De leukste speelbossen en natuurspeelplekken in Friesland handig op een rijtje! 

Lekker buiten spelen in het bos, heerlijk ravotten en ontdekken, het is en blijft zo'n fijne (en gratis!) kinderactiviteit! Vies worden mag én kan niet anders op deze plekken! Picknickkleedje voor heit en mem mee en spelen maar!

Speelbos It Hossebos in Drogeham

Ontdek de zes verschillende speelvijvers van Speelbos It Hossebos! Hier kun je klimmen, klauteren en springen in, bij en boven het water, leuk voor jonge én ook voor de wat oudere kinderen!


Locatie: bij het Prinses Margrietkanaal aan de Tillewei in Drogeham. Volg de wegwijzers totdat je bij een lange zandweg komt en niet verder kunt met de auto, zoek een plekje voor de auto en loop het zandpad af.

Speelbos Sparjebird bij de Hemrik

In de speeltuin, direct naast de parkeerplaats, kunnen de kids heerlijk kliederen met water bij de waterpomp, maken ze grote hink-stap-sprongen over boomstammen, kunnen ze klimmen in drie(!) verschillende touwbruggen en natuurlijk in een echte klimboom. Duik ook vooral het bos achter de speeltuin nog even in want door het hele bos staan zo'n 10 uit hout gezaagde dieren en bij elk dier is iets leuks te doen.


Locatie: Je vindt Speelbos Sparjebird net buiten de Hemrik, vlakbij Beetsterzwaag; adres Sparjeburd 4 8409 CK, Hemrik. Goed te combineren is met een kopje koffie to go of take away lunch of diner bij de gezellige Blokhut Sparjebird!

Speelbos It Pettebosk in de Alde Feanen bij Eernewoude

Dit  natuureducatiebos in Nationaal Park De Alde Feanen is eigenlijk de Alde Feanen in het klein. Tussen de rietkragen en het water is een gave route voor kinderen met verschillende touwbruggen, klimpalen enz.! Zo kunnen kinderen, spelenderwijs kennis maken met de natuur in het laagveenmoeras De Alde Feanen.

Natuureducatiebos It Pettebosk in Nationaal Park De Alde Feanen

OERRR Speelnatuur in Bakkeveen 

In de OERRR Speelnatuur staat een verticale xylofoon waarmee je exgte muzikale tonen kunt maken! Verder zijn er meerdere klimbomen, een minischans en een waterpomp met een riviertje. Allemaal gemaakt van materiaal uit het eigen bos. Deze natuurlijke speelplaats is ook toegankelijk voor kinderen met een lichamelijke beperking. Voor de allerkleinsten is er een speciale afgesloten plek met zand en boomstammetjes. 

foto: www.adejonge.nl
Locatie: Start vanaf de parkeerplaats; adres: Foarwurker Wei 3, 9243 JZ Bakkeveen

iELM.nl

Speeltuinen in het bos

Speeltuin in het Blauwe Bos in Haulerwijk
In dit bos is een mooie speeltuin met houten speeltoestellen. Je wandelt er via een verhard pad naartoe dus de wandelwagen, rolstoel, fiets e.d. kan ook mee! 

Speeltuin in het Blauwe Bos in Haulerwijk

foto: haulerwijk.nl
Locatie: aan de Tonckensweg 12 (N918) bij Haule. Parkeren kan op de onverharde parkeerplaats van Staatsbosbeheer

Speeltuin bij Buitencentrum Nationaal Park Drents-Friese Wold in Appelscha
Klimmen, klauteren, kruipen en sluipen. Slootje springen, spelen met zand en hutten bouwen. Het kan en mag allemaal in het speelbos. Je kunt er ook buiten de  openingstijden van het bezoekerscentrum (is gesloten vanwege de coronamaatregelen) spelen. 

Activiteiten in het Drents-Friese Wold

foto: www.staatsbosbeheer.nl

Locatie: Het speelbos is te vinden achter de parkeerplaats  aan het Familiepad. Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha

Weten jullie nog andere goede plekken om heerlijk in de natuur te spelen? Mail ze naar friesland@go-kids.nl, we zijn altijd dol op nieuwe tips!

Verder lezen:

Nog meer blogs: 

👣 Avontuurlijke blotevoetenpaden in Friesland
🚶‍♀️ Leuke wandelroutes voor kinderen in Friesland
🐄 Kinderboerderijen, dierenparken en andere boerderij uitjes in Friesland

Boekentip: Speelbossen en familiewandelingen in Nederland - Een praktisch boek, speciaal voor gezinnen, met meer dan 250 routes die per provincie gerangschikt zijn