Van 5 t/m 16 oktober is het weer Kinderboekenweek. En dit jaar is het thema Gi-ga-groen! Een lekker breed onderwerp waarbij eigenlijk alles in de natuur wel passend is. En de natuur is overal om ons heen. Kijk maar eens goed. In de tuin, in het park ik de buurt, het bos maar ook op het strand!

Kinderactiviteiten en kinderuitjes in het thema gi-ga-groen in Noord-Holland

De Kinderboekenweek leeft altijd groots bij scholen. De kinderen krijgen er veel van mee en er wordt vaak ook veel aandacht aan gegeven. Het is daarom ook leuk als je je gezin hier ook in betrekt. Je kind krijgt het gevoel dat jullie er samen mee bezig zijn. Zo zijn er tal van leuke uitjes te bedenken die volledig passen bij het thema Gi-ga-groen. Wij geven je een paar tips om te doen in Noord-Holland.

- Natuuruitjes in de regio Amsterdam
- Gi-ga-groene kinderactiviteiten in de regio Zaanstreek & Waterland
- Ontdek het Westfriese natuur in de regio Westfriesland
- Word één met de natuur in de regio Alkmaar
- Overal natuur in de regio Noordkop
- In contact met de natuur in de regio Gooi & Vechtstreek

Floriade; over gi-ga-groen en natuur gesproken!

Floriade Expo 2022 is de wereldtuinbouwtentoonstelling waar je geweest wil zijn! Slechts eens in de 10 jaar komt Floriade een half jaar tot leven. Dit jaar staat hij prachtig in Almere. Maanden is er in Almere aan Floriade gewerkt om er een heel spektakel van te maken. Op 14 april opende Floriade haar deuren en is te bezoeken tot 9 oktober 2022. En ook voor kinderen zijn er tal val leuke kinderactiviteiten te beleven!

Lees meer

Dagje naar de dieren

Ook dieren sluiten volledig aan bij het thema Gi-ga-groen! En dieren zijn altijd een succes bij kinderen. Hoe klein of groot de kinderen ook zijn. Naast een leuk dagje uit en leuke kinderactiviteiten valt er bovendien vaak bij de dierenparken een hoop te leren voor kinderen. Wij hebben er 10 voor je op een rij gezet die zeker een bezoekje waard zijn! 

Ontdek ze allemaal!

------------

Kinderboekenweek_gi-ga-groen_Noord-Holland

Natuuruitjes in de regio Amsterdam

De regio Amsterdam (Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Uithoorn, Ouder-Amstel, Weesp) heeft natuurlijk veel parken met veel groen waar je heerlijk kan rondlopen. Ook op de kinderboerderijen in de buurt is genoeg te beleven. Maar wat dacht je van de volgende kinderactiviteiten?

1. Bibliotheek Amstelland – diverse locaties Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn

Natuurlijk kan een bezoek aan Bibliotheek Amstelland tijdens de kinderboekenweek niet ontbreken. Kinderen kunnen gratis boeken lenen en er zijn leuke kinderactiviteiten, workshops etc te beleven!

Lees meer

2. Black Cat Theatre, voorstelling De Weide (1-3 jr) – Amsterdam West

Beleef de interactieve voorstelling De Weide van Black Cat Theatre, vol met live muziek en verrassingen. Voel met je vingers door het zachte gras en voel de druppels van de ochtenddauw. Zie hoe de bloemen openen en hun kleurrijke kopjes naar de zon richten.

Lees meer

3. Kinderboekenwinkel Casperle – Amsterdam Oud Zuid

Naast mooie kinderboeken die passen bij de natuur is er speciaal tijdens de Gi-ga-groene kinderboekenweek ook een aantal leuke kinderactiviteiten bij Casperle. Van mooie verhalen, voorlezen, wandeltochten en een mooie voorstelling van KABOEM!

Lees meer

4. OCCII Kinderpret, voorstelling Nooit Genoeg (3+) – Amsterdam Zuid

Bij OCCII Kinderpret kan je komen kijken naar Nooit Genoeg (3+). Geïnspireerd door het wereldberoemde prentenboek Rupsje Nooit genoeg. Een rups wat uit zijn eitje komt en eigenlijk nooit genoeg krijgt.

Lees meer

5. PLEIN Theater, voorstelling Hete geheim van de wilg (4+) – Amsterdam Oost

Kom bij PLEIN Theater naar de voorstelling Het geheim van de wilg. Een poppenspelvoorstelling over wijze dieren, over de kringloop van de natuur én over een nieuw begin. Een natuursprookje over een nieuwsgierig meisje.

