Een bezoek aan de kinderboerderij, een dierenpark en andere (speel)boerderij is altijd leuk en gezellig. Even lekker erop uit met je dreumes, peuter of kleuter, zelfs voor de allerkleinsten is dit zo'n fijn uitje! Oudere broers en zussen kunnen gerust mee, want bij de meeste kinderboerderijen en dierenparken is er natuurlijk ook nog een super gave speeltuin! Vaak is zo'n leuk gezinsuitje ook nog erg low budget. En het is ook nog een educatief uitje, want er valt zoveel te leren! Voor de kinderen vaak onbewust, volledig spelenderwijs ontdekken en leren ze zoveel. Daarom hebben we de leukste kinderboerderijen, dierenparken en andere boerderij uitjes in Friesland voor jullie verzameld:

1. Kinderboerderij De Naturij in Drachten

Dagje vrij? Naturij! Bezoek de kinderboerderij, leef je uit in de grote speeltuin of struin door het Speelbos. Race voordat je naar huis gaat ook nog even rond in de Verkeerstuin!

2. Ga op Sanjes Safari in de Fryske Wâlden

Hier kom boerderijdieren én dierentuin-dieren tegen! Ontdek ook direct allerlei leuke weetjes over de meer dan veertig verschillende diersoorten die hier wonen! En in het outdoor speelpark kun je je ook niet vervelen! Klimmen, klauteren, springen en glijden en racen op de crossbaan. Dus van dieren tot boten, trapauto’s en een treintje; je vindt in bij Sanjes Safari heeft het allemaal!

Sanjes Safari | Het leukste familiepark van Noord Nederland

3. Boer Barts’ Speelboerderij in Rotstergaast

Wat een heerlijke plek waar je écht kunt buiten spelen met zand, water en gras. Of op de traptrekkers en trampolines! Ga je ook mee naar de 'kipcaravan', om kippen te voeren, eieren te rapen en daarna door naar de kalfjes met een flesje melk? Maak kennis met het echte leven op de boerderij, wandel over het Boerenpaad en je krijgt een virtuele rondleiding over het leven op de boerderij.

4. Speel- en ijsboerderij Boereiis

Kom genieten van heerlijk vers ijs (gemaakt van de melk van de eigen koeien) de prachtige speelweide én de dieren van Boereiis in Akkrum. Kinderen kunnen hier heerlijk buiten spelen en bezoekers mogen ook in de stallen bij de melkkoeien kijken. Je vindt deze leuke ijsboerderij middenin Friesland, tussen de grote steden Leeuwarden en Heerenveen. 

5. Kinderboerderij Ten Woude in Heerenveen

Spelen en dieren spotten in hartje Heerenveen, middenin in de stad vind je park Ten Woude, het terrein is tijdens openingstijden vrij toegankelijk (gratis) voor bezoekers; via de houten klapdeuren kun je bij de dieren (hertjes, eenden, geiten, ezels, alpaca's en kippen) komen.

6. Kinderboerderij It Buthus in Sneek

Natuurlijk zijn er hier heel veel dieren maar er is ook een grote speeltuin én een waterspeeltuin! En er is ook nog een waterplas waar je kunt roeien en vlotvaren!

Kinderboerderij Sneek Go-Kids Friesland

7. Kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve in Dokkum

Dieren kijken, bloemen plukken en lekker spelen kan heel goed bij deze kinderboerderij in Dokkum! Er is ook een moestuin waar je, in het seizoen, onbespoten groente en fruit voor een klein prijsje kunt kopen. Vergeet ook zeker niet een bezoekje te brengen aan de vlindertuin! 

8. Beleef- en Kaasboerderij De Deelen 

Kom de kaasboerderij ontdekken; volg de leuke en leerzame route langs de pompebleden met informatie en opdrachten. En leef je uit in de speeltuin, met skelters en karren! Je vindt deze kaas- én ijsboerderij in het hart van Friesland tussen de dorpen Aldeboarn en Tijnje, grenzend aan natuurgebied: De Deelen.

9. Alpaca World Friesland in Workum

Neem plaats tussen de alpaca's tijdens de Alpaca Meet & Greet! Je krijgt uitleg over de omgang met een alpaca en de dieren worden dan ook even aan je voorgesteld. Alpaca's zijn geen knuffeldieren maar zijn wel erg nieuwsgierig. Ze benaderen jou graag zelf, je krijgt ook een bekertje voer, sommige dieren kunnen ook geaaid worden. Natuurlijk is er voldoende tijd om met de alpaca's op de foto te gaan! 

10. Kinderboerderij Doniastate in Stiens

Leer de boerderijdieren en andere bijzondere dieren kennen. Leuk en leerzaam gaan goed samen hier! Na het aaien en knuffelen van de dieren, kun je lekker spelen hebben een speeltuin met leuke trapautobaan. En duik ook nog even de speurtuin en het kabouterbos in!

11. Kinderboerderij Leeuwarden

Dieren aaien, spelen in de speeltuin en een speurtocht over het kabouterpad het kan bij Kinderboerderij Leeuwarden! En kinderboerderij Leeuwarden ligt op loopafstand van het centrum dus combineer je dagje winkelen makkelijk met een bezoekje aan de kinderboerderij, iedereen blij!

Of ben je opzoek naar een comfortabele boerderijvakantie voor je gezin in Friesland? Lees dan hier verder: Kamperen en glamping bij de boer in Friesland