We gaan graag met onze kids lekker het bos in. Een boswandeling maken via een leuke route of gewoon zomaar een pad in het bos kiezen. Hoe avontuurlijker een wandelroute hoe leuker deze voor kids is. Wij hebben onze top 25 met  favoriete wandelroutes en belevenispaden in de omgeving Zwolle op een rijtje gezet!

Ga je  graag de natuur in om te wandelen, maar zijn de kinderen niet altijd even enthousiast? Er zijn diverse apps te downloaden die een (mid)dagje in de natuur nog leuker maken. Download bijv. de app Spoorzoeker  en Perfect earth animals van Staatsbosbeheer.  Of Dierzoeker app van Naturalis, Klokhuis en Eis. Met deze apps wordt het voor kids vast veel leuker in het bos. En ken je de verhalenpalen in het Vechtdal al? Op 30 plekken in het Vechtdal zijn verhalen te beluisteren bij zogenaamde verhalenpunten.

Lekker samen het bos in!

Wat is er nu leuker dan lekker te dwalen en te gaan ravotten in het bos? Er zijn vast genoeg bomen om in te klimmen of omgevallen bomen waarover je kunt lopen.  En je kunt natuurlijk met heel veel dingen zoals takken, dennenappels en andere dingen leuke dingen thuis iets moois maken. De natuur gaan is goed om te ontladen en je energie kwijt te raken. En nog een voordeel het is nog gratis ook. 

1. Leemcule Hattem

Bij de Leemcule in Hattem kunnen kinderen heerlijk spelen en ravotten in de zandkuil. Hier hebben ze urenlang speelplezier. Rondom de Leemcule zijn 2 korte routes van 2 en 2,5 km. En naast de Leemcule is ook een kiosk met terras aanwezig. Ideale combinatie: kinderen aan het spelen en ouders een lekker kopje koffie of thee.

2. Kabouterpaden en korte wandelroutes van Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert maar liefst 146 natuurgebieden in Nederland. En dus ook in regio Zwolle. En veel wandelroutes, paden en activiteiten in onze omgeving zijn zeer kindvriendelijk.

Kabouterpaden

Wist je dat hier in de buurt kabouters wonen? Overal zie je kaboutersporen en kinderen kunnen deze kabouters gaan ontdekken en wellicht ontmoeten.

Het kabouterpad is een paaltjesroute voor kinderen van 3 t/m 6 jaar. De kinderen krijgen in Buitencentrum een knapzakje/rugzakje gevuld met lekkers. Daarnaast krijgen ze een rode puntmuts op en schminken ze hun wangen rood. De begeleider krijgt een rugzak met een aantal toebehoren voor onderweg en een Kabouterboek met uitleg en opdrachten.

Er zijn een aantal kabouterpaden in de omgeving van Zwolle:

3. Laarzen- en vlonderpad van Natuurmomenten in de Wieden

Bezoekerscentrum De Wieden is het 2,4 km lange laarzenpad. Dit pad  loopt dwars door het rietland en het trilveen. Ook kom je langs een stukje moerasbos en door open hooilanden. Met trekpontjes steek je de sloten over die het pad onderweg kruisen.

Voor het laarzenpad (de naam zegt het al) heb je laarzen of stevige schoenen nodig. Je loopt namelijk een heel stuk over drijvend land! Een avontuurlijk tocht ook zeer geschikt voor kinderen. Niet geschikt voor kinderwagens en honden niet toegestaan. 

Ook bij het bezoekerscentrum vind je het vlonderpad van ca. 1 km. Deze is uiteraard geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

Na de wandelroute kunnen kids heerlijk spelen in de speeltuin en kun je wat eten en drinken bij de theeschenkerij.

4. Laarzenpad Westerveldse Bos in Zwolle

Wandelen in het bos maar wel op een oude vuilnisbelt? Dat kan heel mooi in het Westerveldse bos net ten noorden van de Aalanden en tussen het Zwarte water en Vecht in. Dit natuurgebied is prachtig voor een korte of lange wandeling. Het is een gevarieerd landschap met bossen, weilanden, water en heet is heuvelachtig. Onderweg zijn er allerlei spannende paadjes te ontdekken. Op sommige stukken struin je lekker door het hoge gras. Avontuurlijke wandelroutes waarbij laarzen of stevige schoenen onmisbaar zijn in sommige seizoenen.

De blauwe (8 km) en rode route (2,4 km) zijn uitstekend aangegeven. En de blauwe route is heel eenvoudig in tekorten. Op de parkeerplaats aan de Kolksteeg vind je een informatie en route bord. 

