De leukste musea voor kinderen in Gelderland

Laat kinderen op een speelse wijze kennis maken met de geschiedenis van ons prachtige Gelderland. Bezoek de leukste en kindvriendelijkste musea of maak een gave stadsspeurtocht. In Gelderland zijn zoveel gave museums te vinden die kinderen echt niet saai zullen vinden!

Kinderactiviteiten kindermuseum

Er werd in een museum altijd vaak gezegd: niet aankomen! Maar tegenwoordig zijn er steeds meer musea die kinderen zelf laten ontdekken. Zo leren kinderen spelenderwijs over techniek, natuur, cultuur, science en wetenschap.

Kindvriendelijke museums in Gelderland

Veel musea hebben voor kinderen speciale museum speurtochten, familie rondleidingen of kinder-ateliers of tentoonstellingen waar kinderen de tofste workshops kunnen volgen of zelf aan de slag kunnen gaan. Een kindermuseum is daarom héél erg leuk voor jonge en oudere kinderen!

Wij zette de aller tofste museums die je kind echt gezien moet hebben voor je op een rij!

1. Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum in Terschuur

Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum neemt je mee terug in de tijd dat er geen elektriciteit was en de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan. In het museum zijn meer dan 160 verschillende ambachten, winkeltjes en beroepen te vinden. 
In het Oude Ambachten en Speelgoed Museum kun je aan de slag met een toffe QR tocht. Maar liefst 11 ambachten komen digitaal tot leven.  Met deze QR tocht krijg je als bezoeker eenvoudig meer achtergrondinformatie over een ambacht. Zeker voor de jongeren informatief, maar ook leuk voor de oudere bezoekers. Eén ding is zeker, je komt tijdens je bezoek ogen tekort! 

>> Meer weten?

Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur


2. Museum Elburg

In Museum Elburg vind je een uitgebreide collectie voorwerpen die betrekking hebben op de geschiedenis van Elburg. Een echt stadsmuseum waardoor je Elburg en de omgeving van Elburg en haar geschiedenis beter leert kennen. Je kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere en unieke, middeleeuwse dubbelkapel. Vanaf de kloostertuin heb je een prachtig uitzicht op het klooster. In de weekenden en vakanties worden er leuke workshops gegeven zoals glas-in-lood maken, non of monnik voor een dag. 

>> Meer weten?

Museum Elburg

 

3. Museum CODA in Apeldoorn

Met een steeds wisselend aanbod is het CODA museum echt een heel leuk museum voor kids! Vrijwel elke tentoonstelling heeft een leuke 'touch' voor kinderen, zodat je altijd op je gemak met je kinderen door het museum kunt lopen. Daarnaast heeft CODA Apeldoorn veel leuke workshops voor kinderen en een toffe VR lab waar kinderen gratis de nieuwste spellen kunnen spelen. 

>> Meer weten?

 

4. Bezoekerscentrum Nunspeet

Een echt natuurmuseum mag natuurlijk ook niet ontbreken in deze lijst. Bij Bezoekerscentrum Nunspeet vind je de perfecte combinatie van cultuur, natuur, ontdekken en spelen. Gelegen naast het station van Nunspeet dus ook leuk om met de trein heen te gaan! Het bezoekerscentrum is tot 2015 beheerd door Staatsbosbeheer en dit zie je overal in terug. De natuur speelt de hoofdrol in dit leuke museum waar je kennis maakt met de dieren die leven op de Veluwe. Voelen, zien en ruiken, je kunt hier veel gaan ontdekken! Weet jij welke poep van een zwijn is?

>> Meer weten?

Bezoekerscentrum Nunspeet

 

5. Kasteel Cannenburch in Vaassen

Kasteel Cannenburch laat je een vorstelijke middag beleven. Ontdek het museum via een audiotour, ontmoet de kasteel bewoners of geniet van het prachtige park.

>> Meer weten?

