Vandaag, 8 januari 2020 is het Bubbelbad dag. Het bestaan van het bubbelbad wordt hiermee gevierd. Soms geïnspireerd door het buitenland, soms is het alleen in Nederland. Bij Bubbelbad dag is het de bedoeling dat je even aan jezelf denkt. Even lekker een halfuurtje in de jacuzzi, whirlpool, bubbelbad of spa. Heb je er thuis geen? Zoek er eentje op en geniet ervan. Ontspannen met een boekje en een muziekje erbij. Wie wil dat nu niet na de kerstvakantie met al die feestdagen.
Tips voor een lekker bubbelbad
Zorg voor een temperatuur van rond de 38°C. Niet te koud en niet te warm. Wil je geen rimpelig lichaam krijgen, ga er dan na een minuut of 20 uit. Je kan olie, schuim of badzouten gebruiken. Allemaal hebben ze een functie waar je wat aan hebt. Het is beter om je huid droog te deppen, in plaats van afdrogen. Daarna gelijk hydraterende bodylotion op je huid smeren en een zachte huid verschijnt. Met z’n tweeën is het ook gezellig.
Heb je thuis geen bubbelbad?
Zoek er eentje op en treat yourself! Woon je in Heemstede? Dan kun je heerlijk terecht bij zwembad Sportplaza Groenendaal in Heemstede. SportPlaza Groenendaal beschikt over een heerlijke whirlpool. Ook in Velsen kun je terecht bij zwembad de Heerenduinen. Bij de Heerenduinen hebben ze een lekkere warme Hotwhirlpool van 31° C. In Lisse hebben ze ook een super Whirlpool bij zwembad Sportcentrum De Waterkanten voor je klaar staan. En als je er dan toch bent, ga dan ook eens van de spectaculaire waterglijbaan van 60 meter lang. Uiteraard kun je ook bij de Boerhaavebad in Haarlem terecht of Sportfondsenbad Beverwijk, het zwembad in Heemskerk of het grote zwembad in Hoofddorp. In ieder geval lekker genieten en bubbelen maar.
Wat is het verschil tussen een bubbelbad en een jacuzzi, whirlpool of spa?
Dat was dus onze eerste vraag: wat is het verschil tussen een jacuzzi, een whirlpool, een bubbelbad en een spa? Het zijn immers allemaal namen voor een verwarmd bad dat met waterstralen en/of luchtbellen een ontspannende werking heeft op je lichaam. Waarom dan die verschillende namen? Nou, een jacuzzi is dus een genericide. Een wat? Een merknaam die zó bekend wordt, dat hij de productnaam vervangt. Net zoals ‘aspirine’, ‘luxaflex’ of de good old ‘walkman’: allemaal oorspronkelijk merknamen. Officieel zouden we ze respectievelijk ‘acetylsalicylzuur’, ‘horizontale jaloezieën’ en ‘draagbare cassettespeler’ moeten noemen… De whirlpool is simpelweg het Britse woord voor ‘bubbelbad’ (dus niet ‘bubble bath’, wat weer ‘schuimbad’ betekent).
Dan houden we dus spa en bubbelbad over: dit zijn de ‘echte’ Nederlandse benamingen. Bij de betekenis van ‘bubbelbad’ hoeven we natuurlijk niet stil te staan. Het is een bad. Het bubbelt. Bubbelbad. Over ‘spa’ wordt vaak gezegd dat het staat voor ‘Sanitas Per Aquam’: Latijn voor ‘gezondheid door water’. Maar dat is nogal onwaarschijnlijk, aangezien ‘spa’ als naam voor een warm-bad-met-bubbels helemaal niet gebruikt vóór de 21e eeuw. Het woord ‘spa’ betekent oorspronkelijk ‘waterpunt’ of ‘bron’ en het Belgische stadje Spa, dat bekend staat om zijn heilzame waterbronnen, dankt er zijn naam aan. De combinatie van die oorspronkelijke betekenis en het heilzame van de bronnen van Spa hebben waarschijnlijk geleid tot ‘spa’ als naam voor een heilzaam bad. ‘Spa’ vinden we tegenwoordig wat hipper klinken dan ‘bubbelbad’, maar wanneer je lekker ligt te bubbelen, merk je daar natuurlijk niets van.
Bubbelbad wel gezond voor je?
Een bubbelbad is natuurlijk heerlijk warm, maar is het gezond voor je? Wij vertellen je meer over de gezondheidsvoordelen. Is een bubbelbad gezond? Er is niets zo fijn dan in je persoonlijke bubbelbad te stappen na een lange dag werken of spelen. Je hebt een dag vol spelende kinderen gehad en thuis ontspannen is een werkelijke luxe. Vroeger werd er in de Romeinse tijd al gebruik gemaakt van warmtebaden om te ontspannen. In ons koude kikkerlandje is het vaker koud dan warm, dus de warmte en ontspanning die een bubbelbad met zich meebrengt is zeer welkom. Maar is een bubbelbad gezond? Brengt het gezondheidsvoordelen met zich mee of is het enkel lekker warm?
Bubbelbad therapie
De waterstraling die je tijdens het bubbelen in je bad voelt, wordt ook wel hydrotherapie genoemd. Weg met de stress! Laat je gewrichten en spieren ontspannen, dat is naast het rustgevende moment ook bevorderlijk voor een goede nachtrust. Wat je vaak in een wellnesslocatie tegenkomt, is aromatherapie. Etherische oliën worden toegevoegd aan het water wat zorgt voor nog meer ontspanning. Er bestaan speciale bubbelbaden met lampen die de hersenen beïnvloeden, ook wel chromotherapie genoemd. Elke kleur heeft een andere werking, het is maar net waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Zo zorgt de kleur groen bijvoorbeeld voor een kalmerend effect en van de rode lampen krijg je juist meer energie.