Ga lekker de Friese natuur in met de kids!

Hier een aantal natuurtips voor kids! Wandelen op deze plekken in noord, oost, zuid en west Friesland is zeker niet saai voor de kinderen:

In het hoge NOORDEN: 

Op de noordelijke grens van Groningen en Friesland ligt Nationaal Park Lauwersmeer. Het activiteitencentrum Lauwersnest is je startpunt een wandeling door het Lauwersmeergebied voor excursies en wandelroutes. De Natuurpad wandelroute, van 1,5 kilometer, is leuke en leerzame route voor de hele familie.

OOST: Ontdek de omgeving van Bakkeveen

Bakkeveen ligt in de Friese Wouden in Zuidoost Friesland, nog net grenzend aan Nationaal Park Drents Friese Wold. Hier kun je natuurlijk wandelen en spelen bij de zandverstuiving of loop het Pronkrondje door het parkbos bij Landgoed De Slotplaats; hier vind de ook de OERRR Speelnatuur een natuurlijke speeltuin gemaakt van materiaal uit het eigen bos. 

Iets minder ver oost, maar te leuk om niet te noemen is Speelbos Sparjebird, in de Hemrik, bij Beetsterzwaag. Door het hele bos staan zo'n 10 uit hout gezaagde dieren. Bij elk dier is iets te doen dus wandelen, spelen en ontdekken maar! En in de mooie natuurspeeltuin kunnen de kids heerlijk kliederen met water bij de waterpomp, maken ze grote hink-stap-sprongen over boomstammen, kunnen ze klimmen verschillende touwbruggen en natuurlijk in een echte klimboom!

ZUID: Het bos rondom Appelscha plus Drenthe

Appelscha is het startpunt om het Nationaal Park Drents-Friese Wold te ontdekken! Na de Hoge Veluwe is het Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Het Buitencentrum blijft open als startpunt voor wandeling of fietstocht door het Drents-Friese Wold. In verband met de nieuwe coronamaatregelen heeft Staatsbosbeheer besloten om de geplande excursies tot en met 11 november te annuleren, ook zijn de overige doe- en ontdektochten zijn helaas niet mogelijk. Het Kabouterpad kan wel Coronaproof gelopen worden! Vanuit het bezoekerscentrum kun je starten met het familiepad van circa 2 kilometer, het pad is geschikt voor iedereen ook met rolstoel, wandelwagen of buggy. Het speelbos is te vinden achter de parkeerplaats van het Buitencentrum, je kunt er ook buiten de openingstijden van het bezoekerscentrum spelen. 

WEST: Speuren in Gaasterland

Gaasterland is het buitenbeentje in Friesland, helemaal in het zuidwesten. Het landschap van Gaasterland is glooiend, iets wat je in Friesland weinig ziet. Hier is voor kinderen van verschillende leeftijden een leuke route te volgen! In bos Elfbergen, vind je de volgende doe- en ontdekpaden; het Bosbeestenpad, Dassenpad, Kabouterpad of het Spechtenpad. Voor deze routes kun je het beste parkeren bij de Natuur Schuur Gaasterland; De Houtwal 2 in Oudemirdum. En in het Rysterbosk (het Rijsterbos) vind je Het Hippe Heksen en Paddenstoelenpad, parkeer bij en start vanaf de Marderleane in Rijs. 

Wandelen met de kids in Drenthe

Of wil je een keertje gluren bij de buren?! In Drenthe hebben ze natuurlijk ook veel en mooie bossen! Gelukkig zette onze Go-Kids buurvrouw in Drenthe de leukste routes voor kinderen voor je op een rijtje, lees hier waar je leuk kunt wandelen met kinderen in Drenthe.

Verder lezen:

🌳 De leukste speelbossen in Friesland

👣 Avontuurlijke blotevoetenpaden in Friesland

🌽 De leukste maisdoolhoven in Friesland

Leuke boekentips voor kleine biologen en avontuurlijke kinderen:

Alle kinderen naar Buiten - Het grote natuuractiviteiten boek van Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter

Leuke boekentips voor kleine biologen

De Leukste Natuurgids - voor avontuurlijke kinderen (Educatief Boek van Deltas)

De Leukste Natuurgids - voor avontuurlijke kinderen  (Educatief Boek van Deltas)