Met je blote voeten door het bos of een weiland struinen, door modderpoeltjes heen en met leuke opdrachten en spelletjes onderweg. Wandel eens over een echt blotenvoetenpad, dit is een echte wandelbeleving voor jong en oud! Vooral in de zomer, als het lekker warm is, schoenen en sokken uit en lopen maar. Maar juist ook als het heeft geregend, want dan is er natuurlijk extra veel modder! Eigenlijk kun je natuurlijk overal op blote voeten lopen, maar niet alle wandelroutes zijn hiervoor geschikt vanwege bijvoorbeeld scherpe steentjes. Deze routes op deze pagina zijn speciaal gemaakt om met je blote voeten te kunnen wandelen.

Ga goed voorbereid op pad:

  • Op veel blotevoetenpaden kun je na afloop je voeten afspoelen. Kan dit niet, neem dan zelf een flesje water mee
  • Neem ook altijd een (oude) handdoek mee 
  • Gebruik een anti-muggenmiddel
  • Controleer je na afloop van je wandeling je voeten en benen goed op teken
  • Honden zijn op de meeste blotevoetenpaden niet toegestaan

1. 't Blôde Fuottenpaad - Blotevoetenpad Opende

In het het Westerkwartier, ligt een bijzonder pad; 't Blôde Fuottenpaad. De naam zegt het eigenlijk al, het ligt op de grens van Friesland en Groningen. Hier ga je op blote voeten door modder, over water en gras. Het Blotevoetenpad is het hele jaar vrij toegankelijk. 

LET OP: Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus geldt er er eenrichtingsverkeer, je kunt alleen de korte route (1,6 km) lopen en starten vanaf de ingang aan de Peebos

Adres: Parkeerplaats P2: Polder de Kaleweg, 9865 TC Opende.
Extra's: na afloop kan je genieten van de rust en natuur in de Theetuin Blotevoetenhof. Vanaf hier starten ook andere wandelroutes in het natuurpark Doezumermieden, variërend van 1 tot 17 km.

2. Blotevoetenpad Drents-Friese Wold in Appelscha

Voel met je blote voeten het zand tussen je tenen, het koele water en zacht prikkende dennennaalden en takjes. De route is 2 km lang en aan het eind van de route is een wasplaats voor je voeten. Je kunt starten tijdens openingstijden buitencentrum, tot 15.45 uur. Toegang tot het Blotenvoetenpad kost € 3.00 p.p. Start bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold

Adres: Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha
Extra's: Er zijn hier ook Blotevoetenhanddoekjes te koop, leuk als herinnering! MDA

3. Blotevoetenpad bij Kinderboerderij de Naturij in Drachten

Op het terrein van Kinderboerderij de Naturij vind je een Speelbos met meerdere leuke en leerzame natuur- en ontdekpaden én een kabelbaan! Het start- en eindpunt van het Blotenvoetenpad is bij de paarden. Daar staat een stellingskast voor de schoenen en laarzen. Je kunt hier ook je handen en voeten wassen. Prikkel je zintuigen door blootvoets over het pad te lopen, te klimmen en te klauteren... Toegang tot de ontdekpaden in het speelbos zijn inbegrepen bij de toegangsprijs van de kinderboerderij, kinderen, vanaf 2 jaar, en volwassenen betalen € 5,- per persoon aan entree 

Adres: Oude Slingeweg 4, 9204 WS Drachten
Extra's: Dit blotenvoetenpad maakt deel uit van de grootste kinderboerderij van het Noorden! De Naturij beschikt ook over een grote speeltuin, een verkeerstuin met trapauto's, een indoor speelparadijs en natuurlijk heel veel dieren!

4. Natuurgebied van Om de Dobben in Bergum 

In het natuurgebied rondom Brasserie Om de Dobben kun je heerlijk vrij rondstruinen, ook op blote voeten! Er zijn hiervoor ook een paar extra elementen aangelegd. De route start en eindigt bij het restaurant, plof hier lekker op het terras neer terwijl de kids heerlijk verder spelen in de veilig omheinde speeltuin met duurzame speeltoestellen en een klein dierenverblijf.

Adres: Langelaan 10. 9251 MC Burgum

5. Het Boeren looppad van de Familie Holtrop in Delfstrahuizen

Een pad om te voelen, te ruiken, te horen en te zien. Genieten van de ruimte, het uitgestrekte land van de boerderij, waar koeien grazen. Wandel door de natuur, langs het Tjeukemeer. Bruggetjes brengen je van het ene naar het andere terrein. Je krijgt een informatiekaart mee, zo herken je de vogels, insecten, planten en weidebloemen onderweg. Je kunt tijdens de wandeling ook een wedstrijdelement invoeren door het spel vlaaitrappen te spelen! Bij warm weer is het mogelijk een outdoor modderbad te nemen, bedekt met modder loop je naar het Tjeukemeer om je daar weer schoon te zwemmen! 

Adres: Marwei 124b, 8508 RH, Delfstrahuizen (vlakbij Echtenerbrug, tussen Lemmer en Heerenveen in)
Extra's: Op deze Boerderijrecreatie locatie kun je nog veel meer boerderijactiviteiten doen en deze combineren met een hapje en een drankje

6. Blotevoetenpad Sybrandy’s Speel- en Natuurpark in Oudemirdum 

Vanaf juli 2020 opent Sybrandy's Speelpark in Oudermirdum na de verhuizing vanuit Rijs. Het park wordt uitgebreidt met een Natuurpark, inclusief Blotenvoeten- en Drogevoetenpad! We kunnen niet wachten om dit nieuwe avontuur te testen!

MDA