Schoenen uit en met blote voeten de natuur in en ervaar een blotevoetenpad

Wat is er nu leuker om met je kinderen de natuur in te gaan?  Een keertje wat anders dan gewoon wandelen of fietsen, maar een echt blotevoetenpad lopen of een belevingspad. Heerlijk allerlei soorten ondergrond aan je voeten ervaren. Lekker met de modder tussen je tenen. Kinderen vinden een blotevoetenpad een geweldige ervaring .En uiteraard zijn de belevingspaden en natuurspeelplekken voor kids ook helemaal top.

We hebben in de buurt genoeg leuke blotevoetenpaden, belevingspaden of natuurspeelplekken.  Check ze hier:

Netl in Kraggenburg

Ontdek de Wildste tuin, Netl in Kraggenburg. Dit is een geweldig natuurgebied met water en duinen, wandelroutes, heel veel speelnatuur en een strandpaviljoen.  Kinderen kunnen hier naar hartelust spelen in de natuur. Er zijn allerlei speelobjecten in de natuur, zoals een wiebelbrug, trekpontje, schommels, klimtouwen. Er is een doolhof bamboebos, In de zomer is er een modderglijbaan. Je kunt er heerlijk pootje baden of bij mooi weer zwemmen.  Je komt tijd te kort om alles te ontdekken. 

 

Ontdektuinen van A. Vogel bij 't Harde

Verscholen in de Veluwse bossen van Landgoed Zwaluwenburg liggen de A.Vogel tuinen met talloze heilzame kruiden en planten. Het is dé plek voor een gezellig en gezond dagje uit midden in de natuur.

Hoe voelt het om door kruiden te lopen? En hoe voelen verschillende grondsoorten tussen de tenen aan? Het blotevoetenpad met verschillende voelbelevenissen leidt je door de bloeiende kruidenvelden en eindigt bij een waterbron naast de speeldernis. Kinderen kunnen in de tuinen ook een  leerzame interactieve puzzeltocht doen. De puzzeltocht is gratis en de benodigde materialen kunnen bij de Landgoedwinkel worden afgehaald.  En ook leuk: als je de ingevulde puzzel laat zien bij de Landgoedwinkel dan ontvang je een leuk cadeautje!

Speeldernis

Kinderen tot 12 jaar kunnen hier klimmen en klauteren, balanceren op de evenwichtsbalk en zwieren en zwaaien met de kabelbaan. Op het veldje kunnen ze lekker rennen, ravotten of voetballen.

Nooterhof in Zwolle

In het bijzondere Nooterhof is het een en al speelnatuur voor kinderen. Het park is omheind en wordt beheerd door de Milieuraad Zwolle. Kids kunnen eindeloos spelen in de grote waterspeeltuin. Rondom is er genoeg ruimte om je kind(eren) in de gaten te houden. Ook kan er lekker gespeeld worden bij de boomstammen bij het Totemveldje. En verderop in het park kunnen je het blotevoetenpad lopen.  Nooterhof is een begrip in Zwolle en biedt kinderen eindeloos veel speelplezier in de natuur. 

Park de Stadshoeve in Zwolle

Bij de Stadshoeve in Stadshagen hebben ze een blotevoetenpad voor de kinderen. In dit park kunnen kids avontuurlijk spelen in de diverse  speeltuinen, waarbij gebruik van natuurlijke materialen centraal staat. Er is ook een kabouterpad aanwezig. Negen gekleurde kabouters zijn verstopt in het park en bij elke kabouter hebben ze een leuke seizoensgebonden opdracht bedacht. In pakweg een uur loop je het pad, dat geschikt is voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar.

Bij de waterspeeltuin kun je met de waterpomp zelf het grondwater oppompen en daarnaast zijn er ook waterspeelbakken, voor nog meer waterpret.

Buitenpost Twello

Op het  blotevoetenpad van Buitenpost loop je 2 km lang op je blote voeten door gras, modder, de leemkuil, water, zon en regen. Je klautert over de restanten van de boomstammen in het moerasbos, plonst van de glijbaan, doet je ogen dicht op het zintuigenpad of geniet van de demonstratietuinen die je terug voeren in de tijd. Je maakt een reis door veel verschillende landschapjes en sferen en beleeft het pad, de natuur, de zon, wind en vogelgeluiden intens met al je zintuigen. Een bezoek aan het blotevoetenpad kan verlengd worden met een bezoek aan de streekwinkel, de speelwei en het kascafé of terras, met de overdekte stroberg en zandbak voor de kinderen.

Blotevoetenpad Zeewolde

Het blotevoetenpad Zeewolde is een verrassende route met verschillende paden over het erf van de Sternhof met allerlei ondergronden, zoals mos, houtsnippers, grind, modder, steen, wiebelbrug en andere verschillende materialen.

Het pad is circa 1500 meter lang. De wandeling duurt een 45 minuten bij een normaal tempo en met rust/genietmomenten. Uitrusten kan tussendoor op de twee hoge bungelbanken die langs het pad staan. Het pad gaat ook door de bloementuin, de grote biologische moestuin en het mooie labyrint op het gras of het doolhof.

