In een museum kunnen kinderen op een speelse wijze met de geschiedenis van ons prachtige Overijssel kennis maken. Ontdek leuke en kindvriendelijke musea, maak gave stadsspeurtochten of bezoek interessante tentoonstellingen in Overijssel.

Museum voor kinderen in Overijssel

Tegenwoordig mogen kinderen in een museum steeds meer zelf ontdekken. Dingen vasthouden, bekijken en uitproberen. Super leuk voor ze om zo spelenderwijs over cultuur, techniek, natuur en wetenschap van alles te ontdekken.

Kindvriendelijke musea in Overijssel

In veel musea vind je voor kinderen speciale speurtochten of familie rondleidingen. Met leuke knutsel ateliers of workshop ruimtes zijn kindermusea tegenwoordig super leuk voor zowel jonge als oudere kinderen. 

Wij hebben de aller tofste museums in Overijssel voor kinderen voor je op een rij gezet!

1. Speelgoedmuseum Deventer

Speelgoed Museum Deventer in Overijssel
Het Speelgoedmuseum in Deventer is in Nederland het meest speelse in zijn soort. Er is hier zoveel te doen in het speelgoed museum! Je krijgt je kinderen bijna niet meer mee naar huis. Kom kijken en verwonder je!
>> Meer weten?


2. Museumfabriek in Enschede

Museum fabriek Enschede in Overijssel
De Museumfabriek in Enschede is een leuk uitje in Twente voor kinderen, maar ook voor ouder en opa's en oma's. In de fabriek kun je heel veel leren en doen. Dit museum gaat over natuur en techniek,  kunst en wetenschap, vroeger, oude en nieuwe dingen en machines. 
>> Meer weten?


3. Nederlands Bakkerij Museum in Hattem 

Museum Zwolle Overijssel
Neem een kijkje bij het Nederlands Bakkerij Museum. Ontdek het dagelijks leven van de bakker, toen en nu, en laat je meevoeren door de rijke geschiedenis van brood en banket. Vier prachtige monumenten, met elkaar verbonden door een tunnel onder de straat, tonen de rijke geschiedenis. Lang vervlogen tijden herleven in de 150 jaar oude bakkerij van het museum. 
>> Meer weten?


4. Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen

Museum Overijssel met kinderen
Heb je wel eens in een echte Stroomtrein gezeten? Benieuwd naar de sfeer van vroeger? En geïnteresseerd in oude locomotieven en wagons? Lekker hobbelend door een mooi stukje Twente. Heb je het geluid van een fluitende stoomtrein al eens in het echt gehoord?
>> Meer weten?


5. Museum De Oude Aarde in Giethoorn

Kindvriendelijk museum Overijssel
Dit museum heeft één van 's Nederlands mooiste collectie mineralen en fossielen, verzameld uit de moederschoot der aarde. Ga samen met je kind goudzoeken en prachtige stenen bekijken. Het museum is heel overzichtelijk en een leuke afwisseling bij een dagje Giethoorn. 
>> Meer weten?


6. Oyfo Techniekmuseum in Hengelo

Museum Overijssel voor kinderen
Ga op ontdekkingstocht door het interactieve Techniekmuseum. In de oude fabriek van Hazemeijer onderzoek je wat techniek in ons leven betekent. Zie hoe onze wereld verandert door technologie. Kom alles te weten over stoommachines en smartphones. Over robots en kunst. Over energiebronnen en onze planeet. Kortom, alles over mens en techniek.
>> Meer weten?


7. Museum Natura Docet in Denekamp

Museum Overijssel voor kinderen
Ga op ontdekkingstocht en verwonder je over de soortenrijkdom in de bijzondere collectie dieren in de Wonderkamers, vergaap je aan het geraamte van een mammoet, verbaas je over fossielen en geniet van de mooie parktuin met terras van het museum! Klauter over bomen, vang waterbeestjes, doe een speurtocht of ga lekker schommelen.
>> Meer weten?


8. Museum de Fundatie in Zwolle

Museum in Overijssel
Het Museum dat iedereen kent. Alleen het gebouw spreekt kinderen al tot de verbeelding, maar wacht maar tot je binnen bent.
>> Meer weten?


9. Nederlands Zuivelmuseum in Wapenveld

Overijssel Museum kindvriendelijk
Het museum heeft verschillende thema’s geselecteerd die samen een spannende, interactieve en avontuurlijke ontdekkingsreis door de hoeve, de koeienstal en over het erf vormen. Hoe gaat melken en waar gaat de melk heen? Hoe maakt een koe lekkere en gezonde melk? Wat is eigenlijk melk en en wat maken we van melk?   Ontdek samen met je kind de wereld van melk!
>> Meer weten?

10. ANNO in Zwolle 


ANNO vertelt de verhalen van Zwolle. Het is een unieke plek in Nederland waar museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief samen onder één dak zijn te vinden. Het museum in de maak is het (t)huis van, voor en door Zwollenaren en toeristen van de stad. Het is hét vertrekpunt als je Zwolle beter wilt leren kennen. Ze hebben het hele jaar door en vooral in vakantie een ruim aanbod met kinderactiviteiten.
>> Meer weten?


Kijk ook eens bij:


Meer leuke museum tips?

Ben je op zoek naar meer leuke musea? Kijk dan op de websites van de verschillende regio's!

Log In