Let op: ivm de maatregelen rondom corona is de horeca onderweg gesloten. Eventueel wel voor afhaal. Check voordat je weggaat even de website van de betreffende locatie. 

Wandelroutes met kinderen

Twente heeft een prachtige natuur en heeft verschillende natuurgebieden. Een perfecte regio om heerlijk te wandelen of fietsen. Ook met de kids is dit goed te doen.Er zijn verschillende wandelroutes die speciaal voor kids zijn uitgezet. Hieronder een aantal kindvriendelijke wandelroutes.

Ken je een andere? Laat het ons weten! twente@go-kids.nl

Wandeltochten van Natuurmonumenten

Vanaf pannenkoekhoes de Stroper in de Lutte starten 2 wandelroutes. Het pannenkoekhoes ligt aan de rand van het bos. En daarom ideaal te combineren met een heerlijke wandeling vooraf.

Het Dassen Hendrik pad. Een leuke route van 4,1 km. De route is aangegeven op het wandelnetwerkbord op de parkeerplaats. Ook kun je ze uitprinten via de website van Natuurmonumenten.

Een nieuwe route is de Tocht van OERRR. Deze wandeltoch is slechts 2 km lang en daardoor perfect om ook met jonge kids te wandelen. De route haal je bij het pannenkoekhoes. Het boekje dat je ontvangt staat vol met weetjes over de natuur en de omgeving. De route is bewegwijzerd met groene OERRR bordjes en daardoor door de kids zelf te volgen. Je komt 7 nummers onderweg tegen. Elk nummer komt overeen met een opdracht of weetje in het boekje.

Het route boekje kost voor leden van Natuurmonumenten 2,50 en voor niet leden €5,00. Na afloop krijgen de kids een glas ranja bij Pannenkoekhoesde Stroper.

Buurserzand; Pootje baden in het Buursermeertje

In het Buurserzand is van alles te beleven. De naam doet vermoeden dat het een droog, zanderig gebied is, maar dat is niet helemaal waar. Er zijn juist heel veel natte stukken, dus zeker in de winter zijn laarzen handig.

Er is een leuke wandelroute die prima te doen is met kids. De route die je hier kunt downloaden is ongeveer 5 km lang en start bij infocentrum De Wakel. Daar kun je trouwens super lekkere appeltaartjes kopen, maar ook ijsjes, iets fris, thee of koffie. In De Wakel kun je ook een folder met deze route halen. De route is met gele pijlen gemarkeerd.

De wakel is tijdens de vakantie elke dag geopend van 11:30 uur tot 16:30 uur. 

De Tankenberg

De andere wereld van elfje Dageraard, een betoverende familiewandeling gemaakt op en rondom de Tankenberg bij Oldenzaal. De route is 4 kilometer lang en wordt uitgebreid beschreven in een mooi boekje. Samen met Elfje Dageraad in het boekje ga je samen op pad om allerlei wetenswaardigheden over het landgoed Egheria, waar het Elfje geboren is te ontdekken. Het Elfje neemt je mee in haar wereld en waar je van alles kunt leren over over Witte Wieven zwerfkeien, kruiden, energiebanen, dieren en nog veel meer. De route is 4 kilometer lang, stevig schoeisel is i.v.m. bospaden, (die soms drassig kunnen zijn) aanbevolen. Het boekje is voor € 2,95 verkrijgbaar bij VVV/ANWB Oldenzaal en VVV Dinkeldal.

Witte Veen Buurse- Alståtte

Het heide- en bosgebied Witte Veen ligt tussen Buurse en de Duitse grensVroeger was het een uitgestrekt hoogveengebied waar boeren schapen lieten grazen. Daarna werd het veen afgegraven en werd het een landbouwgebied. Natuurmonumenten heeft nu een groot deel van het gebied in beheer en probeert het oude karakter weer naar boven te halen.Tijdens een wandeling in het Witte Veen heb je grote kans dat je de Schotse hooglanders  tegen het lijf loopt. Deze grote koeien zorgen er voor dat het gebied niet helemaal dichtgroeit.

