Ideaal voor in de schoolvakantie, een studiedag, op de woensdagmiddag of in de weekenden: low budget, voordelige activiteiten en gratis uitjes in Haarlem, Haarlemmermeer, Velsen en omstreken met kinderen! Het hoeft niet veel te kosten om een hele leuke dag te hebben met je gezin. Even geen inspiratie wat te doen? Wij hebben de voor de allerleukste kindvriendelijke uitjes in de omgeving voor je opgezocht.

Gratis zomerkamp! Elke week van 18 juli t/m 26 augustus voor kinderen van 9 t/m 12 jaar

Het zomerkamp wordt georganiseerd door de Wereldmuziekschool in samenwerking met Stadsschouwburg Haarlem. Iedere week in de zomervakantie vindt er van maandag tot en met vrijdag een zomer- kamp plaats in de Wereldmuziekschool in Schalkwijk.

Het thema van dit theater-zomerkamp is Malle Babbe - niets is te gek!

De kinderen gaan tijdens het zomerkamp in een week tijd hun eigen Malle Babbe voorstelling maken. Ze bedenken een verhaal, verdelen de rollen, oefenen en maken hun eigen decor. Daarbij worden ze steeds begeleid door muziek- en theaterdocenten. Aan het eind van de week geven ze hun voorstelling voor ouders en bekenden. En na de zomervakantie gaan de kinderen allemaal naar de voorstelling MALLE BABBE op het Wilsonsplein voor de Stadsschouwburg.

Geef je nu op ►

Fun in the Sun: Gratis kinderactiviteiten 

Ga je niet op vakantie van 1 t/m 5 augustus en wil je toch leuke dingen doen? Dat kan! MET Heemskerk, Cultuurhuis Heemskerk, Bibliotheek IJmond-Noord en Team Sportservice hebben een leuk programma samengesteld voor jeugd t/m 16 jaar. Alle activiteiten zijn gratis maar omdat sommige activiteiten een maximum aantal deelnemers hebben, is aanmelding wenselijk. De activiteiten zijn in en rond het gemeentehuis. Sommige zijn op het veld, anderen op het terras van het gemeentehuis, in het cultuurhuis of de bibliotheek. Het hangt mede van het weer af waar de workshop plaats kan vinden.

Schrijf je nu in! ►

Zomerpret in Velsen tijdens de Zomervakantie (gratis)

De Gemeente Velsen organiseert tijdens de 6 weken durende schoolvakantie veel gratis activiteiten. Er is elke dag een activiteit, zodat niemand zich hoeft te vervelen! Het zomerprogramma wordt gehouden in samenwerking met: Muziek en Meer in de IJmond, Alphenaar muziekles, Stichting Zee- en Havenmuseum, Theaterschool Wat een drama, Calmkidsclub, Amuze zangcoaching, Ruïne van Brederode, Schaatslab Santpoort, Kuijpers Sports, Sportloket Velsen, Koel, Stadsschouwburg Velsen, Hart voor Velserbroek, Stichting de Baan, Stichting Welzijn Velsen, Harddraverij Santpoort en SportSupport.

Geef je nu op ►

Zomerspektakel bij Kennemer Theater in Beverwijk ( € 4,-)

Voor de 7e keer organiseren Stichting Welzijn Beverwijk, Centrum voor de Kunsten Beverwijk, Bibliotheek IJmond Noord, het Kennemer Theater en het Sportfondsenbad Beverwijk het Zomerspektakel! Net als de voorgaande jaren staat de eerste week van de zomervakantie in het teken van creativiteit, dans, koken, theater, sport en spel. Van 19 t/m 21 juli vindt het plaats in en rond het Kennemer Theater en op 22 juli in het Sportfondsenbad. Meld je aan via onderstaande button. Na het invullen ontvang je een online betaalverzoek. Je inschrijving is pas compleet als je een ticket hebt ontvangen.

Meld je nu aan ►

De Stuif-Stuif is Haarlems grootste en meest veelzijdige kinderfestijn (€ 5,-)

De Stuif-Stuif is Haarlems grootste en meest veelzijdige kinder-vakantie-evenement voor kinderen van 4 t/m 12 jaar in de laatste weken van de zomervakantie.

