Verschillende vertrekpunten in Twente, 7570 Oldenzaal

Wandelroutes met kinderen

Twente heeft een prachtige natuur en heeft verschillende natuurgebieden. Een perfecte regio om heerlijk te wandelen of fietsen. Ook met de kids is dit goed te doen. Er zijn verschillende wandelroutes die speciaal voor kids zijn uitgezet. Hieronder een aantal kindvriendelijke wandelroutes. Een aantal zijn gewone wandeltochten, andere zijn met een spelelement bijvoorbeeld in de vorm van een speurtocht. 

Ken je een andere? Laat het ons weten! twente@go-kids.nl

Wandeltochten van Natuurmonumenten

Vanaf pannenkoekhoes de Stroper in de Lutte starten 2 wandelroutes. Het pannenkoekhoes ligt aan de rand van het bos. En daarom ideaal te combineren met een heerlijke wandeling vooraf.

Het Dassen Hendrik pad. Een leuke route van 4,1 km. De route is aangegeven op het wandelnetwerkbord op de parkeerplaats. Ook kun je ze uitprinten via de website van Natuurmonumenten.

Een nieuwe route is de Tocht van OERRR. Deze wandeltocht is slechts 2 km lang en daardoor perfect om ook met jonge kids te wandelen. De route haal je bij het pannenkoekhoes. Het boekje dat je ontvangt staat vol met weetjes over de natuur en de omgeving. De route is bewegwijzerd met groene OERRR bordjes en daardoor door de kids zelf te volgen. Je komt 7 nummers onderweg tegen. Elk nummer komt overeen met een opdracht of weetje in het boekje.

Het route boekje kost voor leden van Natuurmonumenten 2,50 en voor niet leden €5,00. Na afloop krijgen de kids een glas ranja bij Pannenkoekhoes de Stroper.

Knapzakroute van Landgoed Kaamps

Haal een knapzak met lekkers voor de kinderen en voor de ouders een koffie to go op bij dit Landgoed en wandel een route van 2,5 of 4,5 kilometer. Een eigen route wandelen kan natuurlijk ook!

Kosten: €6,95 per kind
 
Reserveren is niet nodig - afhalen kan buiten bij het ijsloket, dagelijks tijdens de openingstijden van de winkel.
En als je er dan toch bent: dit Landgoed heeft een ontzettend leuke belevingsboulevard, kleine kinderboerderij, speeltuin én een brasserie

Dinkelroute Lutterzand

De Dinkelroute door het Lutterzand is een prachtige korte route langs de steile oevers van het riviertje de Dinkel in Twente, het domein van de ijsvogel en grote gele kwikstaart. De route van nog geen 3 kilometer is ideaal voor gezinnen met kleine kinderen, die met warm weer kunnen pootjebaden in de Dinkel of met een schepnetje kunnen vissen naar waterdiertjes. De route start bij Paviljoen het Lutterzand waar de kinderen na de wandeling ook nog even heerlijk kunnen spelen in de speeltuin. 

Buurserzand; Pootje baden in het Buursermeertje

In het Buurserzand is van alles te beleven. De naam doet vermoeden dat het een droog, zanderig gebied is, maar dat is niet helemaal waar. Er zijn juist heel veel natte stukken, dus zeker in de winter zijn laarzen handig.

Er is een leuke wandelroute die prima te doen is met kids. De route die je hier kunt downloaden is ongeveer 5 km lang en start bij infocentrum De Wakel. Daar kun je trouwens super lekkere appeltaartjes kopen, maar ook ijsjes, iets fris, thee of koffie. In De Wakel kun je ook een folder met deze route halen. De route is met gele pijlen gemarkeerd.

De wakel is tijdens de vakantie elke dag geopend van 11:30 uur tot 16:30 uur. 

Mander; langs watermolen en Es

Een korte, maar prachtige wandeling van zo'n 3 kilometer langs watermolens en over de Twentse es. Deze route gaat over zandwegen en kleinere oneffen paden.

