Wandelen met kinderen in de regio's Arnhem, Gelderse Vallei en de Betuwe

De omgeving hier in Gelderland is prachtig! Er zijn zoveel leuke gratis plekjes waar je kan gaan wandelen met de kinderen dat ik bijna niet kon kiezen. Ik heb er een paar op een rij gezet in deze blog maar op de website staan er nog veel meer! 

De regio is zo groot dat ik op heel veel plekken nog niet ben geweest. Heb je nog een goede tip die zeker niet mag ontbreken op de website? Stuur de tip dan door naar arnhem@go-kids.nl.

Park Rosendael

In Park Rosendael kan je heerlijk wandelen met kinderen. Hier bevinden zich de beroemde 'Bedriegertjes'. Zeker met mooi weer zullen kinderen hier niet droog vandaan komen. Ook is er een spannende brug, een mooie vijver en natuurlijk het kasteel! De paden zijn goed begaanbaar met een kinderwagen. 

Wandelen bij Nationaal Park De Veluwezoom

Vanaf Bezoekerscentrum Veluwezoom kan je prachtige wandelingen maken. Voor kleine kinderen is een wandeling naar de schaapskooi al heel leuk. Onderweg kunnen de kinderen spelen in het bos op de houten speeltoestellen. Deze route kan ook prima met de kinderwagen. Er is zelfs een aparte buggyroute van OERRR!

Met oudere kinderen kan je de Posbank op lopen. Het is af en toe even klimmen maar het uitzicht is prachtig. En in augustus en september is het nog mooier, dan staat de hei in bloei en kleurt alles mooi paars.  

Terug bij het Bezoekerscentrum kunnen kinderen zich nog lekker uitleven in de speeltuin terwijl je zelf op het terras even uitrust met wat lekkers. Ook binnen is van alles te doen! 

Landgoed Beekhuizen

Landgoed Beekhuizen ligt in Velp, aan de westkant van Nationaal Park Veluwezoom. Op dit landgoed vind je veel water, schattige bruggetjes, een spiraalpad, een waterval en nog veel meer. Kinderen vinden dit ook een erg leuk gebied om te wandelen door de afwisseling. Ook kan er flink worden geklommen en geklauterd. 

Sonsbeekpark

Het Sonsbeekpark in Arnhem is een prachtige groene plek middenin de drukte van Arnhem. Je kan hier heerlijk wandelen en de meeste paden zijn ook goed begaanbaar met de kinderwagen. Het is ook een prachtige plek om lekker te picknicken.Een goed startpunt van een bezoek aan het Sonsbeekpark is Molenplaats Sonsbeek. En wist je dat het Nederlands Watermuseum midden in dit park ligt?

Wandelen langs de Rijn

Er zijn verschillende plekken in de regio waar je langs de Rijn kan wandelen. Soms wandel je echt langs de Rijn zoals in de Blauwe Kamer. Je kan hier een leuke wandeling maken die niet al te lang is. In de vogelkijkhut kan je samen speuren naar vogels. Grote kans dat je paarden of koeien tegenkomt (houd wel een beetje afstand!) en terug loop je langs de Rijn waar je op de strandjes lekker met zand kan spelen. Met de voeten in het water is ook heerlijk maar ga er niet zwemmen! De stroming is verraderlijk en schepen zien je niet als je aan het zwemmen bent.

De Rijn is wat verder weg als je gaat wandelen bij Belmonte Arboretum in Wageningen maar de uitzichten zijn spectaculair! Dit is één van de grootste botanische tuinen van Nederland. Alle planten en bomen zijn voorzien van een naambordje dus namen van planten raden is hier erg leuk. De paden zijn allemaal verhard dus ideaal voor de kinderwagen. Er zijn verder niet heel veel voorzieningen maar er is wel een toilet aanwezig. 

Andere locaties waar je in de buurt van de Rijn kunt wandelen zijn Landgoed Duno in Doorwerth en Uiterwaardenpark Meinerswijk in Arnhem.

Kabouterpad bij het Renkums Beekdal

Bij Informatiecentrum Renkums Beekdal start een Kabouterpad. Bij het Informatiecentrum kan je de benodigdheden voor dit pad krijgen en dan kunnen de kabouters op pad! Het is een korte wandeling die meestal ook goed te doen is met de kinderwagen. Kinderen volgen de kabouterpaaltjes en voeren leuke opdrachten uit. Na afloop kunnen kinderen bij het bezoekerscentrum nog lekker spelen bij de waterspeelplaats. 

De Betuwe

De Betuwe is een gebied waar je heerlijk kan wandelen. Wandel langs de eeuwenoude eendenkooien, forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en kastelen. Rond het kasteel op landgoed Soelen zijn graanakkers, weilanden en bossen met lange statige lanen te vinden. En fruitboomgaarden natuurlijk, het is hier voor niets de Betuwe: mooi in alle jaargetijden, onverslaanbaar in het voorjaar als de appel-, peren- en kersenbomen in bloei staan. Voor kinderen is Speelbos De Kleine Waterlinie een echte aanrader!

