Be├člinghook 57, DE-48683 Ahaus-Alstatte

Natuurmonumenten Twente

Natuurmonumenten Twente heeft diverse natuurgebieden in Twente die super leuk zijn om te ontdekken met de kids. Lekker het bos in, struin langs beekjes, beklim een berg, bouw een hut of volg 1 van de leuke wandelroutes.

In de natuur valt veel te beleven. Laat de kids los, hun gang gaan en zie wat er gebeurd. Vergeet vooral niet om je heen te kijken...want oh! wat is de natuur prachtig in Twente.

Het Witte Veen  

 Het heide- en bosgebied Witte Veen ligt tussen Buurse en de Duitse grensVroeger was het een uitgestrekt hoogveengebied waar boeren schapen lieten grazen. Daarna werd het veen afgegraven en werd het een landbouwgebied. Natuurmonumenten heeft nu een groot deel van het gebied in beheer en probeert het oude karakter weer naar boven te halen.

Spot een beatle koe!

Tijdens een wandeling in het Witte Veen heb je grote kans dat je de Schotse hooglanders (we noemen ze wel eens ‘beatle koeien’) tegen het lijf loopt. Deze grote koeien zorgen er voor dat het gebied niet helemaal dichtgroeit.

Heb je wel eens zo'n mooie grote koe met horens in het echt gezien? Heel indrukwekkend!  Je kunt ze niet knuffelen, echt niet. Ze willen ook niet met jou samen op een selfie. Ze doen niets als je ze gewoon met rust laat. 

Wandelen, varen en genieten van lekker eten

Starten met wandelen kun je vanaf de vanaf de parkeerplaats bij Haarmuhle. Hier staat een informatiebord. Voor een wandeling moet je de grens over. Hoe leuk is dat! Onderweg vind je zelfs de oude grenspalen, markepalen.  Leuk foto momentje!

Je loopt een heel stuk langs de beek, door het bos. Stel je voor dat hier vroeger de smokkelaars ook liepen en op de Markslagweg liepen vroeger de grenswachters. De beek die je oversteekt is de Buurserbeek, in Duitsland heet de beek de Aa. 

Het fijne aan dit prachtige natuurgebied is dat je er ECHT rust ervaart. Hier hoor je geen auto;'s of treinen op de achtergrond. Het is uitgestrekt, mooi en relaxed. Vooral als de heide in bloei staat is het alsof je over een paarse deken loopt.

Je In het Witte Veen vindt je bos, heide, veen en poelen.

Er zijn twee kleine ommetjes vanaf de Haarmuhle die geschikt zijn voor kinderen: de gele route is 1,7 km en de rode route is 2,8 km. 

De Haarmühle

Het leuke aan een wandeling in dit natuurgebied is dat je begint en eindigt bij de Haarmuhle. De Haarmühle ligt op de grens van Nederland- Duitsland. Zodra je hier bent, heb je het gevoel dat je op vakantie bent.  Eigenlijk is de Haarmuhle al een belevenis op zich.Op het riante terras geniet je van  Kaffee mit Kuchen  of een heerlijk bord patat met currywurst. 

Ook hebben ze hier een fantastische speeltuin en kun je roeiboten huren.

Met een beetje geluk draait de molen en is er Bauernbrot te koop. Niet verwonderlijk dat het terras vaak vol zit. Meer info over de Haarmühle vindt je hier.

 

 

 

 

  • Leeftijd 2 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Gratis toegang
  • Eigen eten toegestaan
  • Horeca aanwezig
  • Outdoor