We rollen de herfst in …

met de vijf favorieten van de boswachter

Ik, boswachter Simone Damhof van Natuurmonumenten, mocht een gastblog schrijven voor Go-Kids Twente. Als ik het een beetje inschat, willen de lezers van deze nieuwsbrief alles horen over leuke uitjes, trips en doe-dingen voor kinderen in de natuur. Die ga ik met je delen want zo langzamerhand rollen we de herfst al weer in.

Als boswachter Communicatie en Beleven kan ik best wel een paar mooie hotspots in Twente opnoemen natuurlijk, maar ik wil toch ook wel even kwijt dat ik schrik van de onderzoeken die mij soms onder ogen komen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de toename van welvaart ziekten onder kinderen samenhangt met de toenemende verwijdering tussen kinderen en natuur.

Aan de ene kant willen we kinderen van alles leren, op school en na school in ‘clubjes’-vorm. Aan de andere kant vergeten dat kinderen juist leren in de natuur, samen lekker buitenspelen en de natuur in is van positieve invloed op ontspanning, beweging, creativiteit en de sociale ontwikkeling. Iets om over na te denken …. 😉

Laarzen aan en gaan!

Genoeg over de positieve invloeden van groen. Het is gewoon een kwestie van doen…. Laarzen aan en gaan! Hopelijk kunnen we nog een aantal zonnige herfstdagen tegemoet zien. Kunnen we er lekker op uit! Mijn collega Ellen en ik maken af en toe een filmpje van de mooie plekken. Hierover vind je meer op ons YouTube-kanaal. Ook op facebook en instagram zijn we actief. Wil je niets missen? Volg ons!

Oerrr

OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten en inspireert om op avontuur te gaan in de natuur. Allerlei leuke GRATIS speel- en doe tips voor buiten vind je op onze website-pagina Oerrr. Wil je helpen? Word dan lid van Oerrr of vraag voor de herfstvakantie het GRATIS Egelhuispakket aan. Het gaat heel erg slecht met de egel, maar misschien kunnen we het tij keren. Als iedereen een steentje (of stekeltje 😉) bijdraagt, bouwen we samen aan een betere toekomst van de egel.

En nu …. De vijf favorieten van de boswachter

1. Wandel het Dassen Hendrik Pad.

Voor de oudere kinderen een prima route van een uur, anderhalf uur. Een kleine 4 km. Je start bij Pannenkoekhoes De Stroper in De Lutte en vanaf daar volg je de groene pijlen of download hier de route. Onderweg passeer je het oude boerenerf ‘erve Middelkamp’ een ideale picknickplek. In de Hooischuur kun je terecht voor een kop koffie kopen of een warme chocolademelk. De route bestaat uit smalle paadjes, bruggetjes en beekjes.

TIP: Na de wandeling is het verdiend genieten bij Pannenkoekhoes De Stroper van een heerlijke pannenkoek of een grandioos lekkere taartje 😉

2. Speurneustocht arboretum Poort Bulten

Samen met Tourist Info De Lutte maakten we voor  arboretum Poort Bulten een speurneustocht. Je boekt en haalt met je bevestiging de tas op bij Tourist Info De Lutte. In het park verstopten we kistjes met opdrachten en spelletjes. Je gaat met een verrekijker vogels spotten, dennenappels verzamelen, boomhoogtes meten en werken met een kompas ….  Alles gedaan! Dan krijgen de speurneuzen bij het inleveren van de tas een echt diploma.  De tocht boek je vanaf half oktober via deze link.  

TIP: lees de info op de website goed door en boek een dag van tevoren. Dat voorkomt teleurstelling.

3. De Oerrr- wandeling

Voor de kleine stoere stappers tot een jaar of zes is er de tocht van Oerrr. Deze haal je bij Pannenkoekhoes De Stroper in De Lutte. Na afloop krijgen de kinderen ranja bij De Stroper. Een korte route van ongeveer 2 kilometer die grotendeels door het bos gaat. Kinderen vinden het prachtig om de Oerrr-borden te zoeken en te volgen, over boomstammen te lopen en met takken te slepen.

TIP: Met een picknick-stop bij erve Middelkamp tussen de kakelende kippen heb je een heerlijk uitje.

4. Buurserzand bingo

Het Buurserzand, los hoes De Bommelas en het Buursermeertje …. Welke ‘Tukker’ kent het niet? Speciaal voor kinderen maakten we een Buurserzand Bingokaart. De kaart kun je ophalen bij infocentrum De Wakel en als je deze route loopt kom je vast alle foto’s van je bingokaart tegen.

TIP: Met een beetje geluk kun je een kijkje nemen in De Bommelas. Een boerderijtje waar mensen vroeger samen met vee in een ruimte leefden. Check hier de agenda

5. Witte Veen wandeling

Hoe spannend! Je wandelt van Duitsland naar Nederland, van Nederland naar Duitsland en weer terug. Langs oude grensstenen en (met een boog) langs de hooglanders. En aan het einde van de wandeling is het genieten op het terras of in de speeltuin van De Haarmuhle.

TIP: probeer eens een Bauernsalat én het roggebrood is heerlijk!

Heel veel (wandel)plezier!