De Kidsproof musea volgens Museumkids in Gelderland!

In Nederland gaan elk jaar duizenden Museuminspecteurs op pad om op zoek te gaan naar de nieuwe Kidsproof musea. Voor 2024 zijn er maar liefst 77 musea geselecteerd door Museumkids, en 14 hiervan vind je in Gelderland! Hieronder zetten we ze allemaal voor jullie op een rijtje (in willekeurige volgorde).

1. Airborne Museum at Hartenstein
2. De Bastei
3. GeoFort
4. Kasteel Cannenburch
5. Kasteel Doorwerth
6. Kasteel Hernen
7. Museumpark Orientalis
8. Nationaal Onderduikmuseum
9. Nederlands Bakkerijmuseum
10. Nederlands Openluchtmuseum
11. Nederlands Watermuseum
12. Paleis Het Loo
13. Rijksmuseum Slot Loevestein
14. Stedelijk Museum Zutphen
 

Eropuit met kinderen naar het museum

Een uitje naar het museum met kids is zeker een aanrader! In Gelderland zijn er dan ook genoeg kindvriendelijke museums te vinden. Regelmatig zijn er hier speciale exposities en tentoonstellingen voor kinderen. Daarnaast organiseren veel musea tegenwoordig leuke extra activiteiten voor kinderen, zeker in de schoolvakanties. Ook kun je in verschillende museums zelfs een kinderfeestje vieren! Wij snappen daarom ook wel waarom deze 14 musea in Gelderland zo goed zijn beoordeeld door de Museumkids Inspecteurs. 

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

De Bastei, museum voor natuur en cultuurhistorie
Meer weten

De Bastei, museum voor natuur en cultuurhistorie

Lange Baan 4, Nijmegen

De Bastei vertelt het verhaal van rivier de Waal. Duik het museum in en ga op reis door verleden, he... bekijk

 
Kasteel Hernen
Meer weten

Kasteel Hernen

Dorpsstraat 40, Hernen

In de omgeving van Wijchen ligt Hernen. Een dorpje met een afwisselend en waterrijk buitengebied. Er ... bekijk

 
Kasteel Cannenburch in Vaassen
Meer weten

Kasteel Cannenburch in Vaassen

Maarten van Rossumplein 4, Vaassen

Kasteel Cannenburch laat kinderen een vorstelijke middag beleven. Ontdek het museum in Vaassen via e... bekijk

 
Paleis Het Loo in Apeldoorn
Meer weten

Paleis Het Loo in Apeldoorn

Koninklijk Park 1, Apeldoorn

Kom als prins of prinses naar Paleis Het Loo in Apeldoorn, kinderen kunnen mee doen met kinderactivi... bekijk

 
Science museum GeoFort
Meer weten

Science museum GeoFort

Nieuwe Steeg 74, Herwijnen

GeoFort, Het science museum waar alles om de aarde draait! Kom naar GeoFort, het spannende forteilan... bekijk

 
Airborne Museum Hartenstein
Meer weten

Airborne Museum Hartenstein

Utrechtseweg 232, Oosterbeek

In dit museum dat gaat over de Slag om Arnhem is voor kinderen van alles te doen en te beleven. Er i... bekijk

 
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Meer weten

Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Kerkhofstraat 13, Hattem

Bezoek het leukste Bakkerijmuseum van Nederland! Op het noordelijkste puntje van de Veluwe, aan de o... bekijk

 
Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis
Meer weten

Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis

Profetenlaan 2, Heilig Landstichting

In Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis waan je je in een andere wereld. Je ontdekt de kleurr... bekijk

 

De Kidsproof musea volgens de Museumkidsinspecteurs

De Museum Kids Inspecteurs zijn kinderen tot 12 jaar die graag hun mening delen over een museum. Zouden jullie het ook leuk vinden om Museumkidsinspecteur te worden? Op de site van Museumkids kun je een profiel aanmaken voor je kinderen. Wil je weten waarom onderstaande musea ook volgens ons kindvriendelijk zijn? Lees dan snel verder!