Meld je nu aan ►

Kabouters in de omgeving Haarlem | Leuke kabouterpaden

Misschien ben je ze al stiekem een paar tegen gekomen, maar wist je al dat er op verschillende plekken in en om Haarlem kabouters en kaboutersporen te zien zijn? Soms zie je alleen een kabouterdeurtje. Soms zie je ineens een groepje kabouters of zelfs een heel dorp vol. Wij van Go-Kids zijn dol op deze kleine wezentjes. Daarom zijn wij maar eens voor jullie op onderzoek uitgegaan. Want waar zitten nu al die kabouterplekken en kabouterpaden in de buurt?
 
 

Buiten zwemplekken in Haarlem en omgeving! Een gratis familie- of gezinsuitje

Heerlijk dat we dichtbij het strand wonen en dat je kan afkoelen in de zee, maar met deze hete zomerdagen is het wel zo fijn om wat meer adresjes te hebben waar je kan afkoelen. Er zijn genoeg mooie meren, plassen, zwemvijvers, recreatieplassen, openluchtzwembaden, en binnen zwembaden voor die heerlijke plons in het water. Trek je badpak of zwembroek maar aan en vergeet je zonnebrand niet mee te nemen...
 
 
 

Gratis of hele goedkope uitjes met het gezin in Velsen en omstreken

Wil je even lekker op pad met de kinderen, maar weet je niet wat er allemaal te doen is? Wij hebben goedkope uitstapjes in Velsen voor jou op een rijtje gezet.

1. Informatieboerderij Zorgvrij (gratis)

Midden in recreatiegebied Spaarnwoude bij Velsen-Zuid ligt informatieboerderij Zorgvrij. Hier kun je koeien aaien, melk tappen, kaas maken en ravotten in de speeltuin of een krantje lezen in het pannenkoekenrestaurant én vind je het informatiecentrum van recreatiegebied Spaarnwoude! Op woensdagmiddag is er een voorleesuurtje, er zijn knutselpakketten, speurtochten en je kunt kruipen door het spinnenbos. Er worden veel activiteiten georganiseerd.

Check de agenda ►

2. Neem eens de trein in Spaarnwoude (gratis)

Ben je treinfan? Dan zit je goed bij modelbouwvereniging 't Y in Spaarnwoude; honderden meters aan spoor! Modelbouwvereniging het ‘Y’ heeft op hun terrein een mooie spoorbaan van ongeveer 600 meter (incl. rangeersporen) lang met een spoorbreedte van 7 1/4 inch aangelegd. De spoorbaan loopt langs de rand van recreatieterrein Spaarnwoude. De leden van de modelbouwvereniging hebben deze baan zelf aangelegd. Van april t/m september kan er iedere zondag ( van 11.00 – 16.00 uur) een ritje gemaakt worden in de trein achter een elektrische locomotief of een stoomlocomotief.

Meer info ►

3. Speeltuin Santpoort in Santpoort (€1,-)

Speeltuin Santpoort heeft heel veel speeltoestellen. Eén daarvan is het “kasteel van Brederode”! Klimmen of glijden, zwieren of klauteren, zwaaien of vliegen, graven of spetteren, rijden of spelen! Het kan allemaal in speeltuin Santpoort. De gezelligste schommel is de schommel met het hangende net. Je kan er namelijk met meerdere kinderen tegelijk in liggen en schommelen. Speel je liever met water? In de zandbak staat een waterpomp: maak een tunnel van plastic buizen vanaf de pomp en leidt het water door de zandbak heen.

Meer info ►

4. Speeltuin de Veilige Haven in IJmuiden (€1,-)

Speeltuin de Veilige Haven is gebouwd in het thema haven en heeft genoeg vermaakt voor kids tussen de 2 en 12 jaar. Klim op een van de 12 speeltoestellen of stap in de schoenen van een echte zeeman en klim aan boord van een echte vissersboot. Speel met de kanonnen, klim in de touwladders en voel je een piraat op de piratenboot. Naast diverse schommels staan er nog drie grote klimtoestellen, twee zandspeelplaatsen, meerdere glijbanen

Meer info ►

5. Ervaar de grootste zeesluis ter wereld in IJmuiden (SHIP) (gratis)

Kom meer te weten over de grootste zeesluis ter wereld en de vierde haven van Europa. Boek een rondleiding door de experience of doe de nieuwe fietstour van Beeckestijn naar SHIP. Kids kunnen de gratis speurtocht doen en de enige echte SHIP sluiswachters diploma verdienen. Het interactieve verhaal over de grootste sluis ter wereld en de vierde zeehaven van Europa verpakt SHIP in een gratis toegankelijke experience voor jong en oud. Maar we raden je bij voorbaat aan een rondleiding te boeken met één van onze gidsen. Pas dan komt het verhaal van SHIP echt tot leven!