Startpunt: bezoekerscentrum IJs en Es, Bergweg 9, 7663 TB Mander.

De route volgt een gemarkeerd pad met rode pijltjes. Parkeergelegenheid aanwezig.

Meer informatie https://www.landschapoverijssel.nl/routes/mander-langs-watermolens-es

Kaboutertocht bij Haaksbergen

Ga je mee op zoek naar kabouters? Er wonen namelijk heel veel kabouters rondom De Watermölle! De tocht varieert van 900-2700 meter, dus ook erg leuk voor de hele kleintjes. Je hoeft niet te reserveren voor deze speurtocht, dus je kunt deze heel impulsief plannen. Dat is ook weleens lekker!
Het kidspakket (drinken & lekkers) en de instructies haal je bij de kiosk van de Watermölle. Deze is dagelijks van 10.00-17.00 uur geopend. Wanneer de kinderen terugkomen krijgen ze nog een verrassing. 

Speurneuzentocht Arboretum de Lutte

Natuurmonumenten organiseert samen met Toerist info in De Lutte een geweldige leuke speurtocht. Je gaat op ontdekkingstocht door het mooie Arboretum en onderweg moet je allerlei opdrachtjes doen en vragen beantwoorden. 

Boek en betaal online. Je ontvangt automatisch een bevestiging in je mail. Met deze bevestiging ga je naar Tourist Info in De Lutte en  daar haal je je speurneustas op.

Lees meer 

Schatgraven op het Lutterzand

Op pad met een tablet, een mijndetector en een tas met attributen waaronder een schopje en harkje. De opdracht is zoeken naar de Dinkeldaalders, die ergens in dit gebied begraven zijn. Hoe dit in zijn werk gaat, wordt duidelijk zodra de tablet gestart is. De bedoeling is dat de kinderen aan de hand van deze informatie, op pad gaan. Maar niet voordat de ooglap met sjaal is omgedaan om de speurtocht als piraat te gaan beginnen.

Langs de route zijn dertien palen geplaatst, genummerd 1 t/m 13 en voorzien van een QR code (Quick Reading). Dat wordt soms even zoeken. Met de tablet moeten de QR codes gescand worden. Van de drie antwoorden die bij elke code te lezen zijn, moet het juiste antwoord worden aangeklikt, waarna de kinderen op zoek gaan naar het volgende bordje voor de volgende vraag. Dit gaat zo door tot alle 13 vragen zijn beantwoord.

Met behulp van de metaaldetector moet de “schat” worden gezocht. Met de gevonden schat kun je je  melden bij het Paviljoen ’t Lutterzand. Hier kun je de materialen ook weer inleveren.  

Paviljoen 't Lutterzand heeft een heerlijk terras met zicht op een grote speeltuin. 

Kosten: € 19,50 per gezin (maximaal 5 personen)

Je kunt ook reserveren inclusief horeca voor € 11,50 per persoon, inclusief ranja, patat, frituurmix en ijsje.

De Tankenberg

De andere wereld van elfje Dageraard, een betoverende familiewandeling gemaakt op en rondom de Tankenberg bij Oldenzaal. De route is 4 kilometer lang en wordt uitgebreid beschreven in een mooi boekje. Samen met Elfje Dageraad in het boekje ga je samen op pad om allerlei wetenswaardigheden over het landgoed Egheria, waar het Elfje geboren is te ontdekken. Het Elfje neemt je mee in haar wereld en waar je van alles kunt leren over over Witte Wieven zwerfkeien, kruiden, energiebanen, dieren en nog veel meer. De route is 4 kilometer lang, stevig schoeisel is i.v.m. bospaden, (die soms drassig kunnen zijn) aanbevolen. Het boekje is voor € 2,95 verkrijgbaar bij VVV/ANWB Oldenzaal en VVV Dinkeldal.