1. Airborne Museum at Hartenstein

Het Airborne Museum At Harstenstein in Oosterbeek neemt je mee terug in de tijd en vertelt je alles over de Slag om Arnhem. Speciaal voor kinderen is er het ooggetuigenverhaal, want hoe was het als kind om de Slag om Arnhem mee te maken? Ontdek het hier. Sinds kort is er ook Missie Hartenstein, waarbij kids met soldaat Tommy op missie gaan. Ontcijfer puzzels, los raadsels op en leer meer over de Slag om Arnhem. Ook is er een prachtig park rondom het museum, waar kinderen ook een speurtocht kunnen volgen. Loop door het park en los met behulp van de kaart puzzels op. Het Airborne Museum vertelt niet alleen de feiten om de Slag om Arnhem maar zorgt er juist voor dat de persoonlijke verhalen van betrokkenen, militairen én burgers een hoofdrol spelen. En dat maakt het nou zo interessant, zeker ook voor kinderen.  Dit museum is jaarrond te bezoeken en de reden van een bezoek méér dan waard.

Kind Airborne museum Hartenstein

2. De Bastei

De Bastei in Nijmegen is een centrum voor natuur- en cultuurhistorie. Dankzij de vele activiteiten en exposities voor kinderen mag dit museum al meerdere jaren het felbegeerde keurmerk "Kidsproof Museum" voeren. Naast leuke zoek- en speurtochten die dagelijks beschikbaar zijn, hebben ze tijdens de schoolvakantie extra activiteiten voor kinderen en gezinnen. Zowel binnen als buiten. De Bastei is dan ook het hele jaar door een ontzettend leuk én leerzaam gezinsuitje.   

De Bastei, gezinsuitje, kindvriendelijk museum, eropuit met kinderen, museum

3. GeoFort

GeoFort is hét science museum waar alles om de aarde draait. Of het nu gaat om afvalverwerking, het klimaat, aardbevingen, hier leren kinderen spelenderwijs en op een interactieve manier waar het echt om draait. Hoe zorgen we er samen voor dat onze aarde ook voor de toekomstige bewoners leefbaar blijft? Wij brachten onlangs een bezoekje aan dit science museum in Herwijnen en volgens ons is de Kidsproof keurmerk geheel terecht.  Hier ervaarden we een aardbeving, we gingen op Minecraft speurtocht, we zakten meters diep de aarde in, maar fietsten ook om energie op te wekken. En natuurlijk hingen we onze wens voor de aarde aan de wensboom. GeoFort is absoluut een bezoek méér dan waard. 

GeoFort kinderen binnen

4. Kasteel Cannenburch

Ga op ontdekkingsreis in Kasteel Cannenburch, een bijzonder kasteel met een mooi park. Laat kinderen een vorstelijke middag beleven. Ontdek het prachtig ingerichte museum in Vaassen via een audiotour, ontmoet de kasteel bewoners of geniet van het prachtige park. Waan je terug in de tijd van Marten van Rossum. 

Kidsproof musea in Gelderland

5. Kasteel Doorwerth

Dit prachtige Kasteel in Doorwerth is niet alleen interessant om te bezoeken, ook de omgeving van het Kasteel leent zich uitstekend voor een fijne wandeling met je kinderen. Geniet van de prachtige kasteeltuin en bewonder je over het adembenemende uitzicht vanaf het landgoed. Binnen leren kinderen van alles over de ridders en jonkvrouwen die hier vroeger hebben geleefd. Doe de interactieve speurtocht en leer van alles over het verleden én wonen in een kasteel. Er is een plaatjeszoektocht voor de allerkleinsten en voor de oudere kids kun je de 'Ontdekkingsspeurtocht' doen. En wist je dat ze regelmatig leuke activiteiten voor kinderen organiseren? Een geheel terecht verdiende kidsproof keurmerk wat ons betreft.

