Buitencentrum Nationaal Park Drents-Friese Wold  

Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha

  Nationaal Park Drents-Friese Wold

  Na de Hoge Veluwe is het Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Maar dit nationale park is meer dan bos alleen. In het Drents-Friese Wold dwaal je van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras. In het stuivende Aekingerzand is het makkelijk voor te stellen hoe de onmetelijke zandvlakten van het Drenthe van vroeger eruit hebben gezien. Er liggen diverse picknickplaatsen en speelvelden verspreid in het terrein. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.

  Buitencentrum Drents-Friese Wold

  Naast informatie over de natuurlijke rijkdom van het park en de recreatieve mogelijkheden in het Drents-Fries Wold, kun je in het bezokerscentrum ook ervaringen opdoen met je zintuigen, dus ruiken, horen en zien. De expositie Grenzeloos Wold is zo gemaakt dat je door de bomen het bos juist wel goed gaat begrijpen. Dwars door het gebouw ligt een boom. Op een speelse manier worden de functies van de wortels, de stam en de bladeren uitgelegd. Een film over de geschiedenis van het bos, een picknick met de bosdieren en de informatiepanelen op de diverse boomstammen maken het geheel compleet. Na een bezoek aan de expositie kun je buiten nog meer genieten van het Nationaal Park Drents-Friese Wold.

  Speelbos

  Klimmen, klauteren, kruipen en sluipen. Slootje springen, spelen met zand en hutten bouwen. Het kan en mag allemaal in het speelbos. Je kunt er ook buiten de  openingstijden van het bezoekerscentrum spelen. Het speelbos is te vinden achter de parkeerplaats bij het Buitencentrum aan het Familiepad.

  Wandelroutes voor kinderen

  Vlak naast het Buitencentrum en de Bosbrasserie IJgenweis kunnen de kleintjes zich uitleven in de zandbak. Aan de andere kant van het Buitencentrum kun je op de hangbrug natte voeten halen. Ook kun je de bijen bekijken in het bijenhotel of in de nectarkroeg.

  Vanuit het bezoekerscentrum kun je starten met het familiepad van circa 2 kilometer, het pad is geschikt voor iedereen ook met rolstoel, wandelwagen of buggy. Daarnaast zijn de volgende routes uitgezet: 

  Seizoenspad

  Wil je meer weten over de natuur en de seizoenen, loop dan mee met Baukje de Boommarter over het seizoenpad (kinderen van 6 tot 12 jaar)

  Kabouterpad

  Met puntmuts en knapzak kunnen kinderen van 3 tot 6 jaar het kabouterpad doen. Kinderen mogen de kabouterpuntmus houden, krijgen een tweetal versnaperingen voor onderweg en na afloop een kabouterpin.

  Dierenvriendjespad

  Een tocht waarbij je al spelend de natuur in het Drents-Friese Wold ontdekt en beleeft. Je krijgt een spel mee met daarin een aantal opdrachten. Zoek met de kleurenwijzer naar takjes voor een vogelnest, loop als een eend of spring als een kikker. Kwaak, kwaak! Kinderen van 3-6 jaar. Het kost € 2,50 per kind.

  Paddenpad

  Ontdek het bos als een pad weghalen. Het paddenpad is een spannende doe- en ontdektocht langs kruip-door-sluip-door paadjes voor kinderen van 7 t/m 12.

  Expeditie Boswachterscode

  Ga aan de hand van de schatkaart van Benno Buitenpret op zoek naar je 6e zintuig. Een ontdektocht voor kinderen van 8-10 jaar.
  Adres

  • Adres: Terwisscha 6a
  • Stad:  Appelscha
  • Land: 
  • Postcode:  8426 SJ