Er zijn twee kleine ommetjes vanaf de Haarmuhle die geschikt zijn voor kinderen: de gele route is 1,7 km en de rode route is 2,8 km. 

Het leuke aan een wandeling in dit natuurgebied is dat je begint en eindigt bij de Haarmuhle. Een restaurant met terras en prachtge speeltuin. 

Speurtocht in Arboretum Poort Bulten in de Lutte.

Laat kinderen op een unieke manier kennismaken met de prachtige natuur van het Aboretum Poortbulten tijdens een speurtocht van 2 uur. Beantwoord alle vragen goed en ontvang een echt Rangercertificaat!

Jong en oud kunnen de botanische tuin beter leren kennen aan de hand van spannende speurtochten.Er zijn twee speurtochten: één voor kinderen van 6-9 jaar en één voor kinderen van 9–12 jaar. De kinderen gaan op pad met een rugzakje dat gevuld is met een opdrachtenlijst, insectenwaaier, vogelgids, insectenpotje, meetlint en een vergrootglas. Met al deze attributen gaan ze op ontdekkingstocht in de natuur. Er wordt ze bijvoorbeeld gevraagd om de omtrek van een mammoetboom op te meten! Als de kinderen al deze vragen goed beantwoorden krijgen ze een echt Rangercertificaat.Het Arboretum Poortbulten. Gebruik de natuur als leerschool en geniet van de 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, voorzien van een informatiebordje.De speurtocht is tijdens openingsuren bij VVV De Lutte verkrijgbaar. Voor informatie over kosten en reserveren kan je contact opnemen met VVV de Lutte.Kosten per kind €4,00 (+ €10,00 borg), 2 kinderen €5,00

Landgoed Twickel in Delden 

Rondom Delden ligt het prachtige bos en landgoed Twickel. Hier kun je honderden wandelingen maken en bedenken. Door het bos, over de bruggetjes langs kasteel Twickel etc. Om het voor de kids extra leuk te maken is een speeltuin onderweg altijd goed! Je kunt je auto bijvoorbeeld parkeren bij speeltuin/ restaurant 't Hoogspel in Delden. Vanaf de achterkant van de parkeerplaats loop je rechts een pad in. Deze dwarrelt over de Deldense Esch. Een prachtig stukje Twente. Als je op een t- splitsing komt ga je rechtsaf. Aan het eind van deze weg kun je linksaf een voetpad op. Deze loop je door totdat je weer linksaf kunt, wederom de Esch op. Een kiezelpad. Deze volg je eigenlijk steeds kronkelend, links aanhoudend. In de verte zie je de watertoren en 't Hoogspel. De route kun je langer maken door een pad naar rechts te nemen. Met steeds de watertoren in het Vizier weet je waar je naar toe moet.

Ook kun je de auto parkeren op de parkeerplaats tegenover de Landgoed winkel van Kasteel Twickell. Je betaald hiervoor €2,00. Vanaf hier loop je direct via een paadje het bos in. Over bruggetjes en andere paadjes kun je hier een ronde lopen zolang als je wilt. Kasteel Twickel ligt aan je rechterhand. Als je terug wilt naar de auto, loop je weer richting kasteelTwickel.

Bronnenroute Springendal in Ootmarsum

Op de Bronnenroute ontdek je de idyllische kant van het Springendal in Twente: kronkelpaden, vlonderpaden en beukenlanen langs kabbelende beken, heldere bronvijvers, akkers en hooilanden.

De route is 4.7 km lang. Volgens een groenen route. Onderweg kom je een leuke kar tegen voor wat drinken en een versnapering. Hier staan ook wat leuke speelatributen.

