De natuur in met kinderen in Gelderland

Lekker naar buiten en volg de seizoenen. Ontdek het kabouterpad, wandel en speel in de speelbossen en fiets mooie routes of spannende speurtochten. Ervaar de leukste uitjes en kinderactiviteiten in de natuur van Gelderland.

Wij verzamelden alle tofste bezoekerscentra, blotevoetenpaden en natuurspeeltuinen in Gelderland. Beleef met kinderen de natuur in het bos, tussen de weilanden, over de hei of langs het water.

Ontdek hier de tofste klimbossen van Gelderland. Wil je gewoon lekker wandelen. Lees dan ook eens onze blog over de leukste wandelplekken voor kinderen op de Veluwe. of leuke wandeltips in de regio's Arnhem, de Gelderse Vallei en de Betuwe

Bezoekerscentra in Gelderland

Een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, IVN of particulier is hét informatiepunt van een natuurgebied. Je vindt hier informatie over de natuur in het gebied en over wandel-, fiets- of kanoroutes. Bij een bezoekerscentrum start of eindigt je natuuractiviteit of excursie en vind je kinderactiviteiten zoals een kabouterpad of natuurspeurtocht en vaak ook een lekkere kop koffie. 

1. Bezoekerscentrum Nunspeet

Bij dit gave Bezoekerscentrum Nunspeet vind je de perfecte combinatie van cultuur, natuur, ontdekken en spelen. Gelegen naast het station van Nunspeet dus ook leuk om met de trein heen te gaan! Het bezoekerscentrum is tot 2015 beheerd door Staatsbosbeheer en dit zie je overal in terug. De natuur speelt de hoofdrol in dit leuke museum waar je kennis maakt met de dieren die leven op de Veluwe. Voelen, zien en ruiken, je kunt hier veel gaan ontdekken! Weet jij welke poep van een zwijn is?

>> Meer weten?

2. Schaapskooi Ermelo

De schaapskooi en het Bezoekerscentrum staan aan de rand van de Ermelosche Heide. De kooi biedt onderdak aan ca.300 heideschapen. Bijna dagelijks gaat de kudde met de herder en honden naar de hei. Ze keren in de loop van de middag terug. De terugkeer van de schapen is fraai gezicht dat vanaf het bezoekerscentrum gevolgd kan worden.

>> Meer weten?

Bezoekerscentrum Nunspeet

3. Renkums Beekdal

Bij het informatiecentrum Renkums Beekdal kom je van alles te weten over het Beekdal. Er worden regelmatig knutselactiviteiten georganiseerd en naast het informatiecentrum ligt een mooie waterspeelplaats. Je kan vanuit hier heerlijk wandelen. Er start hier onder andere een leuk kabouterpad. Zin in wat lekkers? Bij De Beken kan je heerlijk op het terras zitten en genieten van heel veel lekkers. 

>> Meer weten?

Blotevoetenpad in Gelderland

Op een blotevoetenpad maak je een wandeling op blote voeten. Ervaar zand, water, stenen en modder. Een hele beleving. Ontdek hier de leukste blotevoetenpaden van Gelderland!

1. Blotevoetenpad Cannenburch in Vaassen

Dit kleine blotevoetenpad van Kasteel Cannenburch is gratis te wandelen. Het blotevoetenpad bij Kasteel Cannenburch in Vaassen ligt goed verscholen in het kasteel park. Het is een leuke wandeling om te combineren met een bezoek aan kasteel Cannenburch. 

>> Meer weten?

Blotevoetenpad Kasteel Cannenburch in Vaassen

2. Erve Brooks met Blotevoetenpad

In Gelselaar, een klein dorpje in de Achterhoek, verleent de familie Marsman op Erve Brooks gastvrijheid aan iedereen die wil genieten van de schoonheid en gezelligheid op een vijf eeuwen oude Saksische boerderij. Er is van alles te beleven, van binnenspeeltuin, buitenspeeltuinen en restaurant tot een heus blote voetenpad door de mooie omgeving van de boerderij. 