5. Hol van de Leeuw op de Lemelerberg

Op de Lemelerberg, bij het theehuis starten een aantal leuke en korte Wandelroutes De meeste zijn geschikt voor kinderen. Zo is er het rolstoelpad, ook ideaal voor de kinderwagen. Het Spoor van de Leeuw (geel 4 km) en de Blauwe route (8 km) , Stuifzandroute (zuidhelling, 3,5 km), de Groene route (2 km) En bij het theehuis ligt ook het speelbos in de hol van de Leeuw. Hier kunnen kids eindeloos spelen. Wandelen en spelen zorgt vaak voor lekkere trek, geen probleem, want het theehuis zit om de hoek.

6. Landgoed De Horte van Landschap Overijssel bij Wijthmen

Tussen Wijthmen en Dalfsen aan de Kroesenallee ligt het Landgoed de Horte. Hier zijn een 2 tal korte wandelroutes (2,5 en 4,5 km) te vinden. Routes zijn goed aangegeven via het algemene informatiebord en via paaltjes  En je kunt ook nog prachtig over het landschap uitkijken dmv de uitkijktoren. Uiteraard kom je langs het landgoed. De tuin is vrij toegankelijk. 

7. Landgoed IJsselvliedt bij Wezep

Onderaan de A28 bij afslag Wezep richting Oldebroek  ligt Landgoed IJsselvliedt met het hotel van het Rode Kruis. Dit parkachtige landgoed is opengesteld voor wandelaars en biedt 2 korte routes van 2,5 en 4 km. De rode route gaat langs veel water en beukenlanen. Uiteraard passeer je een paar idylische bruggetjes. Deze goed begaanbare route is ideaal voor gezinnen met een wandelwagen of loopfietsje voor de kinderen. Het is een gevarieerde wandeling met het karakter van een landgoed.

8. Wolvenspoor bij Ommen

Deze wolvenroute start bij restaurant de Bootsman in Stegeren bij Ommen. Met het Wolvenspoor kruip in de huid van de wolf en ontdek het zelf op kinderwandelroute het Wolvenspoor in de bossen van Ommen! Tijdens deze 2,5 kilometer lange route mag je eindelijk eens van de gebaande paden afwijken. Het Wolvenspoor zorgt dat wandelen met kids zowel voor volwassenen als voor de kleine wandelaars een adembenemend avontuur is, vanwege de spanning maar zeker ook door de schitterende natuur.

9. Bos rondom Molecaten in Hattem

Helaas zijn er geen echte wandelroutes met paaltjes oid te vinden in het bos van Molecaten, maar je kunt op het landgoed bij de herberg Molecaten wel prachtig wandelen. Je loopt langs de watermolen en  landgoed met weilanden. Hier kunnen de kids de vele paarden aaien. Het bos is wat heuvelachtig. Na het wandelen kun je heerlijk wat eten en drinken bij de Herberg en kunnen de kids nog lekker spelen in de naastgelegen speeltuin.

10. Netl, de wildste tuin

Netl de wildste tuin in Kraggenburg is een heel groot park en biedt een aantal korte avontuurlijke wandelroutes. Behalve wandelen kunnen kids helemaal los gaan in de wilde tuin met strand, bamboe verstopbos, speeltuin, hangburg en vlot.  Wandelen en spelen hier is heerlijk te combineren met een bezoekje aan het strandpaviljoen.

11. Laarzenpad in Zalk

Het laarzenpad in Zalk, start bij restaurant de Oase (zondags gesloten) in Zalk en je loopt via de weg naar de dijk (200 m) en deze steek je over en dan begint hier het laarzenpad. Het laarzenpad gaat langs de uiterwaarden van de IJssel dwars door de weilanden,  bosjes en over erven van boerderijen. Het is het een leuke en afwisselende wandeling en is goed aangegeven. De route is heel goed te verlengen of in te korten. Honden mogen mee, mits aangelijnd.

12. Zandverstuiving de Haere bij 't Harde

Een verborgen parel in de natuur,  is minder bekend bij het grote publiek, maar de zandverstuiving net voorbij 't Harde is zeker de moeite waard. Het is een prachtige grote zandverstuiving met oneindig veel speelplezier en klimbomen. Op de zandverstuiving mogen de honden los lopen. Er is een route van ca. 3  km dat helemaal rondom de zandverstuiving loopt. Halverwege de route tref je een bijzonder dierenparkje  aan met o.a. herten, kamelen en zebra's. 

13. Zandverstuiving de Sahara in Ommen

Nog zo'n verborgen pareltje in de natuur, maar dan in het Vechtdal is de Sahara van Ommen,

Rond het actieve stuifzand liggen dennenbossen en heide met jeneverbes. Rondom de zandverstuiving liggen een aantal korte en wat langere wandelroutes. De Sahara is natuurlijk een prachtige speelplek voor kinderen en je kunt hier natuurlijk uitstekend picknicken. Zo wordt een wandeling in combinatie met spelen en picknicken een groot avontuur.