6. Kasteel Hernen

Als kind een kasteel bezoeken is natuurlijk altijd indrukwekkend, maar bij Kasteel Hernen wordt het nog leuker. Hier mogen kinderen namelijk op onderzoek uit met een pratende lamp op zoek naar...... muizen! En na afloop van deze excursie kun je zelfs nog een leuke speurtocht doen rondom het kasteel. Volg het spoor van de gevluchte muizen en ga samen met hen op ontdekkingstocht. Ook ligt aan het einde van het kasteelbezoek voor elk kind een mooie kleurplaat met puzzels klaar om thuis mee aan de slag te gaan. In de weekenden en tijdens schoolvakanties worden er regelmatig leuke kinderactiviteiten georganiseerd!

kasteel hernen, kinderen met pratende lamp, eropuit, gezinsuitje, kasteeluitje

7. Museumpark Orientalis

In Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis waan je je in een andere wereld. Je ontdekt de kleurrijke wereld van verschillende religies en denkbeelden en je geniet van de ruimte en de bijzondere natuur. Een park waar je als moderne pelgrim letterlijk en figuurlijk op ontdekking gaat. Museumpark Orientalis biedt gedurende het jaar verschillende programma's aan boordevol activiteiten, workshops en tentoonstellingen voor het hele gezin. Zowel jong als oud kan zich in dit museum urenlang vermaken. Zeker het 'Feest van Licht' dat elk jaar rondom de kerstvakantie wordt georganiseerd is echt een aanrader.

museumpark orientalis, feest van licht, gezinsuitje, eropuit, verlicht, verlicht museum

8. Nationaal Onderduikmuseum

Het Gelderse dorpje Aalten herbergde tijdens de Tweede Wereldoorlog de meeste onderduikers van Nederland. Het Nationaal Onderduikmuseum gaat daarover. Vanuit verschillende perspectieven wordt dat bijzondere feit toegelicht, bijvoorbeeld door de ogen van een Duitse soldaat. Door ruimtes als de keuken en Ortskammdantur krijgt de bezoeker een beeld van hoe de mensen tijdens de bezettingstijd leefden.

9. Nederlands Bakkerijmuseum

Op het noordelijkste puntje van de Veluwe, aan de oever van de IJssel, in de pittoreske vestingstad Hattem staat het grootste Bakkerijmuseum van Nederland. Vier prachtige monumenten, met elkaar verbonden door een tunnel onder de straat, tonen de rijke geschiedenis van brood en banket.

10. Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem vangt de geschiedenis van onze alledaagse leven. Hier ga je mee op een reis door de tijd. Van twee eeuwen terug tot heel recent. Het hele jaar door worden activiteiten georganiseerd en is er een toffe speeltuin waar ze heerlijk kunnen spelen. 

11. Nederlands Watermuseum

Bij het Nederlands Watermuseum in Arnhem leren kinderen van alles over het water. Dit kleinschalige museum vlak naast Park Sonsbeek leent zich uitstekend voor een bezoek wanneer je een spetterend dagje uit voor het hele gezin zoekt.  Ze organiseren regelmatig kindvriendelijke activiteiten en wist je dat je hier ook kinderfeestjes kunt organiseren? Tip: combineer je bezoek met een leuke wandeling door Park Sonsbeek. 

12. Paleis Het Loo

Kom als prins of prinses naar Paleis Het Loo in Apeldoorn, kinderen kunnen mee doen met kinderactiviteiten of rond dwalen door het museum met de familieroute. Geniet van de prachtige tuinen met haar bijzondere fonteinen.  
Het Paleis heeft onlangs een prachtige renovatie ondergaan. Ontdek de nieuwe ondergrondse tentoonstellingen, bezoek vooral ook het Junior Paleis waar alles mag wat er normaal gesproken niet mag in een museum.

Kidsproof musea Gelderland

13. Rijksmuseum Slot Loevestein

Slot Loevestein is een groot avontuur voor jong en oud. In het slot, de voorburcht en het soldatendorp is van alles te beleven. Leer over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie. Kom spelend meer te weten over kruit en wapens en ontsnap zelf uit de boekenkist.

14. Stedelijk Museum Zutphen

Het Stedelijk Museum Zutphen is een cultuurhistorisch museum dat de geschiedenis van Zutphen en de Graafschap (de huidige Achterhoek) verzamelt en op originele wijze in beeld brengt. Ontdek ‘Het Verhaal van Zutphen’, een van de oudste steden van Nederland, aan de hand van bijzondere objecten uit de museale, archeologische en archiefcollecties.

 

Welk museum staat er op jullie lijstje om binnenkort te bezoeken?

Log In