De meeste kinderen zijn dol op water en dagje aan het water of spelen met water is voor hen het leukste uitje in de zomer. We hebben de leukste waterpret, waterspeelplekken, strandjes en recreatieplassen in Zwolle en omgeving voor je verzameld. Een aantal bekende plekken maar ook de verborgen pareltjes in de regio 

Bij al deze toffe waterplekken geldt natuurlijk wel dat je zelf goed kijkt of het voor jouw kind veilig is en of de waterkwaliteit goed is. 

Wythmenerplas

De Wythmenerplas is de grootste recreatieplas van Zwolle en heeft uitstekende voorzieningen.  De plas heeft heel veel strandjes met speeltoestellen en sport- en speelplekken. Bij veel strandjes is een speciale zwemstrook voor kleine kinderen. Zo zijn er drukke strandjes, maar er zijn ook voldoende rustige plekken te vinden. In zomerperiode is er een kiosk voor heerlijke en koele drankjes, ijsjes en snacks. Rondom de plas zijn een aantal sanitairgebouwen. En op echt warme dagen is de EHBO post bemand,  Aan de Wythmenerplas ligt ook het strandpaviljoen Lake Side met de waterskibaan. Hier kun je heerlijk om het terras zitten en kijken naar de waterskiërs. 

Er is voldoende parkeerplaats voor fietsers en auto's. De parkeerplaats is uitsluitend toegankelijk d.m.v. een slagboom en het is betaald parkeren ( automaat) 

Agnietenplas

De Agnietenplas,  gelegen naast Camping de Agnietenberg is een kleine en knusse recreatieplas met prima voorzieningen. Zo is er een heerlijk strandje met een aantal speeltoestellen. Er zijn voldoende schaduwplekken en er ruimte genoeg voor sport en spel. En er is een klein sanitair gebouw met wc's, water en douches.  Op de naast gelegen camping kun je een heerlijke versnapering bij Restaurant Zomers nemen. Hier is een terras met  grote speeltuin met air trampoline. Bij de Agnietenplas is een ruime en gratis parkeerplaats. 

Milligerplas

Bij de Milligerplas in Stadshagen is heerlijk toeven. Een grote plas met heel veel strand en afgezet zwemstrook voor kleine kinderen. Verder kunnen je hier heerlijk spelen op de speeltoestellen en naast gelegen sportvelden waar je kunt volleyballen en voetballen.  Het ideale aan deze recreatieplas is natuurlijk het Grand Café Milligers. Hier kun je heerlijk even op het terras gaan zitten, een lekker drankje drinken en evt. iets lekkers van de kaart bestellen. Er is ook een snackbar loket voor lekkere ijsjes of een frietje.  De Milligerplas heeft een ruime parkeerplaats en parkeren is hier gratis.

Park Nooterhof

Doepark Nooterhof is de beste hotspot voor kleine kids. In dit prachtige en overzichtelijke park naast het Wezenlandenpark met kinderboerderij is het altijd top voor (kleine) kinderen. Ze kunnen zich uren vermaken bij de waterspeeltuin. Heerlijk spetteren en vies worden. En de iets grotere kids vermaken zich met de vele waterspeel pompen en objecten. Het naast gelegen terras van het Earthship Theehuis is ideaal voor een hapje en drankje. Uiteaard kun je hier gebruiken maken van het toilet. Nooterhof is een besloten park en wordt 's avonds afgesloten en wordt gerund door de vrijwilligers van de Milieuraad Zwolle.

Rondom de waterspeeltuin is voldoende plek om toezicht te houden op je kleintjes. En is er verder een grote speelweide met een natuurlijke speelplek voor urenlang speelplezier. Het park heeft nog veel meer te bieden zoals een blote voetenpad en korte wandelpaadjes. En natuurlijk een uitstapje naar de naastgelegen kinderboerderij. 

Strandje aan de Vecht bij restaurant Dijkmoment

Het strandje aan de Vecht bij Buitenplaats de Luwte is een verborgen pareltje.  De camping heeft een prachtig restaurant Dijkmoment dat uitkijkt op de Vecht. Bij dit restaurant met terras ligt voor een strandje aan de Vecht. Heerlijke plek aan het water, waar je prima toezicht kunt houden op je kind(eren). Het restaurant heeft lekkere drankjes, hapjes en lunchgerechten op de kaart. Ook voor kids is er voldoende keus. 

Een ideaal en rustige plekje net buiten Berkum. 

Wijde Aa in Aalanden

De Wijde Aa is een grote plas aan de rand van de Aalanden. Dit is geen echte recreatieplas, maar er zijn wel voldoende mogelijkheden om hier te zwemmen of pootje te baden. Er zijn verschillende plekjes om goed in het water te gaan.

Top zwemplassen en natuurbaden rondom Zwolle

Natuurbad Heidepark in Lemelerveld

Het natuurbad Heidepark is een natuur zwembad en ligt naast camping Heidepark in Lemelerveld. Het is een prachtige zwemplek met top voorzieningen. Zo zijn er ontzettend veel speeltoestellen voor kids, sanitair met douches, horeca, kluisjes en graits wifi.  Bijna rond het hele natuurbad is een zandstrand aanwezig, waar je heerlijk kunt liggen of waar de kinderen aan de waterkant hun zandkastelen kunnen bouwen en hun grachten kunnen graven. Via klauteren of trekken met het vlot kan je op het eiland komen. Het eiland is dicht bij de ligweide en daardoor ook voor wat jongere kinderen nog prima om mee te spelen. In het diepe gedeelte ligt een vlot dat bijna altijd wel gebruikt wordt om mee te spelen. In het ondiepe gedeelte vlak bij het speeleiland ligt ook een kleiner vlot. Deze kan via touwen heen en weer getrokken worden. Kortom, Heidepark biedt uren waterplezier voor jong en oud.

