Coronaproof de Friese natuur in met kids!

Dacht jij na de persconferentie van dinsdag 13 oktober 2020 ook, wat kunnen we deze herfstvakantie nog wel doen?! Het korte antwoord is simpel; de natuur in! Geniet van het frisse droge herfstweer! 

Het uitgebreide antwoord, op de vraag welke uitstapjes kunnen en mogen we de komende tijd nog doen met de kinderen, kan ik je nog niet helemaal geven. Op dit moment is nog niet duidelijk welke locaties wel al dan niet open mogen en kunnen blijven met nieuwe maatregelen die gelden vanaf vanavond, woensdag 14 oktober 2020. 

Daarom eerst de natuurtips voor kids! Wandelen op deze plekken in noord, oost, zuid en west Friesland is zeker niet saai voor de kinderen:

In het hoge NOORDEN: 

Op de noordelijke grens van Groningen en Friesland ligt Nationaal Park Lauwersmeer. Het activiteitencentrum Lauwersnest is je startpunt een wandeling door het Lauwersmeergebied voor excursies en wandelroutes. De Natuurpad wandelroute, van 1,5 kilometer, is leuke en leerzame route voor de hele familie.

OOST: Ontdek de omgeving van Bakkeveen

Bakkeveen ligt in de Friese Wouden in Zuidoost Friesland, nog net grenzend aan Nationaal Park Drents Friese Wold. Hier kun je natuurlijk wandelen en spelen bij de zandverstuiving, of bij de doolhofspeeltuin of loop het Pronkrondje door het parkbos bij Landgoed De Slotplaats.

Iets minder ver oost, maar te leuk om niet te noemen is Speelbos Sparjebird, in de Hemrik, bij Beetsterzwaag. Door het hele bos staan zo'n 10 uit hout gezaagde dieren. Bij elk dier is iets te doen, dus spelen en ontdekken maar! En in de mooie natuurspeeltuin kunnen de kids heerlijk kliederen met water bij de waterpomp, maken ze grote hink-stap-sprongen over boomstammen, kunnen ze klimmen verschillende touwbruggen en natuurlijk in een echte klimboom!

ZUID: Het bos rondom Appelscha plus Drenthe

Appelscha is het startpunt om het Nationaal Park Drents-Friese Wold te ontdekken! Na de Hoge Veluwe is het Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Het Buitencentrum blijft open als startpunt voor wandeling of fietstocht door het Drents-Friese Wold. In verband met de nieuwe coronamaatregelen heeft Staatsbosbeheer besloten om de geplande excursies tot en met 11 november te annuleren, ook zijn de overige doe- en ontdektochten zijn helaas niet mogelijk. Het Kabouterpad kan wel Coronaproof gelopen worden! Vanuit het bezoekerscentrum kun je starten met het familiepad van circa 2 kilometer, het pad is geschikt voor iedereen ook met rolstoel, wandelwagen of buggy. Het speelbos is te vinden achter de parkeerplaats van het Buitencentrum, je kunt er ook buiten de openingstijden van het bezoekerscentrum spelen. 

Of wil je een keertje gluren bij de buren?! In Drenthe hebben ze natuurlijk ook veel en mooie bossen! Gelukkig zette onze Go-Kids buurvrouw in Drenthe de leukste routes voor kinderen voor je op een rijtje, lees hier waar je leuk kunt wandelen met kinderen in Drenthe

WEST: Speuren in Gaasterland

Gaasterland is het buitenbeentje in Friesland, helemaal in het zuidwesten. Het landschap van Gaasterland is glooiend, iets wat je in Friesland weinig ziet. Hier is voor kinderen van verschillende leeftijden een leuke route te volgen! In bos Elfbergen, vind je de volgende doe- en ontdekpaden; het Bosbeestenpad, Dassenpad, Kabouterpad of het Spechtenpad. Voor deze routes kun je het beste parkeren bij de Natuur Schuur Gaasterland; De Houtwal 2 in Oudemirdum. En in het Rijsterbos vind je Het Hippe Heksen en Paddenstoelenpad, parkeer bij en start vanaf de Marderleane in Rijs. De opdrachtenboekjes die bij deze routes horen zijn te koop bij Bezoekerscentrum Mar en Klif.

Meer natuuruitjes vind je in dit overzicht, zoek makkelijk en snel vanaf je eigen woonplaats

 

Oost west, thuis best

Voor het geval het advies veranderd van #vermijddrukte naar #blijfthuis, hierbij direct een leuke thuisblijf-tip! Speel een ronde natuurbingo met de kinderen een perfect spel om in je tuin of een parkje vlakbij huis te gebruiken.

Wat heb je nodig?
Print voor ieder kind de natuurbingo uit!

  • Tijdsduur: 1 uur
  • Leeftijd: 4 jaar en ouder
  • Locatie: schoolplein, tuin, straat, bos en…

Neem het bingovel zo mee of plak de verschillende voorwerpkaartjes op een eierdoos, die de kinderen dan meenemen naar het schoolplein, in het bos, in de tuin of... En zoeken maar!