Laat kinderen in een museum op een speelse wijze kennis maken met de geschiedenis van ons prachtige Gelderland. Bezoek de leukste en kindvriendelijkste musea of maak een gave stadsspeurtocht. In Gelderland zijn zoveel gave museums te vinden die kinderen echt niet saai zullen vinden!

Kindvriendelijke museums in Gelderland

Er werd in een museum altijd vaak gezegd: niet aankomen! Maar tegenwoordig zijn er steeds meer musea die kinderen zelf laten ontdekken. Zo leren kinderen spelenderwijs over techniek, natuur, cultuur, science en wetenschap. En daarom maakt een museum uitje ook voor kinderen een super leuk dagje uit.

Leukste musea voor kinderen

Veel musea hebben voor kinderen speciale museum speurtochten, familie rondleidingen of kinder-ateliers of tentoonstellingen waar kinderen de tofste workshops kunnen volgen of zelf aan de slag kunnen gaan. Een kindermuseum is daarom héél erg leuk voor jonge en oudere kinderen!

Wij zette de aller tofste museums die je kind echt gezien moet hebben voor je op een rij!

De leukste musea voor kinderen in Gelderland


De leukste musea op de Veluwe in Gelderland

Op de Veluwe vind je heel veel leuke kindvriendelijke musea. Kleine musea grotendeels gerund door vrijwilligers met heel veel liefde voor hun achtergrond, hobby of geloof. Maar ook grote musea waar je de hele dag kunt rond dwalen. Maar wat al deze musea gemeen hebben is dat zij super leuk zijn voor kinderen. En je met je gezin hier een geweldig leuk en interessant uitje zult beleven.

1. Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum in Terschuur

Oude Ambachten en Speelgoedmuseum in Terschuur - De leukste musea voor kinderen in Gelderland
Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum neemt je mee terug in de tijd dat er geen elektriciteit was en de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan. In het museum zijn meer dan 160 verschillende ambachten, winkeltjes en beroepen te vinden. 
In het Oude Ambachten en Speelgoed Museum kun je aan de slag met een toffe QR tocht. Maar liefst 11 ambachten komen digitaal tot leven.  Met deze QR tocht krijg je als bezoeker eenvoudig meer achtergrondinformatie over een ambacht. Zeker voor de jongeren informatief, maar ook leuk voor de oudere bezoekers. Eén ding is zeker, je komt tijdens je bezoek ogen tekort! 
Meer weten? ➤

2. Museum Elburg

Museum Elburg - De leukste musea voor kinderen in Gelderland
In Museum Elburg vind je een uitgebreide collectie voorwerpen die betrekking hebben op de geschiedenis van Elburg. Een echt stadsmuseum waardoor je Elburg en de omgeving van Elburg en haar geschiedenis beter leert kennen. Je kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere en unieke, middeleeuwse dubbelkapel. Vanaf de kloostertuin heb je een prachtig uitzicht op het klooster. In de weekenden en vakanties worden er leuke workshops gegeven zoals glas-in-lood maken, non of monnik voor een dag. 
Meer weten? ➤

3. Bezoekerscentrum Nunspeet

Bezoekerscentrum Nunspeet: leukste museum in Gelderland voor kinderen
Een echt natuurmuseum mag natuurlijk ook niet ontbreken in deze lijst. Bij Bezoekerscentrum Nunspeet vind je de perfecte combinatie van cultuur, natuur, ontdekken en spelen. Gelegen naast het station van Nunspeet dus ook leuk om met de trein heen te gaan! Het bezoekerscentrum is tot 2015 beheerd door Staatsbosbeheer en dit zie je overal in terug. De natuur speelt de hoofdrol in dit leuke museum waar je kennis maakt met de dieren die leven op de Veluwe. Voelen, zien en ruiken, je kunt hier veel gaan ontdekken! Weet jij welke poep van een zwijn is?
Meer weten? ➤

4. Hier komt een nieuwe tip!

Wij hebben nog iets leuks gezien! Binnenkort vertellen wij jullie er meer over...

Kleine hint: Hier leer je alles over het boerenleven van vroeger!!!

