De leukste musea voor kinderen in Gelderland

Laat kinderen in een museum op een speelse wijze kennis maken met de geschiedenis van ons prachtige Gelderland. Bezoek de leukste en kindvriendelijkste musea of maak een gave stadsspeurtocht. In Gelderland zijn zoveel gave museums te vinden die kinderen echt niet saai zullen vinden!

Kinderactiviteiten kindermuseum

Er werd in een museum altijd vaak gezegd: niet aankomen! Maar tegenwoordig zijn er steeds meer musea die kinderen zelf laten ontdekken. Zo leren kinderen spelenderwijs over techniek, natuur, cultuur, science en wetenschap.

Kindvriendelijke museums in Gelderland

Veel musea hebben voor kinderen speciale museum speurtochten, familie rondleidingen of kinder-ateliers of tentoonstellingen waar kinderen de tofste workshops kunnen volgen of zelf aan de slag kunnen gaan. Een kindermuseum is daarom héél erg leuk voor jonge en oudere kinderen!

Wij zette de aller tofste museums die je kind echt gezien moet hebben voor je op een rij!

1. Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum in Terschuur

Oude Ambachten en Speelgoedmuseum: Leukste museum voor kinderen in Gelderland
Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum neemt je mee terug in de tijd dat er geen elektriciteit was en de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan. In het museum zijn meer dan 160 verschillende ambachten, winkeltjes en beroepen te vinden. 
In het Oude Ambachten en Speelgoed Museum kun je aan de slag met een toffe QR tocht. Maar liefst 11 ambachten komen digitaal tot leven.  Met deze QR tocht krijg je als bezoeker eenvoudig meer achtergrondinformatie over een ambacht. Zeker voor de jongeren informatief, maar ook leuk voor de oudere bezoekers. Eén ding is zeker, je komt tijdens je bezoek ogen tekort! 
Meer weten? ➤

2. Museum Elburg

Museum Elburg: Leukste museum voor kinderen in Gelderlan
In Museum Elburg vind je een uitgebreide collectie voorwerpen die betrekking hebben op de geschiedenis van Elburg. Een echt stadsmuseum waardoor je Elburg en de omgeving van Elburg en haar geschiedenis beter leert kennen. Je kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere en unieke, middeleeuwse dubbelkapel. Vanaf de kloostertuin heb je een prachtig uitzicht op het klooster. In de weekenden en vakanties worden er leuke workshops gegeven zoals glas-in-lood maken, non of monnik voor een dag. 
Meer weten? ➤

3. Museum CODA in Apeldoorn

Museum Coda: Leukste musea voor kinderen in Gelderland
Met een steeds wisselend aanbod is het CODA museum echt een heel leuk museum voor kids! Vrijwel elke tentoonstelling heeft een leuke 'touch' voor kinderen, zodat je altijd op je gemak met je kinderen door het museum kunt lopen. Daarnaast heeft CODA Apeldoorn veel leuke workshops voor kinderen en een toffe VR lab waar kinderen gratis de nieuwste spellen kunnen spelen. 
Meer weten? ➤

4. Bezoekerscentrum Nunspeet

Natuurmuseum Nunspeet: Leukste museum met kinderen in Gelderland
Een echt natuurmuseum mag natuurlijk ook niet ontbreken in deze lijst. Bij Bezoekerscentrum Nunspeet vind je de perfecte combinatie van cultuur, natuur, ontdekken en spelen. Gelegen naast het station van Nunspeet dus ook leuk om met de trein heen te gaan! Het bezoekerscentrum is tot 2015 beheerd door Staatsbosbeheer en dit zie je overal in terug. De natuur speelt de hoofdrol in dit leuke museum waar je kennis maakt met de dieren die leven op de Veluwe. Voelen, zien en ruiken, je kunt hier veel gaan ontdekken! Weet jij welke poep van een zwijn is?
Meer weten? ➤