Blotevoetenpad in de Koppeltuinen in Hardenberg

Sinds juni 2018 is in de Koppeltuinen van Natuuractiviteitencentrum de Koppel  een spannend blotevoetenpad met waterspeelplek te vinden. Schoenen uit en gaan! Pomp zelf het water op met een van beide pompen en volg het pad (ca. 60 m lang).
Voel water, zand, gras, steen en hout onder je voeten. Klim en klauter tot aan de vijver en neem plaats op de troon.
Ook kinderen in een rolstoel kunnen water pompen en een spannende brug oversteken! Het blotevoetenpad is vrij toegankelijk.

Belevingspaden en natuurspeelplekken

Naast de blotevoetenpaden wat voor jong en oud een heuse beleving is, zijn er ook tal van te gekke belevingspaden of natuurspeelplekken voor speciaal voor kinderen zijn. 

Speelbos in 't Hol van de Leeuw op Lemelerberg

Bovenop de Lemelerberg, nabij het restaurant, kun je heerlijk spelen in speelbos 'In het hol van de leeuw'. Er is van alles te beleven. Klim naar een hoge boomstoel, zwaai aan touwen, verstop je in de boomhut of kruip door rioolbuizen. Moe van het spelen. In het bos hangen hangmatten waar je lekker in kunt liggen. Het speelbos is leuk voor kinderen van 4 tot 12 jaar. En ouders van oudere kinderen kunnen heerlijk op het terras genieten van een drankje. Het speelbos is ook ideaal te combineren met een wandeling over de Lemelerberg.

De belevingspaden 't Eperholt in Epe

De belevingspaden 't Eperholt bestaan uit drie verschillende routes van ongeveer 3 kilometer met verschillende thema's. Je kan op de routes allerlei avonturen beleven en veel leren over de natuur. De hertengeweien, de vogelhuisjes of de zwijntjes wijzen je de weg. Ze hangen in de bomen dus je gaat echt speuren! Alle paden komen samen bij de wildkijkwand. Hier kan je ervoor kiezen dezelfde route te vervolgen of over te stappen op een ander pad. Let op: je eindigt dan op een andere locatie. 

De hertenroute start bij Brasserie Floor, Dellenweg 109 Epe, de vogelroute start bij RCN de Jagerstee, Officiersweg 86 Epe en de zwijnenroute bij Pannenkoekenrestaurant De Ossenstal, Ossenweg 10 Epe.

Belevenissenbos in Lelystad

Iets buiten de regio, maar dit grootste speelbos van Nederland mag niet ontbreken in ons rijtje. Dit bos is met recht een belevenissenbos. Voor iedereen die maar van een beetje uitdagingen houd en niet bang is voor een nat pak kan hier naar hartelust spelen. Dit grote bos staat vol met allerlei uitdagende klim en klautertoestellen en boomstronken waarover je kunt lopen. Het zijn er maar lieft 140 speeltoestellen die langs en over het water gaan. Overal zijn slootjes en waterpartijen. Dit speelbos is geschikt voor kids vanaf 6 jaar en ouder. 

Het is een openbaar gebied en er is gratis toegang ( donatie voor onderhoud welkom) Je mag er struinen door het bos, zwemmen en pootje baden, hutten bouwen en in bomen klimmen, bloemen plukken en je eigen eten en drinken meenemen. Kortom, enorm veel plezier in de natuur.

Belevenispad Harderbos

In het Harderbos heb je een Avonturenroute (4,5 km)  dat slingert door het bos met onderweg een trekpontje, wiebelbruggetjes en uitkijktoren. Volg voor de start van de route: vanaf de parkeerplaats Pluvierenweg ( net voor de golfbaan van Harderwijk) de gele pijltjes.  Als je goed oplet kun je hier bevers tegenkomen. 

Bas de Das bij het Wheem in Balkbrug

Bij het Bezoekerscentrum de Wheem van Landschap Overijssel in Balkbrug ligt het Bas de Das speelnatuurpad., een leuk (vrij toegankelijk) speel-, ontdek- en belevingspad voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar.

Door de poort te openen en het pad van Bas de Das te volgen, maak je kennis met verschillende huisjes en verstopplekken van de dieren in het Reestdal. De takkenril van de Egel, een insectenmuur, de libellen en kikkerpoel, klimmen in het huisje van de Specht en ervaar hoe het is om in een levensgrote Koolmezenkast te zitten! Aan het eind, op de speelplek, kun je naar hartenlust spelen, klimmen, klauteren, sjouwen, hutten bouwen; het mag en kan allemaal!