Meer info ►

6. Gratis Beeldenpark Een Zee van Staal bezoeken

Heerlijk in de openlucht, al wandelend of fietsend is Beeldenpark Een Zee van Staal vrij te bezoeken. Op de Reyndersweg, precies op de grens van Wijk aan Zee en Velsen-Noord, bevindt zich het openluchtmuseum met 14 stalen kunstobjecten. Bij de beelden van staal, die fotogeniek geplaatst zijn in een groene omgeving met soms grappig figurerende hooglanders, staan bordjes met uitleg over de kunstenaar en wat het beeld verbeeldt.

Check de route ►

Voordelige activiteiten met het kinderen in Haarlem en omgeving

Ook Haarlem biedt leuke activiteiten en uitjes aan die je kunt doen als je krap bij kas zit of even geen zin hebt om geld uit te geven. Met je kinderen op stap hoeft helemaal niet duur te zijn. Een bezoek aan de kinderboerderij is helemaal gratis. Er zijn in Haarlem een aantal kinderboerderijen, vaak met speeltuin, waar je kinderen heerlijk kunnen spelen. Neem eens een kijkje bij Kinderboerderij Schoterhoeve, Kinderboerderij Houthoeve of Kinderboerderij De Hertenkamp in Bloemendaal. Echte Haarlemse dingen die je kunt doen voor jong en oud vind je hieronder.

7. Natuurspeeltuin Paddenpoel bij Haarlemmer Kweektuin in Haarlem (gratis)

Een buitendouche, bloemen en diertjes, een waterloop en stoere speeltoestellen. Je kunt hier eindeloos spelen! De natuurspeeltuin wordt onderhouden door vrijwilligers en is hierdoor vrij toegankelijk. Deze natuurspeeltuin in Haarlem ligt op het terrein van de Haarlemmer Kweektuin. Hier kun je ook heerlijk picknicken, eten in het restaurant, spelen op de speelweide en kijken bij de dieren bij de kleine kinderboerderij. Parkeren is niet gratis of voor vergunninghouders maar in de zijstraat of aan de achterkant van de locatie kun je wel gratis parkeren. Let goed op de borden!

Meer info ►

8. De mooiste speeltuinen in Haarlem en omgeving (kosten minder dan € 1,50)

Ga een dagje lekker spelen bij een speeltuin in Haarlem! Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Tijdens het spelen testen en verleggen kinderen hun grenzen door nieuwe activiteiten uit te proberen en hun angsten te overwinnen. De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen maakt dat kinderen vrij spelen heel leuk vinden. Belangrijk onderdeel van het spelen is dat kinderen leren omgaan met (kleine) risico’s, wat soms resulteert in een valpartij met een bult of blauwe plek tot gevolg. Dat hoort bij spelen! Ben je op zoek naar een leuke speeltuin in de buurt van Haarlem en omgeving, dan hebben wij hier een paar leuke speeltuinen op een rijtje gezet. Kijk eens rond in een andere speeltuin van degene die bij jullie in de buurt zit. 

Alle speeltuinen op een rijtje ►

9. Het Archeologisch Museum (gratis)

In het Archeologisch Museum Haarlem krijgt iedereen die nieuwsgierig is naar het verleden, daarop het antwoord. Het museum is de plek waar stadsarcheologie zichtbaar wordt. Archeologische vondsten uit de Haarlemse bodem behoren tot het Haarlems archeologisch erfgoed. Het museum vertelt met die bodemvondsten over de geschiedenis van Haarlem.

Meer info ►

10. Artisklas in Haarlem (€ 2,50 per kind en € 3,50 per volwassenen)

Stichting Artisklas Haarlem ligt in Haarlem-Noord en is de kleinste officiële dierentuin van Nederland. De stichting beschikt over vier punthuisjes en een buitenterrein met een aantal verblijven. In één van de huisjes zijn verschillende soorten reptielen en ongewervelden gehuisvest. Een tweede huisje bevat het eerste en enige diorama van Haarlem met een achttal biotopen en de daarin behorende (opgezette) dieren. Hier bevinden zich ook dieren op sterk water, een verzameling schedels, schelpen, enz.

