Rijksweg 87, 3784LV Terschuur

Dit museum geeft je een unieke kijk in de wereld van vroeger en is super educatief voor kids! 

Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur

Ben je op zoek naar een unieke belevenis? Kom naar het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (vlakbij Barneveld). 

Wij zijn er al geweest en schreven hier een blog over, wij vonden het super tof!

Blog: Op ontdekkingsreis...

Terug in de tijd

Laat je meenemen in de tijd dat er geen elektriciteit was en de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan. In het museum zijn meer dan 160 verschillende ambachten, winkeltjes en beroepen te vinden. Eén ding is zeker, je komt tijdens je bezoek ogen tekort!

QR tocht

Bezoek je het Oude Ambachten & Speelgoed Museum, ga dan aan de slag met de  nieuwe QR tocht. Maar liefst 11 ambachten komen digitaal tot leven. Scan de QR code bij het ambacht op je telefoon en het nieuw aangelegde wifi netwerk in het museum zorgt dat je altijd de leuke en leerzame video kunt afspelen. Met de QR tocht krijg je als bezoeker eenvoudig meer achtergrondinformatie over een ambacht. Zeker voor de jongeren informatief, maar ook leuk voor de oudere bezoekers. 

Er is meer…

Naast alle ambachten is er ook een indrukwekkende verzameling van speelgoed en is er voor jong en oud een leuke speelhoek met verschillende spelletjes, zoals 4 op een rij, mega sjoelbak, airhockey en super Mario!

Speurtocht voor Kids

Hoeveel weet jij over vroeger? Hoe werd er vroeger bijvoorbeeld gebeld? Ga de strijd met elkaar aan in een leuke speurtocht door het museum! Super leuk voor de kids en ook nog eens educatief!

Oude Ambachten en Speelgoed Museum

Familiewedstrijd

Wij schreven een blog over een familie wedstrijd in het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum! Twee families, één activiteit, één familiewedstrijd! Welke familie weet het meeste over vroeger?

Blog: De familie wedstrijd

Het verhaal achter het Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Ben je benieuwd hoe al die spullen terecht zijn gekomen in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur? Hoe een verzamelaar zoveel spullen had verzameld en een museum startte? Lees dan snel onze inspirerende blog over het verhaal achter het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur hieronder! We laten je kennis maken met Kees Bakker, de eigenaar en verzamelaar van het Oude Ambachten Museum in Terschuur.

Blog: Het verhaal achter...

Oude Ambachten herbeleven

Verschillende dagen in de week zijn er vrijwilligers in het museum te vinden die de ambachten van vroeger uitvoeren: 

Oude Ambachten en Speelgoed Museum

 • Spinnen;
  We kennen allemaal het Spinnewiel wel uit het sprookje wel van Doornroosje. Maar hoe werkt een spinnewiel nu echt…? Want om van het wol van een schaap een mooie trui te kunnen maken, zijn er eerst draden nodig. Maar hoe krijg je nu die draden? 
 • Glas-in-lood;
  Is je weleens opgevallen dat het meeste gekleurde glas uit vakjes bestaat met (loden) randjes ertussen? Maar hoe krijg je dan zo een mooie gekleurde vlinder, bloem, of lamp van glas?
 • Touwslaan;
  Touwen worden overal voor gemaakt, bij schepen, om een koe te verplaatsen, om de hond uit te laten, om touwtje te springen. Tegenwoordig rollen ze zo de fabriek uit, maar hoe werden touwen vroeger gemaakt? Kom het zelf ontdekken in Terschuur en ga evt. met je eigen touwtje de deur uit!

