De natuur in Twente is één grote speeltuin

Natuurmonumenten Twente

Natuurmonumenten Twente heeft diverse natuurgebieden in Twente die super leuk zijn om te ontdekken met de kids. Lekker het bos in, struin langs beekjes, beklim een berg, bouw een hut of volg 1 van de leuke wandelroutes.

In de natuur valt veel te beleven. Laat de kids los, hun gang gaan en zie wat er gebeurd. Vergeet vooral niet om je heen te kijken...want oh! wat is de natuur prachtig in Twente.

Arboretum Poortbulten

Verstopt in de Lutte ligt het Arboretum Poort Bulten. Als je hier nog nooit geweest bent, moet je er zeker eens een kijkje gaan nemen. Want als je ergens boomtikkertje wilt doen dan kan dat natuurlijk in Arboretum Poort Bulten.

1000-bomenpark

Je vindt er maar liefst 1000 verschillende boomsoorten, verdeeld over 2500 exemplaren. Haal de 10 boomtoppers-folder bij de balie in de inforuimte/Schenkerij en speur naar de pindakaasboom, mammoetboom etc. (voor de oudere kids)

Beklim de zwerfstenen, spot vogels in de vogelkiijkhut en kleur de GRATIS kleurplaat in. Je haalt hem om in de inforuimte van Natuurmonumenten in De Schenkerij. Kunnen papa en mama meteen een kopje koffie drinken.

Het Witte Veen  

Het heide- en bosgebied Witte Veen ligt tussen Buurse en de Duitse grensVroeger was het een uitgestrekt hoogveengebied waar boeren schapen lieten grazen. Daarna werd het veen afgegraven en werd het een landbouwgebied. Natuurmonumenten heeft nu een groot deel van het gebied in beheer en probeert het oude karakter weer naar boven te halen.

In het Witte Veen kun je prachtig wandelen. Grote kans dat je tijdens de wandeling een Schotse hooglanders   tegen het lijf loopt.

Starten met wandelen kun je vanaf de vanaf de parkeerplaats bij Haarmuhle. Hier staat een informatiebord. Voor een wandeling moet je de grens over. Hoe leuk is dat! Onderweg vind je zelfs de oude grenspalen, markepalen. Leuk foto momentje! Er zijn korte routes voor de kids van 1.7 km en 2.8 km. 

Het leuke aan een wandeling in dit natuurgebied is dat je begint en eindigt bij de Haarmuhle. De Haarmühle ligt op de grens van Nederland- Duitsland. Zodra je hier bent, heb je het gevoel dat je op vakantie bent.  Eigenlijk is de Haarmuhle al een belevenis op zich.Op het riante terras geniet je van  Kaffee mit Kuchen  of een heerlijk bord patat met currywurst. 

Ook hebben ze hier een fantastische speeltuin en kun je roeiboten huren.

Met een beetje geluk draait de molen en is er Bauernbrot te koop. Niet verwonderlijk dat het terras vaak vol zit. Meer info over de Haarmühle vindt je hier.

Landgoed Egheria

In de Lutte ligt Landgoed Egheria. De Tankenberg klinkt je misschien bekender in de oren. Dit is de hoogste berg van Overijssel en ligt in landgoed Egheria.

Dit landgoed laat je letterlijk hoogte- en dieptepunten ervaren. Van beekdal De Helle naar bergtop De Tankenberg. Voor wandelaars en mountainbikers een hele klim. Egheria is Twente op zijn best; weilanden omzoomd met houtwallen en snelstromende beekjes in het bos. Dat trekt niet alleen mensen aan maar ook allerlei soorten planten en dieren.

Het Dassen Hendrik Pad loopt achter Erve Middelkamp. Dassen Hendrik, zo heette boer Hendrik Tijdhof die iets verderop woonde. Hij wandelde langs de toenmalige dassenburcht naar Oldenzaal. Dassen Hendrik zou nooit geloofd hebben dat zijn naam nog eens in een wandelroute zou voorkomen.  

Het Dassen Hendrik pad is een leuke route van 4,1 km. De route is aangegeven op het wandelnetwerkbord op de parkeerplaats van Pannenkoekhoes de Stroper. Ook kun je ze uitprinten via de website van Natuurmonumenten.

Zondag 5 mei start er een georganiseerde wandeltocht vanaf Pannenkoekhoes de Stroper. De Heurnetocht. De routes voeren de wandelaars langs onbekende paadjes, unieke pauzeplekken en lopen over weilanden, bospaden en boerenerven die normaliter niet toegankelijk zijn. 

De afstanden met starttijden zijn:

  •      - 35 km 7:30 tot  9:30 uur
  •      - 30 km 7:30 tot  9:30 uur
  •      - 20 km 7:30 tot  9:30 uur
  •      - 10 km 7:30 tot 11:00 uur
  •      -  5 km  9.30 tot 11.30 uur (kindertocht)

De 5 km route is  een aantrekkelijke route voor jonge gezinnen; hier staan de kinderen centraal en zijn er extra pauzeplekken met vertier ingelast.

 

Tocht van OERRR

Een nieuwe route is de Tocht van OERRR. Deze wandeltocht is slechts 2 km lang en daardoor perfect om ook met jonge kids te wandelen. De route haal je bij Pannenkoekhoes de Stroper. Het boekje dat je ontvangt staat vol met weetjes over de natuur en de omgeving. De route is bewegwijzerd met groene OERRR bordjes en daardoor door de kids zelf te volgen. Je komt 7 nummers onderweg tegen. Elk nummer komt overeen met een opdracht of weetje in het boekje.

