Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur geeft je een unieke kijk in de wereld van vroeger en is super leuk en educatief voor kinderen!
Check dit!
Oude Ambachten & Speelgoed Museum op de Veluwe
Ben je op zoek naar een unieke belevenis? Kom naar het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (vlakbij Barneveld). Een educatief, interessant en super leuk dagje uit. Wanneer ga jij?
Reserveer je tickets! ➤
Oude ambachten bekijken
Laat je meenemen in de tijd dat er geen elektriciteit was en de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan. In het museum zijn meer dan 160 verschillende ambachten, winkeltjes en beroepen te vinden. Eén ding is zeker, je komt tijdens je bezoek ogen tekort!
QR tocht in Ambachtenmuseum
Bezoek je het Oude Ambachten & Speelgoed Museum, ga dan aan de slag met de nieuwe QR tocht. Maar liefst 11 ambachten komen digitaal tot leven. Scan de QR code bij het ambacht op je telefoon en het nieuw aangelegde wifi netwerk in het museum zorgt dat je altijd de leuke en leerzame video´s kunt afspelen. Met de QR tocht krijg je als bezoeker eenvoudig meer achtergrondinformatie over een ambacht. Zeker voor de jongeren informatief, maar ook leuk voor de oudere bezoekers.
Oude ambachtenmuseum speurtocht voor Kinderen
Hoeveel weet jij over vroeger? Hoe werd er vroeger bijvoorbeeld gebeld? Ga de strijd met elkaar aan in een leuke speurtocht door het museum! Super leuk voor de kids en ook nog eens educatief!
Wij schreven een blog over een familie wedstrijd in het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum! Twee families, één activiteit, één familiewedstrijd!
Welke familie weet het meest over vroeger?
Cornelis de verzamelaar spel
Speel ook het digitale ‘Cornelis de verzamelaar’ spel in het museum. Scan de QR-code en start direct je spel! Cornelis is wat items uit zijn museum kwijt, help jij ze weer mee op te zoeken. Tijdens de route ontdek je steeds een nieuwe vraag en krijg je heel wat interessants te weten. En aan het einde van het spel ontvang je je eigen ‘Speurders-certificaat’.
Iedereen die dat wil kan zich (gratis) verkleden als Cornelis-Junior en zo als een echte verzamelaar het museum door. Ook kan je een echte ‘speurdersbril’ of een vergrootglas meenemen.
Vrijwilligers Ambachtenmuseum
Verschillende dagen in de week zijn er vrijwilligers in het museum te vinden die de ambachten van vroeger uitvoeren:
- Oude ambacht: Spinnen
We kennen allemaal het Spinnewiel wel uit het sprookje wel van Doornroosje. Maar hoe werkt een spinnewiel nu echt…? Want om van het wol van een schaap een mooie trui te kunnen maken, zijn er eerst draden nodig. Maar hoe krijg je nu die draden?
- Oude ambacht: Glas-in-lood
Is je weleens opgevallen dat het meeste gekleurde glas uit vakjes bestaat met (loden) randjes ertussen? Maar hoe krijg je dan zo een mooie gekleurde vlinder, bloem, of lamp van glas? - Oude ambacht: Touwslaan
Touwen worden overal voor gemaakt, bij schepen, om een koe te verplaatsen, om de hond uit te laten, om touwtje te springen. Tegenwoordig rollen ze zo de fabriek uit, maar hoe werden touwen vroeger gemaakt? Kom het zelf ontdekken in Terschuur en ga met je eigen springtouw de deur uit.
- Oude ambacht: Klokken restauratie
Een koekoeksklok slaat ieder uur. Een heel secuur werkje. Hoe zorg je ervoor dat deze precies iedere 60 seconden per minuut 1 minuut verder tikt? Daar weet de klokken restaurateur in dit museum alles van. - Oude ambacht: Boekbinden
Boeken bestaan al eeuwenlang. Oude boeken vallen vaak ‘uiteen’ van oudheid. Hoe restaureer je de kaften van die die oude boeken weer?
Dat laat de vrijwilliger in het museum geregeld zien. - Oude ambacht: barbier
Tegenwoordig gaan we naar de kapper, vroeger gingen de mannen naar de barbier. Zij verzorgden niet alleen je haren, maar ook je baard, snor en wenkbrauwen werden zorgvuldig bijgewerkt.
- Oude ambacht: Kantklossen
Kant werd vroeger met de hand gemaakt en was een heeeeeel secuur werkje, een foutje was zo gemaakt, maar kon je niet meer herstellen.