14. Bas de Das bij Bezoekerscentrum de Wheem in Balkbrug

Bij het Bezoekerscentrum de Wheem in Avereest bij Balkbrug tref je een aantal lange maar ook korte wandelroutes aan. Zo ook Bas de Das wandelroute van 1km. Het is meer een speelnatuurpad wat vrij toegankelijk speel-, ontdek- en belevingspad is. 

Door de poort te openen en het pad van Bas de Das te volgen, maak je kennis met verschillende huisjes en verstopplekken van de dieren in het Reestdal. De takkenril van de Egel, een insectenmuur, de libellen en kikkerpoel, klimmen in het huisje van de Specht en ervaar hoe het is om in een levensgrote Koolmezenkast te zitten! Aan het eind, op de speelplek, kun je naar hartenlust spelen, klimmen, klauteren, sjouwen, hutten bouwen; het mag en kan allemaal!

Na afloop kun je terecht voor een kopje koffie of glaasje limondade bij het bezoekerscentrum.  Het bezoekerscentrum organiseert ook regelmatig leuke kinderactiviteiten. 

15. Lemelerberg en Archemerberg vanuit Lemele

Vanaf natuurcamping de Lemeler Esch kun je heel goed wandelen over de Lemelerberg en Archemerberg. Op de camping en bij de parkeerplaats staan een aantal borden waarop de wandelroutes aangegeven worden. 

Na het wandelen kun je heerlijk op het terras of binnen in het boscafé van de Lemeler Esch wat gaan drinken. Kids kunnen vlakbij het boscafé ook heerlijk spelen. 

16. Roggebotzand bij Kampen

Net achter Kampen en nog voor Dronten ligt het Roggebotzand. Midden in het bos ligt het pannenkoekenrestaurant het Grote Kabouterbos. Tevens is dit het startpunt van een aantal korte wandelroutes. Aangezien dit relatief nieuwe natuur is, is het wandelen hier ook net wat anders. Het kabouterpad is hier ook te vinden. Hier wandelen is voor kids extra leuk omdat ze na het wandelen heerlijk kunnen spelen in de grote speeltuin van het restaurant. Je kunt heerlijk neerploffen op het terras of een drankje drinken ( en pannenkoek eten) in het restaurant.

17. Vuursteenberg tussen Wezep en Hattem

De Vuursteenberg is een bos en heidegebied wat tussen Wezep en Hattem ligt aan de Keizersweg. Hier kun je heerlijk wandelen en struinen. Er is een route uitgezet en deze is ca. 3 km. Aan de andere kant van de weg is een losloopgebied voor honden. 

18. Piratenpad in Ommen

Kinderboerderij Ommen en Camping De Koeksebelt hebben samen  in het Laarbos een leuke piraten wandelroute voor kinderen uitgezet. Je kunt de route aan de hand van piraten paaltjes volgen. Je kunt bij beide bedrijven een  leuke tas in het piraten thema kopen.  In de tas zitten diverse artikelen om de kids om te toveren tot piraat en een routekaart met vragen voor onderweg.  Deze route is ongeveer 3 km en start bij de Kinderboerderij bij de witte slagboom. 

19. Avonturenpad in Beerze

De bossen van Beerze zitten vol avontuur en dit kun je ontdekken door het Avonturenpad Beerze Rangers te wandelen. Het pad zit vol met leuke opdrachten, raadsels en verwijzingen. Als je de route succesvol gelopen hebt krijg je een 'ik ben een Beerze Ranger' button. Je kunt de speurtocht met echte knapzak met lekkers voor onderweg aanschaffen bij het Giga Konijnenhol bij Beerze Bulten.

Deze wandeling is voor kids vanaf 6 jaar en duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

20. Harderbos met speelnatuur, de Avonturenroute en Hans & Grietje route bij Zeewolde en Harderwijk

Ietsje verder weg van Zwolle, maar zeker de moeite waard om ook hier de nieuwe natuur te ontdekken. Harderbos ligt tussen het pannenkoekenrestaurant Hans en Grietje en de golfbaan van Harderwijk.  

In het Harderbos is er voor kinderen van alles te beleven, zoals Speelnatuur Harderbos( Mosselweg 33 in Biddinghuizen), de Avonturenroute en de Hans & Grietje route. In Speelnatuur Harderbos spelen kinderen naar hartelust in een doolhof, bij de speelplas en op het blotevoetenpad. De Avonturenroute (5,4 km) slingert door het bos met onderweg een trekpontje, wiebelbruggetjes en uitkijktoren. Volg voor de start van de route: vanaf de parkeerplaats Pluvierenweg ( net voor de golfbaan van Harderwijk) de gele pijltjes. Hans & Grietje route is een spannende speurroute vanaf pannenkoekenhuis Hans & Grietje in Zeewolde.