Het route boekje kost voor leden van Natuurmonumenten 2,50 en voor niet leden €5,00. Na afloop krijgen de kids een glas ranja bij Pannenkoekhoes de Stroper.

Leerzame game in de natuur van Planet Earth

De Twentse natuur ligt vol virtuele dierenkaarten

Perfect Earth heeft naast haar nieuwe magazine ook een aantal toffe spellen gelanceerd: de mobiele app Perfect Earth Animals 2 en het kaartspel Perfect Earth Explorer. Met deze spellen krijgen (stads)kinderen op jonge leeftijd de kans om een band op te bouwen met de natuur, zodat ze daar op latere leeftijd weloverwogen beslissingen over kunnen nemen.

Met Perfect Earth Animals gaan kinderen samen met hun ouders in Nederlandse natuurgebieden virtuele dierenkaarten verzamelen. De kaarten worden verzameld op hun telefoon door naar specifieke locaties in natuurgebieden te navigeren. Via de plattegrond in de app zijn de dichtstbijzijnde dierenkaarten te ontdekken. De dieren die zijn uitgezet binnen de app komen ook daadwerkelijk voor in dat natuurgebied. Zo ontdekken kinderen welke dieren er in hun omgeving leven. Een soort Pokemon GO, maar dan met echte dieren ;-)

Bovendien verdienen ze dierenkaarten voor iedere gewandelde kilometer. Extra fijn: de app bevat géén reclame! 

Download de gratis app

Natuur Bingo

Een leuk spel waarbij de kennis van de natuur wordt getest, maar ook een spel om kinderen taal te leren. Een kind leert de betekenis van een woord veel eerder als een kind het woord heeft gezien of in zijn hand heeft gehad. Het gevoel van een slak op je hand, dat vergeet je niet. Daar kan geen plaatje tegenop. Een perfect spel om in je tuin, in het park of bos te gebruiken.

Wat heb je nodig?
Print voor ieder kind de natuurbingo uit!

Tijdsduur: 1 uur
Leeftijd: 4 jaar en ouder
Locatie: schoolplein, tuin, straat, bos en …

Plak op een eierdoos verschillende kaartjes met voorwerpen, die de kinderen op het schoolplein, in het bos, in de tuin of straat kunnen vinden. En zoeken maar!

Wandelen

Wandelen met kids moet voor leuk zijn en niet te lang. Daarom hebben wij een overzicht gemaaakt van wandelroutes die geschikt zijn met kids. Uit eigen ervaring, en uit ervaring van Go-Kids bezoekers. Staat jou favoriete route er niet bij...laat het weten via twente@go-kids.nl en we vullen het overzicht aan.

Naar de kindvriendelijke wandelroutes in Twente.

Fietsen met kinderen 

Samen een rondje fietsen vinden de kids leuk... maar dan moet er wel wat te doen zijn onderweg. En het aantal kilometers moet zeker niet te ver zijn. Maar waar vind je die routes? Go-Kids helpt je graag een handje en heeft een aantal kinderfietsroutes uitgezet. De routes komen allemaal langs kindvriendelijke plekjes. Zoals een speeltuin, een picknickplek, water, dieren etc. Dit maakt fietsen met de kids echt gezellig en ontspannen! Go-Kids verzamelde een aantal leuke kinderfietsroutes. Je vindt ze hier. 

Schatzoeken in 't Lutterzand 

Een prachtige plek in Twente. 't Lutterzand. Rivier de Dinkel vormt hier de grillige grens tussen lager gelegen stroomdalgraslanden en een uitgestrekt, hoger gelegen stuifzandgebied. De dinkel stoomt tussen het landschap door. Door het ondiepe water is dit een fantastische speelplek met mooi weer. 

Vanaf Paviljoen 't Lutterzand kun je schatgraven. Op pad met een tablet, een mijndetector en een tas met attributen waaronder een schopje en harkje. De opdracht is zoeken naar de Dinkeldaalders, die ergens in dit gebied begraven zijn. Hoe dit in zijn werk gaat, wordt duidelijk zodra de tablet gestart is.  

Langs de route zijn dertien palen geplaatst, genummerd 1 t/m 13 en voorzien van een QR code (Quick Reading). Dat wordt soms even zoeken. Met de tablet moeten de QR codes gescand worden. Van de drie antwoorden die bij elke code te lezen zijn, moet het juiste antwoord worden aangeklikt, waarna de kinderen op zoek gaan naar het volgende bordje voor de volgende vraag. Dit gaat zo door tot alle 13 vragen zijn beantwoord.

Met behulp van de metaaldetector moet de “schat” worden gezocht. Met de gevonden schat kun je je  melden bij het Paviljoen ’t Lutterzand. Hier kun je de materialen ook weer inleveren.  

Lees er hier meer over. 

Staatsbosbeheer op de Sallandse Heuvelrug

Op de grens van Twente ligt de Sallandse Heuvelrug. Een prachtig natuurgebied van Staatsbosbeheer met een bezoekerscentrum en een speelbos. Vanaf hier starten diverse leuke routes en activiteiten. In de mei vakantie zijn er diverse activiteiten. Een boskind dag, nestkastjes knutselen, als hulp boswachter mee op pad en nog meer leuke uitjes in de natuur. Je kunt ze vinden via deze link. 

 

 

 

Log In