Wil je lekker wandelen met kinderen in Drenthe? Hier vind je de leukste wandelingen met kinderen in één handig overzicht. Er zijn belevingspaden met van alles te doen en zien voor kinderen. Bij sommige wandelingen kun je zelfs een app downloaden zodat je in het verleden kunt kijken, zoals het Sabeltandtijgerspoor. Bij elke wandeling staat het aantal kilometers en wat je voor bijzonders kunt beleven. 

De Hondsrug - Sabeltandtijgerspoor

Exloo - 2.2 km - anderhalf uur - met app die je laat zien wat er op die plek gebeurde in de IJstijd.
Beleef een avontuurlijke wandeling met je kinderen in natuurgebied De Hondsrug. Ben jij slimmer, sterker of sneller dan de sabeltandtijger? Ontdek het zelf! Ga op avontuur in een bos vol sporen. Volg het slingerpad over heuvels uit de ijstijden. Zwiep met de kabelbaan naar beneden, spring en klim. Onderweg kun je spannende games doen met een speciale Sabeltandtijger App. 

Meer informatie: Sabeltandtijgerspoor 

De Hondsrug - Leewal Tijdreisroute

Exloo - 7.5 km - 2 uur - met een app met leuke opdrachten en 360 graden filmpjes
Met deze wandeling van 7,5 kilometer door bossen, heidevelden en stuifzand, langs hunebedden en akkers tussen Exloo en Odoorn maak je een tijdreis van 470.000 jaar. Je ziet indrukwekkende overblijfselen van de ijstijden en de raadselachtige Leewal die door het landschap kronkelt. Een tijdbalk geeft veel informatie over de historie van het Hondsruggebied.

Meer informatie: Leewal Tijdreisroute

De Hondsrug - Mammoetpad 

Hunebedcentrum Borger - 800 meter - informatiezuilen
De Oertijd, op zoveel plekken in Drenthe te beleven. Er hebben écht mammoeten gelopen in Drenthe, er zijn bottenresten gevonden die dit bewijzen. Tussen de Buinerbrug en het Hunebedcentrum wandel je over het Mammoetpad, waarop verschillende plekken informatiezuilen staan.

Boomkroonpad

Drouwen - 150 m - half uur - boven in de bomen!
Stel je voor, een boswandeling, maar dan tussen de toppen van de bomen! Dat kan bij het Boomkroonpad in Drouwen. Als een eekhoorn ren je van tak naar tak...

Meer informatie: Boomkroonpad

Dwingelderveld - De Wereld van Oerrr

Bezoekerscentrum Ruinen 
Bij bezoekerscentrum Dwingelderveld is een leuke speurtocht verkrijgbaar die kinderen op een andere manier naar hun omgeving laat kijken. Kom langs en ervaar 'De Wereld van OERRR'. Het zal je verrassen!

Meer informatie: De Wereld van OERRR

Dwingelderveld - The Nature Game

Spier - 2.5 km - vanaf 8 jaar - met tablet! - van tevoren reserveren
Een spannende ontdekkingstocht met het hele gezin met kinderen vanaf 8 jaar. Kinderen lopen met een tablet een route van ongeveer 2,5 kilometer waarbij de natuur wordt gecombineerd met virtual reality. Ze leren en beleven op een unieke manier de natuur, dieren, geschiedenis, mysteries, sagen en legende van de plek. 

Meer informatie: The Nature Game

Dwingelderveld - Familiepad vanaf Schaapskooi Achter 't Zaand

Achter 't Zaand - verhard pad - 3 km 
Deze route voert door het open heidegebied, met prachtige vergezichten en vlonders over het water.

Meer informatie: Familiepad 

Holtingerveld - Dierenvriendjespad

Poort Holtingerveld - 3 t/m 6 jaar oud - aantal kilometers bepaal je zelf - van te voren boeken - kosten: € 2,50 per kind + € 10,-- borg voor de tas
Lekker spelen in de natuur, dat is leuk! Helemaal als je dan ook nog een tas vol met leuke opdrachten meekrijgt. In de tas zit een kleurenschijf en vier opdrachtenboekjes. Draai aan de schijf en kijk op welke kleur die terecht komt. Pak het boekje met dezelfde kleur en doe een spelletje! Spring als een konijn, voel aan de stam van een boom en streel een blaadje langs je wang. Dus zet je zintuigen maar op scherp en speel gezellig mee!