Geocaching rondom het Singraven

Lekker wandelen met kids? Ga op speurtocht met de geocache puzzeltocht van Actief Twente!

Pukje Piraat heeft stiekem de code van onze schatkist veranderd, omdat ze alle cadeautjes zelf wil houden. Het is aan jullie de taak om de verschillende aanwijzingen op te sporen, de raadsels op te lossen en de code van de schatkist te kraken! Met behulp van een Garmin ga je op zoek naar kokers die op bepaalde coördinaten begraven liggen. Door op de juiste plaats te graven kun je de kokers met aanwijzingen opspeuren. Los de gevonden puzzels en raadsels op en uiteindelijk krijg je de code die ervoor zorgt dat de schatkist met cadeautjes opengaat.

Met de geocache speurtocht maak je een leuke wandeling van circa 3 uur door het Singraven bij Denekamp. Heel leuk om te doen voor kinderen!

Kosten bedragen € 9,- per kind en volwassenen lopen gratis mee. Bij de prijs inbegrepen zijn een pauze box met lekkernijen voor de kinderen. 

Wel even reserveren!

Lees hier meer!

Witte Veen Buurse- Alståtte

Het heide- en bosgebied Witte Veen ligt tussen Buurse en de Duitse grensVroeger was het een uitgestrekt hoogveengebied waar boeren schapen lieten grazen. Daarna werd het veen afgegraven en werd het een landbouwgebied. Natuurmonumenten heeft nu een groot deel van het gebied in beheer en probeert het oude karakter weer naar boven te halen.Tijdens een wandeling in het Witte Veen heb je grote kans dat je de Schotse hooglanders  tegen het lijf loopt. Deze grote koeien zorgen er voor dat het gebied niet helemaal dichtgroeit.

Er zijn twee kleine ommetjes vanaf de Haarmuhle die geschikt zijn voor kinderen: de gele route is 1,7 km en de rode route is 2,8 km. 

Het leuke aan een wandeling in dit natuurgebied is dat je begint en eindigt bij de Haarmuhle. Een restaurant met terras en prachtige speeltuin. 

Speurtocht in Arboretum Poort Bulten in de Lutte.

Laat kinderen op een unieke manier kennismaken met de prachtige natuur van het Aboretum Poortbulten tijdens een speurtocht van 2 uur. Beantwoord alle vragen goed en ontvang een echt Rangercertificaat!

Jong en oud kunnen de botanische tuin beter leren kennen aan de hand van spannende speurtochten. Er zijn twee speurtochten: één voor kinderen van 6-9 jaar en één voor kinderen van 9–12 jaar. De kinderen gaan op pad met een rugzakje dat gevuld is met een opdrachtenlijst, insectenwaaier, vogelgids, insectenpotje, meetlint en een vergrootglas. Met al deze attributen gaan ze op ontdekkingstocht in de natuur. Er wordt ze bijvoorbeeld gevraagd om de omtrek van een mammoetboom op te meten! Als de kinderen al deze vragen goed beantwoorden krijgen ze een echt Rangercertificaat.Het Arboretum Poortbulten. Gebruik de natuur als leerschool en geniet van de 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, voorzien van een informatiebordje.De speurtocht is tijdens openingsuren bij VVV De Lutte verkrijgbaar. Voor informatie over kosten en reserveren kan je contact opnemen met VVV de Lutte.Kosten per kind €4,00 (+ €10,00 borg), 2 kinderen €5,00
 

