De temperatuur blijft zeker de komende dagen nog onder nul, zowel overdag als 's nachts. Dat voert de schaatskoorts bij velen van ons natuurlijk op. Maar waar schaats je veilig? En waar is misschien wel het ijs netjes geprepareerd? Go-Kids regio Haarlem zet alle locaties in de regio voor je op een rij.

Natuurlijk kan je in de komende dagen zelf een slootje of ondergelopen weiland uitproberen, maar let daarbij wel goed op, waarschuwt de Reddingsbrigade. Ga in ieder geval niet alleen, neem voorzorgsmaatregelen en weet zeker of het ijs wel dik genoeg is. Een ijsclub kan een uitkomst bieden, zodat je zeker weet dat je veilig aan het schaatsen bent. Er zijn er tientallen van in onze omgeving en zij zorgen met de toegewijde inzet van vele vrijwilligers voor een veilige natuurijsbaan of afgezet gedeelte waarop geschaatst kan worden.

Open

Een aantal ijsclubs hebben hun banen al geopend voor het publiek. Zo kan er al geschaatst worden bij de IJsclub Warder-Oosthuizen. Kinderen zijn daar vanaf de middag welkom, de volwassenen mogen 's avonds daar ook het ijs op. Ook in Kudelstaart is het ijs op de skeelerbaan al dik genoeg om rondjes op te kunnen rijden. De meeste ijsverenigingen die ook nog open willen, zijn echter nog minimaal een dag zoet met het verzorgen van het ijs en hopen morgen open te gaan.

Clubs worstelen wel met de vraag hoe ze veilig open kunnen voor het publiek, vanwege de coronamaatregelen. Er mogen immers geen grote groepen mensen bij elkaar komen. De meeste ijsclubs kiezen voor een reserveringssysteem. Soms zijn ook alleen kinderen of jeugdleden welkom, of een klein aantal volwassenen en bij andere clubs juist iedereen, als je maar reserveert.

Rijsenhout

Als alles meezit gaat ijsclub de Blauwe Beugel in Rijsenhout woensdagmiddag open voor alleen kinderen tot en met zeventien jaar. Ze hebben uiteraard te maken met de coronaregels. Ouders mogen met hun kinderen mee, maar alleen hun veters strikken. Daarna moeten ze buiten het terrein wachten. Ze laten maximaal 350 kinderen toe, gelukkig hebben ze veel ruimte. Er zijn geen lessen, geen wedstrijden en de toiletten blijven dicht. Er zijn vrijwilligers op de baan, allemaal met mondkapje. Het ijs op de baan aan het Konnetlaantje 29 is van een redelijke kwaliteit, veel sneeuw ligt er niet.

Lisserbroek

Aan de Hillegommerdijk in Lisserbroek kan waarschijnlijk vanaf dinsdagmiddag worden geschaatst. Ze kunnen gezien de corona-regels maar 65 kinderen op laten schaatsen. En dat terwijl ze de grootste ijsclub van Haarlemmermeer zijn met duizend gezinnen als lid. Veel komen uit Hoofddorp, Lisse, Noordwijk, Sassenheim, noem maar op. Ze verwachten dan ook een behoorlijke toeloop van werken met tijdsloten van een uur. Vooraf reserveren dus. Kinderen tot en met 17 jaar kunnen ook los van het lidmaatschap schaatsen. Volwassenen moeten wel lid zijn.

Spaarndam

Het ijs van dé IJsclub voor Spaarndam en omstreken, IJsclub Nova Zembla, is nu nog niet geschikt om te schaatsen. Met man en macht werken de vrijwilligers met spaarndamse ondernemers samen aan de ijspret op Nova Zembla. Ze hebben wegens overweldigend veel aanvragen een ledenstop moeten invoeren. Ze zijn druk bezig om alle leden die zich hebben ingeschreven te verwerken. Dit betekent niet automatisch dat je dan niet meer kan gaan schaatsen. Schaatsbaan in Spaarndam is vandaag 12 februari 2021 open gegaan!

Natuurijs in Haarlem: schaatsen op de Veerplas

Op de Veerplas werden begin donderdagmiddag al de eerste fanatiekelingen gespot. “Of het ijs dik genoeg is moet iedereen vooral zelf uittesten, maar in elk geval kunnen ze natuurlijk bij ons terecht voor koek-en-zopie”, zo vertelt het Veerkwartier tegenover het Haarlems Nieuwsblad.

Op dit moment (donderdag 11 februari) wordt er onder meer hier geschaatst:

  • Veerplas
  • Charta 77-vaart
  • Reinaldapark / Fuikplas (‘kanovijver’)
  • Veerplas
  • Schoterplas
  • Zomervaart
  • Vijverpark
  • Lorentzkade
  • Het Wed (Overveen)
  • Brouwerskolkje (Overveen)

Geen voorbereidingen

En dan is er ook een aantal clubs die vanwege die coronamaatregelen juist helemaal afzien van het openen van hun natuurijsbaan. Zo treft de ijsclub in Amstelveen geen voorbereidingen voor een baantje op De Poel, na overleg met de gemeente. Die wil niet te veel mensen op een plek hebben.