5. Kasteel Cannenburch in Vaassen

Kasteel Cannenburch in Vaassen: Leukste museum voor kinderen in Gelderland
Kasteel Cannenburch laat je een vorstelijke middag beleven. Ontdek het museum via een audiotour, ontmoet de kasteel bewoners of geniet van het prachtige park.
Meer weten? ➤

6. Paleis Het Loo in Apeldoorn

Paleis Het Loo: mooiste Museum Gelderland voor kinderen
Voor kinderen is Paleis Het Loo een heerlijk dagje uit. In ruim 330 jaar is er veel gebeurd op Paleis Het Loo. Ze vertellen in dit museum graag verhalen over de bewoners, het gebouw en de geschiedenis. Wandel een van de toffe audiotours of beleef de geschiedenis als een echte prins of prinses tijdens de prinsen- en prinsessendag. Spelen als een prinses of prins in Speelpaleis Het Loo. Klimmen en klauteren, rijden op het paard, glijden van de glijbaan en maak een ritje in de koninklijke koets. Het kan hier allemaal.
Meer weten? ➤

7. Huis Verwolde in Laren

Huis Verwolde: mooiste museum voor kinderen in Gelderland
Huis Verwolde is een edelmanshuis in Laren (Gld). Het is mooi gelegen op landgoed Verwolde en voor kinderen worden leuke activiteiten georganiseerd. Ga op stap met de gouvernante of koop een boerenknapzak bij de museumwinkel waarmee kinderen de natuur van Verwolde kunnen ontdekken.
Meer weten? ➤

8. GeoFort in Herwijnen

Geofort in Herwijnen: Leukste museum voor kinderen in Gelderland
GeoFort is een spannend forteiland waar alles om de toekomst van de planeet aarde draait! Beleef wereldse thema’s in de GeoExperience, het ‘intelligente’ doolhof, stap in de lift die zich dwars door de aardbodem boort en speel in de avontuurlijke Vleermuisspeurtuin. In de GeoExperience ontdek je binnen en buiten allerlei manieren om te speuren en dingen in kaart te brengen. Ontdek hoe kaarten liegen of bedriegen en ervaar hoe een GPS precies weet waar jij bent.
Meer weten? ➤

9. Marechausseemuseum in Buren

In het Marechausseemuseum kom je alles te weten over de Marechaussee. Beleef de wereld van de oudste politieorganisatie van Nederland. Leer de taken kennen van de Koninklijke Marechaussee: bewaken & beveiligen, grenspolitie en militaire politie & internationale taken. Zie kogelinslagen in een gepantserde autodeur, ervaar de robuustheid van een gepantserd rupsvoertuig of maak een stoere foto zittend op een motor in Marechausseekleding. 
Meer weten? ➤

10. Kijk & Luistermuseum in Bennekom

Kijk en Luistermuseum in Bennekom: leukste museum voor kinderen in Gelderland
Muziek, dáár draait het in de eerste plaats om in het Kijk & Luistermuseum in Bennekom. Je kunt er zien en horen hoe mensen vroeger, toen er nog geen radio of grammofoon was, en streaming zéker nog niet bestond, muziek konden laten spelen. In het museum is verder veel te zien over de streekhistorie van de Gelderse Vallei, een boerendeel, een schoolklasje en een oud kruidenierswinkeltje.
Meer weten? ➤

11. Elisabeth Weeshuismuseum in Culemborg

In de binnenstad van Culemborg staat het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland. In totaal groeiden meer dan 700 kinderen op dit weeshuis. Dit weeshuis is nu een museum en je komt er alles te weten over het leven van de kinderen in het weeshuis. Hoe was het leven in het weeshuis? Was het erg streng en liefdeloos? Of had het leven er ook zonnige kanten? 
Meer weten? ➤

12. Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is een leuke en mooie plek om met kinderen te bezoeken. Een imposant kasteel waar echte ridders en jonkvrouwen hebben gewoond spreekt tot de verbeelding van veel kinderen. Kom je naar Kasteel Doorwerth, dan is er in de speurtochten genoeg avontuur te vinden. Jan Vinken is opgesloten in het kasteel omdat hij het tafelzilver heeft gestolen. Volg het spoor van het bestek en vind het tafelzilver. Voor de allerkleinsten is er een plaatjeszoektocht ‘Ik zie, Ik zie’. Of kom van alles te weten over het leven op een kasteel en doe de ‘Ontdekkingsspeurtocht’. 
Meer weten? ➤

13. Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis

Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis is een 30 hectare groot Rijksmonument waar beleving, architectuur en natuur samenkomen. In de drie themadorpen – het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse straat – kun je op een leerzame en leuke manier culturen en religie beleven. Wist je dat het oudste openluchtmuseum van Nederland is? Dit openluchtmuseum heeft een vast aanbod van levendige en authentieke activiteiten en ambachten. Zeker leuk voor kinderen!
Meer weten? ➤

14. Afrika Museum in Berg en Dal

Het Afrika Museum in Berg en Dal heeft een binnen- én een buitenmuseum. In het binnenmuseum zijn er traditionele Afrikaanse objecten te bewonderen als ook een grote collectie hedendaagse Afrikaanse kunst. In het buitenmuseum kom je meer te weten over de traditionele architectuur van verschillende volkeren. Speciaal voor kinderen is er ook een kinderbeeldenbos vol dieren uit Afrikaanse mythen waar op geklommen en gespeeld kan worden.
Meer weten? ➤

15. Museum Het Valkhof in Nijmegen

museum het valkhof, nijmegen, uitje, gezinsuitje, erop uit, educatief, dagje weg
Midden in het centrum van Nijmegen vind je Museum Het Valkhof. Dit museum vertelt je het verhaal van ruim 5000 jaar rijke geschiedenis. Vier eeuwen lang was Nijmegen de grootste en belangrijkste vestingsplaats van de Romeinen in Nederland. Ontdek door de indrukwekkende archeologische collectie hoe het leven van de Romeinse militairen en burgers er toen uit zag. Museum Het Valkhof is een gezellig, leerzaam en verrassend uitje voor het hele gezin. Met het speciale gezinsticket kunnen jullie extra voordelig naar binnen! Er zijn regelmatig leuke activiteiten voor kinderen.
Meer weten? ➤

16. Vrijheidsmuseum in Groesbeek

Het Vrijheidsmuseum stond voorheen bekend als Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Dit museum bevindt zich in het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek (ten zuidoosten van Nijmegen en Arnhem). In dit mooie museum tussen de heuvels ervaar je de aanloop naar de oorlog, voel je de bezetting en ben je getuige van de wederopbouw van Nederland. Iedereen is welkom in dit bijzondere museum waar de betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten de hoofdrol speelt.
Meer weten? ➤

17. De Bastei in Nijmegen

De Bastei - voorheen Het Natuurmuseum - in Nijmegen is een centrum voor natuur- en cultuurhistorie. Hier kun je kennismaken met de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied. In het bezoekerscentrum is een prachtige verzameling planten, dieren en stenen te zien. In het museum is een deel van de omvangrijke natuurhistorische collectie te zien. Beleef interactieve wisselexposities over de natuur en de rijke geschiedenis van de regio. Kinderen kunnen hier terecht voor diverse educatieve activiteiten, zowel binnen als buiten!
Meer weten? ➤

18. MuZIEum in Nijmegen

Het muZIEum is een museum dat je laat beleven hoe het is om een visuele handicap te hebben. Het is een ervaringsmuseum over zien en niet-zien. Via verschillende belevingen en activiteiten leer je over de leefwereld van blinden en slechtzienden. Ga mee op pad in een wereld waar horen, ruiken, voelen en proeven opeens een veel grotere rol spelen dan je gewend bent. Juist dit maakt het muZIEum een unieke belevenis voor jong en oud. 
Meer weten? ➤


Meer leuke tips?

Ben je op zoek naar meer leuke musea? Kijk dan op de websites van de verschillende regio's!

Log In