DAGJE UIT GETEST: Wij zijn op bezoek geweest bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur, vlakbij Barneveld. Een dagje geschiedenis.

Oude Ambachten en Speelgoed Museum

Geschiedenis is zeker niet saai!

Geschiedenis, de oorsprong van onze cultuur en ons leven. Het heeft mij altijd aangetrokken en ik breng mijn kinderen dan ook graag bij hoe het leven, dat wij nu leven, ontstaan is. Ik hoop ze bewust te maken hoe bijzonder de gewone dingen in het dagelijks leven allemaal zijn. En dat wij zelf daar allemaal een aandeel in hebben. Vandaag hebben wij dat mogen ervaren in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur.

Wist je dat je hier ook je kinderfeestje kunt vieren?

Op weg naar Terschuur

We reden met zijn vieren onderweg naar Terschuur. Het Museum ligt dichtbij de afrit op de A1. Voor het Oude Ambachten & Speelgoed Museum is ook nog eens voldoende (gratis) parkeerplek. Mocht je met het OV gaan dan is dat trouwens ook heel goed te doen. Bus 102 (Amersfoort-Apeldoorn) stopt vlak voor het museum zagen wij.

Museumcafé

De kinderen hebben er erg veel zin in. Eindelijk weer een museum in na zo’n lange tijd niet te zijn geweest. Eenmaal binnen beginnen we eerst met wat drinken en een heerlijk gebakje in het museumcafé. Ze hebben hier een kleine kaart met allerlei soorten drinken en lekkernijen. Als je wat meer trek hebt, kun je ook voor een lunch hier goed terecht: soep, broodjes of poffertjes. Er is keuze genoeg.

Oude Ambachten & Speelgoed Museum Terschuur, vlakbij Barneveld

Rondleiding Oude Ambachten Museum

We krijgen eerst een korte rondleiding en uitleg in de centrale hal van Ronald. De zoon van Kees Bakker, de oprichter van het museum. Het is hier een echt familie bedrijf. Mooi om te zien hoe de liefde voor de geschiedenis over wordt gegeven aan de jongere generatie.

Het museum is jong en fris, maar alles wat hier staat is oud en antiek. Al de oude dingen die je hier in het museum kunt zien, zeggen mijn kinderen heel weinig, maar we laten onze fantasie werken en bedenken dat opa en oma met al deze dingen hard gewerkt hebben.

Oude Ambachten en Speelgoed Museum

 

Oude Ambachten speurtocht

In het museum kunnen we 2 routes lopen aan de hand van een speurtocht. Zo kom je alle oude ambachten tegen in het museum. Onderweg komen wij allerlei kaartjes met nummers tegen en deze matchen weer met een vraag op ons speurtocht formulier. De antwoorden zijn te vinden in één van de kamertjes bij de 160 ambachten die wij tegen komen.

Oude Ambachten en Speelgoed Museum

Grootmoeders tijd in het museum

Er ligt bijna niets achter glas en al is het niet de bedoeling dat je overal aankomt, op deze manier kun je wel goed van dichtbij bekijken welke nostalgische voorwerpen er allemaal gebruikt werden vroeger.

Oude Ambachten en Speelgoed Museum

Het is haast niet voor te stellen dat minder dan een eeuw geleden veel van deze voorwerpen nog gebruikt werden. Ik vertel mijn kinderen dat hun opa’s en oma’s nog met al dit lompe gereedschap dingen gemaakt hebben waar wij nu nog van profiteren.

Kijk eens naar een oud fototoestel of telefoon, groot lomp en onhandig en niet meer van deze tijd, maar het was wel het begin van de camera’s en smartphone waarbij wij nu niet meer zonder kunnen. Zij hebben uitgevonden waar jij nu mee rond loopt.

We komen bij een oud draai-telefoon toestel. Ik kan mij nog wel herinneren dat er bij mijn oma nog heel lang zo’n eentje heeft gestaan. Maar mijn kinderen hebben geen idee hoe het werkt. Het is dan ook echt hilarisch om te zien hoe zij proberen om elkaar te bellen. Het duurt echt even voordat zij door hebben hoe ze contact kunnen maken.

Oude Ambachten en Speelgoed Museum

En al die oude kachels, ondingen zou men nu kunnen denken, geef mij maar centrale verwarming, maar er is een tijd geweest dat dit nog niet bestond en onze overgrootouders moesten doen met een open vuur of zo’n monsterlijke oude kachel of haard.

En dan grammofoonplaten. De voorloper van de CD, DVD en nu de MP3 spelers en de digitale muziekproviders. Mijn kinderen hebben echt geen idee wat grammofoonplaten zijn. Er hangt er eentje van Pippi Langkous, die verhalen en filmpjes van haar kennen zij dan gelukkig wel weer. Haar lijfspreuk: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” is echt mijn favoriet!