Andere clubs hebben uit eigen beweging die keuze gemaakt, omdat ze bijvoorbeeld niet genoeg vrijwilligers hebben om in de gaten te houden of iedereen anderhalve meter afstand houdt. "Het bestuur wordt hier op aangesproken en kan dit niet garanderen. Daarom is het volgende besloten, hoe jammer dit ook is: de ijsbaan blijft gesloten voor publiek door de strenge coronaregels", laat bijvoorbeeld ijsvereniging De Volharding uit Oudkarspel weten.

Waar kan ik schaatsen? Kijk op website ekkel

Tijdens de eerste echte natuurijs periode in de winter van 2008/2009 (deze begon op 2 januari 2009) ging Erik Ekkel op het internet op zoek naar informatie over leuke schaatsplekken. Tot zijn stomme verbazing was er eigenlijk nergens iets te vinden; je moest goed zoeken in blogs en online nieuwsberichten om te kunnen achterhalen waar je lekker kon schaatsen. Blijkbaar had het begrip ‘natuurijs’ het internet nog niet bereikt. Nu dus wel.

Klik hier voor info over de natuur ijs

Waar kun je nog schaatsen kopen?

Schaatsen kopen? In verschillende online schaatswinkels vind je verschillende soorten schaatsen: kunstschaatsen, ijshockeyschaatsen en noren neem voor de actuele schaatsen voorraad contact op met de winkel. Ze hebben schaatsen voor kinderen, dames en heren. Draag tijdens het schaatsen altijd handschoenen. Bekijk ook de schaatskleding. Schaatsen kopen doe je eenvoudig en voordelig. Kun je niet goed schaatsen, denk dan aan een goede helm om je hoofd te beschermen.

Wat te doen als je zelf door het ijs zakt of in een wak beland?

Als iemand onder het ijs verdwijnt, of je raakt zelf onder het ijs, wat doe je dan? 

Als je in een wak raakt, of door het ijs zakt, moet je het volgende doen:

  • niet in paniek raken, rustig blijven
  • kijk om je heen en zoek naar de dichtstbijzijnde kant of veilige plek
  • loop of zwem naar de rand van het wak
  • spreid beide armen op het ijs om je lichaamsgewicht te verdelen en probeer op je buik het ijs op te schuiven
  • brokkelt het ijs af, dan opnieuw proberen en volhouden tot het wel lukt.

Wat te doen als je onder het ijs raakt?

  • In de meeste gevallen ligt er op het ijs een laag sneeuw, we spreken dan over 'vuil ijs'. Doordat er sneeuw op het ijs licht, ziet de ijsmassa eruit als een donkere plek. In dat geval moet je zoeken naar een lichte plek
  • Is het ijs niet vuil dan moet je zoeken naar een donkere plaats in het ijs!
  • Algemener gezegd, kijk altijd naar een afwijkende plek in het ijs en zwem daar naar toe.

Onder het ijs zwem je altijd op je rug en voel je met je handen waar het ontsnappingsgat is.

Ben je op het ijs gekomen, ga dan niet gelijk staan maar zorg dat je liggend op je buik in veiligheid brengt. Lukt het op je buik niet probeer dan rustig over je zij rollend weg te komen.

Hoe iemand redden, die door het ijs is gezakt

Het redden van iemand die door het ijs is gezakt brengt altijd grote risico's met zich mee. Zomaar het ijs opgaan is het domste wat je kunt doen. Het is het allerlaatste wat je moet doen. Eerst nadenken dan nog een keer nadenken en dan pas handelen.

Je ziet iemand in een wak liggen, die er net in geschaatst is en zijn hoofd is nog boven water:

  • Spreek hem allereerst toe en stel hem gerust
  • Probeer hulp te krijgen
  • Zoek iets, als je geen hulp kan krijgen, een touw, tak of sjaal, zodat je hem er uit kan halen
  • Besluit je toch het ijs op te gaan zorg dan dat je zelf ver genoeg van het wak blijft
  • Ga op je buik liggen en roep tegen de drenkeling (zorg dat je aandacht krijgt, probeer 'm kalm te krijgen)
  • Roep dat hij of zij naar de rand van het wak toe moet en z'n armen gespreid op het ijs moet leggen
  • Probeer met het hulpmiddel de drenkeling het ijs op te trekken
  • Roep tegen de drenkeling dat ie rustig moet doen. Je ligt zelf op het ijs. Een onverwachte harde ruk en je kan zelf in het wak komen te liggen
  • Als de drenkeling op het ijs is, schuif jezelf eerst op je buik achteruit tot je op stevig ijs bent beland en haal daarna de drenkeling met het hulpmiddel naar je toe (als het lang genoeg is) of vertel anders dat ie op zijn buik naar je toe moet komen of rollensd over zijn zij
  • Zorg dan alsnog dat er hulp komt want een drenkeling kan je niet zomaar op het ijs of aan de kant laten liggen.

Neem een ijspriem mee op het natuurijs!

IJspriem of ijspen mee voor als je veilig het natuurijs wilt betreden. Je kunt deze priem om je nek hangen en wanneer je in een wak belandt, kun je er met behulp van de spikes aan deze priem uit klimmen.

Nog meer schaatsplezier

Check ook alle ijsbanen en indoor skihallen in heel Nederland.
>> Nederland schaatsland!