Meer informatie: Dierenvriendjespad

Holtingerveld - Beleefroute: Volg het spoor van Moeno de Mammoet

Poort Holtingerveld (informatiecentrum) - 2.7 km - speurtocht voor kinderen - met buidel met opdrachten 
Wil je graag weten hoe het is om te leven zoals de mensen van heel heel vroeger? Volg het spoor van Moeno de Mammoet, en je kunt lekker klimmen, sjorren, speuren en toeteren. Deze route start bij het Informatiecentrum bij Poort Holtingerveld en gaat over de Havelterberg, langs de hunebedden en de schaapskooi. 

Meer informatie: Volg het spoor van de Mammoet

Holtingerveld - Hunebedroute

Poort Holtingerveld - Hunebedroute - 2.2 km - rode pijlen
Deze korte route leidt je via een uitzichtplatform naar de twee hunebedden. Onderweg komt langs bomkraters, grafheuvels en het aardkundig monument.

Meer informatie: Poort Holtingerveld

Holtingerveld - IJsroute

Poort Holtingerveld - IJsroute - 5 km - blauwe pijlen
Op deze route tref je landschappen aan die hun bestaan te danken hebben aan de ijstijden.

Meer informatie: Poort Holtingerveld

Holtingerveld - Oorlogroute

Poort Holtingerveld - Oorlogroute - 8.3 km - groene pijlen
De Tweede Wereldoorlog heeft het landschap van het Holtingerveld ingrijpend veranderd. De route voert je langs hangars, bomkraters, de vliegstrip van de Grote Startbaan en over diverse rolbanen.

Meer informatie: Poort Holtingerveld

Holtingerveld - Flardenroute

Poort Holtingerveld - 3.1 km - anderhalf uur - met app om 'de flarden' te kunnen beluisteren
Bij de Flardenroute maak je kennis met flarden uit de oorlog, van oude bewoners, van ijs en van steentjeszoekers. Wandel de flardenroute en maak op theatrale wijze, geïnspireerd door het verleden, kennis met de aanwezigheid van de historie in dit gebied.

Meer informatie: Flardenroute

Drents-Friese Wold - Belevingspad Hoogersmilde

Camping de Reeënwissel - 2.5 km 
Je loopt langs tien leuke en spannende objecten waaronder een slangenkuil en een heus vliegtuig waarin je kunt spelen. Het belevingspad is onderdeel van de Natuurpoort Hoogersmilde. Hier ligt ook Brasserie de Reeënwissel, het klauterbos en de speelkooi. 

Meer informatie: Belevingspad Hoogersmilde

Drents Friese Wold - Kabouterpad

Buitencentrum Drents Friese Wold Appelscha - 1.5 km - 3 t/m 6 jaar - €5,- - bekijk de website voor de openingstijden
Bij Buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders een route van ongeveer 1.500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen.

Meer informatie: Staatsbosbeheer Kabouterpad

Het Roekpad

Speelbos en Belevingspad Echten - Zuidwolderweg 2a - 1 km - belevingspad en speelbos
Het Roekpad loopt door het Kraaienbosch. Alle 5 zintuigen staan centraal tijdens deze wandeling: horen, ruiken, proeven, voelen en zien. Loek de Roek wijst je de weg tijdens deze wandeling van ongeveer 1 kilometer. Aan het eind vind je het speelbos. 

Melkwegpad Hooghalen

Hooghalen - start bij de ingang van Herinneringskamp Westerbork - 2.5 km (eindigt op een ander punt, de terugweg is 2.3 km) -  beleving van het planetenstelsel
Langs het pad staan de planeten op relatieve afstand tot de zon aangegeven en staan er informatieborden met verdere uitleg.

Meer informatie: Melkwegpad Hooghalen

Belevingspad Hart van Drenthe

Zwiggelte - 3 km - informatief en speels
Aan de hand van informatie en opdracht panelen kom je meer te weten over vogels, zoogdieren, insecten en planten, die Boswachterij Hart van Drenthe rijk is. Maar we dagen je ook uit om actief bezig te zijn zoals insecten op je hand te zetten, de leeftijd van een boom te bepalen en een bosmozaïek te maken. Veel plezier op Belevingspad Hart van Drenthe.

Meer informatie: Belevingspad Hart van Drenthe