 

6. Paleis Het Loo in Apeldoorn

Voor kinderen is Paleis Het Loo een heerlijk dagje uit: buitenspelen en leren over tuinen en koninklijke beroepen. Bezoek het Kinderatelier in de stallen en kom van alles te weten over het werk van de koetsier, de chauffeur, de tuinvrouw en de architect! Spelen als een prinses of prins in Speelpaleis Het Loo. Klimmen en klauteren, rijden op het paard, glijden van de glijbaan en maak een ritje in de koninklijke koets. Het kan hier allemaal.

>> Meer weten?

Paleis Het Loo Apeldoorn

 

7. Huis Verwolde in Laren

Huis Verwolde is een edelmanshuis in Laren (Gld). Het is mooi gelegen op landgoed Verwolde en voor kinderen worden leuke activiteiten georganiseerd. Ga op stap met de gouvernante of koop een boerenknapzak bij de museumwinkel waarmee kinderen de natuur van Verwolde kunnen ontdekken.

>> Meer weten?

Huis Verwolde in Laren

 

8. GeoFort in Herwijnen

GeoFort is een spannend forteiland waar alles om de toekomst van de planeet aarde draait! Beleef wereldse thema’s in de GeoExperience, het ‘intelligente’ doolhof, stap in de lift die zich dwars door de aardbodem boort en speel in de avontuurlijke Vleermuisspeurtuin. In de GeoExperience ontdek je binnen en buiten allerlei manieren om te speuren en dingen in kaart te brengen. Ontdek hoe kaarten liegen of bedriegen en ervaar hoe een GPS precies weet waar jij bent.

>> Meer weten?

9. Marechausseemuseum in Buren

In het Marechausseemuseum kom je alles te weten over de Marechaussee. Beleef de wereld van de oudste politieorganisatie van Nederland. Leer de taken kennen van de Koninklijke Marechaussee: bewaken & beveiligen, grenspolitie en militaire politie & internationale taken. Zie kogelinslagen in een gepantserde autodeur, ervaar de robuustheid van een gepantserd rupsvoertuig of maak een stoere foto zittend op een motor in Marechausseekleding. 

>> Meer weten?

10. Kijk & Luistermuseum in Bennekom

Muziek, dáár draait het in de eerste plaats om in het Kijk & Luistermuseum in Bennekom. Je kunt er zien en horen hoe mensen vroeger, toen er nog geen radio of grammofoon was, en streaming zéker nog niet bestond, muziek konden laten spelen. In het museum is verder veel te zien over de streekhistorie van de Gelderse Vallei, een boerendeel, een schoolklasje en een oud kruidenierswinkeltje.

>> Meer weten?

11. Elisabeth Weeshuismuseum in Culemborg

In de binnenstad van Culemborg staat het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland. In totaal groeiden meer dan 700 kinderen op dit weeshuis. Dit weeshuis is nu een museum en je komt er alles te weten over het leven van de kinderen in het weeshuis. Hoe was het leven in het weeshuis? Was het erg streng en liefdeloos? Of had het leven er ook zonnige kanten? 

>> Meer weten?

12. Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is een leuke en mooie plek om met kinderen te bezoeken. Een imposant kasteel waar echte ridders en jonkvrouwen hebben gewoond spreekt tot de verbeelding van veel kinderen. Kom je naar Kasteel Doorwerth, dan is er in de speurtochten genoeg avontuur te vinden. Jan Vinken is opgesloten in het kasteel omdat hij het tafelzilver heeft gestolen. Volg het spoor van het bestek en vind het tafelzilver. Voor de allerkleinsten is er een plaatjeszoektocht ‘Ik zie, Ik zie’. Of kom van alles te weten over het leven op een kasteel en doe de ‘Ontdekkingsspeurtocht’. 

>> Meer weten?

13. Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) heeft een eigen spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren. Maak een koninklijk ritje met de stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Een ritje met de stoomtrein is iets wat iedereen in zijn leven een keertje moet doen. Het voelt een beetje alsof je in een film meespeelt. Een beetje een magische wereld. Net een sprookje. Je reist in de tijd van vroeger.

>> Meer weten?

 

Meer leuke tips?

Ben je op zoek naar meer leuke musea? Kijk dan op de websites van de verschillende regio's!

Log In