Speelgoedmuseum Deventer

Brink 47, 7411 BV Deventer

Speelgoedmuseum

Er is zoveel te doen in het speelgoed museum! Kom ook eens kijken en verwonder je! 

NIEUW: Speelgoedrages

Zoek je favoriete speelgoedrage in het Speelgoedmuseum! Door het museum heen vind je een spoor van speelgoedrages. Waar was jij gek op, wat spaarde je of ruilde je op school? Speelgoed als knikkers, tollen of poppen is er al eeuwen. LEGO, rolschaatsen of elastieken zijn al tientallen jaren populair. Maar regelmatig zijn er kortstondige hypes en daarbij springen bepaalde speelgoeditems in het oog. Kom kijken en spelen en laat je jeugdherinneringen boven komen!

Jaren 50-60

De hoelahoep was dé topper in de jaren vijftig. Alleen al in de VS werden er 100 miljoen van verkocht. Een jaar of tien geleden kwam de hoelahoep weer terug voor fitness en er zijn nu heuse hoelahoep workshops. Ook het Deense LEGO is een speelgoedsucces uit de jaren zestig.

Jaren 70-80

Klikklakballen. Die twee keiharde ballen aan een touwtje zorgden soms voor pijnlijke polsen als je ze niet alleen onder maar ook boven je hand wilden laten ketsen. In de jaren 80 werd je gek van de Rubik’s Kubus. Slechts weinigen was het gegeven dit intrigerende, maar zwaar frustrerende stukje speelgoed dusdanig vaak te draaien totdat zes gelijk gekleurde vlakken ontstonden. In 2018 verbrak een Australiër het wereldrecord. Hij loste de draaipuzzel op in maar 4,22 seconden!

Jaren 90-2000

Flippo’s zorgden voor een enorme verkooptoename van het aantal zakken chips waar ze gratis in zaten. Ook het kunstmatige huisdier Furby en het virtuele wezentje Tamagotchi waren hot. Vanaf het jaar 2000 is de spelcomputer ongekend populair. Een Playstation, Gameboy, Xbox of Wii staat in vrijwel elk huishouden.

Jaren 2010 en speelgoedrages van nu

Ondanks de spelcomputers houden kinderen nog altijd van fysiek speelgoed. Vooral als dat speelgoed ze prikkelt om dingen te ontdekken of iets zelf te maken. Zo was scoubidou een rage in 2004 en loomen volgde tien jaar later. Zelf dingen maken, iets in elkaar zetten of bouwen slaat in Nederland altijd aan. Ook tegenwoordig zijn er nog tal van speelgoedrages te ontdekken. Het maakt dus niet uit in welke tijd je opgroeit, rages zullen er altijd zijn!

Nieuwe pop-up expositie: Speelgoedrage nr. 1, LEGO Bouw mee!

Eind 2019 kon er in de expositie 'Speelgoedrages van vroeger tot nu' gestemd worden op de leukste speelgoedrages. De briefjes zijn verzameld en de stemmen geteld. LEGO staat met stip op nummer 1! Daarom organiseert het Speelgoedmuseum een LEGO bouwhoek met grote LEGO poppen. Deze pop-up loopt t/m 14 juni 2020.

Bouw een dino… voor het Speelgoedmuseum!

Met de pop-up tentoonstelling ‘Bouw een dino' wil het Speelgoedmuseum de gemeente Deventer oproepen om het Speelgoedmuseum niet te sluiten. In het Speelgoedmuseum staan grote bakken LEGO, een reuzen dino en er worden filmpjes van dino’s getoond. 

#bouweendino

Maak in het Speelgoedmuseum of thuis een dino! De dino kan van alles gemaakt worden: klei, hout, LEGO of bijvoorbeeld papier. Leef je uit! Plaats een foto van je dino op social media met de hashtag #bouweendino. Aan de makers van de mooiste dino’s wordt gevraagd om hun bouwwerk in bruikleen te geven voor de tentoonstelling. Na afloop van de tentoonstelling worden alle dino's natuurlijk weer teruggegeven. Alle online dino’s worden hier verzameld.

Bouw een dino van LEGO en win mooie prijzen!