 

5. Kasteel Cannenburch in Vaassen

Kasteel Cannenburch in Vaassen : leukste museum in Gelderland voor kinderen
Kasteel Cannenburch laat je een vorstelijke middag beleven. Ontdek het museum via een audiotour, ontmoet de kasteel bewoners of geniet van het prachtige park. Kinderen zullen zich verbazen over de schilderijen die tot leven komen op de fantastische zolder van kasteel Cannenburch. Met de kinderaudiotour neemt de jonker van kasteel Cannenburch, zoon van de kasteelheer en kasteelvrouwe jullie mee terug in de tijd en vertelt hij over het leven van een adellijke familie in de 18de eeuw.
Meer weten? ➤

6. Zandsculpturen Garderen

Zandsculpturen Garderen: leukste museum in Gelderland voor kinderen
Ontdek de bouwkunst van deze prachtige Zandsculpturen in Garderen. Alles is hier in stijl aangekleed. Van de muziek tot alle decoraties, je waant je echt in een andere wereld. Ieder jaar wordt er gewerkt met een ander thema en altijd is er wel iets vernieuwends te zien. Met een bijpassende speeltuin voor de kinderen en heerlijke lunchroom is de Beeldentuin een compleet park geworden waar je een geweldig dagje uit beleeft!
Meer weten?

7. Museum Sjoel in Elburg

Museum Sjoel in Elburg : leukste museum in Gelderland voor kinderen
Ontdek Museum Sjoel in Elburg, het verhalenmuseum over het (on)gewone dagelijks leven van joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond. Een bijzondere museum en echt een must-visit voor gezinnen met kinderen. Een bezoek aan Museum Sjoel Elburg is een unieke ervaring. Nergens in Nederland is namelijk de geschiedenis van de joden zo mooi uitgewerkt als in dit museum.
Meer weten? ➤

8. Bakkerij museum in Hattem

Bakkerij museum Hattem: Leukste musea in Gelderland voor kinderen
Helemaal bovenin de Veluwe, in het pittoreske vestingstadje Hattem vind je het grootste Bakkerijmuseum van Nederland. Vier prachtige monumenten, met elkaar verbonden door een tunnel onder de straat. Je ontdekt hier de rijke geschiedenis van brood, banket en het dagelijks leven van de bakker.
Speciaal voor de jeugd zijn er op zaterdag en tijdens de schoolvakanties speciale activiteiten. Onder begeleiding van een echte bakker ga je zelf aan de slag. In het bijzondere museumtheater stelen bakker Fred of Martijn de show in de familievoorstelling. Vol humor vertellen zij over het werk en de tradities van de bakker. 
Meer weten? ➤

9. Nederlands Zuivelmuseum Wapenveld

Nederland Zuivelmuseum: Leukste museum in Gelderland voor kinderen
Wat is eigenlijk melk en en wat maken we van melk? Hoe gaat melken en waar gaat de melk heen? En hoe maakt een koe lekkere en gezonde melk? Antwoorden op al deze vragen ontdek je in het Nederland Zuivelmuseum in Wapenveld. ln dit museum ga je in verschillende thema’s een spannende, interactieve en avontuurlijke ontdekkingsreis door de hoeve, de koeienstal en over het erf maken. De boerderij spreekt kinderen vaak tot de verbeelding. Hier kunnen ze naar hartelust het boerenbedrijf ontdekken en tegelijkertijd alles te weten komen over melk, het product dat de basis vormt voor zoveel gerechten! 
Meer weten? ➤

Bekijk hier alle musea op de Veluwe

Terug naar het overzicht ↺

 


De leukste musea rond Arnhem & Betuwe in Gelderland

Rond Arnhem & Betuwe vind je ontzettend veel leuke musea voor kinderen. Hier beleef je samen met je gezin een heerlijk dagje uit. Wij hebben een overzicht van de allerleukste musea voor jou.

1. GeoFort in Herwijnen

Geofort in Herwijnen: Leukste museum in Gelderland voor kinderen
GeoFort is een spannend forteiland waar alles om de toekomst van de planeet aarde draait! Beleef wereldse thema’s in de GeoExperience, het ‘intelligente’ doolhof, stap in de lift die zich dwars door de aardbodem boort en speel in de avontuurlijke Vleermuisspeurtuin. In de GeoExperience ontdek je binnen en buiten allerlei manieren om te speuren en dingen in kaart te brengen. Ontdek hoe kaarten liegen of bedriegen en ervaar hoe een GPS precies weet waar jij bent.
Meer weten? ➤

