Commanderieplein 2, 7631 EA Ootmarsum

Openluchtmuseum Ootmarsum

Het Openluchtmuseum Ootmarsum neemt je mee naar het Twente van vroeger. In een parkachtige omgeving geven 18 authentieke gebouwen je een beeld van het leven van vroeger. Het leven van boeren, 100 jaar geleden.

Elk gebouw heeft zijn eigen inventaris en verhaal, en veel gebruiksvoorwerpen geven een boeiend beeld van het leven op het platteland in Twente zo'n 100 jaar geleden. Huizen en schuren, die compleet zijn ingericht met meubels, gereedschappen en wagens. Het grootste deel van het park laat zien hoe de boerengezinnen vroeger leefden. Dichtbij de natuur, sober, zelfvoorzienend en eenvoudig. Onderwerpen als land bewerken, wonen, tradities, kleding, spinnen en weven, smeden etc. komen voorbij. Er is een gratis audiotour met informarie over de voorwerpen en gebouwen aan de hand van Twentse spreekwoorden en gezegden.

Het museum vertelt ook het verhaal van de 'Heeren', de bestuurders van vroeger, de commandeur, de Drost en de Hofmeier.

Openluchtmuseum voor kinderen

In het museum krijgen kinderen een beeld van vroeger. Dit sluit tevens aan bij de geschiedenis lessen op school. Vooral vanaf groep 3.

Kinderen krijgen een zoekblad waarmee ze items in het museum kunnen zoeken. 

Ook hebben ze een educatief programma voor scholen. Kinderen krijgen een ronleiding en gaan tevens zelf aan de slag om het boerenleven te ervaren. Een excursie voor scholen duurt zo'n 1,5 uur. Het kost €70,00 per klas.

Speurtocht naar het Twente van vroeger.

Vind de QR codes

Ben jij nieuwsgierig hoe de mensen 100 jaar geleden leefden? ? Maak dan deze speurtocht.

Gewapend met een tablet mag je op pad in het museum. Je gaat op zoek naar QR codes die verstopt zijn op verschillende locaties. Mogelijk kom je langs het bijzondere Los Hoes, de smidse of het gezellige Klöpkeshoes.  Op pad met de tablet betekent het  zoeken en ontdekken  in, op, naast en tussen de gebouwen. Heb je een QR code gevonden? Beantwoord dan de vraag om verder te kunnen gaan naar de volgende locatie op je tocht. Na het voltooien van alle vragen en het invullen van het codewoord mag je in de museumwinkel een kleine beloning ophalen.

Gezien het geringe aantal beschikbare tablets is reserveren vereist.

De toeslag op de normale entreeprijzen voor het gebruik van een tablet is € 4,- per tablet. Max 5 personen per tablet.

Ideaal voor gezinnen en kleine groepen. Leeftijdsindicatie kinderen ca. 6-12 jaar.

 

 

 

 

  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Eigen eten toegestaan