Gratis spelen in de natuur *Achterhoek*

Top lijstje: Buitenspelen in de natuur!

De Achterhoek kent tal van mooie speelplekken in de natuur en fijne bossen om in te wandelen. Wij hebben leuke gratis uitjes in de natuur voor je op een rij gezet:

 

Natuurpark De Koekendaal, Doetinchem

Natuurpark de Koekendaal ligt tussen Doetinchem en Gaanderen in bosgebied de Wrange. Je kunt hier heerlijk gratis spelen; er zijn twee speeltuinen, een voetbalveld, een kabelbaan en een dierenweide. Leuk voor jonge maar zeker ook voor oudere kinderen!

Je kunt gratis parkeren bij de ingang van Koekendaal (aan de Rekhemseweg), als je vanuit Doetinchem komt rijd je voorbij stadion de Vijverberg (Lijsterbeslaan) en iets verder aan de rechterkant is de parkeerplaats), vervolgens volg je het bospad en dan zie je vanzelf de speelweide. Het pad is goed begaanbaar met een wandelwagen of buggy.

 

Lochemse Berg, Barchem

Achter de Kaleberg ligt de Lochemse berg (Lochemseweg 22 te Barchem), hier kan je heerlijk van de zandheuvel afrennen (en rollen!) en in het bos kun je mooie hutten bouwen! Wat willen kinderen nog meer! Aan de voet van de Lochemse berg ligt eethuis De Kaleberg, hier kan je op vrijdag t/m zondag terecht voor een lekkere snack in het bos.

 

Uitkijktoren De Hulzenberg, Stokkum

Kom naar de uitkijktoren op de Hulzenberg, in het Bergherbos bij Stokkum. De toren is door jong en oud te beklimmen (maar helaas niet geschikt voor minder validen). 

Na de pittige klim kun je genieten van een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. De Hulzenberg heeft een hoogte van 82,4 m boven NAP en de toren zelf is 21 meter hoog. Je kijkt helemaal uit van de Veluwezoom tot Elten en verder!

De uitkijktoren is in opdracht van de gemeente Montferland gebouwd, in samenwerking met Natuurmonumenten. Al het hout komt uit het Bergherbos zelf.

De toren is vanaf't Peeske middels een route te bereiken.

 

Staatsbosbeheer, Achterhoek

In de Achterhoek zijn prachtige bossen waar je uren kunt wandelen. Wil je weten welke bossen Staatsbosbeheer in de Achterhoek beheert? Lees het hier! Staatsbosbeheer organiseert ook regelmatig leuke activiteiten voor kinderen, je kunt ze vinden in onze agenda. 

Een leuke gezinsroute start bij Kasteel Slangenburg (Kasteellaan 6 te Doetinchem). Meer over deze kinderroute lees je hier

 

Cool nature parken, Achterhoek

Op verschillende plaatsen in de Achterhoek zijn Cool Nature Parken gerealiseerd: mooie, ruime speelplekken waar voor kinderen veel te ontdekken is.

In Didam ligt Cool Nature park Het Eiland. Het park is ca 2 ha groot en is ingesloten door de randweg Hengelderweg, de spoorlijn Arnhem - Doetinchem en de woonwijk de Kom. Het is een heerlijke plek om te spelen: zand en water is aanwezig en er zijn leuke speeltoestellen. 

Hengelo (Gld) heeft een super leuke gratis speeltuin aangelegd (Bleekstraat/Dijenborghsestraat, Hengelo Gelderland). Cool Nature park 'De Bleijke'. Een glijbaan, een moestuin en een klimrek van boomstammen maar ook een spannend parcours over water (niet geschikt voor kinderen zonder zwemdiploma). Je kunt dichtbij parkeren en uitrusten op een boomstam! Kidsreporter Robin maakte een filmpje over dit park: https://youtu.be/LXrrDm6dGN0

In Lichtenvoorde ligt het Wentholtpark (aan de Wentholtstraat). In dit park kunnen kinderen over boomstammen lopen, er is een touwbrug over het water en er is zelfs een kleine uitkijktoren. Picknickmand mee en heerlijk een paar uur genieten.

 

De Needse Berg, Neede

Nabij Neede ligt De Needse Berg. Het is een stuwwal van 35 meter hoog uit de laatste ijstijd. Ver voor die tijd leefden er grote dieren in dit gebied, zoals de oeros, beren en woudolifanten. Er zijn leuke wandelroutes uitgezet en onderweg kom je een leuke speeltuin (met survivaltraject) tegen. Ook is de uitkijktoren in de buurt. Wil je meer info over de Needse Berg, kijk dan hier

 

De Greephorst, Doetinchem

De Greephorst is het natuurspeelpark in de Wehlse Broeklanden en is te bereiken via het Notenlaantje of de Kalmoesveld via de wijk de Huet. Er is een wadi met waterpomp, een knuppelpad, vuurplaats en er zijn moestuintjes en ontzettend veel spannende plekken waar kinderen zich kunnen verstoppen en hutten kunnen bouwen. 

Onze blogger Mariska schreef een blog over De Greephorst

 

 

 

 

 

 

Log In