Stichting Leergeld Haarlem en Zandvoort

In Nederland leeft één op de negen kinderen in armoede. Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Stichting Leergeld wil deze kinderen mee laten doen!

Via 100 lokale stichtingen door heel Nederland biedt Leergeld deze kinderen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Leergeld biedt hen hiermee een springplank, waardoor zij kunnen opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen.

Stichting Leergeld Haarlem Zandvoort is één van de lokale stichtingen en sinds juni 2018 actief. In Haarlem groeit 12,5% van de kinderen tussen de 0 en 18 jaar in armoede op (CBS 2013*). Dit zijn zo’n 4.300 kinderen. Stichting Leergeld wil voorkomen dat deze kinderen door armoede in sociaal isolement terecht komen. Alle kinderen verdienen gelijke kansen!


 

Activiteiten

Via haar 102 lokale Leergeld stichtingen in Nederland laat Leergeld kinderen uit gezinnen in armoede, naar eigen keuze, meedoen op vier verschillende gebieden: 

  • Onderwijs: Meedoen op school is noodzakelijk voor kinderen, maar is tegenwoordig ook behoorlijk kostbaar. In de praktijk betekent dit voor ouders met een krappe portemonnee vaak dat sociale activiteiten, zoals een schoolreisje of een kerstviering, aan hun kinderen voorbij gaan. Leergeld springt bij om dat te voorkomen, bijvoorbeeld door (financiële) afspraken te maken met de school of door (een deel van) de kosten te betalen. 
  • Sport: Sporten is een belangrijke buitenschoolse activiteit voor kinderen. Daarom werken de lokale Leergeld stichtingen nauw samen met lokale sportclubs. Kinderen die niet sporten omdat daar geen geld voor is, kunnen lid worden van deze clubs. Leergeld betaalt dan de contributie direct aan de vereniging. Maar daarmee is het verhaal vaak nog niet rond. Wie wil voetballen heeft een tenue en schoenen nodig, hockeyen gaat niet zonder stick. Sportkleding en sportattributen horen er daarom ook bij. Ouders kunnen bijvoorbeeld een tegoedbon krijgen, waarmee ze voor een bepaald bedrag aan kleding en sportspullen kunnen kopen bij winkels waar Leergeld mee samenwerkt. 
  • Cultuur: Ook meedoen aan culturele activiteiten is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Denk bijvoorbeeld aan muziekles of dansles voor uw kind, of aan een cursus schilderen of toneelspelen. Wil uw kind graag aan dit soort activiteiten meedoen, maar vormen de kosten hiervan voor u een hindernis, dan kan Leergeld u wellicht helpen om uw kind toch te laten meedoen.
  • Welzijn: Ook meedoen aan overige activiteiten, die niet direct onder onderwijs, sport of cultuur vallen maar die wel bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, zoals bijvoorbeeld deelname aan de scouting behoort bij sommige Leergeld stichtingen tot de mogelijkheden. Of wellicht kan Leergeld helpen via een tweedehands fiets om mee naar school te kunnen, of via een (tweedehands) computer/laptop om huiswerk op te kunnen maken. 

Om kinderen mee te laten doen met hun leeftijdgenootjes, past Leergeld een bijzondere werkwijze toe: de Leergeld formule. De Leergeld formule bestaat uit de volgende stappen: 

  • Stap 1: Huisbezoek en inventarisatie: Gezinnen die Leergeld om hulp vragen, worden thuis bezocht door goed opgeleide en goed geïnformeerde intermediairs. Tijdens een persoonlijk gesprek wordt de hulpbehoefte geïnventariseerd en vindt toetsing plaats van de inkomens- en (eventuele) schuldensituatie. 
  • Stap 2: Bemiddeling: Met ouders of verzorgers wordt besproken wat de mogelijkheden zijn op basis van bestaande voorzieningen van anderen, zoals gemeenten of andere instanties/organisaties. Leergeld kan vervolgens ondersteuning bieden bij het aanvragen van vervolgens ondersteuning bieden bij het aanvragen van deze voorzieningen. 
  • Stap 3: Financieel vangnet: Wanneer er geen bestaande voorzieningen zijn waar voor het betreffende kind een beroep op gedaan kan worden, of wanneer deze voorzieningen niet toereikend zijn, kan Leergeld aanvullende hulp bieden in de vorm van giften in natura of vergoeding van kosten aan clubs en scholen. Criterium hierbij is altijd dat de aanvullende hulp bijdraagt aan de doelstelling van Leergeld: het voorkomen van sociale uitsluiting via het bevorderen van "meedoen". 
  • Stap 4: Follow-up en nazorg: Na afhandeling van de aanvragen die bij Leergeld binnenkomen, blijft het contact met de betreffende gezinnen doorgaans bestaan. Afhankelijk van de situatie varieert dit van een telefoontje tot een nieuw huisbezoek.

Leergeld Nederland ondersteunt de lokale Leergeld stichtingen via de volgende landelijke activiteiten: 

  • Verdere uitbreiding van de Leergeld formule
  • Inzetten van de unieke kennispositie van Leergeld voor signalering en agendering
  • Bevordering van de zichtbaarheid van Leergeld
  • Stimulering van verdere samenwerking, zowel intern als extern
  • Verdere professionalisering van de organisatie