Meer info ►

11. Speeltuin Groenendaal in Heemstede ( € 3,- inclusief drankje of ijsje)

Ontdek de nostalgische speeltuin, een scooterbotsautobaan, klimrekken, een familieschommel, een waterbaan, een minitrein express op echte rails en nog veel meer. Speeltuin Groenendaal is een avontuurlijke speeltuin voor kinderen van alle leeftijden, maar in het bijzonder voor een leeftijd doelgroep tot 10 jaar. Voor de jongsten hebben wij een kleiner klimtoestel, zodat ze rustig kunnen spelen.

Meer info ►

12. Park Meermond: het leukste speelbos van Nederland! (gratis)

Park Meermond ligt in de gemeente Heemstede, tussen de gemeentewerf en het Spaarne. Maar wist je dat Meermond vroeger een vuilnisbelt was? Daar zie je nu helemaal niets meer van. Op het oude vuil is namelijk veel schone grond gestort. Je ziet dat de natuur zich hier weer langzaam ontwikkelt. Ook zijn bomen en struiken geplant en bloemenmengsels ingezaaid. In een speelbos heb je alle ruimte om te spelen. Hier kun je in bomen klimmen, hutten bouwen, en je lekker uitleven. In Park Meermond ligt het duurzaamheidspad. De borden langs dit pad geven uitleg over het milieu en de omgeving. Zo leer je de geheimen van de natuur en de omgeving van Meermond kennen.

Meer info ►

13. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Bloemendaal

Met een waterspeeltuin, een terras voor de nodige versnaperingen, het duinmeer ’t Wed in de directe omgeving, uitgestippelde wandelroutes ( met een speurtocht ) en een interessante tentoonstelling is er bij bezoekerscentrum de Kennemerduinen genoeg om te ervaren. De tentoonstelling over de verschillende duinzones en planten en dieren die je in het duingebied kunt vinden is leerzaam en leuk voor kinderen. In de duinen kun je leuke speurtochten doen en zomaar een wisent (het laatste wilde oerrund van Europa), een stel damherten of een Schotse Hooglander tegen het lijf lopen. Genoeg te zien en te doen dus bij het bezoekerscentrum!

Meer info ►

14. Planten- en vogeltuin Thijsse's Hof in Bloemendaal

Je kan hier heerlijk rondlopen met je kinderen of een speurtocht doen! Is het insectenhotel al bewoond of bekijk de bijen in de kast. Hoe druk ze het hebben met het maken van honing! Bekijk ook hoe de zandbij een huisje maakt in de zandheuvel. Heb jij de grootste slak van het hof al bekeken. In iedere jaargetijde kan je weer iets anders bijzonders vinden. Er worden regelmatig gratis rondleidingen gegeven.

Meer info ►

15. Lezen en Knutselen in de bibliotheken

De Bibliotheek is er voor jou en kinderen kunnen daar gratis boeken lenen. Het enige wat je hoeft te is je aan te melden en je kunt beginnen met heerlijk lezen. Ook worden er in de Bibliotheken vaak knutselactiviteiten, voor gelezen. Zeker in de vakantie organiseren ze leuke activiteiten. Hou de website dus in de gaten of onze agenda.

16. Stichting Leergeld Haarlem en Zandvoort

In Nederland leeft één op de negen kinderen in armoede. Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Stichting Leergeld wil deze kinderen mee laten doen!

Meer info ►

17. Jeugdfonds sport & Cultuur

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie / het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is om te sporten, muziek te maken, te dansen, schilderen, toneel te spelen of iets anders creatiefs te doen.

Meer info ►

18. Stichting Kinderfeest

Helaas is het voor duizenden kinderen niet vanzelfsprekend om voor hun verjaardag een kinderfeestje te geven. Stichting Kinderfeest biedt kinderen in armoede een dag om nooit te vergeten. Zij zorgen ervoor dat deze kwetsbare doelgroep de middag van hun leven krijgt en laten ze genieten van een geheel verzorgd feestje. De kinderfeestjes worden buitenshuis georganiseerd en zij nemen de zorg helemaal uit handen van ouders. Hierdoor beleven ook zij een zorgeloze en fijne middag.

Meer info ►