Lees meer

6. Terragon Nature Lab – Amsterdam West

Bij Terragon Nature Lab kunnen kinderen in de open natuur spelen, leren en experimenteren over alles wat er om hen heen te zien is. Een soort speeltuin maar dan van de natuur! In de wekelijkse lessen gaan de kinderen met behulp van een bioloog en kunstenaar en voedselbosexpert de natuur verkennen.

Lees meer

7. De Meervaart, voorstelling De Waanzinnige Boomhut van 52 verdiepingen (7+) – Amsterdam Nieuw-West

Ook in Theater De Meervaart draait een voorstelling die perfect past bij het thema Gi-ga-groen. De voorstelling De Waanzinnige Boomhut van 52 verdiepingen. Vol met gekke en fantastische uitvinden en hun grootste vijanden: Groentes.

Lees meer

8. Stelling van Amsterdam – diverse locaties rondom Amsterdam

De Stelling van Amsterdam heeft maar liefst 46 forten en batterijen en nog eens vele dijken en sluizen allemaal rondom de hoofdstad Amsterdam. Een groot gedeelte van deze forten zijn monumenten en te bezoeken voor publiek. Voor jong en oud een leuk en vermakelijk dagje uit!

Lees meer

9. Oktober familiemaand bij het Rijksmuseum - Thema Het is een Beestenboel

De gehele maand oktober kan je allerlei extra leuke kinderactiviteiten beleven in Het Rijksmuseum in Amsterdam. Met de specials tentoonstelling Clara de neushoorn & Onderkruipsels. Denk aan workshops doorkijk beestjes, insectenlab en mieren maken!

Lees meer

10. Molen van Sloten – Amsterdam Nieuw West

Met de Molen van Sloten als vertrek- en eindpunt kan je een heerlijke wandeling maken in de omgeving! Onderweg beantwoord je allerlei vragen over dingen die je onderweg tegenkomt en die vaak iets met de molen of de omgeving ervan te maken hebben. 

Lees meer

11. Teken Tafelkleed, XXL kleurplaat Dieren in het Bos

Ben je gek op kleuren en wil je op een echte grote XXL kleurplaat helemaal jouw creativiteit kwijt? Kleur dan op een Teken Tafelkleed met bijvoorbeeld de Dieren in het Bos! Met een omvang van 1 meter bij 1,40 meter kom jij de kinderboekenweek wel door!

Lees meer

------------

Kinderboekenweek_gi-ga-groen_Noord-Holland_01

Gi-ga-groene kinderactiviteiten in de regio Zaanstreek & Waterland

Met de steden en dorpen Zaanstad, Purmerend, Beemster, Edam-Volendam, Wormerland, Oostzaan, Landsmeer en Waterland is dit een grote groene regio. In en rondom deze steden zijn tal van recreatiegebieden. Bovendien kan je hier zeker wat groene kinderactiviteiten beleven.

1. Openbare Bibliotheek Waterland – Purmerend, Volendam, Landsmeer, Edam en Beemster

Bibliotheek Waterland is veel méér dan alleen een plek om boeken te lenen. Er zijn allerlei activiteiten, veel ook voor kinderen. Wist je dat kinderen tot 18 jaar helemaal gratis lid zijn van de bibliotheek en zo doorlopend boeken kunnen lenen?

Lees meer

2. Zaantheater, Kinderboekenweekfeest – Zaandam

Het Kinderboekenweekfeest is een gratis toegankelijk familiefestival waarbij er in iedere hoek van het Zaantheater wel iets te beleven is: de mooiste boeken worden voorgelezen, kinderen kunnen knutselen, tekenen, dansen en muziek maken.

Lees meer

3. Recreatiegebied Twiske – Diverse locaties

't Twiske is een heerlijke plek om je te vermaken met de kinderen. Een fijne recreatiegebied midden in de regio Zaanstreek & Waterland. Er is van alles te beleven voor het hele gezin tussen all dat groen en water. Of het nu een fijne wandeling is, een fietstocht, zwemmen, varen, spelen... het kan allemaal op 't Twiske.

Lees meer

4. Klimpark ‘t Twiske – Oostzaan

Bij Klimpark 't Twiske kan je heerlijk klimmen tussen de bomen. Met maar liefst zeven klimtrajecten is er voor jong en oud genoeg uitdaging. Hoe hoog je ook gaat, bij Klimpark Twiske zorgen ze er natuurlijk voor dat je altijd veilig klimt. 

