Nederland is een echt schaatsland, zelfs onze Koning heeft meegedaan aan de wereldbekende Elfstedentocht. Zodra hier in Nederland de eerste ijslaag op vijvers en sloten ontstaan, wordt iedereen meteen ook weer wild enthousiast en worden de ijzers gelijk weer uit het vet gehaald.

>> Daarom hebben wij voor jou een overzicht gemaakt
              van toffe schaatsbanen én skihallen in Nederland!  <<

Schaatsen met kinderen

Schaatsen leren op het ijs
Schaatsen met kinderen is ook echt leuk! Of dat nou op de sloot, op een ondergelopen weiland of op een kunstijsbaan in de buurt is. Tijdens de koude ijsdagen trekken wij er massaal op uit.

5 tips om kinderen te leren schaatsen

Je kunt niet meteen van je kind verwachten dat je kind weg zal schaatsen. Daarom hebben wij 5 handige tips.

  • Schaatstip 1: Uiteraard heb je ijs nodig en goed zittende schaatsen. Is het niet koud genoeg deze winter, geen probleem er zijn kunstijsbanen genoeg in Nederland. Lees verder voor goede schaatsen en een heel handige overzicht van ijsbanen.
  • Schaatstip 2: Begin met oefenen vanaf een jaar of 4, dit kan zelfs al in de zomer met rolschaatsen. Wij kwamen hele toffe rolschaatsen en skeelers tegen. Vergeet dan ook niet om direct bescherming erbij aan te schaffen ;) 
  • Schaatstip 3: Leren schaatsen doe je net als fietsen met vallen en opstaan. Vroeger leerde je schaatsen achter een stoel, tegenwoordje heb je hele mooie varianten zoals een rekje, pinguïn of zeehond. Hieraan kan je kind zich goed vasthouden en voorkomen dat het valt. En zo kan je kind veilig oefenen met glijden.
  • Schaatstip 4: Eerst stappen en dan glijden. De eerste slagen op het ijs zullen niet erg soepel zijn, maar dat geeft niets, zo leren ze wel hun evenwicht te bewaren en krijgen ze steeds meer lef en zelfvertrouwen om echt te gaan schaatsen.
  • Schaatstip 5: Houd je kind op temperatuur. Als je kind al lekker kan schaatsen hebben ze het gauw te warm. Zorg daarom met schaatsen voor meerdere laagjes kleding, dan kan er makkelijk wat uit. Maar begint je kind net met schaatsen en ligt het steeds op het ijs? Trek dan een warme skibroek aan of een thermolegging onder zijn eigen broek en lekkere dikke kniesokken. Vergeet ook je muts niet mee te nemen. En natuurlijk draag je als bescherming altijd handschoenen. Lekker warm, maar zeker ook voor de veiligheid!

Schaatsbanen en skihallen voor kinderen

Kinderen leren schaatsen op een ijsbaan
Bij Go-Kids verzamelen wij voor jou de tofste winter uitjes. Zo vind je hieronder een handige pagina overzicht met sneeuwpret bij indoor skihallen en glibberige (kunst) ijsbanen. Dit overzicht maken we in regio's, zodat je altijd gemakkelijk uitstapjes en evenementen bij jou in de buurt kunt vinden. In de buurt van waar je woont, of bijvoorbeeld waar je op vakantie bent. Superhandig toch? Dus lees vooral nog even door. 

Kinderschaatsen kopen of huren?

Als je gaat schaatsen heb je natuurlijk ook goede schaatsen nodig, tip nummer 1! Goede schaatsen zijn belangrijk, je wilt immers niet dat je kind zere voeten krijgt en door blaren niet meer kan genieten van het ijs. Als je naar een kunst ijsbaan gaat kun je daar bijna altijd ook schaatsen huren. Ga je schaatsen op natuurijs, dan zul je eigen schaatsen mee moeten nemen.

Schaatsen zijn te koop in diverse prijsklassen. Je hebt ze rond de 20 euro, maar ook van 200 euro. In eerste instantie leek schaatsen huren mij een slim idee voor mijn kinderen. Kindervoeten groeien immers nog. Totdat ik de prijzen zag. Je betaalt al gauw een euro of 5 á 6 voor eenmalig schaatshuur. Terwijl je goedkope kinderschaatsen kunt vinden die niet heel veel duurder zijn en meegroeien. Vooral schaatsen die meegroeien en meerdere maten en dus meerdere jaren meegaan zijn echt een goede keus.

Welke schaatsen kies ik voor mijn kind?

Glij ijzers, ofterwijl schaatsen met twee ijzers zijn handig voor kleine kinderen tot ongeveer 5 jaar. Kunstschaatsen worden vooral door meisjes gedragen omdat je hier zo sierlijk mee rondjes kunt draaien. Ook ijshockeyschaatsen zijn heel wendbaar, als jij een kind hebt wat wel van actie houdt dan is dat een hele goede keus. En wil je liever wat langere afstanden gaan schaatsen, kies dan voor noren

Schaatsbanen en indoor skihallen in Nederland

Schaatsen met kinderen op het ijs
Je vindt onze selectie van de leukste activiteiten met kinderen door eerst de provincie te kiezen waar je bent of waar je naartoe wilt. Er zijn provincies met meerdere Go-Kids regio's (dan ga je via de provincie naar de regioselectie), andere regio's beslaan een hele provincie.

Heb je aanvullingen?

Hebben wij nog een ijsbaan of skiplek gemist? We staan altijd open tips over uitjes die nog ontbreken bij Go-Kids. Onderaan de site vind je het mailadres van de betreffende regio: je maakt ons erg blij je daar tips naartoe stuurt.... vinden we heel tof!

Elfstedentocht typisch Nederlands?

Iets typisch Nederlands is eigenlijk heel moeilijk uit te leggen. Maar net als bij klompen, kaas en molens krijgt iedereen er gelijk een warm gevoel bij. Het hoort bij ons. Schaatsen is ook plezier voor iedereen. En zodra het weer (bijna) kan praat iedereen er over. Van jong tot oud gaan we genieten!

Wanneer schaatsen we de elfstedentocht?

Gaat deze winter dan de tocht der tochten gereden worden? Bart van Het Klokhuis reist af naar Friesland, de bakermat van de Elfstedentocht.

Toffe tips in je mail!

Wist je trouwens dat we vanuit de regio's regelmatig mails maken met toffe tips voor jouw gezin? Met uitjes en activiteiten, bijvoorbeeld voor schoolvakanties - maar ook met handige inspiratie voor de leukste kinderfeestjes in de regio. 

Ben jij al ingeschreven voor de mails van jouw regio? Nee? Meteen even regelen!

>> Ja ik wil toffe tips!

Veel schaatsplezier!

Liefs Go-Kids team

Log In