Startpunt is parkeerplaats Brandtoren. kruising Brandtorenweg/Hooidijk . Hezingen

Wandelroutes van Staatsbosbeheer

Net iets buiten de regio Twente ligt het prachtige natuurgebied de Sallandse Heuvelrug. Vanaf hier vertrekken er diverse wandelroutes. Op de website van Staatsbosbeheer kun je kiezen voor een afstand en je kunt zien of de route geschikt is voor een wandelwagen. Je vindt ze via deze link. https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/routes

Kabouterpad

Vanaf het bezoekers centrum op de Sallandse Heuvelrug kun je het kabouterpad lopen. Een geweldige wandeling voor de kleintjes.  Overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje.  
Bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. Zie je buiten die houten kabouter staan? Hij wijst je de weg. Veel plezier! Voor meer info: 

https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/kabouterpad-sallandse-heuvelrug

De Noetselerberg. Nijverdal

De Noetselerberg is onderdeel van de Sallandse Heuvelrug. Maar ligt aan de andere kant van Nijverdal. Een prachtig natuurgebied met leuke wandelpaadjes waar je verschillende routes kunt lopen

De parkeerplaats bij de kruising Holterweg en Begeleidingsweg (GPS-coördinaten:Breedtegraad: 52°21,009 N Lengtegraad: 6°27,391 E) is het startpunt voor verschillende prachtige wandelroutes. Je kunt de lengte zelf bepalen, dus prima te doen met kinderen. 

Bistro de Oale Sté ligt zo'n beetje naast het startpunt van de routes. Een ideale plek om vooraf of na de wandeling lekker wat te gaan drinken of een hapje te eten. De kids kunnen hier lekker in de speeltuin spelen. 

De vogelhuisjesroute in Losser

Een prachtige wandelroute waarbij wandelen voor kinderen ook leuk, uitdagend en interessant wordt gemaakt!

De vogelhuisjesroute wordt gewandeld met behulp van GPS en verrekijker. De kinderen kunnen tijdens deze mooie route in het buitengebied van Losser vogels spotten, zo wordt een wandeling natuurlijk een stuk spannender. Deze nieuwe wandeling van 5 of 6 km is
niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam.
Onderweg voert de wandeling langs 12 vogelhuisjes, elk voorzien van een plaatje vaneen vogel. Daarnaast leer je ook nog over 3 vogeltjes zonder huisje en waarom dat zo is.


In het boekje dat wordt meegegeven, staat een beschrijving van deze vogels. Wanneer de wandelaars een telefoon meenemen, met internetverbinding, dan kan ook de QR code bij de beschrijving worden gescand en hoor je het geluid dat bij de beschreven vogel
hoort.
De route kan met 1 kilometer worden uitgebreid, dan kom je langs natuurgebied Oelemars dat vooral geliefd is bij vogelliefhebbers en waar vogels gespot kunnen wordenin de vogelkijkhut.

De route is geschikt voor wandelwagen of buggy.
De prijs, inclusief beschrijving en presentje na afloop is € 3,50 per kind.
De wandeling kan worden gereserveerd bij de VVV Losser.

Telefoon 053-5362013/0541- 551160 of via info@vvvdeluttelosser.nl.

Voor meer info: https://www.visitdeluttelosser.nl/arrangementen/34957-Arrangement:-Vogelhuisjesroute/

Ommetje Veenschap 6 km

Wandeling door het unieke Veenschap met haar typische Vriezenveense verkavelingspatroon: lange smalle akkers. Dit ommetje voert o.a. over het mooie knuppelpad en langs het Veenmuseum Vriezenveenseveld.

Startpunt: Dalweg 39, 7676 SB Westerhaar - Vriezenveensewijk

De route komt langs het Veenmuseum. Hier stapt u binnen in het leven van de veenarbeider. Stap in het veentreintje en ontdek de oude manier van veenwinning en turfsteken. Download de hele route beschrijving hier. 

SportSport