Landgoed Twickel in Delden 

Rondom Delden ligt het prachtige bos en landgoed Twickel. Hier kun je honderden wandelingen maken en bedenken. Door het bos, over de bruggetjes langs kasteel Twickel etc. Om het voor de kids extra leuk te maken is een speeltuin onderweg altijd goed! Je kunt je auto bijvoorbeeld parkeren bij speeltuin/ restaurant 't Hoogspel in Delden. Vanaf de achterkant van de parkeerplaats loop je rechts een pad in. Deze dwarrelt over de Deldense Esch. Een prachtig stukje Twente. Als je op een t- splitsing komt ga je rechtsaf. Aan het eind van deze weg kun je linksaf een voetpad op. Deze loop je door totdat je weer linksaf kunt, wederom de Esch op. Een kiezelpad. Deze volg je eigenlijk steeds kronkelend, links aanhoudend. In de verte zie je de watertoren en 't Hoogspel. De route kun je langer maken door een pad naar rechts te nemen. Met steeds de watertoren in het Vizier weet je waar je naar toe moet.

Ook kun je de auto parkeren op de parkeerplaats tegenover de Landgoed winkel van Kasteel Twickell. Je betaald hiervoor €2,00. Vanaf hier loop je direct via een paadje het bos in. Over bruggetjes en andere paadjes kun je hier een ronde lopen zolang als je wilt. Kasteel Twickel ligt aan je rechterhand. Als je terug wilt naar de auto, loop je weer richting kasteelTwickel.

Bronnenroute Springendal in Ootmarsum

Op de Bronnenroute ontdek je de idyllische kant van het Springendal in Twente: kronkelpaden, vlonderpaden en beukenlanen langs kabbelende beken, heldere bronvijvers, akkers en hooilanden.

De route is 4.7 km lang. Volgens een groenen route. Onderweg kom je een leuke kar tegen voor wat drinken en een versnapering. Hier staan ook wat leuke speelattributen.

Startpunt is parkeerplaats Brandtoren. kruising Brandtorenweg/Hooidijk. Hezingen

Wandelroutes van Staatsbosbeheer

Net iets buiten de regio Twente ligt het prachtige natuurgebied de Sallandse Heuvelrug. Vanaf hier vertrekken er diverse wandelroutes. Op de website van Staatsbosbeheer kun je kiezen voor een afstand en je kunt zien of de route geschikt is voor een wandelwagen. Je vindt ze via deze link. https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/routes

Kabouterpad Sallandse Heuvelrug

Vanaf het bezoekers centrum op de Sallandse Heuvelrug kun je het kabouterpad lopen. Een geweldige wandeling voor de kleintjes.  Overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje.  
Bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. Zie je buiten die houten kabouter staan? Hij wijst je de weg. Veel plezier! Voor meer info: 

https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/kabouterpad-sallandse-heuvelrug

De Noetselerberg bij Nijverdal

De Noetselerberg is onderdeel van de Sallandse Heuvelrug. Maar ligt aan de andere kant van Nijverdal. Een prachtig natuurgebied met leuke wandelpaadjes waar je verschillende routes kunt lopen

De parkeerplaats bij de kruising Holterweg en Begeleidingsweg (GPS-coördinaten:Breedtegraad: 52°21,009 N Lengtegraad: 6°27,391 E) is het startpunt voor verschillende prachtige wandelroutes. Je kunt de lengte zelf bepalen, dus prima te doen met kinderen. 

Bistro de Oale Sté ligt zo'n beetje naast het startpunt van de routes. Een ideale plek om vooraf of na de wandeling lekker wat te gaan drinken of een hapje te eten. De kids kunnen hier lekker in de speeltuin spelen. 

De vogelhuisjesroute in Losser

Tot nader bericht niet boekbaar i.v.m. Corona

Een prachtige wandelroute waarbij wandelen voor kinderen ook leuk, uitdagend en interessant wordt gemaakt!

De vogelhuisjesroute wordt gewandeld met behulp van GPS en verrekijker. De kinderen kunnen tijdens deze mooie route in het buitengebied van Losser vogels spotten, zo wordt een wandeling natuurlijk een stuk spannender. Deze nieuwe wandeling van 5 of 6 km is
niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam.
Onderweg voert de wandeling langs 12 vogelhuisjes, elk voorzien van een plaatje vaneen vogel. Daarnaast leer je ook nog over 3 vogeltjes zonder huisje en waarom dat zo is.