Er waren veel verschillende vormen en technieken. Ook was bijvoorbeeld zwart kant vroeger veel duurder dan wit kant. Waarom? De vrijwilligster kan hier heel veel over vertellen. - Oude ambacht: Computers
Tegenwoordig weet bijna iedereen wel hoe een computer of tablet werkt. Maar in de jaren ’70 was het een ware ontdekking! Ook hadden mensen thuis nog geen computer, alleen op het werk waren computers. En wist je dat de eerste computers geen ‘geheugen’ hadden, dit moest je er (met diskettes) instoppen. Ken jij die nog?
- Oude ambacht: Mandenvlechten
Manden werden vroeger veel gebruikt en waren er in heel veel maten en vormen. Ze werden veelal gemaakt van natuurproducten als wilgentenen (dunne takjes) en stro. Maar hoe vlecht je nu een mand? - Oude ambacht: Stoelenmatten
Een mooie stoel met gevlochten zitting. Hoe maakte men dat vroeger? Of een stoel waar iemand doorheen was gezakt? Deze werd niet weggegooid, maar opnieuw gemat! Kijk mee met de stoelenmatter en leer hoe dat in zijn werk ging. - Oude ambacht: Muziekwinkel / LP’s
‘Echte muziek speel je af op Vinyl’, aldus de muziekkenners. Dat vinden de vrijwilligers hier ook! Ze laten in de ouderwetse platenwinkel de oude LP’s en Singeltjes weer even draaien. - Oude ambacht: (Buik) orgel
De muziekman bespeelt geregeld zijn diverse orgels. Kom en beluister.
- Oude ambacht: Glas graveren
Glas werd vanaf de 16e eeuw steeds meer en meer gebruikt in Nederland. Het glas graveren maakte het mogelijk om glazen objecten te verfraaien of te personaliseren. Wil jij zien hoe dat gaat? Kom langs en laat je eigen glas ontwerpen. - Oude ambacht: Drukkerij
De drukkunst werd in de vorige eeuw steeds machinaler. Al bleef het zetten van die teksten nog heel lang handwerk. In het museum kan je samen met vrijwilliger op de ouderwetse manier je teksten zetten en laten drukken. Daarnaast weten ze ook nog veel weetjes van vroeger te vertellen. - Oude ambacht: Kunstsschilder
Ware kunstwerkjes in uiteenlopende kleuren. En naast het schilderen zelf, heeft de vrijwilligster ook veel leuke info te vertellen.
Speelgoedmuseum Terschuur
Naast alle ambachten is er ook een indrukwekkende verzameling van speelgoed en is er voor jong en oud een leuke speelhoek met verschillende spelletjes, zoals 4 op een rij, mega sjoelbak, airhockey en super Mario!
Ontdek de Speelgoedzolder van het museum. En kinderen hoeven hier zeker niet overal met hun handen vanaf te blijven.
Poppendokter Gelderland
Heb je een knuffelbeer met een gebroken pootje of een slechtziende pop? De Poppen- en Berendokter is 5 keer per jaar aanwezig in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur. Kom je ook langs voor een consult? Houd onze agenda in de gaten.
Hoe groot is het Oude Ambachten & Speelgoed Museum
4200 m2 om heerlijk rond te struinen, ja echt waar. Het museum is best groot dus. Maar waar vind je wat? Je ziet het op de plattegrond van het Oude Ambachten & Speelgoed Museum.
Oude ambachten souveniers
Aap, noot, mies, boerenzakdoeken, Ot en Sien, oud Hollandse snoepjes, allemaal leuke souvenirs die je vindt in de Winkel van de Sinkel, de museumwinkel in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum.
Dus zoek je nog een leuke herinnering of een origineel cadeautje kom dan tijdens je bezoek ook nog even in de museumwinkel langs.
Museum Terschuur korting
Leuke tip van ons: geef eens iemand een cadeaubon. De gelukkige kan heel makkelijk met een actiecode zijn cadeaubon online verzilveren. De cadeaubonnen van het ambachten museum zijn ook online te koop.
Toffe cadeautip! ➤
Het verhaal achter het Oude Ambachten & Speelgoed Museum
Ben je benieuwd hoe al die spullen terecht zijn gekomen in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur? Hoe een verzamelaar zoveel spullen had verzameld en een museum startte? Lees dan snel onze inspirerende blog over het verhaal achter het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur. We laten je kennis maken met Kees Bakker, de eigenaar en verzamelaar van het Oude Ambachten Museum in Terschuur.
Of kom gewoon zelf langs en maak een praatje. Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum is bijna altijd open. Wanneer kom jij langs?
Bekijk hier de openingstijden en prijzen
- Leeftijd 2 - 4
- Leeftijd 5 - 8
- Leeftijd 9 - 12
- Eigen eten toegestaan
- Horeca aanwezig
- Indoor