Lees meer

5. Bioscoop Pathé – Zaandam

Kom vanaf 12 oktober naar de kinderfilm Big Trip 2: Een Beregoed Avontuur bij Pathé Zaandam. Tijdens de knotsgekke reis gaan Patrick de grote bruine beer, Oscar de haas, ooievaar Karl en Panda met een ballon door de lucht, dwars door de bossen, over water en zelfs door de sneeuw.

Lees meer

------------

Kinderboekenweek_Gi-ga-groen_Noord-Holland_03

Ontdek het Westfriese natuur in de regio Westfriesland

Westfriesland kan je tijdens deze gi-ga-groene week niet overslaan. Kom naar Hoorn, Koggenland, Opmeer, Medemblik, Drechterland, Stede Broec en Enkhuizen! Er is hier voor kinderen genoeg te beleven in de natuur. Van klein tot groot, je zult genieten wat deze partijen te bieden hebben. 

1. Zuiderzeemuseum – Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum vind je alles over het leven op en rond de voormalige Zuiderzee! Het museum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeergebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal.

Lees meer

2. Klimpark Streekbos – Bovenkarspel

Bij Klimpark Streekbos in Bovenkarspel kun je heerlijk klimmen en klauteren tussen de bomen. Het is een Eco Klimpark dat je vindt in het recreatiegebied Het Streekbos. Er is meer dan 400 meter aan hindernissen en twee spectaculaire Ziplines.

Lees meer

3. Hertenkamp Enkhuizen – Enkhuizen

Hertenkamp Enkhuizen is óók een kinderboerderij: een plek waar je kennis kan maken met verschillende soorten dieren. Op de hertenweide kun je de herten en de lama’s zien lopen.

Lees meer

4. Theater Het Park, Peuter Kleuter Theaterfestival – Hoorn

Duurzaamheid, gezondheid en milieu. Kinderen leren wat gezond eten is, hoe recyclen in zijn werk gaat en spelen graag buiten. Groen is goed! Ook peuters en kleuters zijn dol op de schattige dieren op de kinderboerderij. In dit Peuter Kleuter Theaterfestival bij Theater Het Park is aandacht voor deze thema’s, met de voorstellingen Boer Boris en Gonnie en Gijsje

Lees meer

------------

Kinderboekenweek_gi-ga-groen_Noord-Holland_04

Word één met de natuur in de regio Alkmaar

In en rondom Alkmaar zijn er vele leuke kinderboerderijen te bezoeken. Een waar genoegen om met je (kleine) kinderen naartoe te gaan. Natuurlijk zijn er nog meer natuur activiteiten te verzinnen, ook voor de wat oudere kinderen! Mis het niet in Alkmaar, Heerhugowaard, Uitgeest, Castricum, Bergen, Heiloo en Langedijk.

1. Bezoekerscentrum De Hoep – Castricum

In Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum is niet alleen van alles te zien en te leren over de waterzuivering en de duinen - er worden ook allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een kabouterwandeling of andere speurtocht.

Lees meer

2. Hortus Alkmaar – Alkmaar

Een bezoek aan Hortus Alkmaar is een mini-avontuur met geneeskrachtige planten, waterdiertjes, vlinders, vogels en meer! Neem een rugzakje en ga zelf op speurtocht met leuke opdrachten, een loep om beestjes te bekijken en een vogelfluitje om vogeltjes te lokken.Lees meer

3. Bezoekerscentrum De Schaapskooi – Bergen

Niet alleen kinderen geloven in kabouters. Ook de gidsen van IVN ontdekken regelmatig sporen in het bos waarvan ze vermoeden dat ze van kabouters zijn. Daarom hebben ze speciaal voor kinderen in het bos een Kabouterpad aangelegd bij Bezoekerscentrum De Schaapskooi in Bergen.

Lees meer

4. Blooming Escape Room – Bergen

In deze outdoor escape room bij Blooming in het bos beleef je een waar avontuur vol spanning. Vanaf 7 jaar (onder begeleiding van een volwassene) mag je al meedoen. Je kan genieten van de omgeving met een mooie wandeling. Uiteraard moeten jullie de raadsels en puzzels in het bos wel samen goed oplossen!

Lees meer

5. Archeologiecentrum Huis van Hilde – Castricum

In Huis van Hilde is van alles bedacht om de archeologie tot leven te brengen voor de kids. Ze kunnen van alles zelf doen. Met digitale middelen maar ook door zelf archeoloog te spelen met echte spullen. Ook is er een leuke speurtocht en is er een actieve familiewandeling in de omgeving van het museum.