2. Kijk & Luistermuseum in Bennekom

Kijk en luistermuseum Bennekom: Leukste museum voor kinderen in Gelderland
Muziek, dáár draait het in de eerste plaats om in het Kijk & Luistermuseum in Bennekom. Je kunt er zien en horen hoe mensen vroeger, toen er nog geen radio of grammofoon was en streaming zéker nog niet bestond, muziek konden laten spelen. In het museum is verder veel te zien over de streekhistorie van de Gelderse Vallei, een boerendeel, een schoolklasje en een oud kruidenierswinkeltje waar je lekker kunt smullen van snoepjes van vroeger. 
Meer weten? ➤

3. Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld

Nederlands Pluimvee museum: Leukste museum voor kinderen in Gelderland
Ontdek alles over de kip en het ei bij het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld. Kom knuffelen met kuikens. Wie vindt dat nou niet leuk? Maak een gave speurtocht door het museum en leer op informatieve wijze alles over de kip en het ei, maar óók over de geschiedenis van het pluimvee in de regio. Geniet van wat lekkers in de koffiekamer en speel nog even lekker buiten in de speeltuin. Een bezoek aan dit kindvriendelijke museum in Barneveld staat gelijk aan een leuk en leerzaam dagje uit voor het hele gezin!
Meer weten? ➤

4. Airborne Museum Hartenstein

Airborne museum Hartenstein: Leukste museum voor kinderen in Gelderland
Net buiten Arnhem in het dorp Oosterbeek vind je het Airborne Museum Hartenstein. Dit museum neemt je mee op een reis door de tijd naar het indrukwekkende oorlogsverleden van deze regio. Alle bezoekers, jong en oud, worden op een belevenisvolle wijze meegenomen in de geschiedenis van de Slag om Arnhem. Met interactieve tentoonstellingen en meeslepende verhalen neemt het Airborne Museum gezinnen mee op een educatieve reis. Doe verschillende speurtochten, luister naar persoonlijke verhalen en laat je in Missie Hartenstein door soldaat Tommy meenemen in het verhaal van de Slag om Arnhem. 
Meer weten? ➤

5. Kasteel en Park Rosendael

Kasteel Rosendael
Kasteel en Park Rosendael is een leuke en mooie plek om met kinderen te bezoeken. Een imposant kasteel waar echte ridders en jonkvrouwen hebben gewoond spreekt tot de verbeelding van veel kinderen. Wanneer je een bezoek brengt aan Kasteel Rosendael kun je ook meedoen aan de speurtocht en ontdek je de mooiste plekjes in en rondom het Kasteel in het park.  Regelmatig organiseren ze leuke activiteiten voor kinderen zoals de Prins en Prinssencursus, maar wist je dat hier ook kinderfeestjes kunt vieren? Je beleeft met je gezin een heerlijk dagje uit bij Kasteel en Park Rosendael. 
Meer weten? ➤

6. Het Museonder op Het Nationale Park de Hoge Veluwe

Het Museonder op de hoge Veluwe: Leukste museum voor kinderen in Gelderland
Een bezoek aan het Museonder mag echt niet ontbreken tijdens jouw dagje uit in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Wist je dat het Museonder het eerste ondergrondse museum ter wereld is? Hier kun jij letterlijk en figuurlijk een kijkje onder de grond nemen. Ontdek welke dieren er in het park leven. Wat leeft er allemaal daar ver beneden onze voeten? Kom en ontdek bij het Museonder.
Meer weten? ➤

 

Bekijk hier alle musea rond Arnhem & Betuwe

Terug naar het overzicht ↺

 


De leukste musea in de Stedendriehoek in Gelderland

 

1. Museum CODA in Apeldoorn

Museum CODA in Apeldoorn: Leukste museum voor kinderen in Gelderland
Met een steeds wisselend aanbod is het CODA museum echt een heel leuk museum voor kids! Vrijwel elke tentoonstelling heeft een leuke 'touch' voor kinderen, zodat je altijd op je gemak met je kinderen door het museum kunt lopen. Daarnaast heeft CODA Apeldoorn veel leuke workshops voor kinderen en een toffe VR lab waar kinderen gratis de nieuwste spellen kunnen spelen. 
Meer weten? ➤

