Museum ANNO Zwolle
Melkmarkt 41, 8011 Zwolle

Museum ANNO vertelt de verhalen van Zwolle. Het is een unieke plek in Nederland waar museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief samen onder één dak zijn te vinden. Het museum in de maak is het (t)huis van, voor en door Zwollenaren en toeristen van de stad. Het is hét vertrekpunt als je Zwolle beter wilt leren kennen.

Begane grond

In de blauwe ruimte die ‘Ontmoet Zwolle’ heet. Hier word je in vogelvlucht meegenomen door de geschiedenis van de stad aan de hand van een film. Geschiedenis is nooit af en daarom werkt ANNO continu aan nieuwe verhalen. Bijvoorbeeld in de naastgelegen ruimte: ‘Archeologie & Bouwhistorie’. Hier ontdek je hoe archeologen en bouwhistorici van de afdeling Erfgoed van de gemeente Zwolle elke dag weer een nieuw stukje geschiedenis ontdekken en hoe ze van een vondst naar een verhaal gaan. Vanaf de entreehal op de begane grond heb je ook toegang tot de Museumwinkel waar je leuke, unieke producten koopt over Zwolle. Ook kan je doorlopen naar het ANNO Café waar je terecht kan voor een heerlijke Zwolse maaltijd en in de Museumtuin heb je goed uitzicht op de iconische Peperbus.

ANNO Café

Je kunt bij ANNO terecht voor een heerlijke Zwolse lunch of een ANNO koffie. Kijk op de menukaart van het ANNO Café voor alle mogelijkheden. Het café is vrij toegankelijk.

ANNO museumtuin

Eerste verdieping

Als je boven bent kom je afdeling uit op de ‘Verdieping’. Ieder onderzoek start met een vraag. Soms krijg je het antwoord dat je verwacht en andere keren ontstaat er een compleet nieuw verhaal. Wanneer de specialisten klaar zijn met hun werk laat ANNO zien wat ze hebben ontdekt. Hier ontdek je hoe onderzoeksresultaten ons nieuwe inzichten kunnen opleveren en dat geschiedenis altijd in de maak blijft, net als het museum.

Op de eerste verdieping vind je ook het ‘Archief’. Dit is de ruimte waar je onderzoek kunt doen in de archieven van de stad die worden beheerd door Collectie Overijssel. Ze helpen je  graag verder om meer te ontdekken over jouw Zwolse stamboom.

Het huis van Zwollenaren

In het monumentale Drostenhuis worden de verhalen van Zwollenaren verteld. Zwolle is een stad van mensen. Mensen met grote, sterke, mooie, bijzondere en soms ook schrijnende verhalen. De stad is de optelsom van al haar bewoners en hun verhalen, van vroeger en van nu. In het Drostenhuis ontmoet je een paar van deze bekende en ook onbekende Zwollenaren. Ze vertellen je wat Zwolle voor hen betekent heeft én zij voor Zwolle.

Kinderactiviteiten bij ANNO

Museum ANNO organiseert regelmatig allerlei leuke activiteiten voor kinderen. Houd daarom de agenda in de gaten voor leuke workshops en vakantie activiteiten!  Ze hebben een superleuke escape game die je kunt komen spelen met een volwassene. 

Speciaal voor kinderen hebben  sommige activiteiten het WOOW logo en dan weet je dat hier wat te doen is voor kinderen.

Een museumbezoek wordt nog leuker met de museum bingokaart. Je kunt in ANNO het hele jaar door de museumbingo spelen. 

  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Horeca aanwezig
  • Indoor