Bentheimerstraat 9, 7587 ND De Lutte

Natuurmonumenten Twente

Natuurmonumenten Twente heeft diverse natuurgebieden in Twente die super leuk zijn om te ontdekken met de kids. Lekker het bos in, struin langs beekjes, beklim een berg, bouw een hut of volg 1 van de leuke wandelroutes.

In de natuur valt veel te beleven. Laat de kids los, hun gang gaan en zie wat er gebeurd. Vergeet vooral niet om je heen te kijken...want oh! wat is de natuur prachtig in Twente.

Landgoed Egheria

In de Lutte ligt Landgoed Egheria. De Tankenberg klinkt je misschien bekender in de oren. Dit is de hoogste berg van Overijssel en ligt in landgoed Egheria.

Dit landgoed laat je letterlijk hoogte- en dieptepunten ervaren. Van beekdal De Helle naar bergtop De Tankenberg. Voor wandelaars en mountainbikers een hele klim. Egheria is Twente op zijn best; weilanden omzoomd met houtwallen en snelstromende beekjes in het bos. Dat trekt niet alleen mensen aan maar ook allerlei soorten planten en dieren.

Luister goed en kijk om je heen

In dit gebied leven 5 soorten roofvogels. Probeer ze te herkennen. Hoor je een miauwend geluid? Het is een buizerd.  De havik scheert behendig tussen de bomen door, jagend op kleine vogels. Spectaculair hoe hij achter zijn prooi aan zit!Ondeweg stroomt het water soms over het wandelplad, dan verolg je je weg balancerend over een plankje.

Wandelen op Egheria

Dassen Hendrik pad

Het Dassen Hendrik Pad loopt achter Erve Middelkamp. Dassen Hendrik, zo heette boer Hendrik Tijdhof die iets verderop woonde. Hij wandelde langs de toenmalige dassenburcht naar Oldenzaal. Dassen Hendrik zou nooit geloofd hebben dat zijn naam nog eens in een wandelroute zou voorkomen.  

Het Dassen Hendrik pad is een leuke route van 4,1 km. De route is aangegeven op het wandelnetwerkbord op de parkeerplaats van Pannenkoekhoes de Stroper. Ook kun je ze uitprinten via de website van Natuurmonumenten.

Tocht van OERRR

Een nieuwe route is de Tocht van OERRR. Deze wandeltoch is slechts 2 km lang en daardoor perfect om ook met jonge kids te wandelen. De route haal je bij Pannenkoekhoes de Stroper. Het boekje dat je ontvangt staat vol met weetjes over de natuur en de omgeving. De route is bewegwijzerd met groene OERRR bordjes en daardoor door de kids zelf te volgen. Je komt 7 nummers onderweg tegen. Elk nummer komt overeen met een opdracht of weetje in het boekje.

Het route boekje kost voor leden van Natuurmonumenten 2,50 en voor niet leden €5,00. Na afloop krijgen de kids een glas ranja bij Pannenkoekhoesde Stroper.

Pauze op Erve Middelkamp

Beide routes lopen over Erve Middelkamp. De varkensstal is het kantoor van Natuurmonumenten. Ga in de hooischuur terug in de tijd en rust even uit. Buiten staat een picknickbank die je trakteert op een fantastisch uitzicht en rond scharrelende kippen. In het voorjaar zijn er ook vaak kuikentjes te spotten. 

 

  

 

 

 

  • Leeftijd 0 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Gratis toegang
  • Eigen eten toegestaan
  • Horeca aanwezig
  • Outdoor