En wist je dat je bij Fruitpark Ochten ook heel leuk kan wandelen tussen de fruitbomen? Als het fruit rijp is, mag je zelfs wat plukken. In dit park is nog veel meer te doen dus je kinderen krijg je hier niet meer mee. Er is zelfs een blotevoetenpad! 

De Ginkelse Hei

Op de Ginkelse Hei en de omgeving is regelmatig wel wat te doen. In het voorjaar is het leuk om de schaapskooien te bezoeken. De lammetjesdagen zijn altijd een groot succes. In september zijn de Airborne luchtlandingen een groot spektakel en bij veel wind is het een prachtige plek om te gaan vliegeren. 

Het is natuurlijk ook een heerlijk gebied om lekker te wandelen. Je kan starten bij Natuurcentrum Veluwe. Binnen kunnen ze je informatie geven over het gebied en kinderen vinden de opgezette dieren vaak erg interessant. Vanuit hier worden ook regelmatig leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen. Het eieren zoeken op de hei met de huifkar is hier elk jaar een succes! 

Wekeromse Zand

Op zoek naar een plek waar kinderen heerlijk met zand kunnen spelen? Dan is een bezoekje aan het Wekeromse Zand een aanrader. Er zijn twee verschillende wandelroutes, eentje van 2,5 kilometer en eentje van 7,5 kilometer. Ook leuk is een bezoekje aan de wildobservatiepost. Misschien spot je wel een moeflon! 

Kwintelooijen

Ten zuiden van Veenendaal ligt zandafgraving Kwintelooijen. Opvallend aan dit bijzondere gebied is het hoogteverschil van 50 meter. Vanaf het hoogste punt heb je een mooi uitzicht over de Gelderse Vallei. En kinderen vinden het erg leuk om door het zand weer naar beneden te rennen. Heel handig hier is dat er een toiletgebouw aanwezig is. Ook zijn er picknicktafels en een speelweide. 

Landgoed Hoekelum

Bij Landgoed Hoekelum kan je korte en heel lange wandelingen maken. Voor ieder wat wils dus. En heb je een hond? Die mag hier loslopen! Je kan dichtbij het bos parkeren en na afloop kan je op het terras bij Boerderij Hoekelum even uitrusten met wat lekkers. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen in de speeltuin en voor de allerkleinsten is er een kort kabouterpad

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Wil je gaan wandelen op een echt landgoed? Dan kan dat op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Op dit prachtige landgoed zijn verschillende wandelingen uitgezet. De kortste is 2,5 kilometer dus goed te doen met kinderen. Na afloop kan je lekker eten bij Pannenkoekenhuis De Stapelbakker. Kinderen kunnen hier lekker spelen! 

Mosselsche Zand

Vanaf Europarcs Resort De Wije Werelt is een gemarkeerde wandelroute van 2,5 kilometer naar het Mosselsche Zand. Hier kunnen kinderen heerlijk spelen, het is net een grote zandbak! En na afloop kan je wat eten en drinken bij Restaurant De Houtzagerij terwijl kinderen zich uitleven in de speeltuinen. En wist je dat hier ook een OERRR natuurspeelplek te vinden is? 

Wandelen met kinderen

Wandelen, spelen en fietsen met kinderen op De Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Hier is van alles te doen! Naast wandelen is het ook erg leuk om te gaan fietsen. Op verschillende plekken staan de witte fietsen klaar en er zijn ook kinderfietsen bij. Elke fiets heeft een achterzitje en er zijn ook fietsen met een zitje voorop. Leuk dus voor het hele gezin! Er zijn verschillende plekken waar je wild kan spotten en in het centrale deel van het park is vaak van alles te doen voor kinderen.  Hier kan je ook lekker eten en er is een speeltuin. 

Hoge Veluwe met kinderen

Oud Reemst

Bij Oud Reemst (vlakbij Otterlo) kan je heel goed wandelen met kinderen. Er is OERRR speelnatuur, je kan verschillende routes lopen en bijna alle paden zijn geschikt voor de kinderwagen. De kans is heel groot dat je koeien en/of paarden tegenkomt.

Klompenpad voor kinderen in Wageningen

In Wageningen vind je een Klompenpad speciaal voor kinderen. Deze wandelroute is voor kinderen van 4 tot 12 jaar en hun (groot)ouders. De route is 4,2 kilometer lang en loopt over de Wageningse Eng en het aangrenzend bos. Tijdens de route is er van alles te doen voor kinderen.

Landgoederen in Oosterbeek

In Oosterbeek zijn een paar prachtige plekken om met kinderen te wandelen. Zo is Landgoed Mariëndaal beroemd om de Groene Bedstee, een 300 meter lange tunnelvormige beukenhaag. Dat is spannend! Meer richting het zuiden vind je Landgoed Oorsprong en De Hemelse Berg. Hier kan je genieten van watertjes, bruggetjes en trappetjes. 

Handige links