Netl, de Wildste Tuin

Zoals de naam het al zegt is recreatiepark en camping Netl een heerlijke wilde tuin. Hier heb je een heerlijk strand met echte duinen. Er zijn rondom de plas veel speelmogelijkheden zoals een wiebelbrug, pontje,  schommels, speelhuisjes,  klim objecten en een bamboebos om verstoppertje te spelen. De modderglijbaan zorgt natuurlijk voor ultiem speelplezier.  Op het strand bij het Paviljoen is een speeltuinje voor de kleintjes.  Aan het strand ligt een prachtig paviljoen met terras aan het water. Ideale plek voor een hapje en een drankje. Er ziin ook verkleedcabines, wc's en douches op het strand aanwezig. 

Recreatieplas bij Landal Landgoed 't Loo

De recreatieplas op Landal Landgoed 't Loo bij Oldebroek is een heerlijke plas met top voorzieningen. De plas is goed overzichtelijk met veel strand en grasvelden. Op het strand zijn ontzettend veel speeltoestellen zoals een groot piratenschip en klim- en klauter toestellen. Er is ook een air trampoline en aan de waterkant is nog een klimparcours. Er is een groot afgezet waterstrook voor de kleine kids. De zwemplas ligt naast het hoofdgebouw van Landal dus alle voorzieningen zoals supermarkt, horeca en sanitair zijn om de hoek. Landgoed 't Loo is ook toegankelijk voor daggasten en het parkeren is gratis.

Vakantiepark Het Stoetenslagh

Steeds meer vakantieparken bieden hun faciliteiten ook aan dagrecreanten, zo ook het Vakantiepark het Stoetenslagh. Zij hebben een geweldig auqapark met heel veel strand, speeltuin rondom en in het water. En natuurlijk de opblaaskussens in het water en de glijbanen. 

Een dagje zwemmen bij het Stoetenslagh in het Aquapark kost  € 3,50 p.p. en ook gedurende de zomervakantie is iedereen van harte welkom voor een dagje uit.

Zandenplas in Nunspeet

Middenin de bossen van Nunspeet, maar ook dichtbij de snelweg ligt recreatiegebied Zandenplas.  De Zandenplas biedt jong en oud een fijn zandstrand,  lig- en speelweide en diverse voorzieningen en dat maakt het de ideale plek voor een dagje uit. Kinderen vermaken zich hier uitstekend op het strand, in het water, maar kunnen ook heerlijk spelen op diverse speeltoestellen. Er is ook een kiosk met groot terras aanweig en kun je tericht voor voor lekkere versnaperingen.

Recreatiegebied Zandenplas alle dagen van het jaar geopend. De toegang tot het recreatiegebied is gratis. Indien je met de auto komt, betaal je parkeergeld.

Oldemeijer in Hardenberg

Recreatieplas De Oldemeijer ligt in boswachterij Hardenberg. Rond het meer ligt een strandje waar de allerkleinsten spetterplezier beleven. De plas heeft ook een leuk eilandje waar je naar toe kunt zwemmen. 

Bij mooi weer is de Kiosk geopend. Hier kun je terecht voor snacks, ijsjes en drinken. Uiteraard is de recreatieplas ook voorzien van toiletten.

Natuurzwembad bij infocentrum Den Nul

Dit is ook zo'n verborgen pareltje tussen Wijhe en Olst; waterspeeltuin en zwemkolk Den Nul. Het infocentrum biedt volop recreatiemogelijkheden voor jong en oud. Dit is het startpunt voor leuke (struin) wandelingen in de uiterwaarden van de IJssel. Er is een prachtige brasserie Op Duur met een heerlijk terras dat uitkijkt over de IJssel. Naast de brasserie ligt een waterspeeltuin voor de kleintjes. Er zijn nog veel leuke activiteiten voor kids te doen bij het infocentrum. Naast het centrum ligt een Natuurzwembad met steiger om heerlijk te zwemmen. Dit is iets minder geschikt voor de kleinste zwemmertjes.  Door de horeca en het infocentrum zijn de voorzieningen  prima. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.

Speelvijver de Zwarte Dennen

Speelvijver de Zwarte Dennen in het bos bij Punthorst is een heerlijke speelvijver met veel mogelijkheden. Er is overal strand en het water is niet diep. Er zijn voldoende speelmogelijkheden rondom de vijver en sanitaire voorzieningen. Op warme dagen is er een ook een kiosk voor heerlijke koude drankjes, ijsjes en snacks. Er is voldoende gratis parkeerplaats. 

Zwarte dennen zwemplas

Waterspeel- en doeplaats Aver Heino

Net buiten Heino, aan de weg naar Lemelerveld ligt er hoogte van het restaurant een waterspeel- en doeplaats Aver Heino. Deze waterspeelplaats is door Drents Overijssels Delta aangelegd. Dit is een ideale plek om lekker met water spelen en te ontdekken. 

Aver Heino waterspeelplaats

Water- & natuurspeelplek Dalfsen

In Dalfsen vlak naast het Gemeentehuis is een prachtige water- en natuurspeelplek aangelegd. Hier staan veel natuurlijke en houten speeltoestellen en als het niet te droog is, kunnen kids hier ook heerlijk met water spelen. Er zijn tal van wiebelbruggen, klim en klautertoestellen en een waterpomp.

natuurspeelplek Dalfsen

Natuurlijk hebben we veel meer leuke strandjes, zwembaden en plekjes....Check ze hier in onze rubriek Zwemmen. En wat dacht je van de openluchtzwembaden in de omgeving? Check ze hier!

Tot slot zijn de waterspelletjes tips natuurlijk ook leuk!