De Dag van de Taal, Kunsten en Cultuur is een studiedag voor docenten in talen en kunstvakken.
Op deze dag komen zij bijeen om samen te discussiëren over de laatste ontwikkelingen op dit gebied.
Sinds 2001 wordt deze dag jaarlijks gehouden in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Er worden lezingen gegeven en informatie gedeeld over de (wetenschappelijke) ontwikkelingen op het gebied.
Kinderen en kunst:
Kinderen al vanaf jonge leeftijd in aanraking brengen met kunst is belangrijk voor hun ontwikkeling. Maar waarom is dat eigenlijk zo? De verbindingen in de hersenen moet je blijven trainen, een leven lang. Hoe eerder kinderen met kunst en cultuur in aanraking komen, hoe beter: de hersenen zijn immers nog volop in ontwikkeling!’
Kunst en cultuur in de IJmond:
Ook in de IJmond zijn ze druk bezig om iedereen te laten kennismaken met kunst en cultuur.
Sinds de oprichting in 1964 is het Centrum voor de Kunsten Beverwijk (destijds de Stedelijke Muziek- en Dansschool Beverwijk) dé plaats voor iedereen die zijn fantasie wil ontwikkelen, en die wil leren om op een andere, nieuwe manier uiting te geven aan gedachten en emoties en zodoende te groeien.
Het Centrum voor de Kunsten in Beverwijk is een inspirerende, levendige en veilige plek waar jong én oud de fantasie de vrije loop mag laten om deze op een niet-alledaagse wijze te vertalen in beeld, dans, theater of muziek. Dat doet wat met een mens. Je horizon wordt breder, je zelfvertrouwen groeit, het creatief vermogen gesterkt en het kritisch denken gestimuleerd. Spelenderwijs.
Je kunt er niet alleen terecht voor muzieklessen, en danslessen, maar ook voor musical, beeldende vorming en theater. Zo kun je een echt muziekinstrument leren bespelen, maar ook heerlijk zingen of als een echte DJ plaatjes leren draaien.
Kortom voor iedereen is er iets leuks! Van peuterdans, kleuterdans tot aan klassiek ballet, van mini-musical, theaterklas voor kinderen tot aan kunst voor kleintjes of technieklessen bij de Techfab.
Het Cultuurhuis Heemskerk is er om alle bewoners van Heemskerk en omstreken te laten genieten van kunst & cultuur. Ze organiseren hiervoor activiteiten op hun eigen locatie, op de scholen en in samenwerking met diverse partners in heel Heemskerk. Ze bieden alle basisscholen in Heemskerk persoonlijke begeleiding bij het uitvoeren van hun cultuurbeleid. Dit doen ze onder andere met een mooi cultuurprogramma vol workshops, voorstellingen en lessen.
Ze hebben een aanbod van jaarcursussen en korte cursussen op het gebied van muziek, beeldend en theater.
Kunst in Haarlem:
Mikakunst biedt voor kinderen een tekencursus aan op de woensdag- en vrijdagmiddagen.
Het atelier is bedoeld voor kinderen die het leuk vinden om te tekenen en te schilderen, of die er kennis mee willen maken. Trek je oude kleren aan en maak prachtige, bonte schilderijen en tekeningen! Fantaseer er maar op los. Je krijgt opdrachten die je soms alleen maakt en soms met de hele groep. Mikakunst heeft verf, houtskool, verschillende soorten krijt, kleurpotlood, inkt en ecoline. Bij Mikakunst leer je echt de basis. Je leert over de materialen waarmee je werkt, maar ook over de verschillende manieren waarop je ze kunt gebruiken. Je krijgt les van een echte kunstenaar, die je op een andere manier leert kijken.
Er worden verschillende tekentechnieken aangeboden en je leert kijken naar hoe dingen er in het echt uitzien. Dieren, mensen, landschappen, huizen, bomen, knuffels... maar nog belangrijker is hoe de maker het zelf ziet en er zijn eigen beeld en fantasie bij gebruikt. De spontane kindertekening blijft hierdoor zeker in tact.
Een andere leuke manier van kunst is graffiti
Graffiti is een kunstvorm die wordt uitgevoerd door met spuitbussen of andere materialen figuren en/of teksten op bijvoorbeeld muren te plaatsen. Er wordt ook gespoten op trams, treinen, bussen en metro's. Graffiti is illegaal (onwettig). Het mag niet en als je wordt gepakt kun je gestraft worden. In sommige steden zijn er plaatsen waar je wel (legaal) op schuttingen of op muren met spuitbussen mag spuiten. Bijvoorbeeld onder de Amsterdamse brug. Veel mensen doen het ook op een skatebaan omdat ze vinden dat dat hoort. De eerste graffiti was het laten zien van je handtekening om te laten zien dat je ergens was geweest. Dit heet een tag. Later kwamen de grotere kunstwerken waar veel aandacht aan werd besteed. Dit heet een piece of een masterpiece.
Graffitifun is de nummer 1 graffiti workshop specialist in graffiti kinderpartijtjes met het uitgebreidste programma wat er maar te vinden is, in vrijwel heel Europa! Tijdens deze graffiti workshop zijn de kinderen creatief bezig. Zij bieden een duidelijk uitgebreid programma waar in stappen uitgelegd wordt aan de kinderen hoe een graffiti artiest te werk gaat. Dit gebeurd allemaal in een leuk gestructureerd programma met echte graffiti artiest(en), ook leren de kinderen meer over de diverse verflagen en technieken.
Waarom dansen?
Dansen is een kunst, veel mensen denken dat het een sport is, maar het is dus kunst. Er zijn veel verschillende soorten dans. Je kunt op een dansschool leren dansen. Dansen doe je meestal op muziek. Dansen zie je terug in optredens, wedstrijden of gewoon op straat.
Dansonderwijs stimuleert de creatieve ontwikkeling en daarnaast de cognitieve ontwikkeling. Je leert improviseren en je wordt uitgedaagd om op te treden voor publiek. Dans versterkt de discipline en de emotionele vaardigheden, wat leidt tot een positiever zelfbeeld.
Vroeg beginnen met dansen is niet alleen leuk maar ook verstandig. Kinderen raken spelenderwijs vertrouwd gemaakt met muziek en beweging.
Dus trek je dansschoenen maar aan en kom gezellig meedoen met de leuke lessen van Dance & Ballet Center Haarlem Ook super leuk om hier je kinderfeestje te vieren.
Ook in Hoofddorp zitten ze niet stil. Bij Marcella van Altena Dance & Partycentre kun je al komen dansen vanaf 2,5 jaar. Je kunt dan 1x in de week komen dansen tot aan de Selecties voor de oudere kinderen die tot ruim 12 uur in de week komen trainen.