Op je blote voeten door het bos struinen, door modderpoeltjes en met leuke opdrachten en spelletjes onderweg, heb je dat al eens gedaan?! Nee, dan is het echt tijd om eens over een echt blotenvoetenpad te wandelen want dit is een echte wandelbeleving voor jong en oud! Vooral in de zomer, als het lekker warm is, schoenen en sokken uit en lopen maar. Maar juist ook als het heeft geregend, want dan is er natuurlijk extra veel modder! Eigenlijk kun je natuurlijk overal op blote voeten lopen, maar niet alle wandelroutes zijn hiervoor geschikt vanwege bijvoorbeeld scherpe steentjes. Deze routes op deze pagina zijn speciaal gemaakt om met je blote voeten te kunnen wandelen.

Ga goed voorbereid op pad:

  • Op veel blotevoetenpaden kun je na afloop je voeten afspoelen. Kan dit niet, neem dan zelf een flesje water mee
  • Neem ook altijd een (oude) handdoek mee 
  • Gebruik een anti-muggenmiddel
  • Controleer je na afloop van je wandeling je voeten en benen goed op teken
  • Honden zijn op de meeste blotevoetenpaden niet toegestaan

1. 't Blôde Fuottenpaad - Blotevoetenpad Opende

In het het Westerkwartier, ligt een bijzonder pad; 't Blôde Fuottenpaad (LET OP: Vanwege de coronamaatregelen geldt er eenrichtingsverkeer! Klik op de blauwe link voor meer info). De naam zegt het eigenlijk al, het ligt op de grens van Friesland en Groningen. Hier ga je op blote voeten door modder, over water en gras. Het Blotevoetenpad is het hele jaar vrij toegankelijk. 

Extra's: na afloop kan je genieten van de rust en natuur in de Theetuin Blotevoetenhof. Vanaf hier starten ook andere wandelroutes in het natuurpark Doezumermieden, variërend van 1 tot 17 km.

Adres: Parkeerplaats P2: Polder de Kaleweg, 9865 TC Opende.

2. Blotevoetenpad Drents-Friese Wold in Appelscha

Voel met je blote voeten het zand tussen je tenen, het koele water en zacht prikkende dennennaalden en takjes. De route is 2 km lang en aan het eind van de route is een wasplaats voor je voeten. Start bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold: Online aanmelden voor het Blotevoetenpad is vanwege de coronamaatregelen momenteel verplicht (Klik door op de blauwe link om een tijdsslot te reserven)! Toegang tot het Blotenvoetenpad kost € 3.00 p.p. 

Extra's: Er zijn hier ook Blotevoetenhanddoekjes te koop, leuk als herinnering! MDA

Adres: Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha

3. Blotevoetenpad bij Kinderboerderij de Naturij in Drachten

Op het terrein van Kinderboerderij de Naturij vind je een Speelbos met meerdere leuke en leerzame natuur- en ontdekpaden én een kabelbaan! Het start- en eindpunt van het Blotenvoetenpad is bij de paarden. Daar staat een stellingskast voor de schoenen en laarzen. Je kunt hier ook je handen en voeten wassen. Prikkel je zintuigen door blootvoets over het pad te lopen, te klimmen en te klauteren... Toegang tot de ontdekpaden in het speelbos zijn inbegrepen bij de toegangsprijs van de kinderboerderij! Vergeet niet vooraf je online ticket bij Kinderboerderij de Naturij te boeken (verplicht vanwege corona)!

Extra's: Dit blotenvoetenpad maakt deel uit van de grootste kinderboerderij van het Noorden! De Naturij beschikt ook over een grote speeltuin, een verkeerstuin met trapauto's, een indoor speelparadijs (hier moet je een extra tijdsslot reservering voor doen!) natuurlijk heel veel dieren!

Adres: Oude Slingeweg 4, 9204 WS Drachten

4. Natuurgebied van Om de Dobben in Bergum 

In het natuurgebied rondom Brasserie Om de Dobben kun je heerlijk vrij rondstruinen, ook op blote voeten! Er zijn hiervoor ook een paar extra elementen aangelegd. De route start en eindigt bij het restaurant.

Extra's: Geniet na de tijd van een lekker hapje en drankje bij Brasserie Om de Dobben terwijl de kids heerlijk verder spelen in de veilig omheinde speeltuin met duurzame speeltoestellen. 

Adres: Langelaan 10. 9251 MC Burgum

5. Blotevoetenpad Sybrandy’s Speel- en Natuurpark in Oudemirdum 

In  2020 is Sybrandy's Speelpark opnieuw geopend bij de recreatiegebied de Hege Gerzen in Oudermirdum, na de verhuizing vanuit Rijs. Het speelpark wordt verbonden met het strandje en strandpaviljoen de Hege Gerzen door middel van een Blotevoeten- en drogevoetenpad! De verwachtte opening is juli 2021. We kunnen niet wachten om dit nieuwe avontuur te testen!

Adres: Liemerige wei 4 8567 HM Oudemirdum

Check ook deze blogs: 

🏊 De leukste buiten zwembaden en strandjes voor kinderen in Friesland
🍹Kindvriendelijke terrassen in Friesland
🌳 De leukste speelbossen in Friesland
🐄 Kinderboerderijen, dierenparken en andere boerderij uitjes in Friesland
🚶‍♀️ Leuke wandelroutes voor kinderen in Friesland