Twee families, één activiteit, één familiewedstrijd! Welke familie weet het meeste over vroeger? We testen het in het Oude Ambachten en Speelgoed Museum in Terschuur.

Enthousiast worden we door één van de eigenaren onthaald bij de ingang van het museum. De eerste familie bestaat uit moeder Jorien, vader Jan en hun twee zoons  Kas & Jens van 4 en 6 jaar. Hun team zal voor deze familierace ‘de coole speurneuzen heten. De tweede familie met moeder Manon, vader Bart en drie kinderen Esther,  Linde, Boaz van 9, 7 en 3 jaar zullen strijden onder de naam ‘de jonge snoetjes’.



De beide teams verzamelen zich bij de entree van het museum. We krijgen een enthousiaste uitleg over de speurtocht door het museum. De jongste van team ‘de coole speurneuzen hoor ik voorzichtig tegen zijn vader zeggen: “ik weet niet hoe ze dat allemaal vroeger deden hoor” “Nee” zegt vader lachend, “dat ga je vandaag allemaal leren”. “Zijn jullie er klaar voor?” “Jaaaa!”, roepen de twee families! De ene familie start met de speurtocht aan het begin van het museum en de andere familie begint een stuk verderop. Fanatiek begint het team ‘de jonge snoetjes’ met de eerste vraag. Al snel weten ze het antwoord en willen doorgaan naar de volgende vraag, tot één van ‘de jonge snoetjes’ een onbekend object ziet liggen. “Kijk een scheetzak” roept ze! Papa Bart komt kijken en giert het uit. Ook komen de andere ‘jonge snoetjes’ kijken. “Nee, dat is geen scheetzak” lacht papa Bart, “dat is een kruik”. “Die gebruikten de mensen als zij het koud hadden bijvoorbeeld”. Lachend lopen ‘de jonge snoetjes naar de volgende vraag.



Ook ‘de coole speurneuzen’ lukt het om de vragen snel op te lossen. “Hé kijk, een platenspeler” zegt mama Jorien. De twee jongens kijken verbaasd naar de enorme platenspeler. “Oh, zoals een DJ”, beide jongens maken DJ-bewegingen op de platenspeler. “Ja, inderdaad, zoals een DJ” lacht mama Jorien.



Tijdens de speurtocht valt meteen op dat het museum verrassend groot is. Er zijn wel 160 verschillende kamers te zien. Een vrijwilliger laat hier en daar zien welk ambacht er in die kamer kon worden uitgevoerd . Vandaag is er een echte touwslager aanwezig, en bij hem kan je je eigen springtouw maken. Hoe cool is dat? Soms helpt een vrijwilliger met de vraag van de speurtocht of vertelt meer over het ambacht, zoals bijvoorbeeld  bij het rietvlechten.



“Mama, we worden op de hielen gezeten door het andere team’’ hoor ik iemand roepen van ‘de coole speurneuzen’. “Opschieten!”. Snel helpt de touwslager de jongens met de vraag, zodat ze verder kunnen. Maar hé, waar zijn ‘de jonge snoetjes’ nou gebleven? Aha, een stukje terug in het museum hebben de kinderen een ouderwets computerspel gevonden inclusief joystick. Lachend en met gespannen gezichtjes spelen de kinderen onder begeleiding van een vrijwilliger het spelletje. Ook ‘de coole speurneuzen’ komen even kijken. “Zij zijn al bij een volgend level” roept de jongste en wijst naar de computerspel. “Wij zijn klaar met de speurtocht” roept de oudste en levert de speurtocht in. Ook ‘de jonge snoetjes’ zijn inmiddels klaar met spelen en met de speurtocht.



“Goed gedaan! Wij gaan de speurtocht nakijken en dan komen we zo met de uitslag” zegt één van de medewerkers van het museum. Beide families volgen de medewerker naar boven, naar het speelgoedmuseum. “Waaaauw, wat cool” hoor ik boven aan de trap. Druk worden er allerlei knoppen ingedrukt, waardoor er van alles in beweging wordt gezet. Met grote ogen kijken de kinderen naar wat er te zien is. “Ohh, kijk! Hier kan je spelen”. De kinderen rennen naar het speelgedeelte en beginnen druk te spelen. Er is een groot hobbelpaard, reuze vier op een rij, een mega sjoelbak, een flipperkast en nog veel meer. Eén van de jongens speelt samen met zijn moeder vier op een rij en de ander speelt Super Mario met zijn vader. De meisjes springen snel in een auto en rijden de hele speelruimte door. Wat een fantastische plek voor kinderen!



Door een medewerkster van het museum worden we bij elkaar geroepen voor de prijsuitreiking, spannend! We zien de prijzen al klaar liggen en met gespannen gezichten wachten beide families op het verlossende woord. “Beide families hebben het super goed gedaan” begint de medewerker. “En beide families hebben evenveel punten weten te halen tijdens de speurtocht! Dat betekent dat iedereen een prijs heeft gewonnen”. Met trotse en blije gezichten pakken beide families de door hun gewonnen prijzen aan, wat een feest!



De speurtocht in het Oude Ambachten en speelgoedmuseum is naast een leuke gezinsactiviteit ook als kinderfeestje te boeken!

Super tip: Neem je opa of oma mee, zij weten waarschijnlijk nog veel meer te vertellen over alles wat te zien is in het museum. Daarnaast mag je vrijwel overal aan zitten en dat maakt het museum uniek!

Liefs,
Lisanne 
Go-Kids Veluwe