Recreatie op en of in het water is een heerlijke manier van recreëren en ook fijn om af te koelen op warme dagen.  Vaak geeft een dagje op het water een soort van vakantiegevoel en vrijheid. Een dagje varen in een bootje, een tochtje in een kano of kajak of lekker suppen. En dat in combinatie met wat zwemmen  en of pootje baden. Er is heel veel mogelijk en het aanbod wordt ook steeds groter.

Regio Zwolle is redelijk waterrijk en de Zwolse grachten worden steeds populairder voor waterrecreatie en wat dacht je van het Nationaal Park Weerribben-Wieden met Giethoorn, Ossenzijl, Kalenberg, Sint Jansklooster en Paasloo. Hier is zoveel leuks op het water te doen. We hebben een aantal leuke waterrecreatie tips voor je verzameld.

hiawatha actief

Hiawatha Actief in Zwolle en Dalfsen 

Hiawatha Actief verhuurt in Zwolle diverse watersport mogelijkheden zoals een sup, kano of kajak, waterfietsen of een sloepje. En wil je varen en eten combineren dan kan dat ook met de BBQ of Tapas Donut.  Je kunt opstappen bij de steiger aan de Potgieterssingel tegenover de Fundatie.

Er is ook een locatie in Dalfsen en daar hebben ze zelfs een leuke horeca locatie en dat is gevestigd in het Bellingweer Park vlakbij de Vecht. In Dalfsen kun je een kanotocht combineren met een wandel- of fietstocht of kickbike.

Naast allerlei watersport verhuur bieden een heel scala aan uitjes in de stad aan zoals kickbike tour en geocaching.

Boot huren Zwolle

Bij Boothurenzwolle.nl kun je een bootje huren en evt een gekoelde koelbox erbij huren, zodat je eigen drankjes en hapjes lekker koud blijven. De bootjes zijn geschikt voor max. 7 personen en je stapt op aan de Harm-Smeengekade, (schuin tegenover de Rabobank). Behalve een rondje op de Zwolse gracht kun je ook verder varen en naar het Zwarte Water richting Hasselt of de Vecht op naar Dalfsen. 

Rederij Peters in Ommen

Rederij Peters heeft een locatie in het centrum van Ommen aan de Vecht. Zij verhuren allerlei soorten van watersport mogelijkheden zoals (elektrische) Vechtsloepen, motorbootjes, kano's en reuzenkano's. Naast de verhuur op het water bieden ze ook allerlei arrangementen en andere activiteiten aan.

Natuurmonumenten in Sint Jansklooter

Bij het bezoekerscentrum de Wieden van Natuurmonumenten in Sint Jansklooster kun je ook met een boot het water op en de prachtige natuur van het Nationale Park de Weerribben-Wieden beleven. Deze prachtige natuur is uniek en is het grootste veengebied van Europa. Het hele jaar door kun je meevaren naar Vogeleiland. Het prachtige laarrzenpad met allerlei trekpontjes is weer geopend en is een te gekke korte wandeling over het trilveen voor jong en oud. 

Kano vaarroute Belt-Schutsloot

In Belt-Schutsloot is er een prachtige kano vaarroute van bijna 10 km die makkelijk op verschillende plaatsen in te korten is. Deze route vertrekt vanaf camping de Kleine Belterwijde in Belt-Schutsloot. Je vaart met een 1 of 2 persoons kano of Canadeze kano of kajak door hele kleine slootjes door de rietvelden. Je bent volledig omringd door prachtige natuur. Op een aantal plekken kun je aanleggen en kun je even picknicken of zwemmen. Het water is overal heel ondiep en is heerlijk van temperatuur. Wil je na afloop nog even lekker zwemmen, dan kan dat bij het strandje op de camping.  

Kano vaarroutes Giethoorn en Dwarsgracht

Stap bij het pittoreske Giethoorn  bij camping De Hof in de kano en peddel over grote meren en door kleurrijke sloten de gele route van 10,3 km. . Het letterlijke hoogtepunt van deze tocht is een bezoek aan de uitkijktoren bij 't Eiland. 

Je kunt ook de rode route van 9,2 km varen en deze vertrekt vanaf hotel restaurant de Kruumte. Het is een afwisselende kanoroute door het karakteristieke dorp Giethoorn en langs wuivende rietkragen. Op de nabij gelegen picknickplek kun je even bijkomen en genieten van de prachtige natuur om je heen.

Het is ook mogelijk om vanuit Dwarsgracht een kanotocht te varen. Dit is een route van 10,6 km en vertrekt van restaurant Otterskooi en het is  afwisselende kanoroute langs de karakteristieke Wiedendorpen Dwarsgracht en Jonen en door de bijzondere natuur van De Wieden. 

Restaurant 't Binnenhof in Paasloo

Bij het familie restaurant 't Binnenhof in Paasloo kun je niet alleen gezellig en lekker eten met je gezin of familie. Ze bieden ook allerlei en spannende activititeiten en arrangementen aan zoals een klimbos, escape room, voetgolf of boerengolf  en verhuur van kickbikes. Je kunt ook allerlei activititeiten op het water doen zoals suppen, met een aquabal het water op of een vaartocht (met Go-Kids arrangement)  doen in de Rottige Meente & Lindevallei. En wil je langer genieten van deze prachtige omgeving en meer op het water doen, dan kun je een verblijf in Villapark de Weerribben boeken. 

Bootverhuur Giethoorn

Giethoorn is natuurlijk het walhalla voor bootverhuur in allerlei soorten en maten, van luxe sloepen tot de elektrische fluiterbootjes. Je kunt op tal van plekken in het dorp een bootje huren. Je kunt een vaartocht van een uurtje maken, maar er zijn ook langere vaarroutes mogelijk en alles is goed aangegeven en bij de meeste verhuurbedrijven krijg je een kaartje met de vaarroutes mee.  Na afloop nog even lekker Giethoorn in voor een hapje en drankje en evt. een bezoekje aan de winkel met museum de Oude Aarde brengen.

Wil je meer informatie over Giethoorn en bootverhuur, bekijk dan de site van Giethoorn.

Buitencentrum Staatsbosbeheer de Weerribben in Ossenzijl

Bij het Buitencentrum in Ossenzijl kun je ook de prachtige natuur bij en op het water beleven. Hier is ook een kanotocht mogelijk. Deze is wel 16 km en start vanaf het centrum. Het is ook mogelijk om hier te suppen of mee te gaan met een vaartocht. Check wel even vooraf wanneer dit mogelijk is.  Er is ook een laarzenpad over het trilveen mogelijk. Erg leuk voor de kids en soms krijg je natte voeten..... 

We wensen je veel plezier op of in het water!

Ben je op zoek naar plezier in het water, bekijk dan onze tips voor waterspeelplekken en recreatieplassen of openlucht zwembaden.

Ben je geïnteresseerd in Giethoorn en omgeving en wil je meer tips. Check dan onze blog.

Giethoorn tips =>