>> Meer weten?

3. Park Rosendael met blotevoetenpad

Park Rosendael is een prachtig park om met kinderen heen te gaan. In het waterrijke park bij het kasteel bevinden zich de beroemde 'bedriegertjes'. In de bodem zitten fonteintjes verborgen die onverwacht aan- en uitgaan en je zo kunnen natspuiten! Ook zijn er waterdiertjes te vinden in de bosvijver en is er een echt blotevoetenpad! 

>> Meer weten?

4. Fruitpark Ochten

Bij het Nationaal Fruitpark in Ochten is alles te vinden voor een heerlijk dagje uit. Je kan wandelen door het park met de vele fruitbomen. Als het fruit rijp is mag je wat plukken om lekker op te eten. Maar er is veel meer te zien en te doen op dit park. Zo kan je door het hele park midgetgolfen. Ook is er een blotevoetenpad en kunnen kinderen heerlijk spelen in de mooie speeltuin. 

>> Meer weten?

Fruitpark Ochten

5. Pluktuin en Blotevoetenpad Sfeer van Willems in Wijchen

Durf jij met je blote voeten heerlijk in de aarde te stappen, of over stenen en grind te lopen? Zou jij wel eens een klimwand willen beklimmen? Ja? Dan is het blotevoetenpad (geopend van april t/m oktober) echt iets voor jou! Tijdens de wandeling van circa 45 minuten kom je in aanraking met allerlei elementen van de natuur en moet je je zintuigen goed benutten. Natuurlijk ook een aanrader voor jouw kinderfeestje. 

>> Meer weten?

 

Natuurspeeltuinen, natuurspeelplaatsen en speelbossen in Gelderland

Naast wandelen valt er natuurlijk nog veel meer te beleven in de natuur voor kinderen. Zo zijn er veel speelbossen, natuurspeeltuinen en natuurspeelplaatsen waar kinderen op speelse wijze de natuur kunnen ontdekken.

1. Crescent Park in Harderwijk

Crescent Park is leuk voor ouders en kinderen! Voor kinderen is er een speelroute met onder andere een gestrand piratenschip, kabelbaan en een unieke speeltoren met windmolen en glijbaan. Naast spelen is het eiland ook een vertrekpunt voor een wandeling door het hele park.

>> Lees meer!

Crescentpark Harderwijk

2. Landerij De Park in Elst

Kom de natuur ontdekken bij Landerij De Park: je kunt een speurtocht doen, er is een spannend struinpad, speelplaatsen voor zowel grote als kleine kinderen, een moestuin en nog veel meer! Alles staat in het teken van het ontdekken van de natuur. Laat je verrassen en bewonder de dieren in de kinderboerderij of doe mee aan één van de vele activiteiten!

>> Meer weten?

3. Speelnatuur Mosselse Zand

Bij natuurspeelplek Mosselse Zand kunnen kinderen zich heerlijk uitleven. Leg de gaafste waterwegen aan met water uit de pomp. Of bouw een coole hut; er liggen ruim voldoende takken. Wil je liever de hoogte in, klim dan lekker stoer in een boom!

>> Meer weten?

Wil je nog meer ontdekken. We hebben hier de leukste speelbossen en natuurspeeltuinen in Zuid-Gelderland voor je verzameld en in een handig overzicht gezet.

 

Pluktuinen en boomgaarden in Gelderland

In Gelderland vind je ook vele pluktuinen, boomgaarden en fruittelers en groentekwekers waar je zelf fruit en groenten kunt plukken met kinderen. Ik vind dit een super tof uitje omdat je je kinderen echt laat zien waar hun eten vandaan komt.

Meer leuke tips?

Ben je op zoek naar meer leuke uitjes in de regio? Kijk dan op de websites van de verschillende regio's!

Log In