21. Landgoed Soeslo in Zwolle

Onder de rook van Zwolle, vlak achter Sauna Swol ligt het Landgoed Soeslo ( Landschap Overijssel). Dit oude landgoed is een verborgen pareltje en heeft leuke wandelpaden met mooie  beukenlaantjes. Er staan routes (rood en paars) aangegeven. Deze kun je volgen rondom het huis, maar het landgoed is zo overzichtelijk, dat je zelf ook allerlei lusjes kunt maken en je eigen route kunt samenstellen. Als je alle paden gaat bewandelen ben je hooguit 5 kwartier onderweg. Overal langs de paden tref je banken aan. 

Je kunt de route starten net achter Sauna Swol, maar je kunt ook 200 meter doorrijden op de paralweg  richting Zwolle en dan vind je aan je linkerkant een rij met bomen. Hier start ook een wandelpad. Vervolgens loop je dan in richting van het landgoed en daar tref je de routepaaltjes aan. 

22. Zandhovebos in Zwolle

Dit prachtige bos aan de rand van Zwolle Zuid is het gebied tussen de zorgboerderij de Oude Mars en woonzorgcentrum Zandhove. Dit prachtige bos met diverse leuke routes is zeer geschikt voor een korte wandeling met de kinderen. Je komt langs de manege Ruitersportcentrum Zwolle. Kids kunnen hier de paarden even aaien. In het bos zijn verschillende routes bewegwijzerd en als je ver genoeg het bos in gaat kom je bij de vijver uit en kun je even schomelen onder de bijzondere bomen.  Tussen de Oude Mars en Zandhove is een leuke Kids Beweegroute met allerlei doe  actviteiten. Neem een dobbelsteen mee ( of kies voor  een dobbelsteen op je telefoon) om de opdrachten goed uit te voeren.

23. Landgoed De Cockhof en Den Alerdink in Heino

Nog z'n prachtig landgoed met mooie korte wandelroutes. Dit wandelgebied is in beheer van Natuurmonumenten en ligt tussen Heino en Laag Zuthem. In de prachtige heuvelachtige parktuinen rondom de havezate is het fijn wandelen. Heerlijk een rondje om de grote vijver wandelen of door beukenhagen paadjes. Er zijn hier een aantal korte wandelroutes te vinden. 

24. Voerman struinpad in Schellerwaard in Zwolle

Het nieuwe Voerman struinpad is een complete rondwandeling in de Schellerwaard en gaat langs de oever en uiterwaarden van de IJssel.

Deze struinroute loopt vanaf het Kleine Veer tot aan de Hanzeboog brug. Met de komst van de nieuwe voetveer (helaas door corona weer uitgesteld) kun je net voor de Rode brug het water oversteken en de andere kant van het gebied komen waardoor een rondwandeling van 4,5 kilometer mogelijk wordt.

Voetveer is telefonisch oproepbaar 

Het nieuwe voetveer wordt uitgevoerd als een zonne-energie aangedreven kabelpontje dat telefonisch oproepbaar is. Zijn er geen wandelaars, dan stuurt het pontje zich automatisch naar het midden van de geul. Het voetveer is tussen eind april en eind oktober (tegelijk met de openingstijden van het Kleine Veer) te gebruiken. 

Het is voor kinderen een prachtige wandeling omdat je gebruik maakt van 2 pontjes, die voor de extra beleving zorgen. Onderweg vind je horeca bij het Engelse Werk park en in Hattem.

25. Wandelen en spelen in de parken van Zwolle

En buiten de bossen rondom Zwolle zijn er natuurlijk ook mooie park met korte wandelroutes in Zwolle. Denk bijvoorbeeld aan Park het Engelse werk. Je kunt hier heerlijk wandelen en spelen en met een drankje afsluiten bij uitspanning het Engelese Werk. Of ga naar het bos bij Zandhove in Zwolle Zuid. Hier kun je ook prachtig wandelen. De dichtbijzijnde horeca vind je in het Winkelcentrum van Zwolle Zuid of bij Golftuin Zwolle. In de Aalanden is een rondje om de Weide Aa prachtig, zeker in combinatie met Westerveldse bos. Of wandel een rondje om de Wijthmenerplas. Na afloop lekker spelen bij de plas en wat drinken bij Beachclub Lakesite. Je kunt ook prachtig wandelen in de uiterwaarden van de IJssel bij schapenboerderij de Vreugdehoeve (Westenholte). Hier is het gebied weer door Natuurmomenten aan de natuur teruggegeven.

Go-Kids natuurbingo

Om het wandelen in de natuur nog aantrekkelijker te maken hebben een Go-Kids natuurbingo ontwikkeld. Deze is gratis te downloaden en zo wordt een wandeling met de kids nog leuker.

We wensen je veel wandel plezier!