2. Paleis Het Loo in Apeldoorn

Paleis Het Loo in Apeldoorn: Leukste museum voor kinderen in Gelderland
Voor kinderen is Paleis Het Loo een heerlijk dagje uit. In ruim 330 jaar is er veel gebeurd op Paleis Het Loo. Ze vertellen in dit museum graag verhalen over de bewoners, het gebouw en de geschiedenis. Wandel een van de toffe audiotours of beleef de geschiedenis als een echte prins of prinses tijdens de prinsen- en prinsessendag. Spelen als een prinses of prins in Speelpaleis Het Loo. Klimmen en klauteren, rijden op het paard, glijden van de glijbaan en maak een ritje in de koninklijke koets. Het kan hier allemaal. Er is zelfs een special junior Paleis, waar alles mag wat in het gewone paleis niet mogelijk is.
Meer weten? ➤

Bekijk hier alle musea in de Stedendriehoek

Terug naar het overzicht ↺

 


De leukste musea rond Nijmegen in Gelderland

Nijmegen is een echte museum stad. Je vind hier heel veel leuke musea voor kinderen. Bekijk hier een overzicht voor de leukste musea voor kinderen. Leuk voor een dagje uit! Ontdek meer over de geschiedenis, cultuur, natuur.

1. Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis

Museumpark Orientalis: Leukste museum voor kinderen in Gelderland
Afbeelding: Raoul van Meel

Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis is een 30 hectare groot Rijksmonument waar beleving, architectuur en natuur samenkomen. In de drie themadorpen – het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse straat – kun je op een leerzame en leuke manier culturen en religie beleven. Wist je dat het oudste openluchtmuseum van Nederland is? Dit openluchtmuseum heeft een vast aanbod van levendige en authentieke activiteiten en ambachten. Zeker leuk voor kinderen!
Meer weten? ➤

2. Kasteel Hernen

Kasteel Hernen: Leukste museum voor kinderen in Gelderland
In de omgeving van Wijchen ligt Hernen. Een dorpje met een afwisselend en waterrijk buitengebied. Er liggen bossen en een gave middeleeuwse burcht. Kasteel Hernen kan ontdekt worden met als gids een 'pratende' lamp. Nadat je het kasteel bezocht hebt kan je ook nog met je familie op eigen gelegenheid een speurtocht buiten rondom het kasteel doen. In de schoolvakanties worden er regelmatig leuke kinderactiviteiten georganiseerd.
Meer weten? ➤

3. De Bastei in Nijmegen

De Bastei in Nijmegen:  Leukste museum voor kinderen in Gelderland
De Bastei in Nijmegen is een centrum voor natuur- en cultuurhistorie. Hier kun je kennismaken met de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied. In het bezoekerscentrum is een prachtige verzameling planten, dieren en stenen te zien. In het museum is een deel van de omvangrijke natuurhistorische collectie te zien. Beleef interactieve wisselexposities over de natuur en de rijke geschiedenis van de regio. Kinderen kunnen hier terecht voor diverse educatieve activiteiten, zowel binnen als buiten!
Meer weten? ➤

Bekijk hier alle musea rond Nijmegen

Terug naar het overzicht ↺

 


De leukste musea in de Achterhoek in Gelderland

In de Achterhoek zijn twee musea die je echt een keer bezocht moet hebben. Unieke verzamelingen die voor kinderen ontzettend interessant zijn.

1. Nationaal onderduikmuseum Aalten

Nationaal onderduikmuseum in Aalten: Leukste museum voor kinderen in Gelderland
Het Gelderse dorpje Aalten herbergde tijdens de Tweede Wereldoorlog de meeste onderduikers van Nederland. Het Nationaal Onderduikmuseum gaat daarover. Vanuit verschillende perspectieven wordt dat bijzondere feit toegelicht, bijvoorbeeld door de ogen van een Duitse soldaat. Door ruimtes als de keuken en Ortskammdantur krijgt de bezoeker een beeld van hoe de mensen tijdens de bezettingstijd leefden. Voor de speurders is er een leuke en informatieve speurtocht door het museum.

2. Brandweermuseum Borculo

Brandweermuseum Borculo: Leukste museum voor kinderen in Gelderland
In het stadje Borculo, gelegen in de Achterhoek, vind je één van de twee grootste brandweermusea in Nederland. Het Brandweermuseum Borculo.
Het museum herbergt een unieke verzameling. Hierdoor krijg je een zeer goed beeld van de brandbestrijding vanaf het allereerste begin tot aan het eind van de jaren zeventig. Super interessant!

 

Bekijk hier alle musea in de Achterhoek

Terug naar het overzicht ↺