Naar buiten met de kinderen

Zeker in deze coronatijd maar eigenlijk is het altijd fijn om samen met de kinderen de natuur in te gaan. En er is zoveel te doen buiten! Wij hebben een paar leuke tips voor je.

Geocaching met kinderen

Sinds een tijdje zijn wij fan van Geocaching. Met de app van Geocaching kan je op zoek naar schatten! Overal in Nederland (maar ook in andere landen, leuk voor op vakantie) zijn caches verstopt. Deze caches kunnen van alles zijn. Van heel kleine kistjes tot grote bakken met van alles en nog wat er in. Vaak past er een logboek in en regelmatig liggen er ook ruilitems in. Neem dus wat mee om te ruilen! Je kan een enkele cache gaan zoeken maar er zijn ook multicaches waarmee steeds meer aanwijzingen krijgt om uiteindelijk de schat te vinden. Via de app navigeer je naar de caches. Soms moet je echt goed zoeken! 

Geocaching zorgt ervoor dat je een doel hebt tijdens het wandelen. En dat is nou net wat kinderen graag willen. Ze worden er erg fanatiek van en vergeten bijna dat ze ondertussen al een heel stuk hebben gelopen. 

Kindvriendelijke wandelingen

In de regio's Arnhem, de Gelderse Vallei en de Betuwe kan je prachtig wandelen. Niet alle wandelingen zijn alleen even geschikt voor (kleine) kinderen want kilometerslange wandelingen zijn vaak niet aan ze besteed. In deze blog heb ik leuke kindvriendelijke wandelbestemmingen voor je op een rij gezet. 

Fietsen met kinderen

Het voordeel van fietsen ten opzichte van wandelen is dat je met kinderen wat verder komt. Nederland heeft een prachtig fietsnetwerk dus je kan bijna overal komen met de fiets. Met deze tips van de ANWB wordt een dagje fietsen met de kinderen vast een succes! Wist je trouwens dat er in Ede een echte mountainbikeroute is voor kinderen? Dat is leuk voor de echte sportievelingen! 

Spelen in de natuur

Bijna alle kinderen houden van buiten spelen. Zeker als het mooi weer is! En je hebt eigenlijk weinig nodig om het leuk te maken. Neem een bal mee en de kinderen zijn al blij! Ook verstoppertje spelen kan altijd. Op een plek met weinig bomen (zandverstuiving, de hei of een weiland) kunnen kinderen heerlijk vliegeren, met een zweefvliegtuigje spelen of met een werpbal gooien. Ben je op zoek naar leuk speelgoed voor buiten? Hier vind je van alles!

Ben je al eens in een speelbos geweest? Die zijn tegenwoordig op heel veel plekken te vinden. Soms zijn het een aantal speeltoestellen van hout in de natuur maar het kunnen ook complete speeltuinen zijn. Vaak zijn ze gratis toegankelijk en kunnen kinderen zich hier heerlijk vermaken. Wij hebben de leukste speelbossen in het zuiden van Gelderland voor je op een rij gezet. 

Er zijn hier wel veel buitenspeeltuinen te vinden! Vaak in combinatie met een terras dus dat is ook goed nieuws voor papa's en mama's! Op deze pagina vind je de leukste speeltuinen! 

Spelen met water

Water heeft altijd een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Als het lekker warm buiten is dan is er niks leuker om te gaan zwemmen maar ook met wat minder warm weer spelen kinderen graag met water. In deze blog vind je leuke recreatieplassen en buitenzwembaden. Veel van de recreatieplassen zijn het hele jaar toegankelijk en hebben vaak op het strand speeltoestellen staan. Ook op een mooie lentedag of een heerlijke nazomerdag is het hier dus heerlijk! Vergeet geen droge kleren mee te nemen!

Ga op zoek naar dieren

Veel kinderen houden van dieren. Wat is er dan leuker dan op zoek te gaan naar dieren in de natuur. Hiervoor kan je natuurlijk het bos in gaan maar ook in je eigen tuin is al van alles te vinden. Wormen, spinnen en pissebedden, in elke tuin zijn ze wel te vinden. Ook vogels spotten is erg leuk om samen te doen. Dat kan in de tuin maar ook ergens anders. Verrekijker mee, download een app met vogels om ze herkennen of neem een vogelboekje mee en je kan aan de slag. Wil je nog grotere dieren spotten dan moet je echt geluk hebben. Op deze kaart vind je plekken waar je wild kan spotten. De grootste kans maak je vroeg in de ochtend of vlak voor zonsondergang. In veel natuurgebieden lopen paarden en koeien. Ook leuk om eens naar op zoek te gaan! Houd wel voldoende afstand, zeker als er kalfjes en veulentjes zijn!

Ook leuk om te doen buiten! 

Dit is ook leuk om samen met de kinderen te doen:

  • Ga picknicken. Maak thuis allemaal lekkers klaar (of koop van alles bij de supermarkt), pak een kleed in en ga ergens in de natuur lekker picknicken. 
  • Speurtocht in je eigen buurt. Je kan zelf een speurtocht uitzetten of je gaat op zoek naar bijvoorbeeld bepaalde bloemen, kleuren van auto's of verkeersborden. Er is van alles te verzinnen! 
  • Hier vind je nog meer leuke natuuruitjes!
  • Doe samen met de kinderen een Nature Game
  • Ga op zoek naar kikkerdril.
  • Doe een puzzeltocht in een stad in de regio. 

In tijden van corona kan het zijn dat bestemmingen gesloten zijn of dat het verplicht is om te reserveren. Check dus altijd vooraf de website van een locatie om teleurstellingen te voorkomen.