Speelnatuur OERRR in de Wieden

Hutten bouwen, modder, water en een blotevoetenpad met een toren en bel waar kinderen in kunnen klimmen. Er staan takken klaar om mooie hutten te bouwen en er is een waterpomp! Speelnatuur in De Wieden is een heerlijke plek voor kinderen om lekker buiten te spelen! Kom samen ontdekken hoe OERRR jullie zijn.  Naast de speelnatuur bij het bezoekerscentrum kun je ook het avontuurlijke laarzenpad over het trilveen lopen. Je loopt door de prachtige natuur van de Wieden en je moet allerlei slootjes dmv trekpontjes over gaan.

Speelnatuur OERRR Dwingelderveld

Rondom het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten Dwingelderveld is er van alles te zien en te doen. Zo is er natuurlijke speelplek met waterplassen, een waterpomp waar je naar hartelust water op kunt pompen, dammen kunt maken, zandkastelen kunt bouwen en nog veel meer.  Je kunt precies zien wat er in, op en onder water gebeurt. Vanuit hier kun je ook leuke wandelroutes doen. 

natuurspeelplek dalfsen

Water- & natuurspeelplek Dalfsen

In Dalfsen, vlak achter het Gemeentehuis,  nabij de Vecht ligt een prachtige water- & natuurspeelplek. Deze speeltuin is ruim opgezet en die biedt ontzettend veel speel variatie. De speelplek is gebouwd in een Wadi en als er veel water in de wadi staat zorgt dit voor nog veel speelplezier. Waarschijnlijk ook voor vieze en of natte kleding.  

natuurspeelplek Stadshagen

Natuurspeelplek Broderiestraat Zwolle

Deze redelijk nieuw natuurspeelplek ligt in de Stadshagense wijk Frankhuis in Zwolle. Verscholen aan de Broderiestraat ligt een prachtig (schier) speeleiland. Kids kunnen eindeloos klimmen en klauteren over de speelbulten, boomstammen, kleien en touwbaan over het water. Er zijn boomstambankjes voor ouders en is een waterpomp met watergeultjes voor nog meer speelplezier.

natuurspeelplek klooienberglaan

Natuurspeelplek Klooienberglaan Zwolle

Bij de wijkboerderij de Klooienberg aan de Klooienberglaan in Holtenbroek ligt een prachtige speelplek in de uiterwaarden van het Zwarte Water. Hier kunnen kids lekker ravotten en over de touwbaan over het water klimmen. Ook staan er grote boomstammen om in te klimmen. De natuurspeelplek is o.a. te bereiken via het vlonderpad vanaf de wijkboerderij. Ideaal uitje in combi met de wijkboerderij.

watertorenweg speelbos

Natuurspeelterrein Watertorenweg Harderwijk

Valkbij de snelweg en het grote klimbos van Harderwijk ligt een super groot natuurspeelterrein aan de Watertorenweg. Hier staan hutten, boomstammen, waterpomp, schommels, kabelbaan, heksenkring, educatieve route en nog veel meer. Het ligt in het bos en het start of eindpunt van een heerlijke wandeling in het bos. Er is ook een informatiebord met route door het speelbos aangegeven.

Speelbospad Sallandse Heuverlrug

Deze speelbosroute is leuk voor kinderen én (groot)ouders. Deze route staat vol met uitdagende speelobjecten en speeltoestellen. Gezaagde eekhoorns wijzen je de weg en bij de eekhoorns met een gekleurde staart kun je opdrachten doen. In het buitencentrum is een boekje te koop, van Joep en/of Jonas, met daarin de opdrachten.

beweegroute Diepenveen

Beweegroute Diepenveen

Ken je de Natuurspeelplek op landgoed Nieuw Rande in Diepenveen al? Kom snel een keer kijken, en geniet van het buiten zijn en in  deze prachtige natuur. met veel water.  IJssellandschap heeft nl. voor kinderen twee speelmogelijkheden gecreëerd: de Natuurspeelplek op landgoed Nieuw Rande. Op het landgoed rondom Hotel Gaia (leuke plek voor een drankje) kun je heerlijk wandelen en kun je samen met je kind de beweegroute doen. De route is goed bewegwijzerd en de beweeginstructies zijn duidelijk.  Zo wordt een wandeling leuk en spannend.

Belevingsroute Luttenberg

Leuke familieroute door bos en heide in natuurgebied de Luttenberg. Met onderweg speeltoestellen, zoals een touwbrug en klauterkeien, en informatie over planten, dieren en erfgoed. Het hoogste punt ligt op wel 31 meter! De route is bijna 3 km lang. Perfect voor jonge kinderen tot 12 jaar.

aver heino

Waterspeel- en doeplaats Aver Heino

Net buiten Heino, aan de weg naar Lemelerveld ligt er hoogte van het restaurant een waterspeel- en doeplaats Aver Heino. Deze waterspeelplaats is door Drents Overijssels Delta aangelegd. Dit is een ideale plek om lekker met water spelen en te ontdekken. 

 

Veel plezier op een blotevoetenpad of in de (speel) natuur! 

 

P.s. Check wel vooraf of het geopend is.

Wil je nog meer natuuruitjes, bekijk dan onze wandelroutes en spelen of dagrecreatieplekken in de bossen.