Een stukje historie

Jaarlijks vinden tienduizenden kinderen en (groot)ouders hun weg naar Speelgoedmuseum Deventer, een familiemuseum boordevol alledaags en bijzonder speelgoed waar mensen van 0 tot 88 jaar een geweldige en leerzame middag beleven. En dat al sinds 1932! Het museum beschikt over de grootste en belangrijkste openbare speelgoedcollectie van Nederland. 

Vaste expositie

>> Poppenhuizen

Kom gluren door de raampjes van bijzondere poppenhuizen. Van modern designpoppenhuis tot poppenwoning met bedstee en poepdoos. Te zien zijn poppenhuizen, miniatuurwinkeltjes, een carrousel, een schoolklas en speelaltaartjes uit de periode van 1850 tot heden. Er zijn filmbeelden van het in elkaar zetten van het poppenhuis van dokter Prick uit 1890. Ook komt een poppenhuisfamilie tot leven.

>> Poppenzaal

Er wordt al eeuwenlang met poppen gespeeld. Daarom zijn er in de poppenzaal bijzondere poppen te bewonderen van diverse materialen zoals hout, was, keramiek, celluloid, stof en plastic.

>> Opticazaal

Niet alles is zoals het lijkt! Optisch speelgoed zorgt ervoor dat je dingen anders ziet dan ze in werkelijkheid zijn. Hierbij wordt gespeeld met licht en donker, spiegels, lenzen en perspectief. Laat jij je bedriegen door je eigen ogen?!

>> Vervoerzaal

De wereld is tegenwoordig klein. Vroeger was dat wel anders. Een reis was een hele onderneming. Met zeppelin, paard en wagen, stoomtrein, dubbeldekker vliegtuig of een antieke raket. De vormgeving en techniek blijven fascineren. Kijk maar eens naar klassieke speelgoedauto’s van Shuco, Dinky Toys of Matchbox. Speel het elektrospel en je krijgt inzicht in de werking van de diverse mechanieken.

>> Treinenzaal

In een prachtig opgebouwd berglandschap rijden Märklin treinen rond. Spoorrails over bruggen en door tunnels brengt de trein langs miniatuurhuizen en stationnetjes. 

Verder kun je er verschillende filmpjes bekijken en de vitrine vol met topstukken uit de collectie van het speelgoedmuseum.

Speelzolder

Op de Speelzolder staan diverse bordspellen voor je klaar zoals Ganzenbord en Mens erger je niet, maar ook moderne spellen van nu zoals Monopoly en Rummikub. En ben je minder van de spelletjes.... gewoon lekker bouwen kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld met Kapla.

Op de Speelzolder worden ook regelmatig voorstellingen gegeven. Je kunt luisteren naar prachtige sprookjes bij de toverlantaarn of lachen om de gekke capriolen van het bewegend blikken speelgoed.

In de schoolvakanties zijn er allerlei activiteiten zoals creatieve middagen of bouwen met constructiespeelgoed (Lego, kapla, mobaco en ankerbouwstenen).

Houd voor de speciale activiteiten de agenda in de gaten: https://bit.ly/2Zx1PbB

Speelgoedwinkel

De winkel van het Speelgoedmuseum biedt bijzonder speelgoed met een nostalgische uitstraling, aansluitend op de collectie van het museum. Leuk speelgoed dat niet zomaar overal te koop is en het assortiment wisselt regelmatig. Een leuk souvenirtje voor jezelf of een verrassend cadeautje voor iemand anders is hier al gauw gevonden! De winkel is vrij toegankelijk (dus ook zonder entreekaartje voor het museum).

Onze persoonlijk tip: het Kinderkookschrift Overijssel!

Koffiecorner

Op de begane grond van het Speelgoedmuseum is een koffiecorner aanwezig, waar koffie, thee, fris en sap verkrijgbaar is. 

Extra open tijdens de Herfst- en Kerstvakantie 2019

In schoolvakanties is het Speelgoedmuseum ook op dinsdag open.

  • Herfstvakantie: extra op 15 en 22 oktober 2019
  • Kerstvakantie: extra op 24 en 31 december 2019

Openingstijden tijdens de Feestdagen

Op 1e Kerstdag (25 december) en Nieuwjaarsdag (1 januari) is het Speelgoedmuseum gesloten.

Op 5, 24 en 31 december sluit het Speelgoedmuseum om 16.00 uur.