Oude Ambachten en Speelgoed Museum

 • Klokken restauratie;
  Een koekoeksklok slaat ieder uur. Een heel secuur werkje. Hoe zorg je ervoor dat deze precies iedere 60 seconden per minuut 1 minuut verder tikt? Daar weet de klokken restaurateur in ons museum alles van!
 • Boekbinden;
  Boeken bestaan al eeuwenlang. Oude boeken vallen vaak ‘uiteen’ van oudhoud. Hoe restaureer je de kaften van die die oude boeken weer?
  Dat laat onze vrijwilliger in het museum geregeld zien.
 • Kantklossen;
  Kant werd vroeger met de hand gemaakt en was een heeeeeel secuur werkje, een foutje was zo gemaakt maar kon je niet meer herstellen.
  Er waren veel verschillende vormen en technieken.  Ook was bijvoorbeeld zwart kant vroeger veel duurder dan wit kant. Waarom? Onze vrijwilligster kan hier heel veel over vertellen!
 • Computers;
  Tegenwoordig weet bijna iedereen wel hoe een computer of tablet werkt. Maar in de jaren ’70 was het een ware ontdekking! Ook hadden mensen thuis nog geen computer, alleen op het werk waren computers. En wist je dat de eerste computers geen ‘geheugen’ hadden, dit moest je er (met diskettes) instoppen. Weet jij het nog? Kom dit, en nog veel meer computer geschiedenis ontdekken in Terschuur.

Oude Ambachten en Speelgoed Museum

 • Mandenvlechten;
  Manden werden vroeger veel gebruikt en waren er in heel veel maten en vormen. Ze werden veelal gemaakt van natuurproducten als wilgentenen (dunne takjes) en stro. Maar hoe vlecht je nu een mand?  
 • Stoelenmatten;
  Een mooie stoel met gevlochten zitting. Hoe maakte men dat vroeger? Of een stoel waar iemand doorheen was gezakt? Deze werd niet weggegooid, maar opnieuw gemat! Kijk mee met onze stoelenmatter en leer hoe dat in zijn werk ging.
 • Glas graveren;
  Glas werd vanaf de 16e eeuw steeds meer en meer gebruikt in Nederland. Het glas graveren maakte het mogelijk om glazen objecten te verfraaien of te personaliseren. Wil jij zien hoe dat gaat? Kom gerust eens langs en laat je eigen glas ontwerpen !
 • Drukkerij;
  De drukkunst werd in de vorige eeuw steeds machinaler. Al bleef het zetten van die teksten nog heel lang handwerk. In het museum kan je samen met onze vrijwilliger op de ouderwetse manier je teksten zetten en laten drukken. Daarnaast heeft hij ook nog veel weetjes van vroeger te vertellen!
 • Muziekwinkel / LP’s:
  ‘Echte muzeik speel je af op Vinyl’, aldus de muziekkenners. Dat vind onze vrijwilliger Hennie ook! Hij laat in onze ouderwetse platenwinkel de oude LP’s en Singeltjes weer even draaien. Uhhhh, maar hoe deed je daar ook alweer? 
 • Buik orgel:
  Onze muziekman bespeeld geregeld zijn diverse orgels. Kom en beluister.
 • Kunstsschilder:
  Ware kunstwerkjes in uiteenlopende kleuren. En naast het schilderen zelf, heeft onze vrijwilligster ook veel leuke info te vertellen!

  Poppen dokter;
  Heb je een knuffelbeer met een gebroken pootje of een slechtziende pop? De Poppen- en Berendokter is 5 keer per jaar aanwezig in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur. Kom je ook langs voor een consult? Kijk snel in onze agenda!

Oude Ambachten en Speelgoed Museum

Een educatief, interessant en super leuk dagje uit.

Wanneer ga jij?


Plattegrond Oude Ambachten & Speelgoed Museum

4200 m2 om heerlijk rond te struinen, ja echt waar. Het museum is best groot dus. Maar waar vind je wat? Je ziet het op de plattegrond van het Oude Ambachten & Speelgoed Museum.

Plattegrond Museum

Winkel van Sinkel souveniers

Aap, noot, mies, boerenzakdoeken, Ot en Sien, oud Hollandse snoepjes, allemaal leuke souvenirs die je vindt in de Winkel van de Sinkel, de museumwinkel in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. 

Dus zoek je nog een leuke herinnering of een origineel cadeautje kom dan tijdens je bezoek ook nog even in de museumwinkel langs. 

Oude Ambachten & Museum winkel

 • Leeftijd 0 - 4
 • Leeftijd 5 - 8
 • Leeftijd 9 - 12
 • Eigen eten toegestaan
 • Horeca aanwezig
 • Indoor