Lees meer

------------

Kinderboekenweek_Gi-ga-groen_Noord-Holland

Overal natuur in de regio Noordkop

Wist je dat in de regio Noordkop (Schagen, Hollands Kroon, Den Helder, Texel) ook veel natuur te vinden is? Je kunt hier zeker een dag of meer vertoeven in het mooie groen. Maar er is ook een hoop te ontdekken en leren. 

1. Fort Kijkduin - Huisduinen

Verstopt in Fort Kijkduin is een volledig Noodrzee aquarium te vinden. Hier kan je alles te weten komen over de vissen en andere dieren die in de Noordzee en Waddenzee leven. Heb je nog wat tijd over? Maak dan een mooie wandeling door de duinen van Huisduinen. In deze blog lees je hoe het is om dit Fort te bezoeken!

Lees meer

2. Klimvallei – Den Helder

Als onderdeel van Beleef het Avontuur staat er in Den Helder een ontzettend uitgebreid klimpark. De Klimvallei is een eco-klimpark tussen de prachtige bomen met alleen maar duurzame materialen in het parcours. Zowel jong als oud kan hier klimmen op verschillende moeilijkheidscategorieén.

Lees meer

------------

Kinderboekenweek_gi-ga-groen_Noord-Holland

In contact met de natuur in de regio Gooi & Vechtstreek

De regio Gooi & Vechtstreek (met steden en dorpen als Hilversum, Naarden, Bussum, Muiden, Muiderberg, Huizen, Blaricum, Laren, Loosdrecht, 's-Gravenland, Nederhorst den berg, Baarn en Eemnes) staat natuurlijk bekend om zijn mooie natuur. Er is hier echt meer dan genoeg te doen en bezichtigen in en rondom de natuur. Wij helpen je nog een handje met leuke tips.

1. Hoeve Ravenstein - Baarn

Wil je samen met je kinderen heerlijk genieten van deze omgeving en de boerderij Hoeve Ravenstein? Er zijn echt een tal van leuke mogelijkheden! Naast de leuke kinderactiviteiten kan je er ook terecht voor mooie herfstwandelingen.

Lees meer

2. Kasteel-museum Sypesteyn – Loosdrecht

Heb jij de tuinen van Kasteel Sypesteyn al eens bezocht? Je kunt hier een heerlijke wandeling maken en genieten van het park waar je doorheen loopt. De natuur zorgt zeker voor rust en ook hier weet je zeker dat je Gi-ga-groen goed zit!

Lees meer

3. Klimbos Gooi Eemland – Baarn

Een bezoek aan Klimbos Gooi Eemland in Lage Vuursche is een leuk dagje uit voor jong en oud. Je vindt hier uitdagende bruggen, netten, stevige lianen en hele gave tokkelbanen allemaal tussen de bomen! En met maar liefst 10 klimroutes is het een wáár klimparadijs. 

Lees meer

4. Kasteel Groenveld - Baarn

Kasteel Groeneveld organiseert en ontwikkelt tentoonstellingen en evenementen waarbij bezoekers geprikkeld worden anders naar de natuur en omgeving te kijken. Ook voor kinderen zijn er speciale kinderactiviteiten zoals een kabouterhuis en speurtochten.

Lees meer

5. Bioscoop VUE Hilversum - Hilversum

Vanaf 12 oktober gaat de kinderfilm Big Trip 2: Een Beregoed Avontuur in première bij Vue Hilversum. Tijdens de knotsgekke reis gaan Patrick de grote bruine beer, Oscar de haas, ooievaar Karl en Panda met een ballon door de lucht, dwars door de bossen, over water en zelfs door de sneeuw

Lees meer

6. Kasteel Muiderpoort - Muiden

Het Muiderslot werd in de 17e eeuw bewoond door de schrijver en dichter P.C. Hooft. Boeken en literatuur zijn dus onlosmakelijk verbonden met het Muiderslot. Daarom vieren wij jaarlijks ook de Kinderboekenweek! Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek ‘Gi-Ga-Groen’.

Lees meer

 

 

Kinderen voor Kinderen – Gi-ga-groen

Wil je samen nog even lekker zingen en dansen? Ook dit jaar heeft Kinderen voor Kinderen weer een speciaal Kinderboekenweek lied uitgebracht, uiteraard genaamd Gi-ga-groen. Een lekker deuntje wat we waarschijnlijk nog maanden gaan horen in de (YouTube) playlisten!

Luister hem hier!

 

Wij hebben er weer zin in en zijn goed voorbereid om dit thema. Jullie ook?

Footer_GoKids_Charlotte

PS Er zijn nog meer leuke kinderactiviteiten in Noord-Holland!

 

 

Log In