Oude Ambachten en Speelgoed Museum

Respect voor het verleden

Ik hoop dat mijn kinderen door na te denken over al deze oude dingen, dingen van ver voor hun tijd, ze (meer) respect krijgen voor hun verre voorouders en hun tijd waarin zij leefde. Want al is iets nog zo nieuw en interessant, eens is het oud, uit de tijd en antiek en komt het hier in dit museum.

Ambachten van vroeger

In het museum lopen veel vrijwilligers rond. Ze helpen de bezoekers met het beantwoorden van de vragen, zorgen dat alles mooi doorloopt, maar ze laten ook zien hoe de oude ambachten van vroeger er in de praktijk uit zien. Hoe werkt nou een spinnenwiel, hoe maak je een kunstwerk met glas in lood, hoe werden vroeger boeken bedrukt, klokken gerepareerd, wat is eigenlijk kantklossen, hoe vlecht je een mooie mand en wat dacht je van een echte poppendokter

Vrijwilligers in het museum

De vrijwilligers in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum kunnen veel leuke feitjes over de oude ambachten vertellen. En laten prachtige dingen zien. De kinderen genieten van deze momenten. Een bezoekje aan een museum wordt zo extra interessant.

En ook ik vind het echt ontzettend interessant. De vrijwilligers vertellen zo ontzettend levendig over hun vaak oude beroep. Ze weten echt veel over de voorwerpen en oude gebruiken te vertellen.

Een vrijwilliger gaat enthousiast met mijn kids aan de slag om een springtouw te maken. 

Oude Ambachten en Speelgoed Museum

Samen wordt er hard gewerkt om een touw te slaan. En ze mogen tegen een kleine vergoeding, voor het materiaal, deze ook zelf meenemen. Zo tof! Het touwslaan vonden mijn kinderen echt het allerleukste om te doen. Hoe er van gewoon touw zo'n mooi gekleurd springtouw gemaakt kan worden. Echt een leuk aandenken om mee te nemen naar huis.

Samen met de kinderen slaat hij een springtouw in elkaar.

Speelgoed Museum leukste van Gelderland

Als we de eerste speurtocht gehad hebben kiezen we er voor om eerst even naar het speelgoed Museum op de zolder te gaan. Er is hier van alles te zien én te doen.

We gaan airhockeyen, we duiken in de ballenbak, proberen knikkerbanen uit, spelen een ouderwets potje SuperMario en gaan sjoelen op een mega sjoelbak.

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Daarna lopen we een rondje langs allemaal vitrine kasten. Super leuk al dat oude speelgoed. En dan ontdekken de jongens ineens overal knopjes. Wauw, ze worden nu helemaal enthousiast. Elk knopje laat weer wat anders draaien, geluid maken of rijden. Wat een plezier.

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Nostalgie bij Speelgoed Museum

Na een uur spelen en rondkijken in het Speelgoed Museum vind ik het wel weer genoeg en gaan we verder met de tweede speurtocht route. Ook hier gaan we weer op zoek naar de antwoorden op de vragen van de speurtocht. En ook hier ontdekken wij weer heel veel ouderwetse voorwerpen waarvan de kinderen heel graag willen weten waarvoor het gebruikt wordt.

Oude Ambachten en Speelgoed Museum

Bij het einde van de Oude Ambachten & Speelgoed Museum speurtocht leveren wij onze vragenlijst in en ontvangen de kinderen een klein nostalgisch presentje.

Oud Hollands Spellenplein

Als laatste gaan wij naar buiten waar een heus Oud Hollands Spellenplein is neergezet. Ik houd ervan. Even weg van de beeldschermen en moderne spelletjes. Gewoon lekker kneuterig oud Hollandse spelletjes spelen. En ook mijn kinderen genieten ervan. Lekker veel bewegen en met je hele lijf bezig zijn. Spelletjes van vroeger: blik gooien, spijkerbroek hangen, steltlopen, hoefijzer gooien en boter, kaas en eieren worden enthousiast uitgeprobeerd.

Oude Ambachten en Speelgoed Museum

 

Oude Ambachten & Speelgoed Museum Review

We hebben een heerlijk dagje gehad vandaag. Jammer dat het al weer tijd is om naar huis te gaan. We zijn zo’n 4 uurtjes hier geweest en hebben echt ontzettend veel gezien, beleefd en gedaan.

Een dagje zonder al die moderne snufjes, beeldschermen en elektriciteit. Het was leerzaam, maar mede dankzij het gastvrije ontvangst en de interessante kennis van alle vrijwilligers zeker ook super leuk.

Wij komen binnenkort echt nog wel een keer terug voor de vernieuwde wisseltentoonstelling. En er was zoveel te zien, een volgende keer ontdekken we vast weer heel veel nieuwe oude voorwerpen uit onze geschiedenis bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum.

Zeker een dagje uit waard, dus wanneer ga jij?

Liefs Judith & kids