Kijk & luistermuseum Bennekom
Kerkstraat 1, 6721 VA Bennekom

Muziek, dáár draait het in de eerste plaats om in het Kijk & Luistermuseum.

Je kunt er zien en horen hoe mensen vroeger, toen er nog geen radio of grammofoon was, en streaming zéker nog niet bestond, muziek konden laten spelen. Thuis, op straat, in het café of in de danszaal. Daarvoor hadden ze mechanische muziekinstrumenten. Die speelden zelf muziek, bijvoorbeeld nadat ze werden opgewonden met een veer. Maar de aandrijving kan ook gebeuren door gewichten, spierkracht of een elektromotor.

meisje bekijkt orgel

In het museum is verder veel te zien over de streekhistorie van de Gelderse Vallei, een boerendeel, een schoolklasje en een oud kruidenierswinkeltje.

Grote collectie kleding

Er is een grote collectie kleding van vroeger: streekklederdracht, maar ook boven- én onderkleding uit lang vervlogen dagen. Zo vind je er de eerste onderbroeken voor dames, badpakken uit de tijd dat men alleen maar in zee gingen baden omdat dat gezond was en jurken gemaakt van de stof van een parachute.

Bovendien zijn er jaarlijks vijf wisseltentoonstellingen over diverse onderwerpen. Er is voor alle zintuigen iets te beleven en na een bezoek ga je met een glimlach weer naar buiten. Je kunt er terecht met de Museumkaart.

Het Kijk & Luistermuseum is de schatkamer van Bennekom. De collectie bestaat uit ruim 11.000 voorwerpen waaronder zo'n 230 muziekinstrumenten, 7.000 textielobjecten en 4.000 historische voorwerpen. Kom langs en maak een reis langs de topstukken van het museum.

Kids

Het museum is zeer geschikt voor een bezoek met kinderen, ook voor verjaardagsfeestjes. Zo gaf een jeugdjury het museum de hoogste waardering voor kindvriendelijkheid.

Demonstratie muziek kijk en luistermuseum

De demonstraties in de muziekzaal met speeldozen en muziek die de figuren maken vallen steeds weer in de smaak.

Kinderen jonger dan 12 jaar hebben alleen toegang begeleid door een volwassene.

De schoolklas uit 1920 toont heel realistisch hoe hun (over)grootouders toen naar school gingen. En in het nostalgische kruidenierswinkeltje met 'ouderwets snoep' zien ze wat opa vroeger voor een cent ging kopen.

Kinderen kunnen een speurtocht door het museum doen. Ook kunnen ze zichzelf verkleden met kleren uit de verkleedkist én oude schoolwerkjes in de oude schoolklas doen. Er zijn genoeg activiteiten voor kids in het museum. 

Blog

Ben je benieuwd wat je kan verwachten van een bezoek aan het Kijk- en Luistermuseum? Lees dan deze blog!

Bezoek het museum!

  • Leeftijd 2 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Eigen eten toegestaan
  • Horeca aanwezig
  • Indoor