlijk sluiten we af met een lekkere ijsco in het museumcafé.

Museum Buurtspoorweg

Een top dag was het! Wat een leuk familie uitje. Dit is een uitje waar je jong en oud plezier mee doet! Geen uitje wat opa en oma doen, omdat de kids het zo leuk vinden. Nee dit is echt een uitje wat ze samen leuk vinden! Genieten! 

Coronoproof

Ben je nog voorzichtig in het eropuit gaan in de zomervakantie vanwege de Corona. Dan kan ik je dit uitje aanraden. Het is echt veilig en volgens de voorwaarden van het RIVM. Doordat je in een eigen coupé zit, er een looproute met eenrichtingsverkeer is, en mensen zich goed aan de 1,5 meter afstand houden is dit uitje wat mij betreft zeker coronaproof!

Groeten Noortje!