In het boekje dat wordt meegegeven, staat een beschrijving van deze vogels. Wanneer de wandelaars een telefoon meenemen, met internetverbinding, dan kan ook de QR code bij de beschrijving worden gescand en hoor je het geluid dat bij de beschreven vogel
hoort.
De route kan met 1 kilometer worden uitgebreid, dan kom je langs natuurgebied Oelemars dat vooral geliefd is bij vogelliefhebbers en waar vogels gespot kunnen worden in de vogelkijkhut.

De route is geschikt voor wandelwagen of buggy.
De prijs, inclusief beschrijving en presentje na afloop is € 3,50 per kind.
De wandeling kan worden gereserveerd bij de VVV Losser.

Telefoon 053-5362013/0541- 551160 of via info@vvvdeluttelosser.nl.

Voor meer info: https://www.visitdeluttelosser.nl/arrangementen/34957-Arrangement:-Vogelhuisjesroute/

Dauwe Dabbert speurtocht op Landgoed Roderveld

Douwe Dabbert is een Dwerg met een magische knapzak, een tover knapzak. Tijdens deze activiteit gaan jullie de knapzak van Douwe Dabbert lenen en er een tocht mee lopen door het “verstoorde dierenrijk”. Het prachtige landgoed Het Roderveld is normaal een rustig natuurgebied. Maar sinds enige tijd is er veel onrust in het bos. Er zijn indringers, dieren die in dit bos niet thuis horen. En die dieren die verstoren de rust, die zo fijn was in dit prachtige bos.

 • Elke zaterdag en zondag en in de vakantie vanaf woensdag.
 • Starttijden elke zaterdag en zondag van 10.00-15.00 uur en in vakanties van wo-zo
 • Tijdsduur: ca. 2 uren
 • Kosten: € 7,50 per persoon
 • Havezathe het Everloo, Rossum

Kunnen jullie het dierenrijk helpen? Jazeker, en wel met behulp van jullie knappe koppies, de route met opdrachten en de knapzak van Douwe Dabbert. Hopelijk vinden jullie de indringers en de goede antwoorden op de opdrachten, zodat de rust weer kan terug keren.
Bij terugkomst krijgen de kinderen iets lekkers te drinken en worden er marshmallows gegrild boven het open vuur.

Meer informatie en reserveren

Kinderroute met Wout de Wolf op de Sallandse Heuvelrug

Het bos is in rep en roer; er is een wolf gezien! Ga mee naar buiten en ontdek wat Wout de Wolf allemaal meemaakt op De Sprengenberg.

Haal de speurtocht op zondag tussen 11.00 en 15.30 uur bij Informatieschuur De Pas in Haarle.

Deze speurtocht is voor kinderen van 4 tot 7 jaar en kost €0,50 voor leden en €1,00 voor niet leden.

Haal de speurtocht op bij Erve De Pas en speel na je wandeling nog even in de speelnatuur van OERRR.

Molenweg 2, 7448 RE  Haarle

Ommetje Veenschap 6 km

Wandeling door het unieke Veenschap met haar typische Vriezenveense verkavelingspatroon: lange smalle akkers. Dit ommetje voert o.a. over het mooie knuppelpad en langs het Veenmuseum Vriezenveenseveld.

Startpunt: Dalweg 39, 7676 SB Westerhaar - Vriezenveensewijk

De route komt langs het Veenmuseum. Hier stapt u binnen in het leven van de veenarbeider. Stap in het veentreintje en ontdek de oude manier van veenwinning en turfsteken. Download de hele route beschrijving hier. Sport

 • Leeftijd 0 - 4
 • Leeftijd 5 - 8
 • Leeftijd 9 - 12
 • Gratis toegang
 • Eigen eten toegestaan
 • Outdoor