Staatsbosbeheer De Gelderse Vallei, de Rijnvallei en het Renkums Beekdal

Nieuwe Keijenbergseweg 170, 6871VZ Renkum

Staatsbosbeheer beheert maar liefst 146 natuurgebieden in Nederland. Ze ontwikkelen en beschermen het groene erfgoed van ons land. Staatsbosbeheer zorgt ervoor dat ook onze kinderen later nog met hun kleinkinderen de natuur kunnen beleven. Ze brengen de natuur dichter bij mensen.

Kinderen en natuur

Kinderen spelen van nature graag buiten. Lekker ravotten, ontdekken en speuren. Al hebben ze soms een zetje nodig om naar buiten te gaan, als ze er eenmaal zijn, dan vermaken ze zich er prima. 

Staatsbosbeheer heeft een uitgebreid aanbod voor kinderen om ze lekker te laten ontdekken in de natuur. Naast prachtige natuurgebieden, beheren ze ook wandelroutes die geschikt zijn voor kinderen, speelbossen in de natuur, een boomkroonpad en diverse activiteiten. Zoals speuren naar sporen, uilenballen pluizen, wordt hulpboswachter of ga bij de jeugdnatuurclub.

Op diverse plaatsen in Nederland zijn er buitencentra. In deze buitencentra van Staatsbosbeheer valt veel te zien, te beleven en te leren. Vanaf hier worden regelmatig activiteiten voor kinderen georganiseerd. Deze vind je allemaal in de agenda van Go-Kids.
Dus voor een boswandeling met net iets extra’s ga je naar een natuurgebied van Staatsbosbeheer.

Overnachten

Kamperen in de natuur! Hoe gaaf klinkt dat? Niet op een camping, maar zoek het avontuur op in het bos. Oftewel: Logeren bij de boswachter.

Staatsbosbeheer beschikt over 22 natuurkampeerterreinen en 5 groepsterreinen. Rust, vrijheid en ruimte vind je op deze terreinen. Meer informatie over deze terreinen vind je hier.

De Gelderse Vallei en de Rijnvallei

Ooit bestond de hele Gelderse Vallei, gelegen tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, uit adembenemend mooie blauwgraslanden. Nu is er voornamelijk landbouw te vinden in dit gebied. De Gelderse Vallei is een prachtig gebied om te wandelen en fietsen. 

Rivieren langs stuwwallen en uiterwaarden, een Nederlandser landschap dan de Rijnvallei is amper denkbaar. Binnenvaartschepen stampen tegen de stroom in, koeien grazen in de graslanden langs het water, kinderen spelen op de strandjes aan de oever. In de uiterwaarden van Doorwerth, Jufferswaard en Wageningse Bovenpolder is het heerlijk wandelen en picknicken en (water)vogels spotten!

Het Renkums Beekdal

In de Renkumse Poort komen bos, beekdal en de uiterwaarden van de Rijn samen. Het heuvelachtige gebied is een mooi voorbeeld van geslaagd natuurbeheer. Het voormalige industrieterrein Beukenlaan is omgetoverd tot een ecologische verbinding tussen de Oostvaardersplassen, Veluwe, uiterwaarden aan de Rijn, de Gelderse Poort en het Duitse Reichswald. Zo kunnen edelherten straks van de Veluwe naar de Rijn lopen.

Activiteiten voor kinderen

In deze regio kan je met kinderen verschillende leuke activiteiten ondernemen. Loop het kabouterpad, ga lekker wandelen of bezoek een echt kasteel. 

Kabouterpad

Bij informatiecentrum Renkums Beekdal vind je een echt kabouterpad. Hier ligt een knapzak gevuld met lekkers klaar. De kinderen lopen met een puntmuts op en de wangen rood geschminkt een route van ongeveer 800 meter. Onderweg luisteren ze naar een verhaal uit het kabouterboek en doen ze kabouteropdrachten. 

Bij het informatiecentrum starten verschillende wandel- en fietstochten. In de streekwinkel kan je terecht voor leuke natuurcadeaus en er is een lunchroom voor een lekkere lunch of een kopje koffie. Kinderen kunnen zich vermaken op de waterspeelplaats. 

Uitkijktoren De Boersberg en Kasteel Doorwerth

Bij je bezoek aan deze regio mag de uitkijktoren op De Boersberg niet ontbreken. De toren ligt op de rand van het Veluwemassief, tussen de plaats Doorwerth en de Nederrijn. Vanaf de uitkijktoren heb je een fantastisch uitzicht over de boomkronen van de kenmerkende hellingbossen. Je kijkt over de Nederrijn en kasteel Doorwerth. Bij mooi weer zie je zelfs Nijmegen.

Wandelen met de kinderen

In deze regio kan je prachtig wandelen met de kinderen. Een aantal geschikte wandelingen voor kinderen kan je vinden in deze blog